Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label resepi kengsom ikan ala thai. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label resepi kengsom ikan ala thai. Papar semua catatan

Segmen Promote Blog : Resepi Ikan Masak Asam Pedas Tempoyak By JAAKECHIK


Assalamualaikum buat semua pembaca Blog IntaNberliaN 


klik gambar untuk ke blog penulis : WWW.JAAKECHIK.COM


Hari ini penulis (jaakechik) dipilih untuk menulis apa sahaja di blog IntaNBerliaN. Kak Ina minta jaa tulis mengenai blog jaa benornya a.k.a promote. namun jaa segan pulak nak citer apa kelebihan blog sendiri… hewhewhew… makanya sebagai tanda terima kasih jaa buat Kak Ina, jaa nak berkongsi resepi semudah ABC dengan semua pembaca blog Kak Ina hari ni. jom amik pen. pakat-pakat salin resepi ni meh.


Resepi Ikan Masak Asam Pedas Tempoyak

Resepi Asal :  Jaakechik Corner

BAHAN-BAHAN  (untuk 1/2kg ikan)
3 Bawang Puteh                       5 sudu Tempoyak
10 Bawang Merah                   1 Bunga Kantan
1 inci Lengkuas                        gula/garam/ajino
1 inci Kunyit                            Daun Kesum
10 biji Cili Padi                        Air asam jawa
1 inci Belacan                          4 Asam Keping


CARA NAK MASAK :-

Blender sume bahan-bahan kat atas tu dengan segelas air (kecuali asam keping, bunga kantan dan daun kesum), kemudian masukkan ke dalam periuk bersama ikan dan 3-4 gelas lagi air. Lepas tu bubuh asam keping, bunga kantan dan daun kesum, pastu baru mula buka api. Sambil itu, bubuh garam, gula dan ajino. biarkan menggelegak sekejap. bila ikan dah masak. imbangkan rasa masam, masin dan pedasnya. kemudian boleh ler tutup api dan hidangkan bersama nasi puteh. Mudahkan? selamat mencuba! 


Tips hilangkan hanyir ikan :

Rendam ikan korang didalam air bersama campuran cuka makan dan ramas ikan perlahan-lahan. korang boleh juga guna air asam jawa/air basuhan beras/air asam limau, tapi apa jua caranya jaa lebih suka guna cuka! Kesannya lebih cepat!

Tips pekatkan kuah asam pedas : 

Incase kalau kuah korang tu cair masa kat atas dapur, boleh ler cuba tips ini ya. korang blender jer 1-2 labu bawang besar dan buh dalam kuah asam pedas korang tu. ingat, blender bawang tau bukan labu, sape buh labu aku ketuk kepala nanti…kekekeke…. 

untuk resepi-resepi lain anda boleh klik link dibawah ini :

p/s : jemput singgah ke blog penulis di WWW.JAAKECHIK.COM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...