Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Tindik Telinga. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tindik Telinga. Papar semua catatan

Pengalaman tindik telinga Aqilah

Hari Sabtu baru ni kami keluar shopping pakaian sikit untuk anak2.. Actually kami shopping pakaian raya mereka... saja beli awal sebab saya & my dear tak suka bersesak2 dengan ramai orang.. ditambah dengan anak kecik ditambah plak nanti time puasa saya makin sarat... so, lebih baik siapkan barang mereka awai.. takdalah kami nak kelam kabut sangat kan... Lagipun time puasa nak g shopping susah... yela, shopping siang harikan nanti rasa penat dahaga bukan boleh minum... kalau shopping malam lagi tak boleh sebab nak terawih... Apa2 pun alhamdulillah dah settle barang anak2.. just nanti beli barang untuk persediaan saya bersalin je..


Saya memang dah set kat minda ni awai2 time nak beli baju 2 beradik ni, saya nak terus tindik telinga Aqilah.. boleh pakai subang hari raya nanti.. lagi satu pulak saya terpikir Alisha dulu pun tindik telinga usia macam Aqilah jugak... Aqilah sekrang umur nak masuk setahun 8 bulan, tapikan u all, bila saya bukak balik blog saya ni, saya check, tengok2 Alisha tindik telinga masa usia setahun 11 bulan... Laaa rupanya Aqilah lagi awai.. ingatkan Aqilah lagi lambat dari Alisha.. 

Saya bawak Aqilah pergi tindik telinga dekat kedai emas.. bayaran untuk tindik telinga RM12.. Saya cadangkan dekat u all yang nak tindik telinga anak, cari kedai yang tindik telinga kanan & kiri serentak... bukan apa, macam Alisha dulu, tindik telinga sebelah2 tau u all... u all bayanglah, lepas dah kene tindik sebelah, mesti Alisha dah terasa sakit kan, so, ingat senang2 ke alisha nak bagi orang tindik plak lagi sekali telinga yang lagi satu tu??.. Susah ok... siap saya bawak dia g kedai beli jajan.. BACA PENGALAMAN ALISHA TINDIK TELINGA DI SINI...


Time Aqilah ni, saya cari kedai yang tindik serentak telinga kanan & kiri... Alhamdulillah Aqilah menangis sekejap je.. Saya tak pasti dia menangis sebab terkejut ke or sebab sakit... Yela, tindik kan dekat telinga so, bunyi "pop" tu kuatlah dekat telinga Aqilahkan... Tapi maybe lepas dah habis "ubat kebas" tu dia rasa sakit jugak kot... TAPI SEKAJAP SAHAJA..!! Hari kedua Aqilah dah takda masalah.. siap boleh tunjuk lagi subang dia dekat kita.. hihii.. Lupa plak nak tulis, time tindik telinga Aqilah, saya dudukkan Aqilah atas peha saya & tangan saya pegang tangan Aqilah.. manakala pekerja sorang lagi pegang kepala Aqilah... 2 lagi pekerja duk melakukan projek "menembak" telinga Aqilah (",)

TIPS UNTUK U ALL YANG LEPAS TINDIK TELINGA ANAK... Kalau time Alisha dulu, LEPAS TINDIK SAYA BALIK RUMAH TERUS SAPU MINYAK GAMAT TAU SEPERTI YANG DISURUH OLEH PEKERJA KEDAI EMAS TU... TAPI TU LA, DENGAN TAKDIR TUHAN, HAMPIR SEBULAN TEMPAT TINDIK TELINGA ALISHA MASIH BELUM BAIK SIAP BERNANAH BAGAI LAGI TAU... BACA KISAH ALISHA TU DI SINI.. Untuk Aqilah, SAYA GUNA PETUA YANG MIL SAYA BAGI... SAMPAI JE DEKAT RUMAH, SAYA TERUS SAPU MINYAK MASAK YANG DAH DIGUNAKAN TU DEKAT TELINGA AQILAH... LEPAS MANDI PULAK, SAYA MEMANG PICIT2 SIKIT TELINGA AQILAH DENGAN KAIN TUALA DIA TAKUT ADA AIR YANG BERTAKUNG DI CELAH2 SUBANG...

Alhamdulillah syukur sangat2 sebab cara yang saya buat ni lebih berhasil... telinga Aqilah elok je... takda apa2 masalah... saya hanya sapu minyak masak yang dah diguna tu 3 kali je tau... Lepas balik dari kedai.. malam masa nak tidur, & keesokkannya sekali... itu je... telinga Aqilah nampak sangat cepat baik berbanding AlIsha... Saya tak pasti ianya disebabkan kulit Aqilah ni yang "kebal" ke or memang petua yang MIL saya bagi tu mujarab... tapi apa2 pun, saya suggest u all guna cara yang MIL saya bagi tu la... bukan pe, saya tak sanggup nak ingat time Alisha yang saya letak minyak gamat tu... lambat sangat nak baik... petua orang tua jugak yang cepat baik....




"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Perkembangan Alisha selepas tindik telinga


Alamakk terlupa la pulak nak story perkembangan Alisha selepas tindik telinga... Semalam, check2 dekat draft, baru tingat... hihii... Ohya, pengalaman Alisha kena tindik baca DEKAT SINI yer (",)

U all nak tahu tak.. kesian betoi dekat Alisha lepas kena tindik telinga.. Lambat sungguh nak baik sepenuhnya...!! Yela, tindiknya 04/08/12 tapi elok nya kalau tak silap 2 minggu lepas raya... lama kan.. (",) Dalam tempoh tempat tindik belum kering tu, telinga alisha bukan setakat merah tapi bernanah hokay!!... tapi secoet je lah..heheh  (",).. Alisha ni selalu duk pegang telinga dia sambil cakap "sakit... sakit..." sampai sekarang... hahhahhaha.. Opstttt sebenarnya, sekarang ni telinga alisha tak sakit dah pun tapi dia sajalah.. konon2 buat sakit... alaa berlakon la maknanya tu.. hihii.. Jangan main2.. anak saya dah pandai ber"drama" tau sekarang nih!... hahhaha

Sebenarnya ada story kenapa tempat tindik tu lambat baik... Saya rasa, punca telinga alisha ni lambat elok, sebabnya ada satu kejadian... Alisha letak sebelah muka dia atas kerusi malas, tanpa disangka2 subang dia tu tersangkut dekat kerusi malas tu, bila alisha angkat kepala dia, terus subang yang tersangkut tu tercabut.. so, u all bayanglah, mestilah sakit kan... sampai tercabut... sakit kena tindik pun tak habis lagi... meraunglah Alisha...

Dalam tempoh hampir 3 minggu tindik pun, telinga alisha masih belum kering + ada nanah.. so, saya pikir, maybe sebab pakai subang yang bukan emas kot... so, saya bagi pakai yang emas... Alahaiii fobia tau alisha bila tengok subang... berlari satu rumah taknak pakai.. tapi saya bagi jugak sebab takut tertutup... yela, time nak tindik dah nangis, kalau tertutup, tak berbaloi menangis time tindik...

Orang yang tukang tindik tu bagitahu, suruh sapu minyak gamat je dekat alisha.. so, saya sapu je lah kan... pastu mak saya cakap, lepas mandi lap kering2 dekat telinga dia tu.. picit sikit pun takpa, supaya air tak bertakung dekat subang tu... saya buatlah stail camtu.. nasib lama2 makin ok.. makin kering... bila bagi pakai subang jenis bulat macam ni, lagi ok, sebab air tak bertakung berbanding subang yang ada punat dekat belakang tu... Tapi sekarang alisha dah tak kisah dah.. sebab dah tak sakit.. (",)

P/s : Ketika belum kering, Alisha bukan setakat fobia nak pakai subang tapi fobia jugak walaupun saya just nak letak kemuncup... (",)


Pengalaman budak Setahun 11 bulan @ 23 bulan tindik telinga (",)

Hari Sabtu baru ni, akhirnya kami ambik keputusan untuk tindik je telinga Alisha... Pikir2 balik kalau dia nangis pun sekejap je.. Lagipun sekarang ni telinga dia tengah lembut lagi kan... so, tindik je la.. kata nak melaram dengan subang emas raya nanti... muahhahhaha



Ambik gambar dari blog Kak Sal... (",)

Inilah "pistol" yang digunakan untuk menembak telinga alisha tu.. hihii.. Ohya, dia letak subang siap2 dekat pistol tu tau... Sebelum ni saya ingatkan, tebuk lubang dulu lepas tu baru pasang subang, rupa2nya tembak je, terus subang terlekat dekat telinga.. hihi

Meh nak story pasal Alisha ni... Masa mula2 nak tindik sebelah kanan tu, Alisha ok je.. siap pilih subang mana dia nak.. maklumlah, time tu dia tak sedar motif dia kene pilih subang tu... tu yang beria je memilih.. muahahahhah.. Orang kat kedai tu, mula2 tandakan dengan marker dekat telinga alisha yang nak ditindik tu & sembur dengan apa ntah... dia sejuk2 sikit.. pengganti bius la lebih kurang... lepas tu apa lagi.. terus je "pop".. telinga alisha kene tindik.. (",)

Mula2 tak menangis pun, Alisha seolah2 terdiam sekejap.. bila semua orang tegur dia cantik + bagus... "huwaaaa".. terus menangis... baru sedar telinga kene tindik... ahhahhah.. Bila nak tindik sebelah kiri pulak, jangan harap alisha nak bagi lagi yer... terus dia peluk saya kuat2.. dia dah taknak tindik.. hahhahhaha

So, saya pun bawaklah Alisha pergi kedai, beli makanan.. bila masuk semula kedai emas dekat Central Square tu, alisha ok je gelak2 tapi bila nampak je "pistol" tu, terus dia peluk saya kuat2.. hihi... Last2 kami pun apa lagi.. buat secara paksalah.... pegang alisha kuat2 terus tembak... Lepas tu menangis sekejap & terus diam, takda nak menangis beria pun.. kiranya alisha menangis sebab takut tengok pistol bukan sebab sakit... (",)


Orang dekat kedai tu suruh saya sapu minyak gamat dekat telinga Alisha.. so, hari2lah saya sapu... 3 4 kali sehari sapu... risau gak saya pun, kang bernanah kang.. sian pulak.. Lebih2 lagi si alisha ni plak suka bab2 'belai' diri dia tu.. kalau saya tak sapu, dia yang suruh sapu minyak... hihi.. Ohya, time nak pakaikan baju or lap badan dia dengan tuala kan, kena hati2lah, takut kene telinga sebab masih baru kan... kadang2 alisha ada gak bagitahu sakit... 


Sekarang ni, sikit2 alisha akan pegang telinga dia... hahhah.. Opsttt pegang subang dia.. hihi.. Agaknya dia masih belum selesa kot... dia rasa macam ada sesuatu dekat telinga dia... Ohya, tapikan u all, kami terperasan yang macam tindik telinga alisha ni tak sama tau.. tapi tu kalau tilik la, tengok biasa2 langsung tak perasan.. tu pun, dah 2 hari baru kami perasan... (",)

Ohya, kalau u all nak baca pengalaman anak Kak Sal tindik telinga, boleh KLIK SINI.. anak kak sal lagi besar dari alisha lah.. Alisha ni belum pun umur 2 tahun tapi anak Kak Sal lebih dari tu la... dah sekolah pun.. (",) Mana tahu u all nak tindik telinga anak2 u all yang sebaya Alisha or anak Kak Sal, bolehlah ambik pengalaman kami.. hihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...