Cara memperkenalkan Solid Food dekat baby

Bila anak dah umur 6 bulan, mulalah kita akan rasa excited sebab anak dah start boleh makan solid food kan... Excited nak tahu macamana reaksi wajah anak kita bila makan sesuatu yang lain dari susu.. Bagi saya, seeloknya solid food pertama yang masuk ke mulut anak, biarlah makanan yang disediakan oleh kita sendiri.. bukannya cereal yang berada di pasaran.. Tapi untuk Afrina hari tu, puri pertama yang masuk ke mulut dia, saya buat puri buah kurma... Kononnya nak bagi dia makan makanan sunnah dulu la, sekadar ambik syarat.. Lepas pada tu, saya terus bagi dia makan puri buah & sayur...



U all boleh tengok chart dekat atas ni untuk u all tahu apa yang anak u all dah boleh makan & belum boleh makan... dah tulis usia, senang untuk u all tahu... Untuk Afrina, selepas saya bagi dia "rasa" puri kurma tu, saya bagi dia makan PURI CARROT... Ketiga2 orang anak saya, semuanya bermula dengan puri carrot... Anak2 saya memang suka puri carrot... bagi saya sendiri, ianya sedap & ada rasa... puri carrot ni dia ada rasa manis2 sikit...



Cara kita nak kenalkan SOLID FOOD dengan anak2 kita ni, kita kena bagi anak makan ikut kaedah 4 DAY RULES... Kiranya macam contoh, hari pertama hingga hari ke 4 epal, hari ke 5 hingga hari ke 8 pisang. hari ke 9 hingga hari ke 12, avocado.. lepas tu u all boleh je mix kan buah2 tu... buat puri pisang + epal ke, epal avocado ke.. Or apa2 je campuran u all boleh bagi mengikut kreativiti.. DENGAN SYARAT IANYA DAH LULUS UNTUK ANAK U ALL... Lulus yang dimaksudkan tu, contohla anak u all makan epal, dia ok je... berak lawas, takda timbul ruam2, takda alergik, maksudnya anak u all LULUS la buah epal... tapi kalau bila dia makan terjadi masalah seperti ruam ke gatal ke, itu namanya TAK LULUS... tunggu anak u all besar sikit, baru try semula... Inilah antara sebab kenapa perlunya lakukan 4 DAY RULES untuk baby ketika mula2 nak kenalkan solid food... Untuk memudahkan kita detect apa yang anak kita boleh makan, apa yang tak boleh makan..

Lagi satu pulak, untuk permulaan u all kenalkan solid food dekat anak, tak semestinya u all kene beri makan pagi petang siang malam... cukuplah sekadar sekali sehari.. bukan apa, perut anak kita tu baru je nak sesuaikan dengan benda baru... Yela, selama ni duk minum susu je... time mula2 puri masuk mulut tu, siap berkerut2 lagi muka anak tau... anak2 sayalah tu maksud saya.. (",) Ohya, kalau time u all bagi anak makan puri tu, dia kepit2 je mulut taknak makan or makan 2 3 suap dah taknak, u all takyahla risau.. normalla tu... lagipun masa ni anak masih lagi "bergantung" pada susu.. solid food tu just pengenalan je untuk dia.. Bagi 2 3 sudu tu pun dah memadai, banyak2 kang terkejut pulak perut anak kita tu... Kiranya jangan kita mengharapkan anak kita makan habis semangkuk macam anak yang dah 4 5 bulan makan tu... 

Untuk permulaan makan ni, seeloknya bagi makan puri dulu la... jangan terus bagi bubur nasi.. nasi tu kan karbohidrat, takut perut anak terkejut & takut anak sembelit... selama ni duk minum susu, tiba2 je terus karbohidrat masuk ke mulut... Nasi boleh bagi ketika anak usia 7 bulan... Eh, tapi kalau kita bagi puri ni, biasalah, akan ada mulut2 yang cakap suruh terus bagi bubur la... anak makan puri tak kenyangla.... usia 4 5 bulan dah boleh makan bubur la... Macam2 lagi la, pandai2 la u all handle masalah tu yer... PUNCA JANGAN BAGI ANAK MAKAN NESTUM SELAGI BELUM USIA 6 BULAN...

Kalau u all bekerja, u all boleh je buat banyak2 & letak puri tu dekat tempat beku... kaedah dia sama je macam susu badan yang kita simpan dekat tempat beku tu... boleh tahan selama 4 bulan... tapi kalau dekat chiller tahan 48 jam je la.. Kalau u all nak travel ke, bawak je buah pisang ke, avocado ke, senang... sebab buah ni tak perlu kukus ke apa... ambik lenyek2 je terus bagi anak makan... Ohya, lupa nak cakap... nak buat puri bukannya susah, u all kukus je apa yang u all nak bagi, contohnya epal.. kukus epal lepas tu u all blend... dah siap blend, u all tapi untuk bagi lebih halus & terus la bagi anak makan... senang kan?? Kukus dengan blend je kekdahnya...

Bila umur anak dah masuk 7 bulan, u all bolehla bagi bubur nasi pulak.. Bubur nasi campur puri carrot ke... puri labu ke atau apa je yang anak u all dah LULUS.. letak ayam pun boleh, tapi kalau lepas makan andaikata anak u all alergik, stop la campur ayam... Kalau ikan tu pulak, tunggu anak umur 10 bulan baru bagi... Bukan apa, sebab ikan ni ada merkuri yang susah perut anak tu nak proses... Kalau makanan laut lain macam udang ke, sotong ke, u all bagi umur setahun ke atas yer...

Kadang2 bila kita pergi checkup bulanan anak2, bila berat anak tak naik, mulalah misi kata, masak nasi letak marjerin.. ini pengalaman saya la... tapi seeloknya jangan diletak marjerin sebab marjerin tu kan ada garam.. u all boleh renjis je EXTRA VIRGIN OLIVE OIL dalam makanan anak u all tu... Kalau anak u all tu dah 8 bulan, u all dah boleh start masak2 dengan cara menumis... haa time ni, u all bolehlah masak dengan masakan yang kena tumis2 TAPI GUNA UNSALTED BUTTER KE PURE OLIVE OIL KE... ELAKKAN BAGI MAKANAN YANG ADA GULA OR GARAM UNTUK BABY..


Kalau anak u all dah 8 bulan, u all dah boleh kenalkan tepung dekat anak tau... Kenalkan tepung tu, bukanlah maksud saya u all ambik tepung bagi anak... tapi u all buatlah macam lempeng kurma ke, lempeng labu ke bagi anak makan... kalau anak takda gigi lagi, u all boleh je cubit kecik2 suapkan ke mulut anak... tapi kene masak guna TEPUNG ATTA or TEPUNG GANDUM UNBLEACHED.. tepung yang tak melalui proses pelunturan la tu maknanya.. RESEPI MAKANAN BABY 8 BULAN KE ATAS..

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 7 comments.. read them below or add one }

shaFazie shaFazie July 03, 2015
boleh jadi panduan ini,tq sis share
syawalsimpsons syawalsimpsons July 03, 2015
info yang baik ina....macam tu jugak la sue kenaikan solid food waktu zaman izz...zaman syawal, tak banyak ilmu
azizah green line azizah green line July 03, 2015
hakimi dulu jijah ikut rules ni ut 4hari2..alhamdulillah dia suka makan xde mslah
Syira Lokman Syira Lokman July 03, 2015
kunjungan balas..hari ni tak berapa sihat tapi nak juga jenguk kawan-kawan blogger :)
lynndamya lynndamya July 05, 2015
Salam, wah bagus entry ni. Sy mohon share di FB ye utk kawan saya, dia pun baru nak buat2 puri buah utk anak dia makan (n_n)
Ayu Zan Ayu Zan July 06, 2015
Amani hari ni day 4 start semi solid food. Start dgn puree pear. Dah 3 hari pear..nampak lawas. Harini hari ke4. Esok nk cont dgn puree kurma 4 hari pulak. Hihi. Seronok prepare foods utk anak rupanya..
baby comel baby comel July 07, 2015
Sarah minggu depan 5bulan. Pastu 6bln. Memang rasa cam excited nk tgk reaksi dia bila pertama kali dpt makan tapi dalam masa yg sama risau jgk. Mampu ke kita sediakan makanan yg memenuhi keperluan anak nanti