Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Tindik Telinga. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tindik Telinga. Papar semua catatan

Perkembangan Alisha selepas tindik telinga


Alamakk terlupa la pulak nak story perkembangan Alisha selepas tindik telinga... Semalam, check2 dekat draft, baru tingat... hihii... Ohya, pengalaman Alisha kena tindik baca DEKAT SINI yer (",)

U all nak tahu tak.. kesian betoi dekat Alisha lepas kena tindik telinga.. Lambat sungguh nak baik sepenuhnya...!! Yela, tindiknya 04/08/12 tapi elok nya kalau tak silap 2 minggu lepas raya... lama kan.. (",) Dalam tempoh tempat tindik belum kering tu, telinga alisha bukan setakat merah tapi bernanah hokay!!... tapi secoet je lah..heheh  (",).. Alisha ni selalu duk pegang telinga dia sambil cakap "sakit... sakit..." sampai sekarang... hahhahhaha.. Opstttt sebenarnya, sekarang ni telinga alisha tak sakit dah pun tapi dia sajalah.. konon2 buat sakit... alaa berlakon la maknanya tu.. hihii.. Jangan main2.. anak saya dah pandai ber"drama" tau sekarang nih!... hahhaha

Sebenarnya ada story kenapa tempat tindik tu lambat baik... Saya rasa, punca telinga alisha ni lambat elok, sebabnya ada satu kejadian... Alisha letak sebelah muka dia atas kerusi malas, tanpa disangka2 subang dia tu tersangkut dekat kerusi malas tu, bila alisha angkat kepala dia, terus subang yang tersangkut tu tercabut.. so, u all bayanglah, mestilah sakit kan... sampai tercabut... sakit kena tindik pun tak habis lagi... meraunglah Alisha...

Dalam tempoh hampir 3 minggu tindik pun, telinga alisha masih belum kering + ada nanah.. so, saya pikir, maybe sebab pakai subang yang bukan emas kot... so, saya bagi pakai yang emas... Alahaiii fobia tau alisha bila tengok subang... berlari satu rumah taknak pakai.. tapi saya bagi jugak sebab takut tertutup... yela, time nak tindik dah nangis, kalau tertutup, tak berbaloi menangis time tindik...

Orang yang tukang tindik tu bagitahu, suruh sapu minyak gamat je dekat alisha.. so, saya sapu je lah kan... pastu mak saya cakap, lepas mandi lap kering2 dekat telinga dia tu.. picit sikit pun takpa, supaya air tak bertakung dekat subang tu... saya buatlah stail camtu.. nasib lama2 makin ok.. makin kering... bila bagi pakai subang jenis bulat macam ni, lagi ok, sebab air tak bertakung berbanding subang yang ada punat dekat belakang tu... Tapi sekarang alisha dah tak kisah dah.. sebab dah tak sakit.. (",)

P/s : Ketika belum kering, Alisha bukan setakat fobia nak pakai subang tapi fobia jugak walaupun saya just nak letak kemuncup... (",)


Pengalaman budak Setahun 11 bulan @ 23 bulan tindik telinga (",)

Hari Sabtu baru ni, akhirnya kami ambik keputusan untuk tindik je telinga Alisha... Pikir2 balik kalau dia nangis pun sekejap je.. Lagipun sekarang ni telinga dia tengah lembut lagi kan... so, tindik je la.. kata nak melaram dengan subang emas raya nanti... muahhahhaha



Ambik gambar dari blog Kak Sal... (",)

Inilah "pistol" yang digunakan untuk menembak telinga alisha tu.. hihii.. Ohya, dia letak subang siap2 dekat pistol tu tau... Sebelum ni saya ingatkan, tebuk lubang dulu lepas tu baru pasang subang, rupa2nya tembak je, terus subang terlekat dekat telinga.. hihi

Meh nak story pasal Alisha ni... Masa mula2 nak tindik sebelah kanan tu, Alisha ok je.. siap pilih subang mana dia nak.. maklumlah, time tu dia tak sedar motif dia kene pilih subang tu... tu yang beria je memilih.. muahahahhah.. Orang kat kedai tu, mula2 tandakan dengan marker dekat telinga alisha yang nak ditindik tu & sembur dengan apa ntah... dia sejuk2 sikit.. pengganti bius la lebih kurang... lepas tu apa lagi.. terus je "pop".. telinga alisha kene tindik.. (",)

Mula2 tak menangis pun, Alisha seolah2 terdiam sekejap.. bila semua orang tegur dia cantik + bagus... "huwaaaa".. terus menangis... baru sedar telinga kene tindik... ahhahhah.. Bila nak tindik sebelah kiri pulak, jangan harap alisha nak bagi lagi yer... terus dia peluk saya kuat2.. dia dah taknak tindik.. hahhahhaha

So, saya pun bawaklah Alisha pergi kedai, beli makanan.. bila masuk semula kedai emas dekat Central Square tu, alisha ok je gelak2 tapi bila nampak je "pistol" tu, terus dia peluk saya kuat2.. hihi... Last2 kami pun apa lagi.. buat secara paksalah.... pegang alisha kuat2 terus tembak... Lepas tu menangis sekejap & terus diam, takda nak menangis beria pun.. kiranya alisha menangis sebab takut tengok pistol bukan sebab sakit... (",)


Orang dekat kedai tu suruh saya sapu minyak gamat dekat telinga Alisha.. so, hari2lah saya sapu... 3 4 kali sehari sapu... risau gak saya pun, kang bernanah kang.. sian pulak.. Lebih2 lagi si alisha ni plak suka bab2 'belai' diri dia tu.. kalau saya tak sapu, dia yang suruh sapu minyak... hihi.. Ohya, time nak pakaikan baju or lap badan dia dengan tuala kan, kena hati2lah, takut kene telinga sebab masih baru kan... kadang2 alisha ada gak bagitahu sakit... 


Sekarang ni, sikit2 alisha akan pegang telinga dia... hahhah.. Opsttt pegang subang dia.. hihi.. Agaknya dia masih belum selesa kot... dia rasa macam ada sesuatu dekat telinga dia... Ohya, tapikan u all, kami terperasan yang macam tindik telinga alisha ni tak sama tau.. tapi tu kalau tilik la, tengok biasa2 langsung tak perasan.. tu pun, dah 2 hari baru kami perasan... (",)

Ohya, kalau u all nak baca pengalaman anak Kak Sal tindik telinga, boleh KLIK SINI.. anak kak sal lagi besar dari alisha lah.. Alisha ni belum pun umur 2 tahun tapi anak Kak Sal lebih dari tu la... dah sekolah pun.. (",) Mana tahu u all nak tindik telinga anak2 u all yang sebaya Alisha or anak Kak Sal, bolehlah ambik pengalaman kami.. hihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...