Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Manjakani. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Manjakani. Papar semua catatan

Pembersih Peribadi Wanita Dengan Estrak Manjakani

Sebelum ni, saya pernah bagitahu u all yang saya cuci tempat jahit bersalin @ aset kita dengan air manjakani kan.. Eh, kan dah dikatakan, harus jaga.. nak pakai lama oooo... hehhehe.. Saya kan dah bagi tahu u all apa kebaikan manjakani ni... jika dah lupa, KLIK SINI yer.. (^_^).. Kalau sebelum ni, guna buah manjakani yang diasah untuk sapu dekat bawah or rebus air untuk dicuci.. tapi kini tak lagi...hihii... Saya dah ada PEMBERSIH PERIBADI WANITA BERASASKAN ESTRAK MANJAKANI... (",)


Tadaaa inilah yang saya guna sekarang... RINDU FEMININE WASH... Untuk pengetahuan u all, RINDU ni nama sekarang... Jika u all masih ingat, nama lama dia adalah MANJA... Bagi saya RINDU FEMININE WASH ni sangat best..!! Wangi tau u all.. bau strawberry.. hihii.. Kekal 3 jam katanya.. dekat tangan lepas cuci.. wangi je bau.. hehhe

Trademark RINDU FEMININE WASH, "Membersih, Mencerah & Merapat"..  3 perkataan yang saya suka.. Mestilah kita suka aset kita bersih kan.. cerah pun suka, rapat, apatah lagi.. muahahha... Untuk pengetahuan u all, cairan RINDU FEMININE WASH ni membantu mengetatkan, mengekalkan warna bibir & kelembutan faraj... Selain dari tu, RINDU FEMININE WASH juga dapat bantu siapa2 yang ada masalah keputihan

U all yang baru lepas bersalin or keguguran pun sesuai guna tau.. sebabnya ia dapat memulihkan luka luaran.. luka akibat bersama pun boleh jugak (^_^).. Lepas haid, sebelum haid... pendek kata, semua bolehla.. hihiii.. Kadang2 kita ni, ketika datang haid, ada bau sikit kan, so, bila guna RINDU FEMININE WASH ni, takda lagi bau.. sebab RINDU FEMININE WASH jugak berfungsi sebagai anti bakteria & menyahkan bau... (",) 

Kalau u all pun nak guna, u all boleh beli dekat A CONCEPT NATURE... Murah je u all.. RM23.. Eh, boleh tahan lama tau... mau setengah tahun sebotol..hihii.. bayanglah RM23 untuk tempoh masa berbulan2... dia bukan cair tau.. dia pekat sikit... guna secoet je.. tu yang saya cakap, sebotol ni tahan lama... heheee Tapikan, jika u all daftar dengan hanya bagi emel & nama, u all akan dapat rebet tunai RM6 untuk pembelian pertama..!! Jangan lepaskan peluang.. jika u all pentingkan penjagaan aset bawah kita tu.. bolehlah beli.. hihii.. Saya dah guna, u all bila lagi..? (^_^)

Ohya, u all digalakkan untuk LIKE fanpage A CONCEPT NATURE sebabnya dia ada anjurkan "LIKE FB DAPAT HADIAH"..  tapi untuk yang bertuah la kan.. mana tau yang bertuah tu adalah u all... (",)




Pengalaman saya menggunakan MANJAKANI

Buat pertama kalinya, saya guna buah MANJAKANI untuk disapu ke tempat luka jahitan bersalin tu.. Saya asah buah tu dekat belakang lesung batu & sapu dekat tempat jahit.. Saya nasihatkan u all, jika nak sapu kan, sapulah dari awai2.. hihii... sebab memang sangat2 mujarab.. Cepat je luka tu kering... (",)

Saya ni rugi, sebab baru je lagi seminggu ni guna.. tu pun sebab tiba2 saya tengok macam ia tak elok sepenuhnya lagi... Bayanglah, saya sapu manjakani tu dekat bawah, 2 3 hari terus kering.. warna tempat tu pun dah sama dengan warna asal kulit.. & benang yang terlebih yang saya duk cite dekat u all sebelum ni tu, masih lagi ada, tapi dah tak mencucuk, maybe dia dah nak reput kot... hihii.. suker suker (",)

Apa yang saya rasa bila sapu manjakani dekat tempat jahit??.. Masa mula2 sapu, saya rasa dekat bawah tu, menegang, ditarik2 camtu... apa ek, nak panggil... kiranya macam dia nak merapat2kan balik luka jahitan tu la senang cakap... selain tu, ada gak rasa tak selesa + pedih2 sikit.. yela, luka tak baik sepenuhnya kan.. tapi sekejap je pun rasa camtu... lepas tu ok semula... Saya ni letak banyak kali tau... lepas masuk tandas, sapu lagi... ahhahhah... takda kojelah katakan... hihii... takdala, sebenarnya sebab nak suruh baik cepat2.. (",)

Bab minum pulak, saya tak minum sebab merajuklah konon.. hahahhah... bukan pe, saya rendam buah tu dalam air panas tapi terbuang pulak air tu... so, sia2 je lah kan... hihii... Tapi hakikatnya, tekak saya tak lalu nak telan.. muahahhahha.. TAPI apa2 pun, saya tetap jugak nak makan PIL MANJAKANI... Lepas balik sungai petani nanti, confirm saya nak beli... hihiii.. senang sikit, telan terus, takyah nak rasa kelat2 melekat dekat lelangit lah.. dekat gigilah.. adehhhh....

Saya nak beli manjakani sebabnya yela, anak dah 2.. yang ketat pun jadi longgar.. hihii.. So, alang2 tengah berpantang 100 hari ni, lebih eloklah pulun ketatkan kembali yang longgar tu kan.. hihii.. Untuk suami tersayanglah katakan.. (^_^) Anak dara tak yah makanlah yer... ni untuk ibu2 jer... anak dara, ambik sebagai ilmu je tau... muahahhah

P/s : Ada beberapa orang yang amalkan manjakani ni komen bagitahu saya, hubby dorang siap cakap "Macam malam pertama or macam baru2 kawen"... teruja, dengar pengalaman dorang, so, haruslah guna.. hihihii (^_^)


Info terbaru yang saya tahu pasal MANJAKANI.. khas untuk GADIS @ ANAK DARA.. PENTING!!

Alhamdulillah saya dah ada dekat kampung... & alhamdulillah jugak saya tergerak hati untuk tengok buku RESEPI PASAL MAKANAN KETIKA BERPANTANG... Baru2 ni saya ada update  pasal kebaikan MANJAKANI kan.. Untuk mereka2 yang dah kahwin memang elok lah guna manjakani ni... tapi untuk mereka yang belum kahwin @ gadis, tak berapa nak sesuai...

Saya baru je lepas terbaca dari buku resepi berpantang... Dalam tu dia ada bagitahu pasal air rebusan manjakani.. kiranya dia bagitahu cara2 nak buatlah kan.. TAPI dia jugak ada tulis nota....

MANJAKANI BERFUNGSI UNTUK MENGERING & MENGETATKAN PANGKAL RAHIM. TIDAK SESUAI DIMINUM OLEH GADIS @ ANAK DARA KERANA DITAKUTI MENJADI PENYEBAB MANDUL...

So, pada mereka yang belum kahwin tu, janganlah minum yer... risau pulak saya... tapi kalau yang jenis sapu tu, tak tahulah pulak saya macamana kan... Patut tanya pada mereka yang lebih berpengalaman la jawabnya ni....

Ohya, pada mereka yang akan berpantang nanti, bolehlah try resepi air rebusan manjakani dari buku yang saya baca ni yer... (",)... Halia tua + kunyit tua (dihiris) + buah manjakani + asam keping = rebus lepas tu tapis & bila suam boleh minum...

P/s : Saya berada di kampung, guna laptop adik, so, tak dapat nak upload gambar NOTA dekat buku resepi tu... nanti2 saya update sebagai bukti yer... hihii


Petua pasal Manjakani

Dekat entry semalam, saya ada tulis yang arwah opah saya ada bagi petua pasal manjakani kan.. tapi saya kurang pasti apa fungsinya... takut pulak tersalah info... Tapi nasib baik semalam, Mrs Lurve bagitahu yang dia pun guna manjakani.. so, saya tanyalah dia, apa fungsinya... kira apa yang dia bagitahu sama dengan apa yang saya tahulah kan... so, takdalah saya nak rasa was2 nak tulis info tu dekat sini... hihii... Bukan pe, saya seronok berkongsi petua2 or tips2 macam ni dengan u all.. kita kan wanita.. mesti lah nak jaga kan... untuk kebahagian rumah tangga kita bersama.. cewah... hihii  



Inilah buah manjakani... saya google je gambar ni...

 My dad belikan untuk saya ketika berpantang dulu di kedai India..


Petua yang arwah opah saya ajar, sama je dengan cara yang Mrs Lurve buat.. Kalau u all nak tahu cara yang Mrs Lurve buat.. KLIK SINI tau.. lebih detail dia terangkan... sama je dengan saya... (",)

Sebelum tu.. meh sini saya nak share dekat u all apa khasiat buah manjakani ni... mana tahu kot lepas u all baca, u all pun nak lakukan petua orang2 lama ni.. (",)

  1. Memulihkan kembali otot dalaman Faraj.. dengan kata lain, mengetatkan kembali 'aset' kita yang longgar... yela, u all bayanglah.. anak kita tu besar mana keluar dari 'aset' kita tu... (",)
  2. Manjakani ni sebenarnya dia bersifat menegangkan kembali otot2.. so, jika u all amalkan untuk minum manjakani, ia mampu untuk tegangkan kembali breast kita tau..
  3. Manjakani ni jugak membantu kita jadi awet muda sebab ia mengandungi anti oksidan yang kita semua tahu berfungsi untuk melambatkan proses penuaan...
  4. Yang ada keputihan pun elok guna sebab ia mampu mengurangkan cecair keputihan yang kadang2 boleh buat 'aset' kita berbau..
  5. Selain dari tu, manjakani ni pun mampu mencegah dari kanser serviks & payudara tau.... ia jugak cepat sembuhkan luka jahitan kita.. cukuplah saya tulis khasiatnya setakat ni.. Nak tahu lebih banyak, mungkin u all boleh tanya orang2 tua or cara paling mudah, google lah... hihii
CARA SAPU

U all boleh asah manjakani ni belakang pasu.. lepas tu sapu dekat tempat EPISOTOMI @ JAHITAN dekat 'aset' kita tu...

CARA MAKAN

Rebus buah manjakani & buang kulit.. lepas tu ambik isi dia & digentel2 dengan nasi & telan.. tak pun, letak dalam pisang, lepas tu terus telan supaya kita tak tergigit manjakani yang pahit tak hengat tu.. hihi

CARA BASUH

Rebus manjakani lepas tu ambik air rebusan tu & cuci 'aset' kita.. tapi tunggulah air tu suam yer... janganlah panas2 u all dah cuci.. hihii

CARA MINUM

Rebus manjakani lepas tu apa lagi.. minumlah.. hihii

PERINGATAN... RASA BUAH MANJAKANI SANGAT2 PAHIT YER... TENGOK U ALL MAMPU OR TAK NAK TELAN... TAPI KALAU KITA BETOI2 NAK, INSYAALLAH BOLEH... UNTUK BERSALIN KALI KEDUA NI, SAYA PASTI AKAN BUAT... TAK BOLEH TIDAK!!... YANG MASA ALISHA DULU TAK IKUT PETUA NI SEBAB TAK LALU NAK TELAN + SERIAU TENGOK TEMPAT JAHIT, SO, TAK BERANI NAK SENTUH... HIHII... TAPI BILA ARWAH OPAH DAH TAKDA RASANYA SAYA HARUS IKUT NASIHAT ARWAH... "UNTUK MASA DEPAN SAYA"... (^_^) 

LUPAKAN KEPAHITAN... PAHIT ITU UBAT... U CAN DO IT IBU ALISHA... LAGI 2 BULAN.. (",)

P/s : Pada mereka yang nak telan jugak manjakani tapi tak lalu yang jenis macam ni... maybe u all boleh try yang ada di pasaran kot... macam2 jenama ada... mana tahu kot2 rasa dia lebih sedap dari yang real camni.. (",)

P/s : Manjakani bukan je boleh menolong kita dalam bab kesihatan dalaman tapi jugak keintiman kita bersama pasangan.. (^_^)

PEMBERSIH PERIBADI WANITA DENGAN ESTRAK MANJAKANI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...