Raya Puasa baru ni saya balik Terengganu kan, so, saya ada makan satu kerepek tu dekat rumah sepupu saya.. Dia cakap tu kerepek popia.. memang sedap hokay!! & sangat senang nak buat.. Makan sambil mengadap tv... "krup krap krup krap" bunyi kerepek... hihii *betoi ke bunyi kerepek krup krap ek.. hentam sajalah.... muahhahahh
So, baru2 ni saya try la buat kerepek tu.. sedap tak hingat sekali makan susah pulak nak berhenti.. hahhaha.. U all pun boleh try buat.. sangat2 senang.. raya tahun depan boleh buat ni... hihiihiii
Mula2 sekali u all gulung kulit popia jadi macam gambar dekat atas tu.. bila sampai dekat hujung tu, u all lekatkan dia dengan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air.. konon2nya nanti ia tu diibaratkan macam gam lah.. so, dapatlah melekat dengan eloknya kulit popia tu (",)
PERINGATAN : JANGAN GULUNG TERLALU KETAT NANTI POPIA U ALL JADI KERAS BUKANNYA RANGUP
Lepas dah siap gulung, u all potong pulak jadi serong2 macam saya potong ni.. Lepas tu u all gorenglah dalam minyak yang panas.. dah siap goreng u all sejukkan & lepas tu u all tabur + gaul dengan nestum + gula yang telah diblender.. KALAU TAKDA NESTUM, GUNA GULA YANG DI BLEND JE PUN BOLEH.. GULA ICING PUN BOLEH JUGAK (",)
P/s : Apa yang saya tulis dalam entry sebelum ni adalah antara SURI RUMAH SEPENUH MASA & SUAMI.. Jangan risau pada ISTERI2 BEKERJA, saya tahu u all pun penat jugak, u all bukan sahaja penat guna tenaga tapi jugak penat berfikir kerja2 di pejabat (",)