Resepi nasi lemak pandan lauk ayam goreng berempah yang sedappp

Semalam saya buat NASI LEMAK PANDAN... Biasanya saya buat nasi lemak biasa tu... yang warna putih tu je... Tapi semalam saya duk geram tengok pokok pandan depan rumah ni haa, maka terhasillah NASI LEMAK PANDAN... Saya buat NASI LEMAK PANDAN berlaukkan AYAM GORENG BEREMPAH... Masa tengah masak tu, Ya Ampunnnnn... wangi semerbak rumah ni haaa... Itu ketika tengah masak... Bila dah makan tu pulak, lagi sekali Ya Ampunnnn sedap sungguh..!! Dengan nasi lemaknya rasa lemak2, dengan ayam goreng berempahnya cukup rasa, dengan sambalnya yang mabeles...!! perghhh.... My dear siap cakap buat berniaga, bungkus lepas tu dia bawak jual dekat opis dia... hahahhahhah... tak beragak idea my dear ni tau.... wakakkakak... Setakat ni saya belum yakin untuk jual tapi kalau setakat nak bagi family or kawan2 makan tu, InsyaAllah... Tapi tak tau la, kot2 bila saya dah kertu nanti... anak2 semua dah besar2, saya jual makanan pagi pulak ke kan??... Eh, tak syokla, alang2 nak berangan biar tinggi sikit... mula2 jual makan pagi depan rumah, lama2 bukak gerai... lama2 lagi bukak restoran... macam RESTORAN NASI LEMAK AYAM KAMPUNG DEKAT IPOH TU Haa... Wah gitu... alang2 nak berangan kan... muahhahhaha


Bagi saya, kesedapan NASI LEMAK TERLETAK PADA SAMBAL NASI LEMAK dia tu haa... Kalau sedap sambal, memang sedaplah nasi lemak tu... Itu bagi saya la... Tau tak, dari saya mula2 kahwin tahun 2009 saya belajar buat sambal tapi TAK PERNAH SEDAP & TAK MENJADI... Langsung tak menepati citarasa saya, orang lain apatah lagi kan.... Sampai naik fedup!!... tapi dah saya ni jenis yang tak puas hati bila tak berjaya, so saya try masak lagi... sehinggalah akhir tahun lepas baru saya tahu teknik yang betoi masak sambal... Maka terhasillah SAMBAL NASI LEMAK YANG SUPER DUPER SEDAP TAK BERAGAK NI HAAA...!!! 5 tahun ambik masa belajar masak sambal semata2 nak puaskan tekak sendiri.. hahha.. 


Ok, dah cukup dah perasankan diri, sekarang jomlah baca resepi dia pulak.... kikikiii.. CARA : AIR DAUN PANDAN (daun pandan + air = blend & tapis) + HALIA + DAUN PANDAN + SERAI KETUK + BAWANG MERAH = MASAK SEKEJAP ATAS DAPUR, GUNA JE RICE COOKER.. LEPAS TU MASUKKAN SANTAN + GARAM... KACAU KEJAP PASTU MASUKKAN BERAS... AMBIK PERIUK TU & MASAK GUNA ELEKTRIK MACAM BIASA... SIAP!!


AYAM GORENG BEREMPAH : BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA + SERAI = BLEND... BAHAN BLEND + 1 SUDU BESAR SERBUK KETUMBAR + 1 SUDU KECIL SERBUK JINTAN MANIS + 1 SUDU KECIL SERBUK JINTAN PUTIH + 2 SUDU BESAR SERBUK KARI DAGING + 1 SUDU BESAR SERBUK CILI + SERBUK KUNYIT + GARAM + DAUN KARI + AYAM = GAUL SEMUA LEPAS TU PERAP... Saya perap ayam tu hampir 7 jam... Lagi lama lagi sedap.. Ohya, ketumbar, jintan manis & jintan putih tu, kalau dekat rumah u all ada yang jenis biji je, u all boleh je blend kering sendiri...
P/S : BOLEH TAMBAH PEWARNA HIJAU DALAM NASI UNTUK WARNA LEBIH CANTIK

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 7 comments.. read them below or add one }

Norma NML Norma NML July 07, 2015
pernah buat..sedap sbb bau pandan yg semerbak harum tu..
http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2014/01/nasi-lemak-pandan.html
Aimacomel Aimacomel July 07, 2015
Baru je beberapa hari lepas teringin nk masak nasi lemak . Huhu
diary_ciknaa diary_ciknaa July 07, 2015
eh eh eh terliur pulak..
Unknown Unknown July 07, 2015
sedapnyaa!! bila la nak merasa masakan kakina ni..terliur je
Nugrul Sakura Nugrul Sakura July 15, 2015
ayam tuh menggoda taw... kite dh snap resepi ayam tuh... tq kak ina...
eija_sweetmama eija_sweetmama July 24, 2015
tgk gambar pun dah menyelerakan, dah la k.eija ni mmg peminat nasi lemak..