U all tahu tak, sejak saya kawen, baru tahun ni saya PERASANKAN DIRI YANG SAYA BERJAYA BUAT SAMBAL NASI LEMAK @ SAMBAL IKAN BILIS YANG SEDAP TAK HENGAT...!!! Sebelum kawen tu tak payah cite la yer... Saya memang bukan manusia yang masuk dapur tolong mak masak bagai... saya tolong potong memotong je, tu pun kalau disuruh... Walaupun macamtu, tak sangka pulak lepas kawen ni dah pandai masak.... Clap clap untuk diri sendiri yang tak henti2 berusaha untuk pikat perut suami & anak2... wah gitu kekdahnya... (^_^)
Seriusla u all... sebelum ni, saya paling susah hati kalau my dear request nak buat sambal ikan bilis... Dah banyak kali cuba memang TAK PERNAH SEDAP...!! Langsung tak kene dengan tekak saya... Nasiblah my dear tu kalau tak sedap pun dia telan jugak... kikikiii.. dah macam2 gaya saya buat nak bagi rasa sedap macam orang yang jual nasi lemak tu haaa...Saya berkenan dengan SAMBAL NASI LEMAK YANG WARNA MERAH GELAP tu haaa... Biasa saya buat, warna dia tak jadi merah... Tengok pun dah tau tak sedap... *Amboiii... bukan main kutuk masakan sendiri ni haaaa...
Tapi itu semua dulu, SEKARANG TIDAK LAGI.....!! Nampak tak SAMBAL IKAN BILIS @ SAMBAL NASI LEMAK YANG SAYA BUAT NI WARNA DIA DAH JADI MERAH GELAP.... Yeayyyy saya dah pandai... Wakakakaaa ;p.... Baru 4 5 bulan lepas je pun pandai buat... tu pun nak kecoh... kan u all... ntah apa2 saya ni....
CARA : BAWANG BESAR YANG DIKISAR = TUMIS HINGGA GARING PASTU MASUKKAN CILIBO (cili kering direbus pastu blend) = KACAU2 KEJAP PASTU MASUKKAN GULA + AIR BELACAN (belacan + air = hancur2kan belacan) + GARAM + AIR ASAM JAWA + BAWANG BESAR @ BAWANG MERAH POTONG BULAT (jika suka) = MASAK SAMPAI CILI TU JADI MASAK... Jika kering boleh tambah air.. U all kene masak lama tau... kene bagi sampai cili tu betoi2 masak, barulah dia akan jadi merah gelap.... Macam yang saya buat ni, tak banyak sangatkan... saya masak lebih kurang sejam... BAB IKAN BILIS PULAK, SAYA GORENG KERING TANPA MINYAK... BILA SAMBAL TADI DAH MASAK, SAYA AMBIL IKAN BILIS & MASUKKAN DALAM SAMBAL.... SO, BILA MAKAN, ADALAH RASA KERANGUPAN IKAN BILIS TU.... OHYA, LAGI SATU, KALAU U ALL TAKNAK CAMPUR SEKALI DENGAN IKAN BILIS PUN TAKPA, BILA NAK MAKAN NASI LEMAK, AMBIK JE IKAN BILIS & CURAH KUAH SAMBAL TU ATAS IKAN BILIS GORENG TU...
Nak tulis jugak, u all boleh try resepi nasi lemak yang tidak kalah jugak kesedapan dia + bau dia yang wangi ketika tengah masak tu haaa... Alamakkk lupa nak cakap, bagi saya, sambal ikan bilis ni lebih sedap kalau rasa manis2 sikit... tu untuk tekak saya la yer... (",) Ohya, resepi asal saya ambik DI SINI... yang saya buat ni, saya dah olah sikit...
UPDATE :-
LUPA NAK BAGITAHU, KALAU NAK KEKAL KERANGUPAN IKAN BILIS TU, BETTER JANGAN CAMPUR BILIS & SAMBAL AWAL2... BILA NAK MAKAN BARU CAMPUR
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
Seriusla u all... sebelum ni, saya paling susah hati kalau my dear request nak buat sambal ikan bilis... Dah banyak kali cuba memang TAK PERNAH SEDAP...!! Langsung tak kene dengan tekak saya... Nasiblah my dear tu kalau tak sedap pun dia telan jugak... kikikiii.. dah macam2 gaya saya buat nak bagi rasa sedap macam orang yang jual nasi lemak tu haaa...Saya berkenan dengan SAMBAL NASI LEMAK YANG WARNA MERAH GELAP tu haaa... Biasa saya buat, warna dia tak jadi merah... Tengok pun dah tau tak sedap... *Amboiii... bukan main kutuk masakan sendiri ni haaaa...
Tapi itu semua dulu, SEKARANG TIDAK LAGI.....!! Nampak tak SAMBAL IKAN BILIS @ SAMBAL NASI LEMAK YANG SAYA BUAT NI WARNA DIA DAH JADI MERAH GELAP.... Yeayyyy saya dah pandai... Wakakakaaa ;p.... Baru 4 5 bulan lepas je pun pandai buat... tu pun nak kecoh... kan u all... ntah apa2 saya ni....
CARA : BAWANG BESAR YANG DIKISAR = TUMIS HINGGA GARING PASTU MASUKKAN CILIBO (cili kering direbus pastu blend) = KACAU2 KEJAP PASTU MASUKKAN GULA + AIR BELACAN (belacan + air = hancur2kan belacan) + GARAM + AIR ASAM JAWA + BAWANG BESAR @ BAWANG MERAH POTONG BULAT (jika suka) = MASAK SAMPAI CILI TU JADI MASAK... Jika kering boleh tambah air.. U all kene masak lama tau... kene bagi sampai cili tu betoi2 masak, barulah dia akan jadi merah gelap.... Macam yang saya buat ni, tak banyak sangatkan... saya masak lebih kurang sejam... BAB IKAN BILIS PULAK, SAYA GORENG KERING TANPA MINYAK... BILA SAMBAL TADI DAH MASAK, SAYA AMBIL IKAN BILIS & MASUKKAN DALAM SAMBAL.... SO, BILA MAKAN, ADALAH RASA KERANGUPAN IKAN BILIS TU.... OHYA, LAGI SATU, KALAU U ALL TAKNAK CAMPUR SEKALI DENGAN IKAN BILIS PUN TAKPA, BILA NAK MAKAN NASI LEMAK, AMBIK JE IKAN BILIS & CURAH KUAH SAMBAL TU ATAS IKAN BILIS GORENG TU...
Nak tulis jugak, u all boleh try resepi nasi lemak yang tidak kalah jugak kesedapan dia + bau dia yang wangi ketika tengah masak tu haaa... Alamakkk lupa nak cakap, bagi saya, sambal ikan bilis ni lebih sedap kalau rasa manis2 sikit... tu untuk tekak saya la yer... (",) Ohya, resepi asal saya ambik DI SINI... yang saya buat ni, saya dah olah sikit...
UPDATE :-
LUPA NAK BAGITAHU, KALAU NAK KEKAL KERANGUPAN IKAN BILIS TU, BETTER JANGAN CAMPUR BILIS & SAMBAL AWAL2... BILA NAK MAKAN BARU CAMPUR
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"