Dari Streamyx bertukar kepada Unifi

Bulan 8 tahun 2013 kami bertukar dari broadband kepada Streamyx, streamyx ni memang baguihh!! Laju je tau... tapi yang tak syok tu, KABEL SELALUUUUU KENA CURI..!! Nak ganti kabel baru ambik masa seminggu... Haru dibuatnya seminggu tak dapat online... Pendek kata streamyx ni memang takda masalah langsung la dari segi kelajuan melainkan kecurian... tapi tu la, jodoh tak panjang dengan streamyx..

Awal bulan 3, kami dah pindah ke rumah baru kami... eh, rumah tu rumah lama cumanya rumah yang baru kami beli.. rumah baru ni berada di taman yang sama kami sewa cuma lorong yang berlainan... kalau ikutkan dari segi nilai rumah, rasanya area rumah sewa kami ni lagi mahal... tapi tu la u all, boleh pulak dekat area rumah baru kami ni, takda "tempat" untuk streamyx... yang ada hanya UNIFI...


Ketika my dear berurusan pasal ni kan, dorang pun ada cakap, Unifi ni biasanya hanya dipasang di kawasan rumah elit, kawasan biasa2 ni takda tapi yang heran tu, boleh pulak kawasan rumah kami ni ada unifi je... Saya pun tak pasti kenapa jadi macam tu.. Dekat taman kami ni, hanya beberapa buah rumah je ada unifi u all... Yela, area kawasan rumah saya ni, saya tengok yang ibu2 ramai yang jadi surirumah, yang suami pulak saya tak pasti kerja apa, tapi jiran2 saya ni kerja di kilang... So, u all bayanglah, berapa sangat pendapatan mereka kan... dengan anak sekolah lagi... 

Macam kami ni, redha je la dengan bayaran unifi tu, bukan apa, sebab kami memang jenis nak guna internet... Macam saya ni haa, takda internet, macamana nak berblog.. muahahhahha .... Eh, saya ingat kan, internet dah terlebih laju ni, ingat nak berniagala... aktifkan diri berniaga produk ephyra tu haa.. Rugi kan, internet laju tak buat apa2... Ohya, kelajuan Unifi ni 30 tau u all... Dia punya laju tu, saya install aplikasi kat hp, sekejapppppp sangat dah siap..!! Bayaran untuk Unifi ni, Offer RM179 sebulan, harga asal RM199... ermmm tapi rasanya kalau tambah GST sama je pun macam tak offer kan...


Channel TV memang banyakkkkk la u all... Lebih kurang macam ASTRO jugak, tapi tu la, dah kami anak-beranak jenis yang kurang layan TV, so, tak tengok sangatla... tapi my dear gigih jugak tengok bila balik kerja sambil main game kat hp.. hehheh... Ohya, UNIFI ni dia ANDROID tau u all, kiranya dia ada google play bagai tu la jugak.. u all nak install game kat TV pun boleh... hadaplah game kat TV tu haaa... Filem2 pun banyak.. Mereka bagi FREE SEBULAN..

Haa lupa nak cakap, dengan UNIFI ni, takdalah masalah kecurian kabel... Kabel UNIFI ni kaca tau dekat dalam dia... Tapi kalau kabel ni rosak, bayaran dia telan air liur jugakla... kita yang kena bayar.. itu kalau kerosakan akibat dari kita sendiri la.. Eh, kalau tikus gigit pun, kita yang tanggung tau u all... Thats y mereka pasang wayar tu bukan dalam bumbung tapi dekat luar yang nampak dek mata... Pendawaian tu pulak, kalau tak silap 15 meter je kot free, lebih dari tu kita kena bayar...



"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 9 comments.. read them below or add one }

Mila Hilas Mila Hilas March 17, 2016
best kan? sy dh lama pakai unifi ni hehe
- AZIE - - AZIE - March 17, 2016
Unifi guna kable fiber optik, xsama mcm streamyx yg guna kable copper..ini nak elakkan berlaku kecurian kabel bila guna copper. sbb kabel copper bila jual laku, tp fiber optik ni bila jual xlaku. Bagus jgk ina dh pakai unifi dr skrg, sbb long term nti..streamyx akan dimansuhkan..dan semenya akan beralih kpd unifi mengikut pakej yg disediakan.
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 17, 2016
@- AZIE -

ooo yang duk kata kaca tu namanya fiber optik yer.hehhe... TQ ye azie atas penjelasan ni :)
JunAina JunAina March 17, 2016
Berblog pun dapat duit bukan saja-saja buang masa...lama rasanya tak singah sini.
Ann Ishak Ann Ishak March 17, 2016
saya memang pengguna unifi dan tengok hypptv, astro dekat rumah tu langsung tak pakai dah
Mrs Velentine Mrs Velentine March 17, 2016
bestny atapi kat sabah ni masih kurang unifi...mcm line tak berapa laju..ada kawan pakai
Naz Naz March 18, 2016
Lama sangat tak singgah sini..dari Kak Zarina anak 2 sampai sekarang anak dah 3..hehehhe
Ainul Mustafa Ainul Mustafa March 18, 2016
saya pun dh 6thn guna unifi.
lynndAmya lynndAmya April 01, 2016
Salam. Serius laju ke kak? Hahaha bagus ni, rase mcm nk pasang UNIFI jugak je nanti...kalau berblog akak stress kot kalau internet lmbap...tu yg nak BW pun susah..haha