Baru2 ni jiran saya ada buat kenduri sikit.. Time tu ada dihidangkan agar2 sirap tau u all... Alisha makan punya banyak, dan2 time tu jugaklah saya teringat yang saya dah lama tak masak puding or agar2.. Saya & anak2 memang suka sangat makan puding or agar2 ni.. Lebih2 lagi time panas2 camni, makan yang keluar dari peti ais tu... Ya Allah... sejuk je rasa tekak...
Semalam kami keluar, saya belilah bahan2 untuk buat puding.. PUDING SUMI JELLY BERKUAH.. Suka2 hati je saya bagi nama ni.. ahahha
Puding ni saya masak pukul 11 lebih malam tadi.. Senang masak awai2, hari ni just masak kuah je.. So, tengahari yang panas tak hengat ni, tekak saya dah boleh merasai kesejukan PUDING SUMI JELLY BERKUAH... cewahh ayat... hihi
Cara nak buat sangat senang.. : SUSU CAIR + GULA + AIR = MASAK HINGGA MENDIDIH PASTU MASUKKAN TEPUNG CASTARD LEBIH KURANG 3 SUDU (dah dibancuh dengan air).. BILA MENDIDIH MASUKAN PULAK SEPEKET AGAR2 SERBUK MASAK SAMPAI MENDIDIH.. = MASUKKAN KE DALAM BEKAS BILA DAH SUAM BARU MASUKKAN SUMI JELI DALAM BEKAS TERSEBUT...
UNTUK KUAH PULAK : SUSU CAIR + GULA + ESEN VANILLA = MASAK HINGGA MENDIDIH.. SIAP..!!
Bila nak makan, ambik je puding yang dah dipotong tadi lepas tu masukkan kuah.. kuah tu biarlah sejuk dulu yer.. Nak lagi best biar kedua2nya dari peti ais... Alahaiii sedapnya...
BACA PESANAN SAYA DI BAWAH...!!!
U all jangan sesekali masukkan sumi jelly ketika agar2 tu tengah panas yer.. Saya takut nanti sumi jelly tu cair.. Macam gambar atas tu haa.. Saya siap buat eksperimen bagai lagi time buat puding ni tau... ahhahahha
P/s : KALAU U ALL NAK MAKAN CAMTU JE TANPA KUAH PUN BOLEH ATAUPUN U ALL NAK KUAH TU PEKAT MACAM KUAH PUDING ROTI KUKUS PUN BOLEH.. IKUT SELERA TEKAK MASING2..
P/s : KALAU U ALL NAK MAKAN CAMTU JE TANPA KUAH PUN BOLEH ATAUPUN U ALL NAK KUAH TU PEKAT MACAM KUAH PUDING ROTI KUKUS PUN BOLEH.. IKUT SELERA TEKAK MASING2..