Dah lama ibu Alisha & Aqilah ni tak tempek gambar makanan... Berlambak kat draft tu, nak tulis je malas, idea banyak sangat, beratur semua nak "keluar".. ekekeke
Menu petang kami hari ni, saya buat cucur udang.. Semalam my dear beli udang.. Alaa murah je, sekilo RM8 tapi udang kecik2 je la.. dalam cucur takleh letak udang besar2.. sayang.. hahahaa.. bukan pa, kalau udang besar2 ni, rasa macam lagi bagus masak buat lauk.. Rasanya 300gram ++ jugak saya letak udang dalam cucur ni..
Saya namakan cucur udang saya ni dengan nama CUCUR UDANG MANIS... Maunya tak manis, udang berlambak2.. so, mesti banyak rasa "kemanisan" yang keluar dari udang tu kan...
Bau dia wangi je tau.. Bila makan tu, terasa udang dia... sedaplah... tapi saya buat ni, bahan tak cukup pun u all.. tak kisahla.. takda tak payah letak kan.. (",) CARA BUAT : TEPUNG GANDUM + SERBUK KUNYIT + BAKING POWDER + BAWANG BESAR POTONG DADU + GARAM + TELUR + TAUGE + DAUN KUCAI OR DAUN BAWANG (saya tak letak sebab takda) + AIR MASAK = KACAU RATA LEPAS TU PERAP.. BILA NAK GORENG, MASUKKAN UDANG, KACAU RATA2 & TERUS GORENG...
Ohya, saya ada dengar orang cakap, salah satu fungsi tauge tu adalah untuk lembutkan cucur kita tu, thats y kene perap.. Tapi macam saya ni, saya memang suka letak tauge & memang suka buat awai2 pastu simpan dalam peti ais, bila nak makan petang tu terus goreng je..
UPDATE :-
Fungsi telur dalam cucur = Untuk melembutkan adunan & membuat adunan tidak melekat antara satu sama lain
Fungsi serbuk kunyit dalam cucu = Untuk mewarnakan cucur & memberi aroma serta rasa yang tersendiri dekat cucur
Fungsi air masak or air suam dalam cucur = Untuk melembutkan cucur bukan je sesudah masak ketika masih panas tapi jugak bila cucur tu dah sejuk