Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan

Kesilapan dalam menegur anak

SILA BACA DENGAN PEMIKIRAN YANG POSITIF YER SAYANG-SAYANG... TAK NAK U ALL SALAH FAHAM (",)

Pernah tak dengar orang marah or tegur anak guna perkataan yang kurang elok... Contohnya seperti bod*h dan sewaktu dengannya? Kadang2 saya heran kenapa seseorang yang bergelar ibu & bapa boleh keluarkan perkataan macam tu dekat anak... Sedangkan setiap apa yang keluar dari mulut kita ianya adalah doa... Bukan tu je, secara tak langsung, anak pun akan terikut2 dengan sikap macam tu... anak pun akan terbiasa dengan word macam tu.... Pernah saya dengar anak2 usia Alisha sebut perkataan seperti contoh di atas ketika bergaduh sesama sendiri... Terkejut saya dengar, jakun sekejap... hahaa... maybe sebab kami duk kat pekan kot so kurang bergaul... bila sekali sekala balik kampung tu yang rasa pelik...

Untuk entry ni, saya just nak fokus pada satu kesilapan je iaitu MENEGUR OR MARAH ANAK DENGAN MENGGUNAKAN PERKATAAN YANG NEGATIF... Meh saya bagi antara contoh ayat "Kenapa yang bod*h sangat ni, berapa kali dah ajar tak paham2 lagi"... Apa salahnya tukar perkataan bodoh tu kepada perkataan pandai ke cerdik ke... haa barulah anak tu sekali je ajar dah paham... Bukan ke apa yang keluar dari mulut kita tu dikira doa jugak.. Jika kita selalu duk ulang ayat yang sama maka akan jadi kenyataan lah nanti... Sebabnya perkataan ibu bapa kepada anak adalah DOA YANG MAKBUL... tapi kalau dari segi psikologi pulak, ayat2 yang negatif macam ni akan buat minda anak2 kita turut jadi negatif... So, jangan salahkan anak2 kita jika mereka betoi2 jadi bod*h..

Ye saya tahu, di usia anak2 yang tengah aktif ni, pasti menguji tahap kesabaran kita... tapi please la... nak marah anak, nak tegur anak, jangan keluar perkataan yang negatif.. U all paham kan maksud saya dengan perkataan negatif tu apa... Kita sendiri ni pun didik diri kita jangan sebut perkataan tu.. Disebabkan kita dah biasa sebut, anak2 pun jadi dah biasa dengar, tak pasal2 anak2 pun bila marah or tak puas hati dengan kita sebut perkataan tu jugak dekat kita... Time ni tak payah nak marah anak tapi marah diri sendiri tu dulu... Anak2 kadang tak paham pun apa yang mereka sebut, dah sekeliling mereka sebut word2 macam tu, dia pun ikut sebut la sekali...

Saya minta maaf jika ada yang terasa... sebab saya kurang gemar dengan mereka2 yang sebut word2 macam tu sebenarnya... Lebih2 lagi kalau depan anak2 saya... Saya sendiri tak sebut pun perkataan negatif2 camtu... bukan setakat depan anak2 tapi memang saya didik diri saya tak sebut perkataan gitu... Boleh tanya my dear, sepanjang kawen pernah tak dia dengar saya sebut word negatif camtu... saya kalau nak marah or tegur anak pun, permulaan ayat saya mesti "Ya Allah Ya tuhanku" or "MasyaAllah" or "Astaghfirullah hal adzim"... contoh ayat "Ya Allah Ya Tuhanku, kenapa yang nak bergaduh sangat ni... mainlah elok2"... Sampai ke Alisha pun dah biasa sebut "Ya Allah Ya tuhanku" or "MasyaAllah" or "Astaghfirullah hal adzim"... nampak tak pengaruh percakapan kita... Saya tak ajar pun Alisha sebut tapi maybe sebab dia biasa dengar saya sebut...

Eh, jangan salah paham, saya bukan nak berlagak bagus... dekat sidebar saya tu pun dah tertulis "saya bukan ibu yang terbaik tapi saya berusaha menjadi ibu yang terbaik"... Entry ni sekadar nak bagitahu kesilapan kita dalam menegur anak2... Kadang2 kita nak awasi pergaulan anak2 kita supaya mereka tak bergaul dengan mereka2 yang rendah akhlaknya di masa hadapan.. Tapi tanpa kita sedar dalam usaha kita memainkan peranan tersebut, kadang kala kita tersilap dari segi kaedah tegur or marah anak2 tu... so takut nanti, motif kita untuk masa depan mereka tu tak tercapai...

Apa2 pun, sama2 kita ubah menjadi lebih baik.. Sama2 kita kawal perasaan marah dalam diri.. banyakkan kesabaran dalam diri kita dalam mendidik anak... saya sendiri yang jaga 3 orang anak ni, kadang2 sikap mereka buat saya rasa nak lari duduk dalam gua sekejap... hahahha... Tapi Alhamdulillah saya jenis seorang yang hanya ringan mulut tapi berat tangan.. Alhamdulillah jugak sebab setiap word yang keluar dari mulut saya terkawal... Errrmmmm ke sebab setiap permulaan ayat saya tu saya sebut "Ya Allah Ya tuhanku" or "MasyaAllah" or "Astaghfirullah hal adzim" ek?.. ermmmm boleh jadi jugak... so, maybe u all boleh amalkannya jugak... 

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Jangan sesekali anggap yang budak2 tak tahu apa2...

Yap, jangan anggap yang anak2 kita yang kecik2 macam Alisha & Aqilah ni tak tahu apa2... Dalam bab mengajar anak, ajarlah ketika mereka masih kecik.. Eh, u all pernah tak dengar orang cakap "Alaa anak kecik lagi... ajar pun bukan dorang paham"... Saya dah banyak kali dengar camtu.. Tapi u all jangan pikir camtu tau... No no no... (^_^).. Anak kita paham..!! Memang masa kecik kita ajar, dorang tak bagi apa2 respon pun... kadang2 tu, seolah2 kita ni pulak yang cakap sorang2.. hahhahah... TAPI, satu perkara yang u all harus ingat, "ANAK KECIK TAKKAN BAGI RESPON PADA MASA TU TAPI DI MASA HADAPAN..!!" Saya cakap atas dasar pengalaman... Just nak kongsi dengan u all.. (",)

Saya start kenalkan Alisha dengan bahan pembelajaran, tak kiralah, buku ke, flash card secara manual ke or dekat komputer ke, video pembelajaran ke & yang sewaktu dengannya, ketika alisha masih lagi baby... Memang dia tak bagi respon pun u all.. tapi saya tak kisah.. saya tak peduli.. sebab saya tahu, dia akan sumbat apa yang saya ajar dalam kepala.. cuma alisha masih kecik time tu, cakap pun tak reti.. sekadar bahasa baby je.. hehhe.. Tapi hasilnya, sekarang saya dah nampak.. After 2 tahun, bila Alisha dah pandai cakap, saya sendiri jadi terkejut!! Apa yang saya ajar masa dia baby, dia tunjuk dekat saya sekarang... (",).. Ibu bangga dengan kamu sayang..!! Saya bagi contoh dekat u all.. (",)

Baru2 ni, Alisha sembang2 dengan saya.. tapi tiba2, dia boleh lompat sambil cakap "JUMP.. JUMP.."... Serius, saya rasa terkejut sangat time ni.. Yela, dia tahu apa itu maksud JUMP..!! Untuk pengetahuan u all, dari kecik, saya banyak tunjuk video dekat Alisha, termasuk video sesame street.. Salah satu video sesame street tu, dia ajar sebut JUMP sambil orang tu lompat... dari situlah alisha belajar maksud jump (",)

Saya jugak selalu tunjuk alisha video kumpulan Alif.. Lagu Alif Ba Ta.. sekarang ni, bila alisha dah pandai cakap, dia pulak ikut menyanyi sekali.. hihii.. Rasa sangat sweet bila dia datang dekat saya sambil cakap "A Ba" @ Alif atas A, Ba atas ba.. (^_^).. Video kumpulan Alif tu, bukan setakat nyanyi tapi ada iqra jugak.. Sekarang ni, hari2 saya pasang, yela, aqilah pulak yang kena study.. hihii.. Alisha pulak, makin banyaklah yang dia tau kan.. (",)

Dalam bab flash card pulak, kalau dulu, saya yang ajar dia.. kenalkan satu2 gambar dekat flash card tu dekat dia, tapi sekarang, dia boleh pulak ambik flash card tu ajar aqilah... hahahhah.. Tak menahan, baru ni dia ambik flash card gambar SHARK lepas tu dia tunjuk dekat aqilah sambil cakap FISH... hahhah.. Bagus ni.. ada ciri2 kakak yang akan ajar adik nanti.. hehhe

Lagi satu pulak, masa kecik, saya ni punyalah beria duk kenalkan alisha pasal anggota badan... duk gtau mata, mulut, hidung.. tapi dia tengok je.. takda pe2 respon pun.. kalau tak pun, dia gelak.. hihii.. Tapi sekarang, bila dah pandai cakap.. semua dia dah tahu.. dia pulak datang ajar saya, bagitahu ni mata, ni tangan.. adehhhh..... heheh

Ini je lah antara contoh yang saya bagitahu u all.. So, sayang2.. please la.. ajarlah anak2 kita dari kecik.. jangan duk pikir anak kecik lagi, ajar pun bukan dorang paham... Buang terus kata2 tu dari pikiran u all.. Itu semua adalah ALASAN.. (",) Alaaa sayang2... 5 minit jika anak2 fokus.. tu pun dah dikira lama tau... so, takkan 5 minit pun kita tak leh spend time untuk ajar anak kan (",)

P/s : Jangan ajar anak2 kecik sampai bebankan otak dorang tau... mengajar sambil berhibur... (^_^)


Momen indah antara anak & ibu..


Setiap ibu pasti ada momen yang indah bersama dengan anak masing2 kan.. Tak kiralah samada momen itu sedih ke, marah ke, happy ke.. kerana yang pasti di hari kita tua nanti, ia menjadi satu kenangan yang sangat2 indah untuk kita ingati.. Pagi Jumaat ni, saya nak ajak u all selami perasaan saya.. perasaan seorang ibu yang sangat tersentuh dengan sikap anaknya... U all baca cerita saya ni dengan membayangkan diri saya tu adalah u all & alisha tu adalah anak u all yer.. (",)

Baru2 ni, ketika saya meriba Alisha.. dengan tidak semena2 hati saya @ seorang ibu terasa sangat2 sayu.. tanpa disangka, air mata saya mengalir.. Alisha yang berada dekat atas riba saya tu, terus bangun & memandang muka saya tanpa berkata apa2.. tiba2 jari jemari halus alisha tu, telah menyentuh muka saya & menyapu air mata saya.. yang buat saya lagi terkejut... selepas tu, Alisha mencium saya... Ya Allah.. pada masa tu, air mata saya ni lagi laju mengalir.. sungguh saya terharu dengan sikap Alisha...

Disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya tak pernah terfikir untuk marah dia walaupun di saat dia mencabar kesabaran saya.. disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya tak pernah nak pukul anak saya walaupun dia telah buat saya marah.. disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya berjaya membaja perasaan "SABAR" dalam diri saya...

Jika anak2 telah menguji kesabaran kita, ingatlah momen2 indah ketika kita dengan anak2.. nescaya perasaan marah tu takkan mampu mengatasi perasaan sabar dalam diri kita.. Lagi satu, ingatlah.. dari 10 perkara yang anak2 lakukan, hanya sekali anak2 buat kita rasa marah tapi lagi 9 kali.. anak2 buat kita sentiasa gembira & tersenyum.. so, sama2lah kita baja diri kita dengan sifat kesabaran.. (",)

P/s : Semua ibu bapa sayangkan anak2nya melebihi dirinya sendiri..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno