Minggu lepas punya cite.. Boleh plak tiba2 saya duk terbayang kesedapan bebola daging + sos lada hitam... Duk terbayang yang IKEA punya.. hahahaa.. padahal tak pernah g IKEA & tak pernah makan pun bebola IKEA tu... Dan2 time tu rasa kenapalah dekat tempat saya ni takda IKEA...
Demi nak melunaskan tekak sendiri yang time tu tengah mengada2, terpaksalah saya buat bebola sendiri.. tapi daging takda, so, saya buatlah BEBOLA AYAM.. Masak sos blackpaper bagai lagi ni.. tak hengat siap dengan kentang goreng, sayur salad & tomato.. ahhahha.. hambikkk kata buat sendiri, suka hati nak letak apa.. janji dapat memenuhi tekak sendiri.. (",)
Actually bebola ayam ni, kita boleh letak dalam sup sayur ke.. sup bebola ayam ke.. apa2 je, ikut kreativiti sendiri.. Cara buat sangat sennag... : BLEND ISI AYAM = BLEND KERING TAU.. ISI AYAM YANG DAH DIKISAR + GARAM + SERBUK PATI AYAM + LADA SULAH + TELUR = GAUL HINGGA SEBATI PASTU MASUKKAN TEPUNG UBI OR TEPUNG JAGUNG = GAUL SEBATI (lagi lama gaul lagi kenyal).. PANASKAN AIR REBUSAN = BILA DAH MENDIDIH, MASUKKANLA BANCUHAN TADI TU.. U ALL BENTUKKAN BULAT2 TAU... BILA BEBOLA TU DAH TIMBUL KIRA MASAKLA TU.. Actually lepas rebus tu saya nak goreng dulu tau.. tapi disebabkan saya belum habis masak lagi tapi anak saya ni duk 2 3 kali ulang alik ambik bebola ayam saya tu, mana boleh tahan.. terus rasa nak makan jugak.. kang habis plak.. muahhahah
TIPS :-
Cara nak bentukkan bebola ayam, u all ambik adunan tadi dengan tangan pastu picit perlahan2 bagi adunan tu keluar ikut lubang antara ibu jari & jari telunjuk tu pastu ambiklah bebola yang terbentuk tadi & masukkan dalam air rebusan..
Lagi satu, kalau u all nak simpan dekat sejuk beku pun boleh jugak lepas rebus & sejuk tau.. nanti nak masak, ambik je letak dalam sayur sup or apa je yang u all nak..