Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan

Jangan sesekali anggap yang budak2 tak tahu apa2...

Yap, jangan anggap yang anak2 kita yang kecik2 macam Alisha & Aqilah ni tak tahu apa2... Dalam bab mengajar anak, ajarlah ketika mereka masih kecik.. Eh, u all pernah tak dengar orang cakap "Alaa anak kecik lagi... ajar pun bukan dorang paham"... Saya dah banyak kali dengar camtu.. Tapi u all jangan pikir camtu tau... No no no... (^_^).. Anak kita paham..!! Memang masa kecik kita ajar, dorang tak bagi apa2 respon pun... kadang2 tu, seolah2 kita ni pulak yang cakap sorang2.. hahhahah... TAPI, satu perkara yang u all harus ingat, "ANAK KECIK TAKKAN BAGI RESPON PADA MASA TU TAPI DI MASA HADAPAN..!!" Saya cakap atas dasar pengalaman... Just nak kongsi dengan u all.. (",)

Saya start kenalkan Alisha dengan bahan pembelajaran, tak kiralah, buku ke, flash card secara manual ke or dekat komputer ke, video pembelajaran ke & yang sewaktu dengannya, ketika alisha masih lagi baby... Memang dia tak bagi respon pun u all.. tapi saya tak kisah.. saya tak peduli.. sebab saya tahu, dia akan sumbat apa yang saya ajar dalam kepala.. cuma alisha masih kecik time tu, cakap pun tak reti.. sekadar bahasa baby je.. hehhe.. Tapi hasilnya, sekarang saya dah nampak.. After 2 tahun, bila Alisha dah pandai cakap, saya sendiri jadi terkejut!! Apa yang saya ajar masa dia baby, dia tunjuk dekat saya sekarang... (",).. Ibu bangga dengan kamu sayang..!! Saya bagi contoh dekat u all.. (",)

Baru2 ni, Alisha sembang2 dengan saya.. tapi tiba2, dia boleh lompat sambil cakap "JUMP.. JUMP.."... Serius, saya rasa terkejut sangat time ni.. Yela, dia tahu apa itu maksud JUMP..!! Untuk pengetahuan u all, dari kecik, saya banyak tunjuk video dekat Alisha, termasuk video sesame street.. Salah satu video sesame street tu, dia ajar sebut JUMP sambil orang tu lompat... dari situlah alisha belajar maksud jump (",)

Saya jugak selalu tunjuk alisha video kumpulan Alif.. Lagu Alif Ba Ta.. sekarang ni, bila alisha dah pandai cakap, dia pulak ikut menyanyi sekali.. hihii.. Rasa sangat sweet bila dia datang dekat saya sambil cakap "A Ba" @ Alif atas A, Ba atas ba.. (^_^).. Video kumpulan Alif tu, bukan setakat nyanyi tapi ada iqra jugak.. Sekarang ni, hari2 saya pasang, yela, aqilah pulak yang kena study.. hihii.. Alisha pulak, makin banyaklah yang dia tau kan.. (",)

Dalam bab flash card pulak, kalau dulu, saya yang ajar dia.. kenalkan satu2 gambar dekat flash card tu dekat dia, tapi sekarang, dia boleh pulak ambik flash card tu ajar aqilah... hahahhah.. Tak menahan, baru ni dia ambik flash card gambar SHARK lepas tu dia tunjuk dekat aqilah sambil cakap FISH... hahhah.. Bagus ni.. ada ciri2 kakak yang akan ajar adik nanti.. hehhe

Lagi satu pulak, masa kecik, saya ni punyalah beria duk kenalkan alisha pasal anggota badan... duk gtau mata, mulut, hidung.. tapi dia tengok je.. takda pe2 respon pun.. kalau tak pun, dia gelak.. hihii.. Tapi sekarang, bila dah pandai cakap.. semua dia dah tahu.. dia pulak datang ajar saya, bagitahu ni mata, ni tangan.. adehhhh..... heheh

Ini je lah antara contoh yang saya bagitahu u all.. So, sayang2.. please la.. ajarlah anak2 kita dari kecik.. jangan duk pikir anak kecik lagi, ajar pun bukan dorang paham... Buang terus kata2 tu dari pikiran u all.. Itu semua adalah ALASAN.. (",) Alaaa sayang2... 5 minit jika anak2 fokus.. tu pun dah dikira lama tau... so, takkan 5 minit pun kita tak leh spend time untuk ajar anak kan (",)

P/s : Jangan ajar anak2 kecik sampai bebankan otak dorang tau... mengajar sambil berhibur... (^_^)


Momen indah antara anak & ibu..


Setiap ibu pasti ada momen yang indah bersama dengan anak masing2 kan.. Tak kiralah samada momen itu sedih ke, marah ke, happy ke.. kerana yang pasti di hari kita tua nanti, ia menjadi satu kenangan yang sangat2 indah untuk kita ingati.. Pagi Jumaat ni, saya nak ajak u all selami perasaan saya.. perasaan seorang ibu yang sangat tersentuh dengan sikap anaknya... U all baca cerita saya ni dengan membayangkan diri saya tu adalah u all & alisha tu adalah anak u all yer.. (",)

Baru2 ni, ketika saya meriba Alisha.. dengan tidak semena2 hati saya @ seorang ibu terasa sangat2 sayu.. tanpa disangka, air mata saya mengalir.. Alisha yang berada dekat atas riba saya tu, terus bangun & memandang muka saya tanpa berkata apa2.. tiba2 jari jemari halus alisha tu, telah menyentuh muka saya & menyapu air mata saya.. yang buat saya lagi terkejut... selepas tu, Alisha mencium saya... Ya Allah.. pada masa tu, air mata saya ni lagi laju mengalir.. sungguh saya terharu dengan sikap Alisha...

Disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya tak pernah terfikir untuk marah dia walaupun di saat dia mencabar kesabaran saya.. disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya tak pernah nak pukul anak saya walaupun dia telah buat saya marah.. disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya berjaya membaja perasaan "SABAR" dalam diri saya...

Jika anak2 telah menguji kesabaran kita, ingatlah momen2 indah ketika kita dengan anak2.. nescaya perasaan marah tu takkan mampu mengatasi perasaan sabar dalam diri kita.. Lagi satu, ingatlah.. dari 10 perkara yang anak2 lakukan, hanya sekali anak2 buat kita rasa marah tapi lagi 9 kali.. anak2 buat kita sentiasa gembira & tersenyum.. so, sama2lah kita baja diri kita dengan sifat kesabaran.. (",)

P/s : Semua ibu bapa sayangkan anak2nya melebihi dirinya sendiri..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...