Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Tag. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tag. Papar semua catatan

Jom! Main Tag2

Saya kena tag lagi.. tapi kali ni saya di tag oleh Cik Rose Cute.. Tag yang ni ada syarat2 la pulak.. hihi

• Each person must post 11 things about themselves in their jurnal. 
• Answer the questions the tagger set for you in their post and create eleven new questions for the people you tagged to answer 
• You have to choose 11 people to tag and link them to the post.  
• Go to their page and tell them you have tagged him/her 
• No tags back 
• No stuff in the tagging section about you and tagged if you are reading this, You legminately (aka really,trust with all honestly) have to tag 11 people

 11 soalan dari CIK ROSE

Tempat Yang paling seronok pernah korang pergi

Saya rasa paling seronok adalah Pergi Pulau Pangkor berdua dengan hubby kot.. sebab time pergi tu, baru je lepas kahwin.. so feeling dia tu lain macamlah sikit dari pergi dengan family... muahahahaaa

Bila mula guna gelaran blogger
 
Saya mula berblog sejak 03/02/2011.. so, lagi 3 hari, genaplah 9 bulan saya bergelar blogger.. hihii

Selalu cerita tentang apa di blog

Di dalam blog saya ni penuh dengan cerita Alisha disamping aktiviti2 kami bertiga.. Kiranya ala2 catatan peribadi lah blog saya ni

Senang stress bila...

Saya pun tak berapa nak pasti bila saya stress ni.. sebab bila dah kahwin ni, hati enjoy je dengan alisha.. hihii.. Ohya, baru saya teringat, time kerja dulu saya akan cepat stress bila 10 kali ajar seseorang tapi tak paham2 lagi... Adusssss time tu betoi2 buat saya stress... Tapi tidak lagi sekarang sebab saya dah pegang title "HOME MINISTER".. muahahahaaa

Apa yang paling senang buat korang hilangkan stress

Saya akan diam.. buat bodoh jer.. malas nak serabut kepala otak... kiranya macam just follow the flow la..

Tempat yang paling diinginkan untuk birthday party

Alaaa dah kertu ni tak pernah terfikir la pulak pasal parti tapi saya teringin sangat nak sambut birthday dengan my dear je.. beromantik2 sambil diiringi muzik.. candle light dinner gitu... muahahahaaahahaaahaaaaahaaahaahaa.. destinasinya adalah di tepi pantai sambil disinari cahaya rembulan... cewahhhhh berangan tak hingat nih!!! hahahaaa

Kenapa pilih tempat tu

Sebab tepi pantai tu romantik... alaaa cuba u all imagine seperti yang saya bagitahu dekat atas tu.... syok ooooooooooo... hihii

Hadiah yang tersayang & best korang

Apa yer.. kalau dari my dear.. Dapat rantai tangan jenama AC yang kononnya bagus & berharga rm1000 tu... tapi belum guna lagi sampai sekarang.. mahai.. baik beli emas... Pesanan untuk my dear.. lain kali beli ina hadiah emas pulak yer.. 2 tahun lagi pun takpa.. kumpul duit banyak2 beli yang besau... hahhahahhahhahahhaa

Siapa pemberinya

My Dear @ my hubby @ mohamad sukri bin harmin

Apa yang diinginkan sebenarnya untuk birthday present

Nak apa yer... emmmm rantai emas yang tebal & besau gedabak dengan buah yang bertatah berlian.. boleh ke??... hahhahhahhahha... berangan je lebih ni.. hihii.. Sebenarnya saya tak nak apa2 pun, cukup sekadar my dear mengingati tarikh lahir saya.. Ohya, tepat pukul 12 tengah malam terus wish tau.. dapat kiss kat pipi sebijik pun jadilah... hihhiii *gatai*

Peramah atau pemarah..

Dah semestinya saya seorang yang PERAMAH.. Bukan masuk bakul angkat sendiri tau.. muahhahhah tapi ramai yang cakap camtu.. baru seminit yang lalu berkenalan tapi dah rasa macam 1 jam dah kenal.. hahhahhaha.. Tak caya, jom kita jumpa face to face (^_^)

Fuhhhh settle jugak saya menjawab semua ni.. so, soalan mencabar dari saya untuk u all pulak.. hihii

1) Apa masakan pertama yang u all masak selepas kahwin untuk hubby u all?
2) Apa makanan yang u all masak yang menjadi kegemaran hubby u all.. (bagi resepi sekali yer.. sebab saya pun nak try buat jugak...hahhahaaha)
3) Bagi 5 perangai u all yang buat hubby u all tertawan & kawan2 u all happy dengan perangai u all tu..
4) Lepas kahwin, u all duduk dengan family or mentua or berdua je dengan hubby
5) Detik2 perkenalan u all & hubby
6) Siapa yang bagi nama untuk anak2 u all
7) Ke manakah destinasi yang u all nak sangat pergi honeymoon lagi sekali
8) Antara u all & hubby siapa yang lebih romantik
9) Apa harapan u all untuk anak2 u all
10) Bagaimana u all mendidik anak2
11) Anak2 u all ikut perangai u all or hubby

Alhamdulillah... habis jugak soalan ni.. penat fikir soalan apa tau..hihii.. Mencabar tak soalan ni.. hihii.. Jawab tau.. sebab saya pun nak tahu pasal u all jugak.. saje nak korek2 rahsia... hihii

So, mereka2 yang 'dipaksa' untuk menjawab soalan2 ni adalah..

1) Lya
5) Bui
9) Kak Fieda  (saya tetap tag walaupun kak fieda dah kena tag sebab saya nak tahu cerita kak fieda..hihii)
10) Nisa
11) eB

"GOOD LUCK"

A.N.A.K.


Ni 1st time saya ditag untuk menjawab soalan2 ni.. biasanya saya di tag untuk join CGL je.. Tapi saya seronok jugak nak jawab soalan2 ni semua... hihii Ohya, saya di tag oleh LYAfrina (",)

1. How old were you when your first child was born?
Umur 27 tahun.. Agak tua jugak tu... muahhahah.. Tapi alhamdulillah jugaklah, saya ni bunting pelamin.. Kahwin tak sampai sebulan tiba2 dengan takdir Tuhan, terus ada "pening2".. (",)

2. What month and year was your youngest child born?
Buat masa ni, anak saya baru seorang.. si cantik manis Nur Alisha Binti Mohamad sukri..Alisha Dilahirkan pada 05/09/2010 @ hari Ahad pukul 11:24 malam.

3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
Saya rasa seronok ada sedih pun ada tak percaya pun ada tapi dalam masa yang sama.. bersyukur sangat2 sebab Tuhan makbulkan doa saya.. Actually dari saya zaman anak dara lagi, time takda siapa2 yang nak  kat saya pun lagi...hahhahhah saya dah berniat kalau saya kahwin, saya nak bunting pelamin @ anak cepat & nak anak ramai.. muahahhah

4. Who did you tell first?
Orang yang pertama tahu saya mengandung adalah my dear sebabnya my dearlah yang bawak saya pergi beli pregnant test & yang bawak saya pergi jumpa doktor untuk pengesahan.. Lepas tu barulah saya bagitahu dekat my mum.. Actually masa mula2 nak bagitahu my mum tu, malu2 alah sebenarnya.. hahahhah

5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy
Sebelum saya pregnant berat saya 52kg tapi bila dah 3 bulan pregnant berat saya turun jadi 48kg .. Berat akhir ketika nak masuk labour room 64kg.. *Sekarang ni 43kg je... huwaaaaaaaaaaaaa stress saya dengan berat sekarang!!*.

6. What did you crave while you were pregnant?
Masa mula2 saya perasan saya pregnant sebabnya saya boleh suruh my dear beli asam boi.. sedangkan sebelum ni saya dah lama tak makan asam *konon pantang sebab nak jadi awet muda lah.. ;p hihii*.. Time saya mengandung, banyak tau saya mengidam.. antaranya nak makan pelam telur... hihii Kalau u all nak tahu, ketika mengandung saya selalu mimpi makanan.. lepas tu, bangun pagi mulah suruh my dear carikan makanan tersebut.. hihi

7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?
Saya memang nak tahu apa jantina kandungan saya tu.. asal je scan mesti tanya jantina apa.. hihii Excited nak tahu, maklumlah anak pertama.. tapi saya tak kisah pun boy or girl.. janji anak saya tu sihat walafiat (",)

8. Did you have any complications during your pregnancy?
Alhamdulillah.. sepanjang saya mengandung saya takda apa2 masalah.. cuma setakat alahan muntah2 tu ada lah..

9. How much did your first child weigh?
Berat Alisha ketika dilahirkan hanya 2.6kg je.. Tak sangka pulak kecik sangat.. bajet 3 kg lebih.. sebabnya ketika Alisha 36 minggu doktor scan berat Alisha dah 2.9kg.. Tak sangka pulak, puasa boleh menurunkan berat baby.. Ohya, ketika saya mengandungkan Alisha saya tetap jugak berpuasa sebabnya saya rasa larat, so, saya puasa je la kan.. tapi tu pun saya tinggal jugak puasa 5 hari sebab alisha dah selamat lahir ke dunia ni..

10. Was your first child early, late, or on time?
Alisha lahir ngam2 pada tarikh jangkaan doktor.. tak awal & tak lewat..  hihii

11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?
Alhamdulillah,saya syukur sangat2 sebab alisha setakat ni tak da masalah apa2.. cuma sekali je dia demam.. tu pun sebab ibu & abah dia demam.. selain tu alisha seorang anak yang sangat cergas... susah untuk kene apa2 jangkitan la.. Maybe sebab minum susu ibu dia yang sedap, lazat & berkhasiat ni kot.... muahahhahah

12. What's your favorite part of being a mom?
Semua saat adalah yang terbaik.. terindah.. semuanyalah..!! saat bersama alisha adalah saat yang menggembirakan hati saya.. saya tak rasa satu kerugian walaupun saya tak berkerja.. kerana saya dapat jaga alisha sendiri.. makan minum alisha saya yang sediakan.. saya dapat melihat sendiri perkembangan Alisha... ohhhhh sungguhlah happy...!!

13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?
Sebenarnya apabila kita dah jadi ibu or bapa.. tanggungjawaab kita terhadap anak tu kita patut tunaikannya.. tak kira samada susah atau senang.. tapi bagi saya, bila kita seronok dengan kehadiran anak kita.. secara tak langsung ia membuat kita rasa happy untuk membesarkan anak kita.. (",)

14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?
Bersedia dari segi kewangan & fizikal & mental sebabnya kita akan perlukan banyak duit untuk perbelanjaan anak kita.. lagi satu.. kita perlukan tenaga untuk jaga anak kita.. kiranya kita kene jugak pentingkan kesihatan kita sebabnya kalau kita sakit, macamna kita nak tunaikan tanggungjawab kita sebagai ibu..  lagi satu.. kalau ada antara u all berniat nak menyusu badan untuk anak u all.. ketika u all mengandung tu.. u all dah kene set ur mind tentang penyusuan tersebut.. InsyaAllah sedikit sebanyak ia dapat bantu u all mencapai impian tersebut..

15. Did you always think you'd have kids?
Yap, saya pernah fikirkannya & saya memang menginginkannya.. & alhamdulillah dengan rezeki dari Tuhan, saya dapat anak yang secomel Alisha.. hihi

16. What's been the biggest surprise about motherhood?
Ketika saya mula2 dapat mencium alisha ketika nurse letak alisha di atas dada saya selepas saya selamat lahirkan alisha.. MasyaAllah... tak terkata saya saat tu.. terharu sangat2..

17. Are there things you miss about life before kids?
Emmm saya pun tak berapa nak ingat tapi yang pastinya saya sangat seronok zaman dolu2.. sebab dapat main masak2.. main kawen2... hahhahhaha

18. How many children do you have?
Setakat ni hanya sorang... Nur Alisha Binti Mohamad Sukri

19. Do you plan to have any more children?
YAP!! SUDAH SMESTINYA!!... Saya kalau ada rezeki saya nak anak minimum 5 orang... hihii.. Sebabnya saya memang nak anak ramai.. kalau fikir ketika anak2 kecik memang kita rasa susah nak jaga tapi bila fikir kita dah tua nanti.. time raya.. anak2 & cucu2 balik rumah.. riuh serumah.. dekat halaman rumah penuh dengan kereta anak2.. Tak ke seronok yang amat masa tu.. Inilah yang saya bayangkan & saya inginkan bila dah tua pakai tongkat nanti.. (",) sebab tu saya nak anak ramai.. Lagi satu, doa anak2 kita tu kan sangat penting untuk membatu kita "kelak"... sorang makcik tua pernah cakap dekat saya.. "kita akan 'kaya' bila kita ramai anak & kita 'miskin' bila kita sorang je anak".. *fikir2kanlah apa maksud makcik tu* Saya berdoa pada Tuhan, moga kurniakanlah saya lebih lagi anak.. Kerana sesungguhnya anak kita itu adalah rezeki kita.. JIKA SAYA TAK PERLU BEDAH.. SAYA TAKKAN TERAGAK2 UNTUK TERUS MENGANDUNG.. MOGA2 SAYA TAK PERLU BEDAH..

20. Who's the mom that you admire most?
Dah semestinyalah.. MY MUM..

Saya forward soalan ni untuk NisaJaa KarimahCik RosePinkUmmi & ibu2 yang lain.. jangan lupa tinggal link tersebut dekat saya tau.. sebab saya pun nak baca cerita u all jugak.. (",)  



P/s : Sorry jika saya tak dapat jenguk rumah u all sebab saya kesuntukan masa.. family saya akan datang rumah saya.. (",)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...