Hari ni saya masak Daging Dendeng.. Adusss malu pulak nak berkongsi.. tapi takpalah ek.. saje suka2.. hihii sebenarnya, ni 1st time saya masak daging dendeng ni tau.. Sebelum ni saya tak pernah tahu macamana rasa masakan ni.. Nama masakan pun tak pernah dengar... muahahahaaa
Tapi baru ni saya baca entry Resepi Daging Dendeng Puan Kutu, tu yang teringin nak try jugak tu.. tapi saya ni pulak pergi google resepi Dendeng ni.. nak tengok gambar masakan orang lain, macamana masakan daging dendeng tersebut..
So, saya terjumpa & terEXCITED nak try masakan daging dendeng dekat MyResepi.. Actually bahan2 dia sama je dengan resepi Puan Kutu cuma ada tambahan beberapa bahan je lagi.. (",)
Senang je masaknya tapi saya pandai2 sendiri menokok nambah.. hahahaa Saya blend bawang besar + bawang putih + halia + jintan manis + jintan putih + cili kering.. Ohya, ini bukan saya yang blend tapi anak dara saya yang blend.. hihii.. Lepas tu perap bahan blend & daging yang telah dipotong nipis2..
Tumis lebihan rempah yang diperap tadi, lepas tu saya masukkan tomato yang dipotong dadu.. tumis agak2 tomato tu pun dah bertukar jadi hancur.. kiranya macam ala2 nak sebati dengan rempah tadi la.. lepas tu masuk kicap, garam, gula & daging.. letak bawang besar yang dihiris.. SIAP.. (",)
Ohya, my dear balik lunch tadi cakap sedap cuma terlebih jintan jer.. hihii So, next time saya kene kurangkan jintanlah.. hihii.. U all kalau nak tengok resepi asal, klik sini tau.. Saya cilok resepi situ sebabnya, ramai sangat orang komen cakap SEDAPPP.. Mana boleh tahan.... muahhahha