Ibu bapa pun kena kurangkan masa bermain gajet bukan hanya anak

Kali ni saya nak bercerita pasal gajet lagi... Rasanya ini entry yang ke 4 or ke 5 saya bercerita pasal gajet di blog saya... Tapi selalu fokus dekat anak2, sekarang nak fokus pada ibu bapa pulak.. Dah lama saya perasan benda ni & memang dah lama saya buat pemerhatian secara diam... U all perasan tak, ada parent yang jenis tak kisah pun bagi anak main gajet... Asal anak menangis je hulur gajet... Janji anak dapat diam... Saya kadang2 sedih melihat situasi ni... U all tahu tak apa punca anak kita menangis?? U all tahu tak yang sebenarnya anak kita buat perangai sampai kita marah2 tu kerana mereka menagih perhatian dari kita...??? tapi kita boleh pulak pergi hulur gajet untuk bagi anak2 senyap.. Boleh pulak kita gantikan diri kita itu dengan gajet?? Boleh pulak kita gantikan perhatian kita itu dengan gajet?? Kalau nak bagi gajet boleh je... setiap orang ada cara tersendiri dalam mendidik anak... cumanya yang saya nak cakap dekat sini, jangan kerap sangat wakilkan diri kita dengan gajet tersebut... Risau pulak nanti apabila anak2 semakin membesar, ketika kita memerlukan mereka, mereka pulak cari "sesuatu" gantikan diri mereka untuk melayan kita... AllahuAkbar... 

Sesungguhnya dunia ini berputar, anak2 zaman sekarang semua cerdik pandai... semua pandai menjawab... takut nanti mereka pulak kata "Dulu ibu dengan abah pun bagi main gajet, tak main pun dengan bla bla bla"... Habis tu camne u all??... Time tu kita mesti berharap "Kalaulah masa itu boleh diputar".... Tapi apakan daya.... Saya tak nafikan jugak, sekarang dah ramai jugak ibu bapa yang dalam proses nak kurangkan or tak nak bagi anak guna gajet langsung... Itu memang bagus... Cuma saya nak tanya, apa inisiatif dari pihak kita sebagai parent ni pulak untuk diri sendiri??... Kita tak bagi anak main gajet, kita limitkan masa anak main gajet... Tapi diri kita sebagai parent ni, macamana pulak??... Kita limitkan jugak ke tak?? Ke duduk mengadap je gajet tu selagi tak tidur??

Pendapat peribadi saya, setiap orang ada pandangan or pendapat masing2... bagi saya, ibu bapa adalah contoh dalam segala hal termasuk gajet... Kalau dah kita 24 jam gajet duk kat tangan, habis tu camne lah anak tak terpengaruh... Dah itu contoh yang kita tunjuk... Bila kita sibuk dengan gajet, komunikasi dah sah2 kurang dengan anak2.. Cuba kita sebagai ibu bapa ni, belajar jugak untuk kurangkan mengadap gajet.. Ajak pasangan masing2, limitkan masa pegang gajet... tapi kalau pasangan kita tak nak berkerjasama dengan kita, takpa, tekadkan diri.. kita lakukan sendiri... At least anak2 akan nampak kita tidak selalu dengan gajet... At least anak2 ada kita di saat mereka perlukan perhatian dari kita bukan gajet sebagai pengganti perhatian dari kita... Saya bukan apa, kadang2 sedih melihat situasi zaman sekarang, sedih bila anak bercakap dengan ibu bapa tapi ibu bapa sekadar mengiyakan cakap anak tanpa memandang muka mereka tapi sebaliknya memandang gajet yang tak lepas dari tangan... AllahuAkbar... Sangat sedih bila menempatkan diri kita ke dalam diri anak..

"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

"Tuhanku, Aku tak layak ke syurgaMU namun tak pula aku sanggup ke nerakaMU"
Ibu bapa pun kena kurangkan masa bermain gajet bukan hanya anak

{ 13 comments.. read them below or add one }

aryan azra aryan azra November 24, 2015
betul tu ina, akak setuju sangat nih, ibubapa pun perlu kurangkan bergadjet bila bersama dengan anak2..
syawalsimpsons syawalsimpsons November 24, 2015
sue pon dalam proses buat gitoo pada anak2..sue bila balik keje...mmg HP dalam beg, sampai malam nak tidoq baru amik, tu pon sebab nak set alarm...so far anak2 tak mencarik la kan..mmg anak2 sue tak bagi langsung sebarang gajet je sekarang./...malam lepas dinner sue akan hadap anak2 dengan buku2 yg ada..N izz kalo dah bosan menulis, kaler, dia akan amik lego, main lego, tak pon, die main playdough...tp tu la akob agak sukar sikit la nak jarakkan diri dengan HP dia...penah jugak sue usulkan takmo bg anak2 gadjet..die ok seperti biasa..one day....tetibe nampak syawal dok main HP sue....sue minta elok2 syawal takmo bg...mmmm..last2 selamat...meraung la syawal, nakkan HP...bising jugak la sue dengan akob...kena tetapkan diri...kalo kiter seorang je yg tekad dengan niat kiter tp pasangan kiter tak membantu, susah jugakkan...
Yana Libra Yana Libra November 24, 2015
untuk peringatan kita semua...insya'Allah..
Puan Kutu Puan Kutu November 24, 2015
sy nk bg anak tak main gadget senang je..jgn bg depa acess internet terutama youtube..pastu jangan install any aplikasi yg melekakan terutama games..so far memang berkesan..aiman dia jarang dpt peluang sbb byk komitmen lain kan..afia pulak jenis cepat jemu..so far anak2 sy takdelah fanatik gadget..cuma time cuti panjang macam ni memang sy bg kelonggaran sikit kt aiman main ps..bila dh start skolah no games ye.hehe

perihal gadget as a parents tu memang kena byk improve lg..sy ni agak gila gadget jugak la.tp nk belek hp pun kena pada masanya la kan..bila anak2 memerlukan kita..kena la bg perhatian.tp bila berdua suami isteri selalu juga laki bini belek hp..pastu masing2 komunikasi n bahas apa yg kami baca.muahahaha..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN November 24, 2015
@Puan Kutu

haha tu nasib baik suami isteri tgk gajet sbb membaca, ada jugak komunikasi... tp kalau yg tgk gajet sbb main game, nak bahas apa?.. hahha
Rizziela Rizziela November 24, 2015
Betul tu

Tapi ada masanya saya pun bagi anak main tab/epad..sebabnya bagi diaorang hilang rasa boring..tp bukan setiap masa..ada masa2nya

Yang lain2 kena bersama keluarga..x boleh dibiarkan..takut akan merosakkan anak2 kita nanti
Diana Rashid Diana Rashid November 24, 2015
saya dengan suami kami memang agak tegas bab ni.Kadang2 tu anak balik sekolah cerita kawan dia ada tablet , ada enpon..kita tau la tujuan nya ialah dia nak sama benda tu..tapi tu la..yang kita punya sendiri pun kita tak bagi kat dia suka2, selain untuk belajar..bagi pun, ada had masa..lepas tu kena kongsi pulak dengan adik..sebab adik pun nak kena belajar abc , 123, dengan tab sekali sekala..

Tapi cara saya nak bagitau kat anak yang benda tu tak penting, saya tunjuk kan pada dia , saya sendiri sebagai contoh tak mengadap benda tu untuk benda2 tak penting..(padahal kalau anak2 keluar bermain atau tidur, saya dengan suami memang curi2 jugak buka IG la, layan fb la..) yang penting jangan buat depan dia.baru la dia akan paham..
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip November 27, 2015
setuju sangat ni kak.. betoi.. kita ni pun kdg2 time makan mmg x nyembang.. padahal Nabi suruh sembang2 waktu makan..
babYpose babYpose November 27, 2015
Assalamualaikum, rindu kat anak-anak IN, dah besar Aqilah dan Afrina.. Betul ibubapa yg kena control, imagine pasangan tgk gadget bagaimana perasaan tu kan.. tapi kadang dari gadget dpt info, utk dewasa dan kanak2 cuma kena pilih dan buat jadual..
aRz MoHa aRz MoHa November 29, 2015
betul ada baiknya buat aktiviti luar dapat eratkan lagi hubungan ibubapa dan anak....anak pun sihat mak ayah pun sihat
aRz MoHa aRz MoHa November 29, 2015
kadang tu main game sekali ngan anak hehehe
nini nini November 30, 2015
Kalau boleh tak nak bg anak sentub pu gadjet
lynndAmya lynndAmya December 03, 2015
Salam, owhhh myy betul sgt kak! sy setuju sgt dgn benda ni :'( selalu nmpk mase tgh makan kat restoran...mak ayah pun xckp sesama sendiri sbb layan fon..pe lagi anaknye yg kecik lagi dlm stroller...terbiar tergapai2 sorang2..nasib baik diam je baby tu..hmm~