Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Manjakani. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Manjakani. Papar semua catatan

Cara untuk kembali ketat seperti malam pertama

AMARAN : ENTRY INI UNTUK BACAAN PEREMPUAN SAHAJA


Tu dia tajuk, tak beragak, siap guna keyword malam pertama..hhahhah Mahunya tak, nak tunjuk betapa hebatnya jamu yang saya guna ni sehingga mampu kembalikan kegemilangan malam pertama.... Wah...!! Ayattttttt... perghhhhhh.... Sebenarnya saya nak share pasal jamu yang saya guna ni dekat u all... benda baik, harus dikongsi bersama, biar kita sama2 mendapat pujian dari suami, biar kita sama2 mengaum... wakakkak.... dah2, sekarang jom baca apa yang saya nak cerita pasal JAMU SHINING WOMAN


Sepanjang saya hidup hampir 32 tahun ni, rasanya JAMU KAMPUNG @ JAMU SHINING WOMAN ni adalah jamu pertama yang saya guna... Puncanya??? saja gedik2 nak guna.... orang makan jamu, ai nak makan jugak... hahhaha Saja nak tahu apa yang bestnya jamu ni... Bila dah guna tu baru saya tahu betapa hebatnya jamu ni rupanya... Jamu yang saya makan ni, berasaskan manjakani, kacip fatimah & akar2 kayu lain... kalau dah sebut manjakani, kacip fatimah... dalam kepala mesti dah pikir pasal ketat kan?? Nak tahu ketat tak ketat, try guna sendiri, tapi sebelum tu, baca dulu cerita saya ni sampai habis... (",)

Saya guna jamu kampung @ shining woman ni dengan cara makan 2 bijik sehari & insert... Actually dia boleh makan maksimum 6 bijik sehari... Nak cerita dekat u all, ketika saya baru guna 5 bijik @ sebijik insert & 4 bijik telan, sesuatu yang buat saya teruja telah berlaku... Serius saya tak pernah tahu yang ini pun salah satu kesan dia.... ingat ke boleh ketat je... tau apa yang berlaku?? Rupanya dalaman "tutt" kita pun jamu ni boleh cuci jugak tau.... Hari ketiga saya guna, keluar warna2 hitam or brown yang seperti kita mula2 nak period tu haa... hari keempat semakin banyak, hari ke 5 terus keluar seketul warna putih..... Makkk aiiiii meremang sekejap bulu roma tengok benda alah putih tu, tak terasa pun dia keluar, tau2 je dah ada... nasib baiklah saya ni dah ada ilmu serba sedikit pasal ni.... Actually yang ketulan putih tu adalah sisa2 keputihan yang terperangkap dekat dalam tu haa... 

Eh, u all pernah tak nampak di FB, dulu2 orang pernah share gambar yang bagi saya agak menjijikkan yang pasal keputihan ni...? yang gambar keputihan di tangan orang tu... eee geli pulak nak cerita dekat u all, tapi kalau u all tak geli & nak tengok, boleh cari di google dengan keyword "KEPUTIHAN"... Nak senang lagi KLIK SINI, saya dah tolong search dekat u all... tapi gambar yang mana satu, u all guna sendiri nanti baru tau... (^_^)... Katanya benda alah ni lah yang buatkan tutttt seseorang yang ada masalah keputihan ni berbau... keputihan jangan main2 tau, tahap teruk sampai orang duduk sebelah pun boleh bau... iyarkkkk!! Bab mencuci ni saya memang tak sangka & dalam masa yang sama teruja... Tak sangka sebab rupanya dalaman tuttt kita ni kotor rupanya yer... Selama ni duk sibuk nak bersih nak cantik yang luaran je... Rupanya di dalam mak aiiiii....


Bangun pagi selepas hari pertama saya guna tu @ insert sebijik & makan 2 bijik, saya rasa macam pedih2 sikit dekat tuttt tu tau, tiba2 saya jadi panik sekejap, dan2 teringat saya dah keluarkan ke belum yang saya insert tu... tapi baru je nak pegang... Eh eh, mana lubang ni... tak jumpa jalan..... hahhahhahhahhahhah... U all paham maksud saya kan????... So maknanya apa???... jamu ni sangat2 berfungsi & thorbaikkkk bab2 ketat mengetat ni tau... ;p... Bila dah tak jumpa jalan tu, baru saya teringat yang sebenarnya jamu ni melarut... Bila diingat2 balik, saya memang dah keluarkan pun yang saya insert tu... tapi disebabkan rasa pedih2 manja tu yang buat saya tiba2 jadi kalut... wakkakak... Padahal bukannya saya tak pernah rasa macam tu... macamlah saya tak biasa dengan manjakani ni kan.... Tapi tu la, yang jadi kalut sebab yang ni insert... yang sebelum2 ni just sapu je time berpantang...

Ohya, sebut pasal insert, saya tak percaya yang saya mampu insert jamu ni... hahah.. Mana taknya, saya ni jenis manusia yang seriau bab2 ni ok... Tapi tu la, sejak saya dah pernah buat urutan perineum ketika pregnant hari tu, dah takda rasa seriau tu.. cara nak insert pun senang je, dalam keadaan mencangkung, u all ambik sebijik & masukkan dalam laluan tutttt kita tu haa... tak payah tolak dalam2 or jauh2 pun, janji masuk sudah.... Contohla kalau u all nak bersama malam nanti, so, petang tu u all insert la... Ini untuk kesan yang lebih cepat... Malam sebelum bersama, u all keluarkanlah balik jamu tu... Cara nak keluarkan, u all duduk mencangkung pastu u all teran sikit & u all kuis2 je la jamu tu... Alaaa tak sakit pun u all... Langsung tak rasa apa2... tak rasa pun macam dekat tuttt u all tu ada jamu... Haaa kalau u all duduk mencangkung jamu tu tak keluar, u all korek2 pun tak jumpa.... jangan duk kalut yer... hahhahah... Actually jamu tu dah melarut sampai habis la tu... so, dah tak perlu pikir pasal nak kene keluarkan...

Kalau tak nak insert, makan je pun boleh je.... makan malam sebelum tidur... Eh jap2, nak bagitahu u all, ibu menyusu badan pun boleh guna tau.. Sebab saya pun menyusu badan... Jamu ni tak panas... Saya kata tak panas sebabnya Afrina ok je... takda pulak nampak dia cirit birit ke apa ke... Dia macam biasa je... Saya sendiri pun takda rasa panas... Bagi saya jamu ni memang best...!! Kalau u all rasa u all ada masalah ketika bersama sebelum2 ni, contohlah hanya hubby u all je duk mengaum tapi u all tak mengaum pun, makanlah jamu ni, pasti hubby u all akan suka sebab u all pun mengaum jugak... pakat2 duk mengaum la 2 orang yer... ahhahhahha :p.. Kalau ada masalah keputihan ke, longgar ke... U all gunalah jamu ni, CONFIRM akan rasa seperti malam pertama... Tapi jangan jerit kuat2 tau, nanti anak dengar.... ahhahhahahhah :p

Kalau u all berminat nak beli JAMU SHIMNING WOMAN @ JAMU KAMPUNG ni, U all boleh terjah blog BEAUTY A LIVES... Nak tengok produk lain lagi pun ada je... yang penting jenguk dulu blog tu... U all boleh contact DAYANA 014-523 4115... Eh, u all kenal tak blogger NADIAFARAHIDA?... Nadia pun guna jamu ni tau... nak baca kisah nadia guna jamu ni, u all boleh klik link kembali ketat dan anjal seperti anak dara... Si ibu bunga ni lah, pengasas kepada jamu ni sebenarnya... hahhahhah... Blog BEAUTY A LIVES tu blog bisnes nadia... U all jenguklah blog bisnes nadia tu jugak, mana tahu kot2 u all terjatuh cinta dengan produk lain lagi....


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

Petua or cara kecutkan BUASIR

Seriau bila pikir pasal BUASIR... sebab bila buasir yang dah tahap 4 tu... ketulan buasir tu akan keluar dari vontot kita tu & dah tak boleh masuk kembali... saya dengar orang siap kene bedahlah... huwaaa... Buasir ni rasanya macam boleh terjadi dekat ibu2 time nak meneran ketika beranak tu kan.. sikit2 ok lagi boleh masuk semula dalam vontot tu... 

Ohya, nak cite.. buasir ni sama macam yang lain jugak.. ada 4 stage..

Stage 1 : Buasir yang hanya keluar darah tapi takda ketulan buasir yang keluar dari vontot... Kiranya time kita beyak tu keluar darah... Weyyyy saya pernah beyak berdarah zaman dedulu... Panik sekejap..!! Tapi untuk kebaikan better jumpa doktor kot2 darah tu bukan akibat dari buasir tetapi sumber lain seperti ketumbuhan or kanser kolorektum

Stage 2 : Buasir terkeluar tapi boleh masuk dengan sendirinya samada berdarah atau tak... kiranya macam kita beyak, ketulan buasir tu follow tutt kita sekali keluar tapi bila tutt kita dah selesai keluar, ketulan buasir tu masuk balik...

Stage 3 : Buasir terkeluar dan perlu ditolak masuk... senang cakap ketulan buasir ni masih boleh masuk dalam vontot kita, tapi tak boleh masuk sendiri.. nak kene kita yang "push" dia masuk

Stage 4 : Buasir tu dah terkeluar & dah tak boleh masuk langsung... kiranya kita paksalah camne pun, memang dah tak boleh masuk.. senang cakap, ketulan ni dah sah2 la besar kan...


Saya ni kadang2 jenis manusia yang suka duduk mencangkung tau... dari zaman anak dara lagi... Abah selalu la tegur, jangan mencangkung nanti "terkeluar"... Kalau u all nak tahu buasir tu camne, u all google je la image buasir tu yer... Btw, saya buat entry ni sebab ada yang tinggalkan komen di blog saya yang dia guna manjakani untuk atasi masalah buasir... Dari komen dia tu rasanya dia guna cara asah manjakani dekat lesung batu lepas tu ambik manjakani yang dah di asah tu & sapu di tempat buasir tu... Sape2 yang ada masalah, bolehlah try...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Pembersih Peribadi Wanita Dengan Estrak Manjakani

Sebelum ni, saya pernah bagitahu u all yang saya cuci tempat jahit bersalin @ aset kita dengan air manjakani kan.. Eh, kan dah dikatakan, harus jaga.. nak pakai lama oooo... hehhehe.. Saya kan dah bagi tahu u all apa kebaikan manjakani ni... jika dah lupa, KLIK SINI yer.. (^_^).. Kalau sebelum ni, guna buah manjakani yang diasah untuk sapu dekat bawah or rebus air untuk dicuci.. tapi kini tak lagi...hihii... Saya dah ada PEMBERSIH PERIBADI WANITA BERASASKAN ESTRAK MANJAKANI... (",)


Tadaaa inilah yang saya guna sekarang... RINDU FEMININE WASH... Untuk pengetahuan u all, RINDU ni nama sekarang... Jika u all masih ingat, nama lama dia adalah MANJA... Bagi saya RINDU FEMININE WASH ni sangat best..!! Wangi tau u all.. bau strawberry.. hihii.. Kekal 3 jam katanya.. dekat tangan lepas cuci.. wangi je bau.. hehhe

Trademark RINDU FEMININE WASH, "Membersih, Mencerah & Merapat"..  3 perkataan yang saya suka.. Mestilah kita suka aset kita bersih kan.. cerah pun suka, rapat, apatah lagi.. muahahha... Untuk pengetahuan u all, cairan RINDU FEMININE WASH ni membantu mengetatkan, mengekalkan warna bibir & kelembutan faraj... Selain dari tu, RINDU FEMININE WASH juga dapat bantu siapa2 yang ada masalah keputihan

U all yang baru lepas bersalin or keguguran pun sesuai guna tau.. sebabnya ia dapat memulihkan luka luaran.. luka akibat bersama pun boleh jugak (^_^).. Lepas haid, sebelum haid... pendek kata, semua bolehla.. hihiii.. Kadang2 kita ni, ketika datang haid, ada bau sikit kan, so, bila guna RINDU FEMININE WASH ni, takda lagi bau.. sebab RINDU FEMININE WASH jugak berfungsi sebagai anti bakteria & menyahkan bau... (",) 

Kalau u all pun nak guna, u all boleh beli dekat A CONCEPT NATURE... Murah je u all.. RM23.. Eh, boleh tahan lama tau... mau setengah tahun sebotol..hihii.. bayanglah RM23 untuk tempoh masa berbulan2... dia bukan cair tau.. dia pekat sikit... guna secoet je.. tu yang saya cakap, sebotol ni tahan lama... heheee Tapikan, jika u all daftar dengan hanya bagi emel & nama, u all akan dapat rebet tunai RM6 untuk pembelian pertama..!! Jangan lepaskan peluang.. jika u all pentingkan penjagaan aset bawah kita tu.. bolehlah beli.. hihii.. Saya dah guna, u all bila lagi..? (^_^)

Ohya, u all digalakkan untuk LIKE fanpage A CONCEPT NATURE sebabnya dia ada anjurkan "LIKE FB DAPAT HADIAH"..  tapi untuk yang bertuah la kan.. mana tau yang bertuah tu adalah u all... (",)




Pengalaman saya menggunakan MANJAKANI

Buat pertama kalinya, saya guna buah MANJAKANI untuk disapu ke tempat luka jahitan bersalin tu.. Saya asah buah tu dekat belakang lesung batu & sapu dekat tempat jahit.. Saya nasihatkan u all, jika nak sapu kan, sapulah dari awai2.. hihii... sebab memang sangat2 mujarab.. Cepat je luka tu kering... (",)

Saya ni rugi, sebab baru je lagi seminggu ni guna.. tu pun sebab tiba2 saya tengok macam ia tak elok sepenuhnya lagi... Bayanglah, saya sapu manjakani tu dekat bawah, 2 3 hari terus kering.. warna tempat tu pun dah sama dengan warna asal kulit.. & benang yang terlebih yang saya duk cite dekat u all sebelum ni tu, masih lagi ada, tapi dah tak mencucuk, maybe dia dah nak reput kot... hihii.. suker suker (",)

Apa yang saya rasa bila sapu manjakani dekat tempat jahit??.. Masa mula2 sapu, saya rasa dekat bawah tu, menegang, ditarik2 camtu... apa ek, nak panggil... kiranya macam dia nak merapat2kan balik luka jahitan tu la senang cakap... selain tu, ada gak rasa tak selesa + pedih2 sikit.. yela, luka tak baik sepenuhnya kan.. tapi sekejap je pun rasa camtu... lepas tu ok semula... Saya ni letak banyak kali tau... lepas masuk tandas, sapu lagi... ahhahhah... takda kojelah katakan... hihii... takdala, sebenarnya sebab nak suruh baik cepat2.. (",)

Bab minum pulak, saya tak minum sebab merajuklah konon.. hahahhah... bukan pe, saya rendam buah tu dalam air panas tapi terbuang pulak air tu... so, sia2 je lah kan... hihii... Tapi hakikatnya, tekak saya tak lalu nak telan.. muahahhahha.. TAPI apa2 pun, saya tetap jugak nak makan PIL MANJAKANI... Lepas balik sungai petani nanti, confirm saya nak beli... hihiii.. senang sikit, telan terus, takyah nak rasa kelat2 melekat dekat lelangit lah.. dekat gigilah.. adehhhh....

Saya nak beli manjakani sebabnya yela, anak dah 2.. yang ketat pun jadi longgar.. hihii.. So, alang2 tengah berpantang 100 hari ni, lebih eloklah pulun ketatkan kembali yang longgar tu kan.. hihii.. Untuk suami tersayanglah katakan.. (^_^) Anak dara tak yah makanlah yer... ni untuk ibu2 jer... anak dara, ambik sebagai ilmu je tau... muahahhah

P/s : Ada beberapa orang yang amalkan manjakani ni komen bagitahu saya, hubby dorang siap cakap "Macam malam pertama or macam baru2 kawen"... teruja, dengar pengalaman dorang, so, haruslah guna.. hihihii (^_^)


Info terbaru yang saya tahu pasal MANJAKANI.. khas untuk GADIS @ ANAK DARA.. PENTING!!

Alhamdulillah saya dah ada dekat kampung... & alhamdulillah jugak saya tergerak hati untuk tengok buku RESEPI PASAL MAKANAN KETIKA BERPANTANG... Baru2 ni saya ada update  pasal kebaikan MANJAKANI kan.. Untuk mereka2 yang dah kahwin memang elok lah guna manjakani ni... tapi untuk mereka yang belum kahwin @ gadis, tak berapa nak sesuai...

Saya baru je lepas terbaca dari buku resepi berpantang... Dalam tu dia ada bagitahu pasal air rebusan manjakani.. kiranya dia bagitahu cara2 nak buatlah kan.. TAPI dia jugak ada tulis nota....

MANJAKANI BERFUNGSI UNTUK MENGERING & MENGETATKAN PANGKAL RAHIM. TIDAK SESUAI DIMINUM OLEH GADIS @ ANAK DARA KERANA DITAKUTI MENJADI PENYEBAB MANDUL...

So, pada mereka yang belum kahwin tu, janganlah minum yer... risau pulak saya... tapi kalau yang jenis sapu tu, tak tahulah pulak saya macamana kan... Patut tanya pada mereka yang lebih berpengalaman la jawabnya ni....

Ohya, pada mereka yang akan berpantang nanti, bolehlah try resepi air rebusan manjakani dari buku yang saya baca ni yer... (",)... Halia tua + kunyit tua (dihiris) + buah manjakani + asam keping = rebus lepas tu tapis & bila suam boleh minum...

P/s : Saya berada di kampung, guna laptop adik, so, tak dapat nak upload gambar NOTA dekat buku resepi tu... nanti2 saya update sebagai bukti yer... hihii


Petua pasal Manjakani

Dekat entry semalam, saya ada tulis yang arwah opah saya ada bagi petua pasal manjakani kan.. tapi saya kurang pasti apa fungsinya... takut pulak tersalah info... Tapi nasib baik semalam, Mrs Lurve bagitahu yang dia pun guna manjakani.. so, saya tanyalah dia, apa fungsinya... kira apa yang dia bagitahu sama dengan apa yang saya tahulah kan... so, takdalah saya nak rasa was2 nak tulis info tu dekat sini... hihii... Bukan pe, saya seronok berkongsi petua2 or tips2 macam ni dengan u all.. kita kan wanita.. mesti lah nak jaga kan... untuk kebahagian rumah tangga kita bersama.. cewah... hihii  



Inilah buah manjakani... saya google je gambar ni...

 My dad belikan untuk saya ketika berpantang dulu di kedai India..


Petua yang arwah opah saya ajar, sama je dengan cara yang Mrs Lurve buat.. Kalau u all nak tahu cara yang Mrs Lurve buat.. KLIK SINI tau.. lebih detail dia terangkan... sama je dengan saya... (",)

Sebelum tu.. meh sini saya nak share dekat u all apa khasiat buah manjakani ni... mana tahu kot lepas u all baca, u all pun nak lakukan petua orang2 lama ni.. (",)

  1. Memulihkan kembali otot dalaman Faraj.. dengan kata lain, mengetatkan kembali 'aset' kita yang longgar... yela, u all bayanglah.. anak kita tu besar mana keluar dari 'aset' kita tu... (",)
  2. Manjakani ni sebenarnya dia bersifat menegangkan kembali otot2.. so, jika u all amalkan untuk minum manjakani, ia mampu untuk tegangkan kembali breast kita tau..
  3. Manjakani ni jugak membantu kita jadi awet muda sebab ia mengandungi anti oksidan yang kita semua tahu berfungsi untuk melambatkan proses penuaan...
  4. Yang ada keputihan pun elok guna sebab ia mampu mengurangkan cecair keputihan yang kadang2 boleh buat 'aset' kita berbau..
  5. Selain dari tu, manjakani ni pun mampu mencegah dari kanser serviks & payudara tau.... ia jugak cepat sembuhkan luka jahitan kita.. cukuplah saya tulis khasiatnya setakat ni.. Nak tahu lebih banyak, mungkin u all boleh tanya orang2 tua or cara paling mudah, google lah... hihii
CARA SAPU

U all boleh asah manjakani ni belakang pasu.. lepas tu sapu dekat tempat EPISOTOMI @ JAHITAN dekat 'aset' kita tu...

CARA MAKAN

Rebus buah manjakani & buang kulit.. lepas tu ambik isi dia & digentel2 dengan nasi & telan.. tak pun, letak dalam pisang, lepas tu terus telan supaya kita tak tergigit manjakani yang pahit tak hengat tu.. hihi

CARA BASUH

Rebus manjakani lepas tu ambik air rebusan tu & cuci 'aset' kita.. tapi tunggulah air tu suam yer... janganlah panas2 u all dah cuci.. hihii

CARA MINUM

Rebus manjakani lepas tu apa lagi.. minumlah.. hihii

PERINGATAN... RASA BUAH MANJAKANI SANGAT2 PAHIT YER... TENGOK U ALL MAMPU OR TAK NAK TELAN... TAPI KALAU KITA BETOI2 NAK, INSYAALLAH BOLEH... UNTUK BERSALIN KALI KEDUA NI, SAYA PASTI AKAN BUAT... TAK BOLEH TIDAK!!... YANG MASA ALISHA DULU TAK IKUT PETUA NI SEBAB TAK LALU NAK TELAN + SERIAU TENGOK TEMPAT JAHIT, SO, TAK BERANI NAK SENTUH... HIHII... TAPI BILA ARWAH OPAH DAH TAKDA RASANYA SAYA HARUS IKUT NASIHAT ARWAH... "UNTUK MASA DEPAN SAYA"... (^_^) 

LUPAKAN KEPAHITAN... PAHIT ITU UBAT... U CAN DO IT IBU ALISHA... LAGI 2 BULAN.. (",)

P/s : Pada mereka yang nak telan jugak manjakani tapi tak lalu yang jenis macam ni... maybe u all boleh try yang ada di pasaran kot... macam2 jenama ada... mana tahu kot2 rasa dia lebih sedap dari yang real camni.. (",)

P/s : Manjakani bukan je boleh menolong kita dalam bab kesihatan dalaman tapi jugak keintiman kita bersama pasangan.. (^_^)

PEMBERSIH PERIBADI WANITA DENGAN ESTRAK MANJAKANI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno