Saya cukup suka kalau mak saya buat perencah ikan bakar ni tau.. Bagi saya perencah ni sangat2 sedap & sangat2 senang..!! Mak saya buat resepi ni rasanya dari saya sekolah menengah lagi kot, sekarang umur saya dah 31 tahun.. Duk teringat2 je dengan perencah ikan bakar mak saya ni... Ketika dekat Terengganu dulu, selalu lah jugak makan ikan bakar sebab dekat sana kan ikan segar.. Bagi saya, u all patut try resepi perencah ikan bakar ni sebab time u all tengah tumis bahan2 ni pun, bau dia tu... Ya Allah... punyalah wangi.. sampai luar rumah boleh bau gayanya... yang buat ianya bertambah wangi tu disebabkan dalam perencah tu ada daun kesom... daun ni lah yang buat ianya harum semerbak + menambahkan keenakan perencah ikan bakar ni...
CARA : BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA + SERAI (saya tak letak sebab takda stok) = KISAR.. BAHAN KISAR + CILIBO @ CILI GILING OR YANG SEWAKTU DENGANNYA + DAUN KESOM (bagi saya lagi banyak lagi sedap sebab saya suka makan daun kesom) + AIR ASAM JAWA + SERAI KETUK (saya tak letak sebab takda stok) + GARAM + GULA = TUMIS HINGGA PECAH MINYAK.. SIAP..!! Saya tumis lama tau u all... kalau kuah macam nak kering saya tambah air lagi... saya tumis sampai pecah minyak + warna dia bertukar jadi warna merah gelap... walaupun saya tak letak serai tapi rasa dia tetap kebaboommmmmm....!!
Ini antara contoh masakan yang saya guna perencah ikan bakar resepi mak saya ni... Saya bakar dalam oven je u all... Terpulang dekat u all nak bakar dalam oven ke... dalam pemanggang ajaib ke... atas dapur biasa yang dilapik daun pisang tu ke... mana2 pun boleh je... ikut barang yang ada di rumah u all... Ohya, time nak bakar tu, u all salut2 la rempah ni dekat ikan u all tu tau, barulah bakar...
Eh jap, perencah ni bukan je u all boleh guna dekat ikan bakar tau... saya jugak guna perencah ni untuk bakar udang.. rasa dia tetap jugak sedap... tak payah cicah air asam... cukup dengan rasa kesedapan perencah ikan tu je... wallawehhhhhhhh sedap tak hengat..!!