Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Pengalaman bersalin. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pengalaman bersalin. Papar semua catatan

Patient ni kuat semangat..!!

Sebelum ni saya ada buat entry pasal pengalaman bersalinkan Aqilah kan... tapi banyak benda yang saya dah lupa.. so, hari ni, kebetulan tengah teringat ni, saya nak buat entry tambahan la sikit (",)

Ketika saya dah ada dalam labour room, bila air ketuban dipecahkan, memang kita akan rasa terlebih2 lagilah kesakitannya tu kan.. Alhamdulillah ketika bersalinkan Alisha & Aqilah, saya tak tunggu masa yang lama untuk bersalinkan mereka @ saya tidak lama untuk merasai kesakitan.. Bila "sakit" tu datang menyerang.. Hanya Tuhan je yang tahu macamana rasa dia (untuk pengetahuan yang belum ada pengalaman, kesakitan ketika nak bersalin ni, dia tidak "serang" berterusan tau.. maybe 5 minit sekali).. Secara peribadinya, saya tak dapat bayangkan mereka2 yang ambik masa yang lama untuk bersalin.. mereka2 yang terpaksa tanggung rasa sakit tu lama2... Saya yang Tuhan bagi tanggung kesakitan tu sekejap ni pun rasa dah nak terputus urat2 satu badan ni.. Emmm apa2 pun, Tuhan bagi kita rasa kesakitan mengikut kemampuan kita kan...



Ketika saya duk mengerang kesakitan tu, dorang duk tanya saya pasal nak cucuk kat belakang saya @ nak bagi EPIDURAL (kalau tak silap saya la..) @ nak bagi tahan rasa sakitlah... 2 3 kali duk tanya saya.. maybe sebab dia kesian tengok saya tahan sakit kot... tapi saya tetap pertahankan cakap tak nak.. Saya tak nak tu bukan apa u all.. sebab saya percaya yang Aqilah akan keluar dalam waktu terdekat.. Bayanglah sampai bidan tu bagitahu dekat bidan lain "PATIENT NI KUAT SEMANGAT" (merujuk kepada saya).. Yap, kita semua ibu2 harus kuat untuk melihat kelahiran anak2 tersayang (",) *Psttt sebenarnya saya ada rasa takut nak kene cucuk kat belakang.. sebab gambar dekat atas tu dah gaya macam nak cucuk tulang belakang je seriau.. 


Disebabkan saya tak nak suntik epidural, bidan tu bagi saya guna ENTONOKS tau.. Benda alah ni kita sedut je.. kira dapatlah kita tahan sakit seminit dua.. tapi kalau kita sedut lama2 @ tak sakit pun sedut, kita akan jadi khayal or loya or kering mulut... ni pengalaman saya sendiri la.. saya sedut lama2 time bidan tu nak jahit dekat alat sulit @ tempat kene gunting tu.. takut + sakit punya pasal tu yang sedut lama.. last2 saya jadi khayal 2 3 minit.. bidan tanya lain saya jawab lain... (bidan saja sembang sebab nak test tengok saya khayal or apa.. lepas tu bidan terus pesan jangan sedut jika tak sakit)
Oxygen Mask - Pediatric | Item #: 207-353 :: Respiratory :: Drive...
Ohya, lupa lagi satu, kali ni saya jugak berpeluang guna oksigen mask yang orang selalu guna yang dekat mulut & hidung tu.. Walau hakikatnya saya rasa tak perlu pun.. tapi dah pelatih tu bagi + saya pun teringin nak rasa guna benda alah tu.. so, saya redha je la.. kikikiii.. Saya guna benda alah ni, tak rasa apa2 pun u all.. macam ia tak berfungsi je.. Inilah antara tambahan pengalaman saya bersalinkan Aqilah.. masa Alisha dulu, dorang tak bagi pun saya guna benda alah ni semua... maybe sebab time Alisha dulu takda siapa yang jaga saya dalam labour room, berbanding dengan time Aqilah, ada pelatih yang setia jaga saya dalam labour room tu (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Pengalaman saya bersalinkan Aqilah...

Pada pagi 22/10/2012, time tidur, saya memang ada rasa sakit perut 2 3 kali.. tapi saya ignore kan je.. yela, sekadar sakit macam senggugut tu je.. so, saya memang tak anggap yang saya nak bersalin.. apatah lagi time tu baru 38 minggu 2 hari.. lagipun saya dah bagitahu u all awal2 yang saya nak makan daging korban puas2 dulu.. hihii

Pukul 6 lebih saya bangun tidur & siapkan air untuk my dear breakfast.. lepas tu saya pergi sambung tidur semula.. memang mengantuk yang amatlah time tu kan... Bila terjaga dari tidur, tengok jam dah pukul 10 lebih.. macam biasa, saya akan terkedek2 pergi bukak laptop dulu.. tengok blog... hihi

Baru je on laptop, dah rasa nak terkencing.. terus masuk tandas, sekali tengok dekat seluar kecik, Oh tidakkkkkkkkkkkk... ada darah.. memang paniklah time ni.. yela, terkejut sebab akan bersalin awal... persediaan mental & fizikal pun tak ready lagi... terus telefon my mum & my dear.. siap menangis lagi... hahahaaaa... menangis sebab terkejut... ekekekeee.. Tapi dalam masa yang sama, sempat jugak update entry bagitahu saya dah turun darah.. hihii... yela, kebetulan dah on laptop... (",)

3 PERENGGAN DI ATAS, SAYA DAH KARANG KETIKA INGATAN MASIH BAGUS, KETIKA DALAM PANTANG... AYAT YANG KAT BAWAH NI PULAK, BARU NAK KARANG HARI NI...

Saya terus masuk mandi, siap2 tunggu my dear balik umah ambik saya & Alisha... sampai kat hospital, kalau tak silap saya, bukaan rahim baru 2cm.. so, dorang hantar saya masuk wad dulu... Lebih kurang pukul 2 or pukul 3 petang, saya dah mula sakit nak terberak.. *hakikatnya saya nak berak betoi pun.. hahha.. tapi nurse tak kasi berak, suh saya berak dalam labour room.. hambikkk.. sebilik bau tahik... hahahh... KLIK SINI untuk baca pengalaman saya buang air besar dalam labour room.. Time tu, nurse check, bukaan rahim saya dah jadi 8cm.. Ohya, untuk pengetahuan u all, sebelum saya rasa sakit nak terberak tu, saya dah minum air zam2 habis sebotol tau.. ikut pengalaman saya bersalinkan Alisha, lepas minum air zam2, bukaan rahim akan bertambah...

Bila saya dah masuk labour room, dorang kat sana plak check, katanya bukan 8cm tapi baru gak 6cm... Masa dalam labour romm tu, pelatih yang duk jaga saya.. Kali ni, my dear tak dapat temankan saya sebab my dear kene jaga Alisha... U all tahu tak, saya ada tinggikan suara sikit dekat pelatih tu, bukan apa, saya kata saya macam dah nak "terberak" tapi bila dia gtau bidan dekat luar bilik, dorang maybe suruh pelatih tu tanya, memang dah betoi2 nak beranak ke ni.. Saya dalam keadaan sakit yang amat tu, terus cakap "Cepatlah..!! saya betoi2 nak beranak dah ni"... Bukan apa dorang tanya u all, sebab dorang target lambat lagi.. time tu baru pukul 4 petang... Akhirnya pukul 4:40petang, Aqilah selamat dilahirkan.. (",)

SAYA RASA TAK PUAS HATI DENGAN CERITA SAYA NI.. BUKAN APA, BANYAK BENDA YANG SAYA DAH LUPA.. SAYA INGAT KE, SETIAP SAAT SEBELUM KELAHIRAN AQILAH, SAYA PASTI INGAT.. TAPI TU LA HAKIKATNYA.. BILA MAKIN BANYAK URAT TERPUTUS, MAKIN KUAT PLAK SAYA JADI "PELUPA".. SO, INGATAN UNTUK DIRI SENDIRI, LEPAS NI, JANGAN TANGGUH ENTRY PENGALAMAN BERSALINKAN ANAK2 TERLALU LAMA... (",)

Air zam zam mempercepatkan pembukaan laluan untuk bersalin...

Jika u all dah nak bersalinkan... dah pergi hospitalkan... Minumlah air zam zam & buah kurma... Saya galakkan sangat2 u all minum air zam zam tau.. Ianya pengalaman saya bersalinkan 2 orang anak... Terus terang saya cakap, memang laluan kita untuk bersalin tu, akan bukak dengan cepatnya... Kalau ikutkan cakap bidan dekat wad tu, untuk mereka yang baru pertama kali bersalin SATU JAM , 1CM LALUAN AKAN TERBUKAK... Habis tu, kalau kita masuk labour room time tu bukak 4cm, maksudnya lagi 6jam baru boleh bersalin... Ya Allah Ya Tuhanku... tak dapat saya bayangkan menahan sakit bersalin yang sampai rasa nak terputus semua urat2 tu selama 6 jam...

Ketika Alisha dulu, saya masuk labour room dengan bukak 4cm... lepas tu, dorang tengok dekat mesin apa ntah nama, katanya graf kesakitan saya tu tinggi, maksudnya saya terlalu sakitlah kan, dorang nak bagi ubat, yela, pada dorang lagi 6 jam baru nak bersalin.. Lepas tu, dorang siap cakap "Ada minum air selusuh ke?... Air selusuh ni, kalau nak minum, minum bila dah bukak 8cm, tak boleh minum awal2 sebabnya, dia akan buat kita rasa sakit tapi jalan baru bukak sikit"... Saya cakaplah yang saya tak minum & saya tak nak ambik ubat & tolong cek laluan saya dah berapa... dorang cek, dah 8cm.. bidan tu macam terkejut & datang sorang lagi cek... dah 10 cm... so, TERUS TERAN... tak sampai 1 jam saya masuk labour room dengan 4cm, terus jadi 10cm...

Time lahirkan Aqilah pun sama, graf sakit saya tu pun tinggi jugak, dorang tetap ingat saya minum air selusuh... Ohya, time aqilah ni, saya masuk labour room pada bukaan 6cm... Dorang nak bagi saya ubat tahan sakit.. yela, sampai menangis2 saya sakit kali ni.. memang sakit, time alisha dulu tak menangis, maybe sebab ada my dear teman sekali, kali ni, saya sorang2... my dear kena jaga alisha.. so, takda kata2 semangat dari my dear waktu ni... (^_^) Kali ni pun , saya tetap mempertahankan taknak ubat... sebab saya yakin yang saya mampu tanggung kesakitan ni.. banyak kali tau dorang tanya saya nak ubat tak.. tapi saya tetap kata taknak.. U all tau tak, sampai nurse tu cakap dekat nurse2 yang lain dekat situ yang saya ni VERY STRONG... hihii... Strong lah sangat... (",) Alhamdulillah, tak sampai sejam, laluan saya dah terbuka 10cm... & Aqilah dah ready untuk melihat wajah ibu kesayangan dia ni... hihii

So, minumlah air zam zam tau.. InsyaAllah cepat laluan u all terbukak nanti...


Pengalaman memalukan yang tak mungkin saya lupa sampai bila2...

Kalau u all nak gelak, gelak je lah tau... hahhahahha... Nak cite pasal kejadian ketika saya bersalinkan Aqilah... Ohya, story pasal bersalin tu, nantilah saya up ye, malas nak mengarang lagi... hihii.. Ni first time tau, ia berlaku... time alisha dulu takda pun...

Tapi sebenarnya, memang dari saya sebelum kahwin lagi, saya pernah dengar ada je orang jadi camni.. dorang2 dekat hospital tu cakap normal... hahhahha.. Yela, time nak bersalin tu, mana nak kisah, takda rasa malu pun, tapi lepas bersalin tu, baru rasa nak gelak kaw kaw dekat diri sendiri... hahhahah

U all tau tak, saya 'melepas' dalam labour room... ahhahhahah... Actually, dari dalam wad lagi, saya dah bagitahu nurse yang saya nak buang air besar tapi time tu, nurse tak bagi sebab saya dah sakit & dah nak tolak saya ke labour room... kiranya dorang takut saya teran taik terkeluar anak pulak... hahhahahha

Bila dah sampai labour room, saya bagitahulah yang saya rasa nak terbeyak tapi saya sendiri kompius samada betoi nak terbeyak or nak terkeluar anak.. lepas tu, dorang suruh saya teran... dia cakap "Puan, kalau puan betul2 nak beyak, puan beyak, tak bolehlah main2".. Fuyooo dia suruh saya beyak atas katil siap lapik kertas... ahhahhahhah... dia tak kisah pun... selamba je cakap macam tu.... gaya macam saya nak tipu dia je yang saya ni nak beyak... ahhahha... psyko saya la tuuu... (^_^)

Saya cakaplah "Takkan nak beyak kat sini... taik pun tak nak keluar".. hahhahhahhahha... Nurse tu pun cakap "Puan beyak je puan.. teran je... normallah tu.."... Time tu saya memang sangat2 tak tahan dah.. yela, dengan sakit nak bersalin lagi.. malas nak cakap banyak dah.... saya teran jugak... hahahhahhah... Serius, time tu saya risau takut time teran tu, baby yang keluar bukannya najis... Takut + sakit punya pasal... tempat kuar baby tu saya kemut & teran je najis... hihihii...

Sungguh saya takkan lupa pengalaman ni... hahhahhahha... Antara pengalaman bersalinkan Aqilah... ekekkekkek... Ada sapa2 yang ada pengalaman terbaikkkkkkkkk macam saya ni jugak tak?... hahhahhahhahha



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...