"Ibu, ajarku JAWI", buku yang bagus untuk ajar anak baca jawi


Buku "Ibu ajarku jawi" ni saya beli awal tahun, kalau tak silap ketika saya dalam pantang. Tapi bukanla terus ajar, kene cari mood si ibu ni juga, rajin baru ajar. hahhah. Tak ingat bulan berapa saya mula ajar, tapi yang saya nak cerita, ketika saya mula-mula ajar anak solehah Alisha jawi, dia sampai menangis la u all.. siap cakap susah bagaila.. Saya pula jenis bila anak dah mula menangis dah mula hilang mood belajar, dah mula buat muka, dah mula tak serius, dah mula buat saya ggrrr, saya akan suruh mereka simpan buku, nanti mood dah ok baru sambung belajar... Haa waktu ni, pendek cerita, makan bulan pula la baru si ibu ni ajar... hahahha

Bulan 3, anak solehah Alisha bawa balik kertas ujian jawi, anak saya tak dapat jawab soalan mudah, walhal dah diberi pilihan jawapan. Punca tak dapat jawab? sebab anak saya tak tahu baca jawilah u all... Tapi dalam tak reti baca jawi tu pun, markahnya tetap juga A. hahhahha.. Alhamdulillah.. Cuma tu la, sedih saya tau... anak tak tahu baca jawi u all... adoiiiii... Saya mula terbayang-bayang, kesian anak saya... nanti ustazah suruh baca sorang-sorang, anak saya tak reti baca.. Mesti anak saya malu, tak mustahil tahap keyakinan diri anak saya pun akan jatuh.. oh tidakkkkk.... Kesian anak saya... 


Tapikan yang syok tu u all, bila dah start ajar balik, anak saya dah boleh belajar dengan mudah. U all bayanglah, anak solehah Alisha dalam tempoh tak sampai sejam, dia boleh baca 3 buah buku tersebut. Dengan kata lain, dia yang baca sendiri, saya cuma pantau samada betul atau tak, itu je... Tapi saya rasa semua ni atas "pertolongan" buku iqra juga u all.. Kan biasaya bila kita pandai mengaji atau kita dah mengenali "mengaji" kita akan mudah untuk baca jawi. Kalau dikira dalam kiraan hari, tak sampai 2 minggu pun boleh habis baca buku ni u all, dengan kata lain, tak sampai 2 minggu dah boleh baca jawi. Itu kalau dikira hari la saya ajar Alisha.

Ibu ajarku jawi ni ada 7 buah buku. Alisha dah habis baca. sekarang ni saya hanya perlu bagi lebih lagi pendedahan soalan jawi dekat Alisha. Lagi seminggu nak peperiksaan pertengahan tahun, banyak nak kena pantau apa yang Alisha tak faham di sekolah untuk saya ajar di rumah. Moga anak-anak saya dan u all diterangkan hati untuk menimba ilmu. Haaa lupa, buku ni saya beli di kedai buku hasani, harganya saya dah lupa la u all.. Moh la kita bagi anak pandai baca jawi juga selain bahasa melayu dan bahasa inggeris. 

"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

0 comment... add one now