Sah, Afrina kena EKZEMA...!!


Banyak benda yang saya nak tulis sebenarnya ni, tapi tu la.. belum berkesempatan mengadap komputer lama2... Sekarang ni mengadap komputer sekadar untuk update blog... blogwalking sangat jarang... kekangan masa amat terasa sekarang ni... Nanti ada masa saya update pasal ekzema Afrina.. Gambar di atas ni, gambar terkini... Alhamdulillah eczema Afrina semakin ok..

Entry ini sambungan dari entry sebelum ini... So, nak tulis yang Afrina kena ECZEMA..!!


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

{ 26 comments.. read them below or add one }

julia jamaludin julia jamaludin January 05, 2015
siannye afrina..harap2 tak teruk
Azizah Green Line Azizah Green Line January 05, 2015
alahaiii siannya afrina..tak tau punca n ubat yg sesuai utk anak2 yg ezema ni..

harap2 afrina xteruk sgt ezema nyaa
zazanizam zazanizam January 05, 2015
Assalamualaikum Ina, kesiannya tgok afrina.. smoga cepat2 sembuh dri penyakit ekzima. Aamiin.
syawalsimpsons syawalsimpsons January 05, 2015
ina..sue ada kawan yang dia mmg eczema dah anak dia yg kembaq pon kena eczema..kalo ina ada perasan sue ada tag kat ina pasai satu status kawan sue pasai eczema tu...tu la dia...dia pon ada bagitau ada group kat FB cerita pasai eczema..nnt sue try carik untuk ina.mana tau dalam group tu ada banyak info yang ina tak tau kan
Allene ALineWorks Allene ALineWorks January 05, 2015
tak pe, pakai moogoo.. slow2 akan baik.

Jom cuci mata di blog saya "untuk modern mom"
lynn kamarul lynn kamarul January 05, 2015
sian aunty tgk afrina... alala.. moga cepat sembuh ye...

lynn nak invite teman2 blogger join GA lynn. opening untuk tahun 2015 ni. hope ina dapat bg support.


http://mamalynnthestoryteller.blogspot.com/2015/01/giveaway-saya-nak-larome-apple-stem.html
CikSiti CikSiti January 05, 2015
alahai kesian baby..dah jumpa penawar yang sesuai ke?
Sya Nadia Sya Nadia January 05, 2015
Ya Allah.. Kesian nya afrina... Speechless.. :(
Ayu Zan Ayu Zan January 05, 2015
Alahai ciannya si comel.. Moga cepat sembuh ye sayang..
Diana Rashid Diana Rashid January 05, 2015
Eczema ni apa puncanya sebenarnya ye?saya tengok ramai jugak blogger yang ank nya kena eczema..

Maria Firdz Maria Firdz January 05, 2015
alahai.. kesiannya dia... moga cepat smbuh afrina
tifa anvar tifa anvar January 05, 2015
ya Allah sembuhkanlah penyakit anak syurga ini. Ameenn
eima eima January 05, 2015
kesiannye afrina
mama die kena la pantang mkn jg sbb bf kan ...

klu ade keurunan asthma mesti akan ade ekzema ... anak aku pun ade ...
tapi sejak consume mealshake dan herbablend dah kurang dan gejala ekzema die ....

klu cam afrina boleh sapu herbablend shaklee tu mmg cepat kering dan melembabkan .....

QasehnyaRania QasehnyaRania January 05, 2015
smga cepat sembuh sian afrina.
dah jumpa penawarnya ke.. !

ada yg minum ephyra alhamdulillah
skrg ni ada sabun marine warna hijo tu pon ramai kata bagus utk ekzema.

ppsst: ina, hbs la nak tau x su dh dua kali mimpi jumpa ina kat sp.huahua..
yg lawaknya, mimpi kali ke dua rupanya rmh ina sblah rmh sepupu su.. hahhaha
eita eita January 05, 2015
ya allah sian nyer kat afrina..moga cepat sembuh ye..
siti zawiah siti zawiah January 05, 2015
kesian afrina.. :( semoga cepatlah sembuh..
JunAina JunAina January 06, 2015
Anak akak pernah kena eczema dan kulit dia seperti luka... Hanya ambil ubat dari pakar kulit tapi ada juga pergi ke Darul Syifa dan diberi bedak pati haruan.
tenku butang tenku butang January 07, 2015
kesiannya baby.. cer try BC 100 elok untuk ekzema..
irma irma January 07, 2015
Allah.. kasihan afrina. Rasanya sbb afrina menyusu. Jd ibu dia kena jaga makan.. kena make sure apa yg afrina alah. Setiap anak berbeza alahan.. ada yg alah susu, telur, kekacang (semua jenis bukan kacang tanah shj) ikan dll ikut badan masing2.

Pengalaman sy jaga anak yg ada ekzema di sini. Dorg mmg ada ubat/lotion yg kena disapu setiap hari. Jika tersalah makan ada ubat yg perlu dimakan.

Ekzima jika tak dirawat kasihan pd ank. Kulit bermasalah. Kering dan paling serius bila dah besar dia akn rasa down jugak sbb kulit dia x sama mcm adik beradik lain.

Dkt sini ada ujian utk tahu jenis alahan dan tahap keseriusan. Ank yg no 2 plg serius ekzema sampaikn bau kacang tanah pun dah boleh bg kulit dia terasa gatal.. mmg kasihan. Ada 1 hari sy masak kuah kacang dlm kuantiti byk. Bila dia masuk dapur lepas tu nmpk dia garu2 muka. Then sbb dah besar dia tahu ambik ubat sdiri nmpk dia mkn ubat. Ubat tu akn bg dia ngantuk. Mmg kasihan.

Tu belum masuk bila travel. Mesti bawak ubat siap2.. takut silap makan.

Jd atas pengalaman sy jaga ank ekzima mmg kena rawat/jaga betul2.. satu kasihan bila dia gatal. Mesti nak garu. Bila dah besar, lg2 perempuan. Kulit dia mmg bermasalah. Lg bhgn muka. Kering dan kalau tak bubuh krim. Nmpk mengelupas.

Dan yg paling kasihan. Bab makan. Bila dah byk sgt alahan sampai takut nak makan. Takut gatal. Dia jd memilih. Pastu kurus sgt..

Memandangkn afrina kecik lg jd boleh cari rawatan yg sesuai dan harapan sy bila besar ekzema dia makin kurang. Dan tak mustahil hilang. Pentingnya ibu bapa kena tahu dan rawat awal..

Sorry komen panjang. Sebab kasihan kat afrina. Sy kena juga tulis.. :)

Apa yg sy tulis pun x mesti betul. Base on pengalaman jaga anak yg ada ekzema.
Puan Kutu Puan Kutu January 07, 2015
alahai kesiannya..habis muka afrina.nmpk teruk juga ye..afia masa baby kulit sensitif jugak,tp tak teruk sgt la
aishah nin aishah nin January 08, 2015
Omel adik Afrina. Semoga awak cepat sembuh ye :)
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra January 13, 2015
Ala..kesiannya afrina..saya dulu masa ainul jd ruam susu..gigih google takut2 kna ekzema..gigih juga bli omega guard biarpun mahal semata utk ainul..masa tu x jd sid lg..bila google banyak juga cakap hetbal blend bagus..terus bli.pantang bnda2 gatal sbb full bf...huhu..hope afrina ok..
Fiza Rahman Fiza Rahman March 23, 2015
Smoga ekzema ni tak berpanjangan.