Hari2 masak memang buntu kepala mencari idea tau... Tadi saya sajalah google2 pasal resepi masak ayam... sekali terjumpa resepi AYAM GOLEK MASAK LEMAK CILI PADI dekat MyResepi... Dari komen2 orang dekat situ, pakat duk kata sedap... so, saya pun try la masak... Rupanya, memang sedap sungguh la u all oiiii... U all pun patut try..!! Nama resepi ayam golek... kalau ayam golek bukan sekor ke kene golek...? Tapi takpala.. ayam saya ni sekor tapi dipotong kepada 4 bahagian.. senang untuk di makan... (",)
CARA NAK MASAK : BAWANG MERAH + BAWANG BESAR + HALIA + CILI PADI = KISAR... DI DALAM KUALI MASUKKAN AYAM + BAHAN KISAR + SEDIKIT KIUB PATI AYAM + ASAM KEPING + SANTAN + SERBUK KUNYIT + GARAM + GULA + AIR = MASAK DENGAN API PERLAHAN HINGGA AYAM MASAK... API JANGAN KUAT TAU, NANTI SANTAN TU PECAH MINYAK PULAK... SAYA MASAK SAMPAI KUAH JADI PEKAT MACAM GAMBAR FIRST TU HAAA... DENGAN KATA LAIN, KUAH DIA TU MELEKAT2 DEKAT AYAM... GAYA MACAM AYAM GOLEK PENGANTIN TU LA, KUAH DIA KAN PEKAT.. OHYA, SAMBIL2 MASAK TU, U ALL GOLEK2 LA SIKIT AYAM DALAM KUALI TU TAU... DAH NAMA PUN AYAM GOLEK... (^_^)
Tak rugi u all try resepi AYAM GOLEK MASAK CILI PADI ni, sebabnya memang sedap..!! Anak saya & my dear siap meratah lagi tau.. Alamakkk lupa pulak nak cakap... kalau ikut resepi asal nak kene letak serai & daun kunyit tapi saya takda.. so, saya tak letak la... Lagi satu asam keping tu, resepi asal tak letak jugak, tapi saya saja letak.. (",)
UPDATE : LUPA NAK CAKAP.. SAYA GUNA SANTAN PEKAT TAU.. SANTAN DALAM KOTAK.. LEBIH KURANG HAMPIR 200ML...
UPDATE : LUPA NAK CAKAP.. SAYA GUNA SANTAN PEKAT TAU.. SANTAN DALAM KOTAK.. LEBIH KURANG HAMPIR 200ML...
P/s : Terpikir gak saya, kenapa empunya resepi bagi nama ayam golek dekat pangkal resepi ni yer... (^_^)