Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Pengalaman berpuasa ketika mengandung. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pengalaman berpuasa ketika mengandung. Papar semua catatan

Pengalaman saya berpuasa ketika mengandung..

Ketika mengandungkan Alisha, alhamdulillah saya sempat puasa walaupun tengah sarat... hanya 5 hari terakhir je saya tak dapat puasa, tu pun sebab dah lahirkan Alisha... hihii... Tahun ni pulak, lagi sekali saya akan berpuasa di bulan ramadhan ketika mengandung... tapi kali ni lagi hebat sebab awai2 dah kene puasa... puasa ganti... hahah.. padan muka saya... dari awai2 tak nak ganti.. sekarang ni hambikkk... sambung teruslah saya dengan puasa di bulan ramadhan nanti... ekkekkeke

Pengalaman berpuasa ketika mengandungkan Alisha di dalam bulan ramadhan ketika sedang menanti masa... dengan kata lain, kandungan dah 36minggu++...

Time ni kalau tak silap saya, checkup seminggu sekali.. berat sepatutnya naik 0.5kg seminggu TAPI BERAT BADAN SAYA TURUN... 

03/08/2010 = 62.80kg
10/08/2010 = 62.40kg
17/08/2010 = 61.60kg
24/08/2010 = 61.70kg
30/08/2010 = 63.00kg... hambikkkk turun sangat, last2 terus seminggu naik 1.30kg... muahahaaaa
05/09/2010 = 64.00kg (hari bersalinkan Alisha)

Ketika kandungan 35 minggu 6 hari, hasil scan, berat Alisha 2.861kg... Untuk pengetahuan u all, ketika tu, saya ada tanya nurse "BERAT BABY ADA EFFECT TAK JIKA PUASA".. Nurse bagi jawapan takda effect dekat berat baby... So, time tu saya bajet, Alisha lahir, lagi 4 minggu, dah sah2 3.00kg++.. TAPI bila lahir je Alisha, dengan takdir Tuhan, hanya seberat 2.60kg je.. hehheheh... Walaupun kecik, tu pun meraung nak kene jahit... adoiiii... (",)

Dari segi lain, takda apa2.. selera makan ok je.. badan pun tak letih, larat je berpuasa... tu yang saya tak jangka alisha lebih ringan dari hasil scan.. hehhe... Tapi tu la, tu mesin yang buat kerja... Bukannya DIA yang menentukan.. so, tak mustahil ada kesilapan kan... (",)

Pengalaman berpuasa ketika mengandungkan bakal adik alisha.. puasa ganti, puasa di bulan ramadhan untuk bakal adik alisha ni, belum ada pengalaman lagi.. heheh

Saya berani berpuasa apabila kandungan dah melebihi 4 bulan ++... Awai2 tu risau jugak, sebab kandungan masih belum kuat... (",) First day puasa sangat2 penat.. badan letih sungguh.. maybe sebab baru nak biasakan diri kan... Time ni, saya bersahur TANPA MAKAN BUAH KURMA TAPI MAKAN NASI... tetap jugak letih.. TAPI second time, saya makan nasi + buah kurma.. Alhamdulillah segar sepanjang hari.. Dengan takdir Tuhan jugak, saya pernah bangun lambat untuk sahur, so, saya hanya makan 2 3 bijik buah KURMA... SAYA SIHAT SEPANJANG HARI.. MALAH SIAP BOLEH CABUT RUMPUT LAGI... ehhehheh.. So, makanlah buah kurma... *tiba-tiba teriklan la pulak.. hehhehe

Kiranya sekarang ni alhamdulillah, saya mampu berpuasa dengan kekal cergas & aktif... tapi kena tahan nafsu time blogwalking je la.. macam2 makanan u all sajikan untuk cuci mata saya yer... hehehhe... Ohya, walaupun saya berpuasa, tapi berat badan tetap naik 2kg sebulan tau... So, takdalah saya risau nak berpuasa... (",) Ohya, untuk pengetahuan u all jugak, kadang tu saya tak bangun sahur pun tapi tetap cergas sampai berbuka...

Ini pengalaman saya.. orang lain maybe berbeza.. (",) Ohya, sepanjang berpuasa time alisha or sekarang ni pun, saya tak pernah rasa nak muntah or apa2.. pendek kata dari segi luaran semuanya ok.. (",)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...