Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Cara kawal diri dari kemarahan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Cara kawal diri dari kemarahan. Papar semua catatan

Kegembiraan anak bila ibu tak marah-marah

Percayalah.... bila kita suka marah2 anak, ia akan buat kita penat... U all ada tak rasa penat lepas marah anak?... Nak marah tu guna tenaga tau... (^_^) Masa anak sorang saya bukan jenis pemarah.. tapi bila anak 2 & dapat pulak anak aktif macam Aqilah ni... alahaiiii saya dah berubah jadi cepat marah... Sampai satu tahap saya rasa geram dekat diri saya... bila marah, anak menangis lepas tu buat lagi... saya dah perhati perbezaan perangai Alisha & Aqilah... time Alisha saya jarang marah tapi time Aqilah cepat marah... 2 perwatakan yang berbeza... Saya tekad untuk berubah tak nak marah2...

Bila saya jadi seorang yang lebih cool, saya perasan Aqilah jadi lebih manja... Kadang2 duduk saja2 tiba2 Aqilah datang dekat saya peluk saya sambil cakap "Yang bu" @ "sayang ibu"... Pelukkan seorang anak adalah lebih berharga buat saya... Alhamdulillah semakin lama saya semakin kurang marah2 dekat Aqilah... dah boleh relax macam time Alisha dulu.... Time Aqilah ni cepat marah sebab Aqilah aktif... macam2 benda yang dia buat... ibu dia tak dan hilang penat lagi, dia dia buat hal lain pulak... adehhhh... ingat2 balik kelakar pun ada... padahal itu salah satu perkembangan Aqilah yang sedang nak explore segalanya...

Saya tahu anak2 takut & tak suka bila saya marah2... Yela, marah bukan pasal benda2 teruk yang mereka lakukan sehingga mencemar nama parent pun... budak2... biasalah... yang buat kita marah pun sebab mereka sepahkan rumah ke, tumpahkan itu tumpahkan ini... alaa benda2 simple je pun... tapi ibu ni marah beria... sebenarnya ibu marah sebab ibu dalam keadaan penat... yela, baru lepas kemas kan... dah anak buat hal balik... nak kene kemas lagi... benda remeh je tu... Tak elok marah2 sendiri penat... Nak cerita dekat u all satu kejadian...



Baru2 ni Alisha main anak patung dia, diambiknya baju Afrina bagi pakai patung... saya yang kebetulan lalu di situ, berhenti & diam sambil tengok aksi 2 beradik tu... si Alisha & Aqilah diam seribu bahasa bila tengok ibu dia tercegat macam tu... mesti dia pikir ibu dia marah... tapi bila saya senyum, terus anak solehah saya tu datang peluk saya... Alahaiiiii nampak tak, pada mulanya mereka ingat saya akan marah, so, mereka jadi takut... bila saya senyum sebagai tanda saya tak marah, terus anak saya peluk saya...(dan2 di saat ini saya terasa seperti saya berada di tempat mereka) pelukkan mereka lebih berharga... senyuman mereka lebih berharga... Inilah nikmat bila tak marah anak... tak marah bila benda yang simple2 macam ni yang saya maksudkan yer... bukan tak marah bila mereka buat sesuatu yang tak patut mereka buat... yang tu saya akan marah tapi bukan marah beria sampai rotan2 bagai... just tekankan sedikit nada suara & lepas tu slowkan nada suara & explain kenapa tak boleh buat...


Aqilah yang suruh ibu ambik gambar dengan patung dia jugak... bukan main hebat panjat almari TV... nampak tak aktifnya anak saya yang ni... di sinilah yang buat saya kene kuat untuk lebih lagi berusaha menjadi penyabar.. Senyuman anak, pelukan anak adalah satu "kuasa" yang buat saya jadi sangatttttt tenang... buat saya jadi sangatttt happy... hilang segala penat lelah... 

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

Rendahkan volume suara ketika marah

Kalau saya jumpa orang tengah marah, volume suara mesti kuat... sampai orang sekeliling pun tengok... Sehinggalah bila saya kawen, baru saya tahu yang sebenarnya boleh je kita rendahkan volume ketika marah.. Tak perlu sampai jiran tetangga dengar... My dear kalau dia marah, nada dia tegas.. macam orang2 biasa marah tu la.. tapi volume dia slow je... ibaratnya jiran sebelah pun tak dengar... tapi anak2 tahu je takut kat abah dia... (volume my dear lagi slow dari volume saya)

Secara peribadi, saya sendiri rasa malu bila dengar suara orang terpekik2 marah.. duk bergaduh suami isteri ke.. duk marah anak2 ke.. malu.. segan... Kalau u all nak marah anak sekali pun, nak bergaduh dengan sape sekalipun, jagalah volume suara tu.. tak perlulah terpekik2 marah orang... tau tak, bila kita terpekik2 duk marah2.. orang mengata kita.. Nak tanya u all, sebagai contoh, kalau mak pak marah anak sampai jiran2 dengar, jiran2 tu akan mengata dekat mak pak ke dekat anak?... Ikut pengalaman saya, saya pernah dengar orang akan mengata mak pak... Orang bila jumpa kita sengih2.. belakang kita risau kot2 orang mengata.. "dialah yang suka terpekik2 marah anak..".. Malulah sayang... 

Saya tahu, kadang u all balik keje penat2, tengok umah bersepah2.. lepas tu, kadang2 terlepas kemarahan tu dekat anak2... Takyah la nak marah2.. anak2 kita kecik lagi. lainlah kalau dorang tu dah remaja.. anak2 yang kecik ni sengaja sepahkan umah sebab nak tarik perhatian kita... Yela, seharian kita habiskan masa di tempat kerja.. mestilah anak2 rindukan belaian kita sebagai ibu bapa mereka... 

Kalau bergaduh suami isteri pun sama gak.. volume suara tu rendahkan.. jangan sampai jiran2 dengar.. nanti dari orang tak tahu masalah kita, sampai habis semua orang tahu... maklumlah manusia, kadang2 bila bergaduh, semua nak diungkit...

Alhamdulillah lepas kawen saya memang dah takda sangat nak marah2.. kalau sebelum kawen dulu memang saya jenis cepat marah.. Dah kawen saya jadi lebih pandai kawal diri.. lebih tinggi tahap sabar.. saya tak suka volume suara ditinggikan sampai tahap jiran2 dengar... saya yang malu... kalau kita marah anak yang kecik, maybe kita je yang malu.. tapi kalau anak2 dah besar panjang, kita marah2 dengan volume yang besar.. anak2 sekali pun malu... risau takut mereka memberontak.. kalau kita tak malu orang dengar suara kita yang tengah2 marah dengan volume yang besar tu.. tapi pikirlah jugak perasaan anak kita tu.. pikirlah jugak perasaan pasangan kita tu...

P/s : Peringatan untuk diri sendiri gak ni... kot2 sekarang ni saya boleh slowkan volume.. tapi di masa akan datang, hanya Tuhan yang tahu... tapi harap2 tak la...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

U all suka marah anak??

Kita manusia biasa... Bila dah termakan dengan hasutan setan, pasti akan terlepas jugak... pasti nak jugak termarah anak tu.. Setan tengok kita macam tu, bukan main lagi duk bersorak riang, bertepuk, menari sakan.. Haihh..!!

Nasihat untuk u all secara umum & diri saya secara khasnya... JANGAN SUKA MARAH ANAK2 TAK TENTU PASAL... JANGAN HANYA MEREKA MERENGEK MINTAK PERHATIAN PUN KITA DUK MARAH2... Sayang-sayang saya semua... Belajar yer.. belajar kawal emosi..!!

Sayang sayang saya sekalian... ingatlah satu pesanan ni, jangan marah anak tanpa sebab munasabah.. sesungguhnya kita tak tahu sampai bila Tuhan pinjamkan Anak-anak syurga ni untuk kita jaga... Sekarang kita marah sebab dia kacau kita buat kerja rumah, sepahkan rumah, kita marah sebab dia duk menangis tapi ingatlah, jika Tuhan dah ambik kembali harta pinjaman kita tu... Time tu, kita pasti rindukan tangisan mereka.. rindukan rumah yang berselerak... rindukan mereka datang kacau kita... 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kekesalan selepas berkata2...

Saya rasa sungguh menyesal & bersalah dekat Alisha... Baru2 ni, kami 4 beranak tengah baring2 atas katil.. Alisha macam biasalah.. mesti nak cium2 adik dia.. main2 dengan adiklah.. sampai ke kepala dia, dia pergi letak atas badan adik dia.. Dah beberapa kali saya cakap, "Alisha, nanti adik sakit alisha buat macam tu".. tapi dia tetap jugak nak gomol2 adik dia tu.. Entah macamana, mulut saya laju je cakap "Degil sungguh" dekat Alisha....

Lepas tu my dear tegurlah saya "Elok sangat cakap macam tu.... dia jugak yang cakap apa yang keluar dari mulut, satu doa"... Ya Allah Ya Tuhanku... tersentak saya masa tu... kenapa saya boleh cakap macam tu.... Sampai terlena saya duk terpikir pasal tu... rasa bersalah sangat... & saya terlena sambil memeluk alisha...

Saya jenis seorang yang jarang @ tak suka sebut perkataan2 macam tu tau... Saya ni risau takut aqilah sakit bila alisha letak kepala atas aqilah walaupun hakikatnya, aqilah tak menangis pun... saya je lah yang lebih2.. yela, aqilah kan masih kecik... Rasa bersalah saya tu buat saya mengimbau kembali masa alisha kecik.. Ya Allah, takkanlah kerana anak dah 2 orang saya jadi macam ni... kekurangan kesabaran..

Yap, u all akan katakan ianya normal, mesti kita akan stress.. Tapi tidak bagi saya.. sebab ia menggambarkan yang saya ni tak pandai nak control diri.. tak nak setan bersorak sakan tengok dia telah berjaya hasut saya..huhh!! Yap, manusia tak perfect tapi saya bukanlah jenis yang suka jadikan sesuatu alasan untuk membenarkan saya buat "sesuatu".. Bila kita hidup dengan penuh alasan, susah untuk kita berjaya untuk menjadi seperti yang kita impikan.. sebagai contoh, untuk menjadi ibu yang terbaik untuk anak2... Ibu yang akan menjadi tempat anak2 ceritakan segala cerita harian mereka segala masalah mereka...

Sorry ye Alisha... Ibu sayangkan kamu..!! Ohya, bagi saya, satu tips untuk kita cepat2 redakan diri kita dari 'kekurangan kesabaran" adalah... ingat ketika anak2 kita kecik.. betapa kita sayangkan mereka sampai nyamuk gigit pun, mati nyamuk tu kita kerjakan... hehheh.. Lagi satu, ingat ketika saat kita nantikan kelahiran mereka.. betapa seronoknya kita saat tu... (",)


Saya nak share dengan u all apa yang Kak Nora Karim lakukan dalam cara dia mendidik anak.. Saya suka & excited nak kongsi dengan u all.. Moga kita sama2 boleh jadi ibu yang terbaik untuk anak2... Moga kita dikurniakan tahap kesabaran yang tinggi... (",) Ohya, Kak Nora tinggalkan komen ni di entry INI

Kak Nora cakap kalau kita rasa nak marah anak kita... cepat2 peluk... then ckp kat anak "mama sedih..." then peluk beberapa minit... (kalau boleh keluar air mata lagi bagus).. lepas tu baca la doa... sebut nama anak tu... cth: "Ya Allah, Ya Tuhanku.. Kau berilah kesabaran padaku untuk mendidik amanahMu, ____ (sebut nama penuh anak)"

P/s : Jangan jadikan alasan kita stress untuk memarahi anak tapi cari jalan penyelesaian untuk control rasa stress tu... so, anak2 takdalah kena marah disebabkan hal kecik seperti sepahkan rumah... hihii.. (^_^)

P/s : Saya akan cuba up kan komen2 yang ada "isi" untuk dikongsi dengan u all.. Thanks jugak sebab u all selalu tinggalkan komen yang ada "isi" untuk saya sentiasa ingatkan diri sendiri...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...