Maksud program saringan LINUS

Mula-mula sekali saya nak bagitahu yang LINUS ini adalah singkatan kepada LI (literasi), NU (numerasi) dan S (Screening - saringan). Dengan kata lain, ianya bermaksud PROGRAM SARINGAN LITERASI DAN NUMERASI. Sebelum saya teruskan apa yang saya faham pasal LINUS ni, saya nak cakap, jika apa yang saya sampaikan ini salah, mohon betulkan saya ye.

Bila sebut je pasal LINUS, ramai parent akan susah hati kan?. Duk pikir anak tak pandai matematikla, tak pandai bacala, tak pandai mengira la, senang cakap, risau takut anak tak boleh jawab soalan LINUS yang bakal anak dapat nanti kan?. Dari apa yang saya faham yang diterangkan oleh guru di sekolah anak saya, ianya satu program yang BAGUS untuk mengetahui tahap kemampuan anak2 kita, dengan kata lain, bila guru tahu anak kita lemah subjek tersebut, guru akan membantu anak kita sehingga pandai.. 

Program saringan LINUS ni sebenarnya nak membantu anak2 kita, bukan nak membebankan anak2 kita... Kejap, baca sampai habis sebelum tidak bersetuju dengan apa yang saya katakan.. Saya nak terangkan apa yang guru di sekolah terangkan kepada kami ibu bapa kepada murid2 di sekolah tersebut.. Ianya bukanlah saya sendiri yang buat andaian tau... Kenapa saya kata LINUS ni sebenarnya nak membantu anak2 kita?... Saringan LINUS ni sebenarnya untuk tahu tahap kemampuan anak2 kita di dalam subjek bahasa melayu, bahasa inggeris dan matematik. Ianya berkaitan membaca, menulis dan mengira @ 3M.

Yang saya nak terangkan sekarang ni, kalau anak u all gagal LINUS, anak akan dimasukkan ke kelas pemulihan. U all, please jangan fikir bila anak masuk kelas pemulihan je, cikgu tak bagi tumpuan, bila anak masuk kelas pemulihan je, kita sebagai parent ni akan malu dengan rakan2 yang ada anak pandai2, bila anak masuk kelas pemulihan je, anggap anak kita tak pandai. Tidak sayang... tidak, sama sekali tidak... anak kita semua pandai2.. cuma setiap orang ada kelebihan mereka tersendiri. Bila anak kita dimasukkan ke kelas pemulihan, ini bermakna, guru tahu anak kita lemah sebagai contoh bahasa inggeris (membaca), kita pun tahu anak kita lemah bahasa inggeris, makanya di sini, guru akan bagi penekanan dekat anak2 kita berkaitan subjek bahasa inggeris. Kita sendiri sebagai parent pun, bila dah tahu anak lemah bahasa inggeris, takkan kita nak duduk saja je kan.. mesti automatik kita pun akan usaha ajar anak kita di rumah juga kan?. Kalau takda saringan LINUS ni, entah2 kita pun tak tahu anak lemah bahasa inggeris, kalau tahu pun, buat2 macam tak kisah... tapi bila anak masuk kelas pemulihan, mesti kita akan bantu anak untuk kembali ke kelas biasa kan... Faham tak apa yang saya cuba nak sampaikan ni?

Tau tak, cikgu sekolah anak saya sendiri ada bagitahu kepada kami parent ni, yang anak dia pun masuk kelas pemulihan... itu anak cikgu tau, cikgu tersebut nak ajar di rumah tapi anak tak nak, makanya cikgu tersebut serahkan anak dia kepada guru pemulihan... Tau akhirnya apa yang berlaku? Anak kepada cikgu tersebut, dari kelas pemulihan masuk ke kelas pertama... Nampak tak?? Yang penting, otak kita jangan di set, bila anak duduk kelas pemulihan, anak kita tak bijak, bila anak duduk kelas pemulihan, selamanya duduk kelas pemulihan. Lagi satu masalah kita sebagai manusia ni, suka sangat ambil kisah dengan apa orang cakap. Kalau orang tahu anak kita duduk kelas pemulihan pun, buat derkkk je dengan kata2 orang pasal anak kita. Malah, u all patut ambik kata2 tu sebagai semangat untuk ajar anak di rumah. Buktikan yang anak u all jugak bijak pandai cerdik malah lebih dari anak mereka...!! 

Anak2 sekarang, memerlukan bantuan kita, memerlukan sokongan kita, sebab tu saya kata pembelajaran di sekolah adalah kesinambungan pembelajaran dari rumah. Kesimpulannya, program saringan LINUS ni adalah untuk mengetahui tahap pemahaman anak dalam subjek tersebut (membaca, menulis, mengira). Ini supaya guru dapat membantu anak2 kita mempertingkatan lagi pemahaman dalam subjek yang anak kita kurang faham... InsyaAllah.. Opstt, jangan takut dengan program saringan LINUS (",).. Jangan down bila anak tak boleh itu tak boleh ini... Kita bangkit bantu anak2 kita.

"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Maksud program saringan LINUS

0 comment... add one now