Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Entry review. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Entry review. Papar semua catatan

KIT BIJAK MENABUNG memang terbaik untuk anak2..!!

Tak sabar hokay, memang tak sabar saya nak bercerita dekat u all pasal KIT BIJAK MENABUNG...!! Ini antara pembelajaran 'homeschool' anak2 saya sekarang... Ye sayang, bila sebut pasal menabung, pasti ianya berkaitan penyimpanan duit... Di sekolah tiada pembelajaran berkaitan ini kan?.. Makanya, nah, kita sebagai ibu bapa, harus terapkan pasal menabung ni dekat anak2.. Selama ni saya memang ada je ajar anak menabung tapi tu la, konsep dia tu yang menjadi masalah.. Bukan masalah apa pun, kalau selama ni, apa yang saya ajar hanyalah, "masukkan duit dalam tabung, penuh tabung boleh pergi simpan dalam bank".. itu je, takda apa yang menarik pun... Tapi apabila saya diperkenalkan dengan KIT BIJAK MENABUNG, Ya Allah baru saya terpikir, kenapalah selama ni saya tak ajar anak saya dengan konsep macam ni... Konsep di mana ianya mempunyai tabung untuk BELANJA, SEDEKAH & SIMPAN... Eh, saya memang ada ajar anak2 saya pasal sedekah ni, tapi duit yang disedekahkan tu, di ambill dari beg dompet saya, bukannya dari tabung.. Kalau diambil dari tabung, pasti "feel" dia tu rasa lainkan.. Yela, kiranya macam anak saya ambil duit mereka sendiri untuk bersedekah.. AllahuAkbar.. betapa indahnya jika dari kecil2 kita dah mendidik anak2 dengan sifat2 yang pemurah ini.. Sesungguhnya kita takkan miskin hanya kerana bersedekah, lagi banyak kita memberi, lagi banyak kita dapat, dapat pahala tu dah tentu2 dah.. didiklah anak, ajarlah anak dengan perkara2 yang bermanfaat untuk mereka tidak hanya untuk kegunaan di dunia tapi jugak di akhirat.. AllahuAkbar... 


Sekarang saya nak bercerita dekat u all apa itu KIT BIJAK MENABUNG supaya u all dapat lebih gambaran lebih jelas lagi dengan penceritaan saya ni.. KIT BIJAK MENABUNG ni kiranya macam modul yang mudah, praktikal & yang paling penting SERONOK untuk mengajar anak tentang asas kewangan & konsep pengurusan kewangan menggunakan konsep SSB (simpan, sedekah, belanja).. Di mana ilmu ni takkan dapat pun di sekolah.. Apa kandungan yang akan u all perolehi di dalam KIT BIJAK MENABUNG ini adalah seperti gambar di atas, buku seronoknya menabung, buku matlamat, buku panduan ibu-bapa, buku bajet, buku rekod duit saya, carta upah magnetik, pelekat yang bersesuaian & 3 buah tabung.


Antara kelebihan KIT BIJAK MENABUNG ni untuk anak2 kita adalah anak2 kita dapat belajar cara mengurus dan menjana wang secara praktikal, berbelanja secara berhemat, bersedekah kepada yang memerlukan selain dari bijak berbelanja untuk masa depan mereka. Sebenarnyakan, dari pembelajaran KIT BIJAK MENABUNG @ KONSEP SSB ni, secara tidak langsung, kita telah memberi anak2 kita peluang untuk mengendalikan wang mereka sendiri sebagai langkah pertama dalam menguruskan wang secara bijak. 


Di dalam set KIT BIJAK MENABUNG ini, kita akan diberi beberapa buah buku. Buku panduan untuk ibu-bapa pun ada juga, digalakkan kita sebagai ibu-bapa baca buku ini terlebih dahulu untuk mendapat gambaran cara nak guna KIT BIJAK MENABUNG dengan cara yang terbaik. Berkaitan buku seronoknya menabung, di dalamnya terdapat info berkaitan apa itu menabung, faedah menabung, sumber wang, bagaimana nak jana wang dan sebagainya.. Tak lupa juga di dalam buku ini terdapat jugak beberapa aktiviti untuk anak2 kita seperti mewarna & mencari perkataan sembunyi.


Buku rekod duit saya itu pula diguna untuk merekod segala duit yang masuk ataupun yang mengalir keluar mengikut minggu dan berapa simpanan yang kita boleh dapat. Manakala buku bajet pula adalah untuk mengajar kita bagaimana untuk merancang bajet. Ohya, ia jugak disertakan dengan jadual untuk menulis bajet anak kita mengikut minggu. Akhir sekali buku matlamat, ia bertujuan untuk menulis matlamat jangka panjang dan jangka pendek yang disertakan sekali dengan pelekat.. Alaa contohla, matlamat anak kita kumpul duit untuk beli basikal, bila matlamat tu dah tercapai, anak kita bolehla tampal pelekat tu sebagai tanda kejayaan. Mesti anak kita akan teruja kan!


Tiga buah tabung ni lah yang buat saya teruja yang amat sangat..!! Eh, eh, tabung ni bukan kaca tau sayang, ianya plastik.. so, tak perlu risau akan terpecah ke apa ke... Saya teruja dengan pelekat di botol tabung tersebut.. Tengoklah tu, ada tabung SEDEKAH, SIMPAN dan BELANJA.. Kita boleh ajar anak untuk menabung duit belanja untuk kegunaan harian, menabung duit sedekah untuk disedekahkan kepada yang memerlukan dan tak lupa juga simpan untuk masa depan atau kecemasan. Oh, salah satu botol tu, anak solehah Afrina & anak solehah Aqilah dah ambil untuk mengisi duit syiling dalam tabung tersebut, masa tu mereka main ambil je tabung mana satu... itu pasal kes terujalah tu, si ibu sibuk nak ambil gambar, si anak pulak sibuk nak menabung.. hhahha.. kesimpulannya, belilah KIT BIJAK MENABUNG ini, pasti anak u all pun akan suka menabung..! hehhe


Nampak tak? nampak tak?... Tiga beradik memang suka dengan tabung.. Ohya, dalam gambar ni, sebenarnya saya suruh mereka isi duit dalam tabung untuk tujuan ambil gambar la kan.. Yang mereka boleh pulak duk berlawan siapa paling cepat habis isi duit dalam tabung... hahhah.. Kesimpulannya, anak2 saya memang sukaaaaaaa sangat dengan KIT BIJAK MENABUNG ni... Tak sabar2 nak isi duit dalam tabung.. Lepas ni saya pikir,  jika saya nak bagi duit untuk mereka letak dalam tabung, setiap orang akan diberi amaun yang sama dan setiap orang masukkan amaun yang sama ke dalam setiap satu tabung tersebut. Dipendekkan cerita, setiap orang akan diajar untuk SEDEKAH, SIMPAN & BELANJA.. haaa gitu kekdah dia... Eh tapi kan, selain itu, kita jugak boleh memberi anak "upah" dari perkara2 baik yang mereka lakukan seperti menolong kita di dapur ke, kemas rumah ke dan sebagainya.. 


Haa nak bagitahu jugak dekat u all ni, MyCEO sedang mencari ejen dan stokis untuk menjual produk mereka tau.. So, jika u all berminat untuk jadi ejen atau stokis, bolehlah hubungi MyCEO.. bolehla jugak u all menjana pendapatan kan.. tambah2 duit poket yang sedia ada tu haa..


Kalau u all berminat untuk dapatkan KIT BIJAK MENABUNG seperti yang saya ada ni, u all boleh beli... Alaaa tak mahal pun, hanya RM49.90 sahaja..!! Moga anak2 kita semua membesar sebagai anak yang pandai mengurus kewangan untuk kegunaan di dunia dan jugak sebagai "saham" untuk di hitung kelak.. InsyaAllah.. kita sebagai ibu-bapa ni lah yang harus mengajar anak berkaitan menabung tersebut.. Untuk memudahkan urusan, ajarlah ketika mereka masih kecil... Duhai sayang... didiklah anak sebaik mungkin ketika mereka masih kecil, anak2 ibarat span yang menyerap segala yang kita ajar... jangan terlalu bergantung pada pembelajaran di sekolah tapi kita jugak sebagai ibu-bapa harus jugak mendidik anak dengan sesuatu yang tidak diajar di sekolah seperti kepentingan menabung ini... AllahuAkbar.. insyaAllah, moga anak2 kita semua menjadi anak yang membesar tak berhenti mencari ilmu untuk kegunaan dunia dan akhirat..

Website : www.myceo.com.my
Instagram : myceo2015

UNTUK PEMBELIAN : 03-6151 6555 / 013-422 0677 ATAU PEMBELIAN ONLINE DI MyCEO KIDS EDUCATION PRODUCT


ALTHEA turns 1..!!!

Eh, tetiba ramai pulak blogger buat post ALTHEA turns 1 ni kan?.. Untuk pengetahuan u all, Althea ni sebenarnya website dari Korea.. Website http://my.althea.kr ni adalah salah satu website untuk kita beli barangan kecantikan diri terus dari Korea.. Ianya terdiri dari produk penjagaan kulit sehinggalah alat mekap.. Kalau u all peminat barangan kecantikan dari Korea, u all bolehlah terjah ke website Althea ni tau.. Harga dia memang murahlah bagi saya...


Ini antara barangan yang saya beli di Althea Korea ni.. 


Ianya direct pos dari Korea.


Ohya, sempena ulangtahun ALTHEA yang berlangsung pada 20 Julai hingga 31 Julai ni, kalau u all beli barang di Website Althea, u all akan dapat Limited edition Birthday Box + DIY Party Kit, sementara stok masih ada. 


Jika u all tergolong dalam golongan 1500 orang pembeli pertama, u all akan dapat barangan percuma, sementara stok masih ada.


Birthday Giveaway! Pilih 3 produk top seller untuk dapat 100% rebet. Rebet itu akan dikreditkan ke dalam akaun u all..


Kalau u all beli barangan dari Althea ni & u all dapat kit parti Althea, U all boleh join instagram contest, alaa senang je, just selfie dengan parti kit tersebut & wish HAPPY BIRTHDAY dekat Althea dengan hastag #Altheaturns1.. Mudah kan?? U all berpeluang untuk memenangi hadiah seperti Macbook Air, Ipad Air 2, 6S iPhone, galaxy S6 Edge, Kamera Canon EOS M10 Selfie, Kredit Althea dan hamper barangan kecantikan dari Althea... So, tunggu apa lagi, jomlah terjah https://my.althea.kr untuk usha2 barangan kecantikan, jika berkenan bolehlah beli..


Minyak BEBE ANUGERAH membantu mengelakkan dari gigitan nyamuk dan serangga..!!

Saya dengan anak-anak, mempunyai satu masalah, TAK BOLEH DIGIGIT NYAMUK..!! Bila kene gigit je, mulalah bekas gigitan nyamuk tu jadi berparut.. Anak2 saya ni mungkin ikut saya la kot... Saya ingat lagi, ketika saya kecik, time tu kami menetap di Terengganu, so, sesekali balik ke Chemor, rumah arwah opah saya, memang badan saya penuh dengan kapur.. Opah saya sapu kapur dekat bekas kena gigit nyamuk tu haa.. U all tahu tak, sampai sekarang ok, sampai sekarang nyamuk dekat area rumah opah saya tu memang dah tangkap cintan dengan saya.. pantang nampak saya datang, mesti nak hinggap walaupun sekor.. Anak2 saya pun sama je 2 kali 5... Balik je dari kampung, mesti ada kesan kene gigit nyamuk.. lepas tu mulalah berparut warna hitam.. Tak kira Alisha ke Aqilah ke Afrina ke, sama je semua, semuanya diminati nyamuk.. Kenapa nyamuk minat sangat dengan kami tak tahulah... Haihh!!

Satu hari tu, maklong saya cadangkan saya beli minyak serai, katanya sapu di badan & boleh halang nyamuk dari dekati kita.... Tapi tu la u all, minyak ni kadang2 bau dia tu alahaiii... itu satu hal, lagi satu hal pulak, kalau sapu di badan, badan tu rasa melekit2 & berminyak..!! Bila badan berminyak, u all tahu je la, anak main2 sebagai contoh berlari lepas tu terjatuh, haaa time ni mulalah pasir2 tu nak melekat dekat badan yang berminyak tu haa... part ni yang tak suka ni... 


Sehinggalah baru2 ni saya diperkenalkan dengan MINYAK BEBE ANUGERAH... Ya Allah... wangi ok, wangi..!! Memang memenuhi piawaian saya lah minyak BEBE ANUGERAH ni... U all tahu tak, saya sapu minyak BEBE ANUGERAH ni dekat badan Afrina, tau apa yang berlaku??? Badan anak saya tak berminyak hokay.. Kiranya kalau lepas sapu minyak BEBE ANUGERAH ni & anak saya nak guling2 di lantai, lantai tu takkan licin dengan kesan minyak BEBE ANUGERAH ni laa... Lagi satu, ianya seolah2 macam menyerap dekat kulit pulak tau... Maksud saya macam ni, lepas sapu di badan Afrina, saya sentuh badan dia.. takda rasa minyak, dekat tangan saya pun sama jugak.. seolah2 saya guna losyen... hohoiiiii teruja hokay, teruja!! Kalau ikutkan saya ni jenis lepas sentuh minyak, saya nak cepat2 cuci tangan, tapi kali ni tak, saya rasa macam taknak pulak cuci tangan.. ahhahhahah... bukan apa, bau dia tu wangi.. Eh, wangi tu bukanlah sampai tahap wangi minyak wangi u all tu tau... Wangi yang saya maksudkan tu, wangi di bawah label MINYAK BABY la yer...


Untuk pengetahuan u all, minyak BEBE ANUGERAH ni kegunaan dia bukan sekadar untuk mengelakkan dari gigitan nyamuk & serangga je tau, tapi jugak ia dapat membantu menghangatkan tubuh bayi, menghindari kesejukan dalaman & tak lupa jugak untuk mengurangkan kembung perut.. Sebut pasal kembung perut ni tak payah cakapla, ia antara yang merisaukan ibu2 ketika dalam pantang... Kadang2 bayi ni suka menangis bukan sekadar lapar atau pampers basah ke apa, tapi jugak sebab PERUT MASUK ANGIN... Saya pernah ok, Alisha dulu perutnya kembung, duk meragam je sehari tu.. puncanya maybe saya tersilap makan.. masa tu saya berpantang di rumah parent saya, nasib baiklah parent saya ada membantu saya.. maklumlah, anak sulung.. tak tahu nak buat macamana... Abah sayalah duk urut2 perut & belakang Alisha.. duk sapu minyak bagai, siap dengan tuam lagi.. Sebab tu bagi saya pentingnya minyak urut untuk baby ni haa... kalau u all sedang mencari minyak untuk baby, saya cadangkan u all belilah MINYAK BEBE ANUGERAH ni.. memang saya teruja sungguh2 ni.. Sampai terlintas untuk anak lepas ni, nak guna minyak BEBE ANUGERAH ni jugak.. Senang, 2 dalam 1.. bukan setakat saya sapu untuk elakkan perut anak masuk angin, tapi jugak dapat halang nyamuk dari hinggap baby..!! Haaa bagus tak?? Balik kampung, tak payah duk nak risau dengan gigitan nyamuk...


Ohya, minyak BEBE ANUGERAH ni antara bahan2 dia adalah minyak kayu putih, lengkuas, serai, pudina dan limau purut, di mana ianya sering diguna secara tradisional untuk mengelakkan kembung perut pada bayi.. Jangan kata bayi yang baru lahir tu je boleh guna, ni haa, Afrina yang umur dah nak masuk 2 tahun pun saya masih sapu dekat badan dia tau... Bayanglah, siap Afrina suruh letak minyak BEBE ANUGERAH ni dekat tangan dia sebab dia nak sapu sendiri.. Nampak tak??? nampak tak yang Afrina menunjukkan ciri2 dia pun menyukai dengan bau minyak BEBE ANUGERAH ni??.. Senang cerita, bila nak sapu minyak, Afrina yang akan serah diri minta disapu.. hahha




SALAM BROWSER membantu saya dalam mengawasi anak ketika melayari INTERNET

Mengikut peredaran zaman, ada ketikanya saya tetap memberi anak2 saya menggunakan komputer seperti tengok you tube. Macam anak solehah Alisha ni haa, dia dah pandai mengeja sendiri, ada ketikanya dia melihat cerita kartun di televisyen & dan2 la pulak dia pergi bukak you tube dekat komputer... Bila dah buka you tube tu apa lagi, teruslah dia search tajuk cerita kartun tersebut.. Orang dah pandai membaca & mengejalah katakan... gitulah kekdahnya, semua dihujung jari... dah pandai guna you tube kononnya.. hahha.. Eh, guna you tube di handphone, itu adalah normal sebab budak2 boleh je mengenali ikon you tube di handphone.. tapi di komputer ni, Alisha terpaksa taip terlebih dahulu word "you tube" tersebut... kalau di handphone tu, budak yang belum pandai baca macam anak solehah Afrina yang umur setahun  lebih tu pun tahu nak bukak aplikasi you tube..


Saya memang memberi keizinan untuk anak saya melayari internet, maksud saya tengok you tube la... sebab dari you tube tu la anak saya belajar melukis, mahunya tak, Alisha ni jenis yang minat melukis, mai kat ibu dia ni tak minat & tak reti melukis makanya si ibu ni guna bantuan you tube untuk mengajar Alisha melukis.. Biasanya anak2 saya tengok you tube berkaitan pembelajaran la selain dari video cerita kartun tu haa.. macam cerita kartun ni, ada masanya kami sama2 luangkan masa tengok video tersebut.. Contohnya Alisha nak tengok cerita "Kungfu Panda" dia search la kartun tersebut dekat you tube & kami sama2 tengok...

Macam sekarang ni di bulan puasa, adalah masa saya tengok sama2 dengan anak2.. Kadang tu saya download tapi disebabkan pendrive dah penuh, itu yang buat kami direct  tengok dari you tube je... Dengan cara menonton video bersama anak2 ni bagus jugak tau.. Bukan apa, sambil tengok cerita tersebut, sambil2 tu la mereka duk tanya tu tanya ni berkaitan cerita tersebut.. Macam anak saya ni memang jenis suka bertanya, secara tak langsung dapat mengeratkan lagi hubungan kita dengan anak, InsyaAllah...


Selain dari you tube, ada ketikanya saya bagi jugak anak saya hilangkan bosan dengan main game yang berbentuk knowledge di website http://www.knowledgeadventure.com/. Website tu memang best sebab terdapat game2 yang berbentuk pembelajaran mengikut usia anak2... Sebagai contoh macam dalam gambar atas ni haa, anak solehah Alisha main game nama apa ntah, tapi cara main game tu macam ni, contohla bola tu warna PURPLE tapi dia tulis RED so salahla kan, ada pulak bola yang WARNA YELLOW & di bola tersebut pun tulis YELLOW, kiranya betul la kan, makanya tugas Alisha untuk klik bola tersebut sebagai tanda betul (warna bola & ejaan pada bola betul).. Kiranya yang salah jangan klik, klik yang betul je.. Haa bagus tak game dia?? Itu salah satu tau, dekat website tersebut ada banyakkkk lagi game "pembelajaran" untuk umur 3 tahun ke atas.. Eh, teruskan membaca, jangan klik link website tu lagi, saya nak bagitahu cara saya pantau anak saya ketika guna internet,..     


Untuk memantau anak2 saya ketika sedang guna internet, salah satu caranya adalah saya download pelayar web SALAM BROWSER.. Alaa fungsi dia sama je macam google chrome ke mozilla ke cuma bezanya SALAM BROWSER ni orang melayu punya. Yang paling menarik tu, SALAM BROWSER NI LEBIH SELAMAT SEBAB IA TELAH MENYEKAT 1.4 JUTA LAMAN WEB YANG BERUNSUR LUCAH, GANAS & SEWAKTU DENGANNYA..!! Sebab itu saya mampu bagi anak saya guna internet... Secara tak langsung, saya dah ada pembantu..!! hahhaha


Bila saya suka, saya pasti bagitahu u all, makanya u all pun kenalah DOWNLOAD SALAM BROWSER ni jugak.. Memang terbaik..!! Belum guna u all takkan tahu, dah guna, u all akan jatuh cinta... tak percaya?? Guna dulu.. support "product" kita... Dengan adanya SALAM BROWSER, kita pun senang hati nak bagi anak guna internet.. Tak mau cakap banyak dah, pergi download SALAM BROWSER di website https://salambrowser.com lepas tu boleh ajak anak tengok you tube atau main game yang saya kongsi link dekat atas tu.. (",)          

Tudung instant kanak-kanak yang berkualiti & murah

Siapa ada anak perempuan? Kalau u all ada anak perempuan, u all memang patut terjah website TudungSicomel.com ni... Saya yang ada anak solehah 3 orang ni haa, rambang mata bila masuk website tersebut.. Mahunya tak, semuanya cun melecun, harga tu pulak mampu milik.. tambah2 lagi dah nak raya ni haa... mestila kita yang ada anak perempuan ni, duk usha tudung atau shawl instant nak bagi anak pakai kan.. takkanlah kita je nak cantik, kasi lah anak cantik jugak... gitu kekdahnya... (",)


Kalau u all terjah website TudungSicomel.com ni, pasti u all akan cuci mata sambil tersenyum.. tersenyum sebab memandang model2 yang memakai tudung2 tersebut alahaiiiii tersangatlah comel... Selain dari tu, u all akan tersenyum sebab membayangkan anak2 solehah u all pun pasti akan comel jugak dengan memakai tudung tersebut... Eh, ada lagi satu senyum, senyum sebab melihat harganya yang mampu milik, setanding dengan kualiti dia.. (",)      
U all tahu tak apa yang best jika u all membeli belah di website TudungSicomel.com ni??? Ianya mempunyai JAMINAN WANG DIKEMBALIKAN dalam tempoh 180 hari dari tarikh penerimaan.... Bagus ke tak bagus?? Best ke tak best??.. Betapa TudungSicomel.com ni menjaganya hati anak2 solehah u all.. Kalau anak u all tak suka @ tak berpuas hati, boleh pulangkan atau ditukar... Tapi janganlah pulak u all dah pakai lunyai lepas tu tiba2 u all hantar bagitahu anak u all tak suka...


Kat sini saya nak tunjuk dekat u all antara contoh tudung yang TudungSicomel.com jual... Macam, gambar atas ni, ini tudung 2 muka... Tudung terbaru akan sentiasa update di website TudungSicomel.com... Lagi satu, dekat2 nak raya ni, baik u all pergi terjah & beli cepat2.. Nanti kang warna yang u all nak habis... lagi satu, TudungSicomel.com ni dia menjalankan urusan pengeposan mengikut sistem giliran... contohla, pada hari tersebut, u all orang yang ke 100 buat pembelian & pembayaran.. Makanya barang u all tu akan dipos untuk bungkusan yang ke 100 la yer... Sape cepat order, dia punya barang akan di pos terlebih dahulu... sebab tu boleh berlaku kejadian, hari ni buat bayaran tapi 3 4 hari baru mereka pos barang kita tu...

Eh jangan cakap, ianya pernah berlaku dekat saya tau u all.. tahun lepas punya cerita.. saya beli tudung dalam bulan puasa, bukan beli dengan TudungSicomel.com tapi dengan company lain... Mereka pun buat sistem macamni tau... Sekarang ni saya tengok ramai dah buat sistem macam ni.. Bagus jugak kan, adil.. tapi tu la, kalau dah tergedik2 nak guna... mana nak boleh tahan kalau lambat dapatkan... lebih2 lagi nak raya, takut dapat lepas raya... SEBAB tu saya kata, u all harus terjah TudungSicomel.com sekarang..!! Supaya tak berlaku kes sedemikian...       


Tudung instant kanak2 yang dijual oleh TudungSicomel.com ni ada macam2 saiz tau u all.. saiz baby pun ada... Saya tengok anak2 solehah atas ni pakai tudung, dan2 terbayang 3 orang anak solehah saya ni haa... Susunan ketinggian tu, elok je macam susunan anak2 saya.. hahhaha..  


Kalau u all nak beli inner pun ada jugak tau.. Macam2 warna & design ada...


Selain dari tu, jika u all nak tudung sedondon dengan anak u all pun ada jugak tau... Macam gambar atas ni haaa.... tapi yang dekat atas ni factory reject punya la... Harga dia hanya RM15.50 je untuk kanak2 & untuk ibu kena tambah RM5..


Factory reject yang saya maksudkan tu, macam gambar atas ni haa... jahitan dia kurang kemas & tidak sempat gosok atau sukar digosok... Alaaa dia punya reject tu takdalah reject beria sangatkan.. kiranya kalau kita pakai pun, orang tak tahu ianya yang reject punya.. (",)


TudungSicomel.com jugak ada jual telekung solat kanak2 tau u all.. warna dia pun menarik, kain dia pun selesa je untuk pemakaian anak2 kita...    


Ini antara jubah yang TudungSicomel.com jual.. nak tahu saiz, boleh terjah website yer...  


Selain dari tudung2 yang cantik2 tu, tudung sekolah pun TudungSicomel.com ada jual tau... U all nak warna apa, tudung pengakap, tudung puteri islam.. semua ada... So, apa lagi sayang2... terjahlah TudungSicomel.com, tak terjah rugi... Nak dekat raya dah ni u all.. orang dah mula mencari tudung2 ni haa.. U all baik beli sekarang jugak, nanti tak payah kelam kabut dah sebab persiapan raya u all dah siap.. (",)     

Ohya, jika u all tak tahu cara nak beli, u all boleh PM saya di FB & printscreen gambar tudung yang u all nak tu, nanti saya boleh order untuk u all...

"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

Applikasi Period Calendar memudahkan untuk kita mengetahui hari SUBUR

Saya nak memperkenalkan dekat u all dengan APLIKASI PERIOD CALENDAR (Period Tracker, my Calendar).. Kalau u all jenis yang tak tahu nak kira bila tarikh subur u all, U ALL MEMANG PATUT INSTALL APLIKASI PERIOD CALENDAR (Period Tracker, my Calendar) ni hokay!!! Saya sendiri pun teruja dengan aplikasi ni.. Saya tahu pasal aplikasi ni selepas biras saya bagitahu pasal ni, sekarang ni dia tengah pregnant selepas follow tarikh subur yang tercatat dekat aplikasi tersebut.. Opsttt..!! Bila saya tahu pasal aplikasi ni, saya suruh mereka2 yang berkenaan install jugak..hahhaha... tapi tak puas hati lagi, terus buat entry nak bagi u all pulak install.. biar kita semua pakat2 mengandung.. muahahhah         


Saya memang tak reti nak kira hari subur yer.. tapi dengan adanya APLIKASI PERIOD CALENDAR (Period Tracker, my Calendar) ni memang memudahkan urusan saya... saya kan, malas nak cerita panjang2 sebenarnya ni, sebab risau bila tercerita panjang lebar sangat, kang terkeluar pulak cerita yang tak sesuai untuk diberitahu... tapi senang cakap camni je la, bila saya kata install tu, u all install je la tau.. hahhaha... Lebih2 lagi u all yang memang tengah plan nak pregnant tu haa...


Bila u all dah install tu kan, nanti bila u all bukak APLIKASI PERIOD CALENDAR (Period Tracker, my Calendar), akan terpampar macam gambar kat atas ni... U all klik gambar kartun yang ada tu, lepas tu masukkan je tarikh mula period u all.. Lepas tu u all klik kalendar, nanti akan keluar gambar macam bawah ni...


Yang part ni lah yang buat saya teruja tak hengat tu u all.... Bila u all klik setiap tarikh tu, akan tertulis samada u all tengah subur or tak... peluang hamil u all tinggi ke rendah.. tarikh ovulasi pun dia siap bagitahu... Hebat kan??? Yang part subur tu pulak, siap tulis subur di tahap tertinggi atau di tahap sederhana... 

Kalau u all nak pregnant, bersamalah dalam tempoh subur tu yer.. hahhah.. nak lagi bagus, jangan lupa bersama ketika tahap kesuburan tu berada di tahap yang tinggi yer... kalau nak anak lelaki?? Bersama ketika malam berlakunya ovulasi @ sebelum habis tarikh ovulasi... tips lain nanti saya buat entry khas... Ohya, jap2... Kalau u all nak tahu samada betoi atau tak tarikh ovulasi yang APLIKASI PERIOD CALENDAR (Period Tracker, my Calendar) ni bagitahu, pada tarikh ovulasi tu, u all boleh tengok samada lendir ketika ovulasi tu ada keluar atau tak... Kalau ada, maknanya betoila itu hari u all ovulasi... CARA KENALI LENDIR @ MUKUS KETIKA OVULASI..



"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Sabun susuk emas yang bukan susuk!!

U all jangan terkejut bila tahu wujudnya produk SABUN SUSUK EMAS & jangan terkejut dengan word "SUSUK" tu yer.. ianya hanya sekadar nama bukanlah susuk emas yang nak kene "tanam" dekat muka kita tu tau. Walaupun macam tu, kelebihan dari segi mencantikkan kulit lebih kurang sama la jugak. Uikss semua orang nak cantik kan? Kulit yang berjerawat nak bagi hilang jerawat, kulit yang kering nak bagi lembab.. Dok gitu?



SABUN SUSUK EMAS ni ada banyak kebaikan, antaranya mengurangkan kedutan & tanda2 penuaan di wajah kita, menegangkan kulit muka, menghilangkan parut2, kulit muka nampak lebih muda, bermaya & lembut, menghilangkan tanda2 hitam di celah2 kaki, ketiak & leher..


Kandungan SABUN SUSUK EMAS ni adalah dari bahan2 yang selamat digunakan.. Antaranya adalah SERBUK KAYU CENDANA, KUNYIT, MINYAK SAYURAN, BERAS & AIR MAWAR. Kunyit adalah natural antiseptic, ianya adalah perkara yang normal jika kulit kita mempunyai luka2 kecil seperti contoh jerawat, ianya akan membuat kulit kita terasa sedikit pedih ketika penggunaan. Ohya, selain tu, ada kemungkinan jugak akan berlaku healing process tau... di mana akan keluar jerawat halus, walaupun macam tu, selepas beberapa hari penggunaan, ianya akan menjadi semakin glowing, kulit kita pun akan semakin lembut & lembab.


Cara penggunaan SABUN SUSUK EMAS ni sama je macam sabun2 kecantikan yang lain, u all basahkan sabun & buih yang terhasil tu, u all sapu ke muka & basuh muka arah ke atas dengan lembut, lepas tu u all biarkan buih tersebut kering di muka & bilas. Untuk penjimatan, u all boleh potong sabun tersebut kepada 4 atau 2 bahagian...

Eh lupa nak cakap, SABUN SUSUK EMAS ni bukan sahaja boleh digunakan di muka tau, tapi jugak di badan untuk mandian.. Macam saya sendiri, saya guna SABUN SUSUK EMAS ni di badan... Alahaiii wanginya bau SABUN SUSUK EMAS ni, ketika penggunaan, satu bilik mandi tu berbau wangi... wangi dia tu siap melekat dekat kulit kita ni haa.. kalau sapu di badan ni, mana part yang gelap tu bolehla jadi cerah, kulit yang kasar tu bolehla jadi lembut..

Harga untuk sekotak SABUN SUSUK EMAS ni adalah RM29.90 tidak termasuk kos penghantaran.. Eh jap, kalau u all nak kelihatan lebih cun melecun lagi, u all boleh beli SET ANGGUN MENAWAN yang mengandungi SEKOTAK SABUN SUSUK EMAS, 1 TONER AIR MAWAR & 1 PELEMBAP ALOEVERA yang cuma berharga RM79 termasuk kos penghantaran. Kalau u all nak jadi dropshipper jual SABUN SUSUK EMAS ni pun boleh tau, dapat jugak  tambah duit poket kan... U all boleh hubungi di nombor telefon atau link Fb di bawah..

Nombor Telefon : 012-399 5719 (CT)
Facebook : Anggun Menawan



Pati Herba Madu untuk kolesterol dan jantung yang sihat

Jangan pandang ringan tau bila badan kita mempunyai bacaan kolesterol yang tinggi kerana ia mampu membuatkan kita mengalami masalah jantung. Berita Harian tahun 2014 menyatakan yang 83% kematian adalah disebabkan kolesterol yang tersumbat di saluran jantung. Lagi satu pulak, masalah kolesterol tinggi ni, dia bukan je menyerang mereka yang berbadan besar tau, kawan saya yang kurus kering macam saya ni pun ada masalah kolesterol. Itulah orang kata kan, penyakit ni kalau nak menyerang, dia tak kira kita kurus ke gemuk ke, muda ke tua ke, budak-budak ke orang tua ke, sebab tu kita harus berjaga2. Mencegah lebih baik dari merawat. haaa gitu kekdahnya...


Sekarang ni saya nak kenalkan u all dengan satu produk ubat untuk kolesterol dan sakit jantung. Eh, bukan ubat hospital tau.. hehee.. Produk ni namanya PATI HERBA MADU, di mana ia berfungsi untuk membantu masalah berkaitan kolesterol dan jantung. PATI HERBA MADU ni diadun dari 6 jenis ramuan yang berkesan untuk menurunkan paras bacaan kolesterol, iaitu bawang putih, halia, lemon, pati cuka epal, madu lebah asli dan kurma. Kelebihan produk PATI HERBA MADU ni adalah dapat menurunkan kadar kolesterol, membersih saluran jantung yang tersumbat, menurunkan berat badan, melancarkan proses pembuangan, baik untuk pesakit darah tinggi dan kencing manis selain dari membuang angin dalam badan.

Abah saya sendiri ada masalah berkaitan kolesterol ni, tu yang abah saya duk ulang alik ke hospital. Saya ada jugak bertanya dekat misi apa tanda-tanda yang kita nak tahu kita ni ada masalah berkaitan kolestrol tinggi ni. Tapi mereka kata takda apa kecuali kita kena buat pemeriksaan laboratorium, di mana jika ada masalah kolesterol tinggi, kita dapat lihat kadar kolestrol dalam darah melebihi paras normal.. Antara simpton kita mempunyai kolestrol yang tinggi adalah kita merasa cepat mengantuk, ianya berpunca daripada penyempitan pembuluh darah dan kadang-kadang ia menutup pembuluh darah di mana aliran darah yang membawa oksigen menuju ke otak mengalami hambatan, itu yang buat kita lebih mudah rasa  mengantuk. Kalau u all rasa letih, lemah, lesu maka sebaiknya pergi lakukan pemeriksaan kolestrol.


Tanda-tanda kita sakit jantung adalah terasa kebas di tangan kiri dan juga lengan. Kalau lengan tangan kiri kita rasa sakit yang berpanjangan, ada kemungkinan akan diserang sakit jantung dalam masa terdekat. Selain itu, kita jugak akan merasa sakit dada, secara detail nya, sakit di ulu hati sedikit ke sebelah kiri, rasa dia tu seolah-olah dada kita tu dihempat dengan benda berat. Ini antara contoh tanda-tanda sakit jantung, banyak lagi sebenarnya.


Dato' Malek Noor pun menggunakan PATI HERBA MADU ni tau u all... Kesnya bermula apabila Dato' Malek Noor mengalami sesak nafas dan dikejarkan ke hospital. Hasil pemeriksaan mendapati dua saluran arteri jantung milik beliau tersumbat. Sejak dari itulah beliau berusaha untuk mengubatinya sehingga bertemu dengan PATI HERBA MADU, sekarang ni Dato' Malek Noor dah jadi duta kepada PATI HERBA MADU ni.




Dekat atas ni antara TESTIMONI PATI HERBA MADU, kalau u all nak baca lebih banyak lagi testimoni, u all boleh KLIK LINK TESTIMONI ini. 


Untuk pengetahuan u all, PATI HERBA MADU ni dihasilkan secara 100% asli tanpa bahan pengawet. Ia telah pun memperolehi sijil GMP (Good Manufacturing Practice) serta mendapat kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), selain itu, PATI HERBA MADU ini jugak adalah produk yang diyakini HALAL oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia. Kalau kita atau sesiapa sahaja yang mempunyai masalah seperti Gout, Kolestrol tinggi, sakit jantung, sakit dada, kebas tangan, darah tinggi, resdung, bolehlah cuba PATI HERBA MADU ni.. Harga sebotol PATI HERBA MADU ni adalah RM69 untuk semenanjung Malaysia manakala RM79 untuk Sabah dan Sarawak. Ohya, kandungan sebotol adalah 250ml.

NAMA SYARIKAT : Clear Herbs Sdn Bhd & Clear Herbs Trading

ALAMAT : D27-1 Jln TKS 2, Taman Kajang Sentral, 43000 Kajang, Selangor

FACEBOOK : Clear Herbs



CONTACT : 019-253 5796 / 013-362 7775 / 012-515 7396


Khidmat jurugambar yang murah & best di Ipoh

Hujung minggu lepas, adik perempuan saya kahwin... Kira kenduri last la untuk parent saya.. Kami ada 3 beradik je pun... Semua urusan perkahwinan adik saya tu, parent saya yang uruskan sebab adik saya berada di Kuantan... Berkaitan dengan jurugambar, kalau ikutkan parent saya nak suruh anak saudara dia je tolong ambikkan gambar tapi tu la, kamera pulak ada problem.. Makanya abah saya terpaksalah mencari jurugambar yang lain kan... Abah saya berceritalah pasal takda jurugambar ni dekat saya, saya pun apa lagi, teruslah offer diri untuk mencari jurugambar tersebut... Yela, kita yang muda2 ni, dah sah2 ada facebook untuk bertanya rakan2.. berbanding parent kita, mestilah pergi dari satu butik ke butik kan... Saya ingat lagi pada 09/09/2015, saya ada bertanya di satu group dekat FB, nak suruh mereka tag jurugambar di bahagian komen... Ramaiiiii sangat jurugambar yang mereka tag, 100++ tau... saya hanya mampu inbox mereka2 yang di awal2 komen je... 10 orang lebih jugak rasanya... dalam ramai2 jurugambar tu, saya tertarik dengan satu pakej..  Harga dia normalla macam jurugambar lain jugak, RM1000++ TAPI dia ni ada FREE PHOTOBOOTH sedangkan jurugambar lain, takda langsung free photobooth melainkan free pre wedding macam tu je la... Saya memang teringin dengan photobooth ni, walaupun saya tak bergambar... Saya bagitahu abah saya beberapa pakej yang jurugambar2 ni bagitahu... tapi abah saya berkenan dengan yang saya berkenan ni jugak... walhal saya ada je bagitahu abah saya pakej yang lagi murah...

Pakej yang jurugambar ni tawarkan dekat saya... ALL IN ONE : NIKAH, SANDING, OUTDOOR, BERTANDANG, FREE PRE WEDDING & FREE PHOTOBOOTH ALL SET (GUESTBOOK & PROP)... UNLIMITED SHOOT, 1 CRYSTAL ALBUM (10"X12"), 1 STICKY ALBUM 120 PCS 4R, 2 WALL FRAME (10"X12") & 1 WALL FRAME (19"X24"), DVD SOFT COPY... UNTUK SEMUA NI, JUMLAH RM1500... memandangkan adik ipar saya orang Terengganu, so, saya taknaklah yang bertandang tu kan... Saya request jika taknak bertandang tu berapa RM... jurugambar tu cakap RM1200 tapi dia bagi diskaun RM100, maka totalnya RM1100... Eh, kalau RM1200 tu pun dah tersangatttt murah bagi saya... FREE PHOTOBOOTH TU U ALL, SAPE NAK BAGI?? BIASA ORANG MINTAK BAYARAN TAU....

Eh jap, lupa pulak nak tulis... Jurugambar yang saya maksudkan ni, saya panggil AMER @ owner Az Creative Solutions MY.. Untuk pengetahuan u all, Amer ni duduk di Manjoi manakala rumah parent saya pulak di Chemor... Manjoi dengan Chemor tak jauh mana kan... so, Amer tak kenakan cas tambahan... maksud saya transport la... tapi kalau jauh, maybe cas la kan... Yang pasal custom album tu, dia guna kertas yang tebal tau... beratnya lebih kurang 3kg termasuk kotak simpanan album yang ada tulis nama pengantin.. yang ni kiranya macam album yang kita "print" terus gambar dekat album tu la... manakala yang lagi satu album tu, gambar dia jenis yang kita zaman dulu2 cuci dekat kedai tu haaa... wallframe tu pulak, gambar pengantin untuk gantung dekat dinding.. Saya ada jugak tanya, andaikata saya taknak pre wedding tu macamana... Amer cakap, kalau taknak ambik pre wedding ni, boleh je ambik gambar santai2 lepas kahwin... Wah bagus ni u all... yela, u all bayanglah, pre wedding tu free je pun, kalau client taknak ambik, kita boleh je batal terus tanpa gantikan dengan apa2 pun kan... tapi Amer ni bagus, siap suggest yang lain pulak... Tapi adik saya ambik pre wedding... bukan apa, sebab kalau ambik gambar pre wedding, boleh letak gambar tu dekat photobooth...


Haaa berkaitan photobooth tu kan, Amer buat konsep MINI PELAMIN tau u all... Amer ada tunjuk saya beberapa design MINI PELAMIN yang dia buat... Kebetulan pulak pada masa yang sama, Amer memang tengah buat design mini pelamin yang baru... Amer tunjuk dekat saya gambar Mini pelamin yang belum siap tu, sekali tengok, saya dah jatuh cinta... hahha... Over kan??? padahal bukan saya yang nak kawen pun, tapi beria kalah pengantin...! Bila perbincangan dah settle, kita kena bayar RM100 untuk block date, manakala baki dia, kita bayar hari wedding... Ini perbincangan saya dengan Amer tau u all.. perbincangan melalui facebook... Tapi saya suruh Amer datang rumah parent saya untuk tunjuk hasil kerja dia dekat abah saya... 


Amer bagitahu saya nak datang rumah parent saya pukul 12 tengahari @ 12/09/2015... U all tahu tak, kan saya ada bagitahu u all yang saya ni jenis manusia yang PENTINGKAN MASA... Awal2 lagi saya dah pesan dekat abah saya, suruh inform saya pukul berapa Amer sampai rumah parent saya... "pandangan pertama" sangat penting untuk saya tahu hasil kerja dia selepas2 ini... Bila Amer dah balik dari rumah parent saya, saya pun apa lagi, duk bertanyalah pasal Amer kan... Nasib parent saya bagi feedback yang positif... katanya Amer ni peramah... peramah sampai abah saya tak sempat mencelah... hahahha... Yang ni lebih kurang saya punya perangai... Berkaitan masa pulak, Yap, Amer datang seperti waktu yang dijanjikan...!! "pandangan pertama" yang sangat baik...!!! Andaikatalah kalau parent saya bagitahu sebaliknya, rasanya tak teragak2 untuk saya bagitahu Amer yang saya tak suka dengan orang yang tak pandai urus masa...


Bagi pendapat peribadi saya pulak, Amer memang seorang yang pandai menguruskan masa... U all bayanglah, sepatutnya ketibaan pengantin ke dewan pukul 1 tengahari kan, tapi Amer sampai dewan u all tahu pukul berapa??? Sebelum pukul 12 tengahari... saya tengok jam tau u all... Kan dah cakap... saya jenis pentingkan masa... Bagus tak Amer ni??? saya memang sangat2 suka bekerjasama dengan orang yang pandai urus masa macam ni... Amer seorang yang bertimbangrasa... Pada hari wedding tu sepatutnya ada outdoor kan, tapi hujan pulak petang tu... Makanya Amer ajak pergi outdoor keesokannya pagi pada 25/10/2015... Bagus kan u all??... U all TAHU TAK... BAGUS TAK BAGUSNYA AMER NI... KAN TADI SAYA DAH CAKAP AMER BAGI FREE PRE WEDDING DENGAN PHOTOBOOTH, TAPI BILA ADIK SAYA BALIK DARI BERGAMBAR OUTDOOR TU, ADIK SAYA BAGITAHU, AMER CAKAP NANTI KALAU ADIK SAYA PREGNANT, BAGITAHU AMER, DIA AKAN AMBIK GAMBAR.. PHOTOSHOOT YANG ORANG ZAMAN SEKARANG SELALU BUAT LA TU AGAKNYA... FREE HOKAY...!!! PADA MULANYA SAYA INGAT SEBAB KAMI DUK BAGITAHU SERVIS AMER NI TERBAIK, SO, DIA BAGILAH FREE AMBIK GAMBAR PREGNANT TU... RUPA2NYA BUKAN, FREE GAMBAR PREGNANT TU UNTUK SEMUA CUSTOMER DIA..!! Wallawehhhh saya pulak yang rasa nak melompat..!! hahhahha....


Siapa yang nak bagi itu free ini free u all... tapi Amer baik hati, dia tak berkira sangat... Maybe ini salah satu strategi pemasaran Amer la kan... Bagi saya selain ianya strategi, saya berpendapat dalam masa yang sama, Amer jugak mengumpul "saham" di sana nanti... InsyaAllah jika Amer buat kerja dengan ikhlas, pasti akan semakin berjaya & murah rezeki... Amer ni tak berkira sangat... kadang dia yang banyak bagi idea dekat parent saya yang terkontang kanting urus pasal wedding adik saya ni... Amer siap nak sponsor bunga tangan @ bunga fresh lagi tau... tapi sebab adik saya memang dah dapat bunga fresh untuk bunga tangan so, takdalah Amer bagi kan... bagus kan... Berapa banyak bagus dah saya tulis dekat entry ni haaa... Nampak sangatlah memang bagus Amer ni kan... haha.. Gambar yang Amer ambik pun cantik je... Puas hatilah pendek cerita...


Bila saya dah puas hati... makanya saya nak sangat syor kan dekat u all, andaikata u all ke sedara mara ke sahabat handai ke yang sedang mencari jurugambar untuk apa2 majlis, JANGAN SEGAN SILU.. TERUS JE CALL ATAU WASSAP AMER NI HA...!! SERVIS MEMANG TIP TOP..!! PALING PENTING PANDAI URUS MASA... TERBAIIK..!! KALAU U ALL NAK TAHU LEBIH LANJUT PASAL SERVIS AMER NI, U ALL BOLEH CONTACT AMER DIRECT YER... NAK TAHU SAMADA TEMPAT U ALL TU AMER BOLEH PERGI KE TAK.. BERAPA BAYARAN KE... ATAU APA2 JE LA, U ALL TANYA JE TAU... EH JAP, BANNER PUN AMER BUAT JUGAK TAU U ALL... U ALL TAK PERLU RISAU, BILA SAYA PROMOTE, BERMAKSUD SAYA BERPUAS HATI... Harapan saya, semoga Amer akan terus bersikap macam ni atau menjadi lebih baik... Buat kerja dengan ikhlas... Bila orang puas hati, pasti orang akan rekemen kita dengan orang2 lain... Jangan buat "taik", sekali buat... sampai ke tua orang akan ingat "taik" kita tu..... Overall, abah saya puas hati, adik saya pun puas hati & saya lagi suka hati sebab saya tak silap cari jurugambar untuk adik... (",) Kualiti adalah lebih baik dari kuantiti...
            _________________________________________

BAKAL PENGANTIN, SILA PILIH JURUMEKAP OR BUTIK YANG DAPAT FEEDBACK POSITIF DARI RAMAI ORANG... SUPAYA TAK TERJADI SEPERTI KES ADIK SAYA...



"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno