Cucur jagung gebu gebas

Semalam MIL saya bagi jagung seketoi... maka hari ni jagung tu telah saya guna untuk buat cucur jagung yang gebu gebas... Lembut yang amat.. sedap sudah pasti la kan... mahunya tak sedap sebab perut lapar... kalau lapar, yang tak sedap pun jadi sedap.. wakakkak


CARA : TEPUNG GANDUM + JAGUNG + SESUDU KECIL YIS MAURIPAN + GARAM + KUNYIT DEBU + BAWANG POTONG DADU + CILI MERAH = GAUL SEKATA PASTU MASUKKAN AIR SIKIT DEMI SIKIT = PERAP SEHINGGA IA NAIK.. SAYA BUAT NI TAKDALAH SAMPAI NAIK BERIA PUN, SEKADAR NAIK SECOET JE... 


TIPS NAK BAGI BULAT : BILA NAK MASAK TU, GUNA MINYAK YANG BANYAK YER SUPAYA BILA U ALL LETAK CUCUR KE DALAM KUALI, CUCUR TU AKAN TENGGELAM & TAK LAMA LEPAS TU DIA AKAN TIMBUL DI PERMUKAAN MINYAK... OHYA, SAYA LETAK CUCUR KE DALAM KUALI GUNA TANGAN JE BUKAN SUDU...



"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 16 comments.. read them below or add one }

Puan Kutu Puan Kutu February 23, 2015
Ina,sy klu buat cucur tak suka boh mauripan,sbb serap minnyak.ina ada ke Cara takmau bg cucur tak serap minyak?

Biasanya sy bancuh awal2 simpan peti ais pastu esok Lusa baru goreng.Cuba la ina,sedap tau biar dia serasi bersama dulu.yis semulajadi gitu.hehe..
Hunny Hunny February 23, 2015
Selalu guna sudu. Boleh x nak gantikan mauripan dgn baking powder?
syawalsimpsons syawalsimpsons February 24, 2015
sue suke makan cucuq...tp cucuq jagung lambat sikit...kikikiki...tp cucuq kentang, ikan bilis..suke
eima eima February 24, 2015
alahai cucuq fav ni .. org kedah mmg suka buat cucuq ni pagi2 .... sedap ni wei ...
Unknown Unknown February 24, 2015
xpernah makan lg cucur jagung ni..leh
try ni
Maria Firdz Maria Firdz February 24, 2015
Lama tak buat cucur jagung..
Unknown Unknown February 25, 2015
pest taim dng 'kunyit debu'. Biasa org kata kunyik srbuk
Eta Eta February 26, 2015
lama tak jenguk sini...sedapnyer tengok cucur jagung mkn panas2...
Eta Eta February 26, 2015
lama tak jenguk sini... sedapnyer cucur jagung mkn panas2..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 02, 2015
@Puan Kutu

saya pernah buat cara muni tu.. memang lembut, dia jadi mampat... cuma bezanya cucur yang saya nak buat kali ni nak yang gebu2... kiranya berongga la.. hehhe
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 02, 2015
@Puan Kutu

saya pernah buat cara muni tu.. memang lembut, dia jadi mampat... cuma bezanya cucur yang saya nak buat kali ni nak yang gebu2... kiranya berongga la.. hehhe
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 02, 2015
@Hunny

boleh je... cumanya dia xjd gebu @ berongga mcm dlm gambar...dia akan jd tekstur macam, contoh dekat cucur ni http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2014/03/cucur-udang-manis.html
arysha_fayyadh arysha_fayyadh March 03, 2015
Assalam zarina,
ooohoiiiiiiiiiiiii
cucor jagung seeeeedaaaaaaaaappppppp he3
QasehnyaRania QasehnyaRania March 05, 2015
my peberet cucur jagung.suka bg garing.ranggup.
x suka letak yis.nti rasa mcm serap myak j

Sya Sya March 13, 2015
Sya suka makan jagung .. rindu Kat encik jagung..Haha.. tapi makanan yang ada jagung Sya kurang suka..
Fiza Rahman Fiza Rahman March 23, 2015
Tak pernah buat cucur jagung. Slalu buat cucur kosong, ikan bilis nga udang kering.