Sebelum kawen saya memang tak pandai masak... lepas kawen baru terkedek2 nak belajar masak.. tu pun asyik kene komplen dengan my dear... Tapi saya tak pernah patah semangat.. lagi my dear komplen, lagi buat saya rasa nak berusaha sehingga pandai masak..!! Alhamdulillah.. sekarang saya dah tahu masak + dah berani masak untuk bagi orang luar makan...
Kalau masa baru2 kawen kan, saya tak bagi my dear beli ikan yang besar2 tau.. yang mahal2 lagilah saya tak bagi.. bukan apa, kata tak reti masak, kang kalau beli yang mahal2 tapi tak menjadi or tak sedap, tak ke saya akan rasa membazir yang amat... TAPI, itu semua dulu... sekarang.... tu diaaa... saya yang suruh my dear beli... velagak gitu... muahhahha... Keyakinan dalam diri saya bab2 masakan ni banyak sikit la dari dulu... kalau setakat nak bagi tekak family saya & family my dear makan tu, bolehla... (^_^)
Sekarang my dear dah pandai beli kepala ikan nak suruh saya buat gulai.. Kalau dulu, jangan harap my dear nak beli.. sebab isteri dia yang mithali ni tak pandai masak... goreng ayam pun mentah... kah kah kah.... Ohya, gambar gulai kari kepala ikan seludu tu, menu kami hari ni tau... boleh bayang tak, tengah2 makan, my dear asyik duk kata "sedapnya ina masak.. sedapnya ina masak".. amboii... sampai macam tu sekali haihhh.. memang sedap sungguh agaknya tu.. muahahhahhhahha.. dah la jenis susah nak puji kan... camnelah saya tak ferasan... kikikiii
Eh jap, alang2 dah tempek gambar GULAI KARI IKAN SELUDU ni, terus saya nak tulis resepi la, bahannya apa yang ada dekat rumah saya je... TUMIS BAWANG BESAR & PUTIH YANG DAH BLEND + CILI KERING YANG DAH BLEND ( saya memang simpan bawang blend & cili blend dalam peti ais) + DAUN KARI.. BILA DAH WANGI, MASUKKAN REMPAH KARI IKAN & ASAM KEPING PASTU TUMIS SAMPAI PECAH MINYAK.. MASUKKAN KACANG BENDI + SANTAN + GARAM = KACAU BILA GELEGAK, TERUS MASUKKAN IKAN... SIAP..!!
Ohya, masak ikan tu tak perlu lama2 sebab ikan ni sekejap je dah masak...nanti hancur pulak.. thats y saya masukkan ikan tu last sekali... Lagi satu, nak bagi santan tu sedap.. gunalah banyak santan... eh, maksud saya camni... kalau kita ambik perahan kelapa tu.. perahan yang pertama tu la yang sedapnya.. sebab pekat.. barulah kuah tu pekat.. tak ceroi...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon..
kalau asam pedas, dah pass. mak kata sedap :)