MIL saya kalau masak kari ikan, kuah kari MIL saya tu mesti cantik... warna merah.... Anak2 MIL yang lelaki2 ni selalu tegur pasal kuah warna merah termasuk my dear... My dear ada tanya MIL ni guna rempah kari cap apa... MIL cakaplah REMPAH KARI IKAN CAP O & MIL ada jugak bagitahu cara dia masak gulai kari ikan... My dear pun beli la jugak rempah O tu... Saya masak kari guna rempah O, memang dia jadi merah pun kuah dia tu u all... Saya try guna rempah ADABI ikut stail MIL saya ni, tak menjadi pulak merahnya... sedangkan MIL saya buat tak kira guna rempah O ke, rempah ADABI ke, kuah dia memang merah... maybe cara saya masak tu salah.. tak kene teknik.. Ohya, yang rempah O tu, memang rempah tu dah sedia merah...
Saya mulalah tak puas hati kenapa saya buat tak jadi... yela, my dear pun memuji gulai kari MIL saya ni... mestilah saya nak masak macam MIL saya jugakkan... Uiksss isteri mana yang taknak belajar memasak makanan kesukaan suami kan???... Sekali pun kita reti masak, tapi masakan kita tu belum tentu kena dengan tekak suami kita, betoi tak?? Saya pulak jenis yang akan berusaha sampai jadi @ sampai kena selera dengan tekak my dear... Kuah kari ikan MIL saya ni, kuahnya pekat tau u all... dengan warna merahnya lagi... Kalau tak silap saya, dari tahun lepas saya try, sekarang baru saya rasa gulai saya ni mirip MIL saya walaupun bukan 100%.. Mirip dari segi warna & kepekatan kuah...
Ini contoh kuah kari saya yang saya try buat stail MIL... Kuahnya kelihatan merah kan?? warna dia lebih cantik... Nak tengok warna kuah kari saya sebelum saya reti masak stail yang MIL ni??
Ini warna kuah kari saya untuk tahun 2013 yang lalu... Kedua2 gambar di atas menggunakan REMPAH ADABI... Nampak ketara perbezaan warnanya kan?...