Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label checkup pregnant. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label checkup pregnant. Papar semua catatan

Rekod HB @ HEMOGLOBIN paling rendah

3 kali mengandung, rasanya yang kandungan ketiga ni la catat rekod HB @ HEMOGLOBIN yang paling rendah yang saya pernah dapat... Mengandung sebelum ni paling rendah rasanya 10.9 time Alisha... Tapi untuk mengandung anak ketiga ni, HB saya pada 10/06/2014 cecah 10.1 tau u all... Serius time ni saya terkejut tengok result seteruk itu... Yela, hanya 0.2 je lagi dah nak masuk 9++ tau... Oh tidakkk terlalu rendah tu... HB rendah ni, bahaya... banyak risiko dia...

Pada 10/06/2014 tu, lepas dah cek HB, time untuk jumpa nurse la plak kan... bila nurse dah tengok HB saya yang terlebih cun tu, apa lagi... terus nurse isi borang suruh ambik darah dekat area belakang siku plak untuk test HB lagi sekali... Ini dah catat sejarah ni... rasanya ini kali pertama saya kene cek HB sampai 2 kali... Ohya, yang kali pertama tu, cek HB cucuk dekat hujung jari tu je... bila yang kali kedua tu baru kene ambik darah dekat area belakang siku tu haaa...

Alhamdulillah jugak bila ambik darah kali kedua tu, result HB saya naik jadi 11... Ok lega sikit... dari nurse tulis dekat buku guna pen dakwat merah, terus bertukar kepada pen dakwat hitam semula... (",) Punca HB saya rendah sangat tu sebabnya time tu saya kan balik Terengganu seminggu.. so, saya memang tak makan obimin pun u all... obimin ada je dalam bag tapi saya je yang tak makan.. so, sendiri cari pasal la kan... padan muka..!! Time tu jugak, saya ada tanya doktor, kalau tak sihat seperti demam or selsema, dia akan bagi effect dekat HB ke... doktor kata tak, result HB akan terjejas jika kita skip makan obimin je.. Saya tanya camtu sebabnya time tu memang saya tengah tak sihat pun...

Itu cerita checkup 10/06/2014.. Ni cite 14/07/2014 pulak.. yang ni pun kes cari pasai sendiri gak ni u all... saya tak makan pun obimin.. time rajin makan, time malas tak.. time ingat makan, time tak ingat tak makan.. lebih2 lagi time puasa ni haa... nak dijadikan cerita dalam tempoh seminggu lagi nak checkup tu, hanya beberapa kali je saya telan obimin tau... nak pergi checkup hari Isnin, hari Jumaat tu saya makan kerang.. my dear beli sekilo agaknya... tapi yang banyak makan anak2 solehah saya ni haaa.... so, saya suruh la my dear beli lagi hari Sabtu, kononnya hari ahad boleh makan, hari Isnin pergi checkup... tapi tu la, hari sabtu tu tak sempat pulak nak pergi beli... Dalam hati saya risau gak ni sebab takut HB rendah macam sebelum ni.. Last2 saya buat keputusan malam ahad & pagi isnin time sahur tu, saya minum air habbatus sauda.. tapi malam ahad tu sebelum tidur, saya pergi meratah ikan bilis goreng tanpa minyak.. time nak makan ikan bilis & minum air habbatus sauda tu, memang dalam hati dah niat saya minum untuk dapatkan HB paling kurang 11... Alhamdulillah dengan takdir Tuhan, 14/07/2014 baru ni, result HB saya 11.2... hehhe... Bolehlah walau tak banyak mana, janji 11 ke atas... kalau 10.9 pun tak boleh dah... nanti nurse tulis dekat buku dah guna pen dakwat merah + sticker dekat buku pink akan bertukar kepada warna hijau.... So, lepas2 ni saya tahulah, sebelum pergi checkup, malam tu saya kene ratah ikan bilis goreng dulu... hahahha... Ohya, saya makan ikan bilis tu bukannya banyak pun u all.. ala kadar je... meratah 2 orang dengan Alisha...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Hasil SCAN RME 2

U all ingat tak masa saya bagitahu yang saya tanya doktor masa scan apa jantina anak, pastu doktor cakap yang tu kene tunggu kandungan 8 bulan... saya ingatkan dah takda scan 8 bulan... rupanya ada la u all... SCAN UNTUK RME 2... RME 2 ni saya buat hari Isnin baru ni... Kalau sebelum2 ni saya memanglah sangat excited bila tahu doktor nak scan, tapi tidak lagi kali ni...  biasa2 je... Tapi walaupun camtu, tetap jugak tanya doktor apa jantina baby... hahhahhahah... U all nak tahu ke apa jantina baby saya yang doktor bagitahu???... saya pun nak tahu sebenarnya... tapi tu la, doktor cakap "Gender dia tak nampakla.. susah sikit nak tengok"... ok sayang... ibu tahu kamu memang betoi2 nak surprise kan ibu & abah kan... takpa, dah tak lama lagi kita akan jumpa... dah tak sabar rasanya nak cium "bau syurga" kamu itu... (^_^)

Takpalah tak nampak jantina dia pun u all... lelaki or perempuan saya tetap terima.. ikhlas menerima  rezeki yang Tuhan bagi.. (",).... Bila saya tak ditakdirkan untuk tahu jantina anak lebih awal, ada banyak hikmah.... Tuhan nak bagi saya lebih lagi sabar & nak saya terus dekatkan diri dengan Tuhan... teruskan berdoa tanpa henti... Jika Tuhan kata saya mampu untuk menjaga amanah menjaga zuriat lelaki, InsyaAllah saya dapat anak lelaki, tapi jika Tuhan kata sebaliknya, Alhamdulillah saya tetap bersyukur & akan terus perbaiki diri untuk menjadi lebih baik sehingga dapat "kelayakan" menjaga amanat anak lelaki... InsyaAllah...

Ohya, pasal hasil scan RME 2 ni, Alhamdulillah semuanya ok... baby sihat... uri ke atas, jantung, air ketuban pun cukup... semua ok... Kepala pun dah ke bawah... haa saya ada tanya doktor, kalau kepala baby dah ke bawah, adakah sampai lahir akan terus di bawah... doktor jawab selagi usia kandungan belum 36 minggu, masih ada peluang untuk kepala baby naik ke atas or mana2 je sebab masih lagi banyak ruang di dalam perut.... Apa2 pun saya dah rasa bersyukur sangat dah bila doktor kata semuanya ok.. Pasal jantina adik Alisha & Aqilah ni, sama2lah kita berteka teki yer... Tak lama dah, bulan depan dah nak keluar... Moga ada rezeki saya untuk dapat anak lelaki... Moga ada rezeki saya untuk menunaikan hajat my dear yang nak anak lelaki... kesian my dear, pertama kali saya dengar terkeluar ayat dari mulut my dear yang my dear harapkan yang ni anak lelaki sebab dia nak geng...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Hasil checkup nak masuk 31 minggu..

Orang lain mulakan entry dengan sambutan hari raya tapi saya nak mulakan entry pasal checkup bulanan saya dekat Klinik Ibu & anak.. hihii.. Sebenarnya kabel kamera tinggal kat kampung.. so, semua entry sepanjang minggu lepas ditangguh yer.. hehhe

Semalam saya pergi checkup.. hasilnya, BERAT BADAN SAYA NAIK 4KG DARI LAST CHECKUP PADA 31/07/2012... SEKARANG BERAT SAYA DAH 55kg.. Adoi la... tak sampai sebulan naik 4 KG.. Sebelum ni naik 2kg setiap bulan.. setiap bulan pen merah... Nurse pun dah terkejut...!! Jangan tak tahu, saya sekarang ni nak KENA AMBIK TEKANAN DARAH SELANG SEHARI DEKAT MANA2 KLINIK OR FARMASI UNTUK DOC & NURSE TENGOK BILA CHECKUP PADA 11/09/2012 NANTI... Semuanya berpunca dari berat badan yang naik dengan hebatnya.. hihii... Makan tak hengat donia... lemang ketupat rendang nasi impit.. semua yang terhidang atas meja, satu pun saya tak tinggal, semuanya saya makan... muahhahahha... Saya nak kene control makan dah lepas ni,.. risau pulak, kang tak pasal2 darah tinggi.. adoiiii... 11/09/2012 nak pergi checkup lagi... (",)

Pasal HB @ HEMOGLOBIN pulak, yang ni best sebab HB saya naik dari 11.5 jadi 12.9.. hihi.. Saya rasa HB saya ni naik maybe sebab saya minum air HABBATUS SAUDA kot... sebabnya, sepanjang raya saya memang langsung tak makan obimin, bulan puasa pun saya skip makan obimin.. tapi bila saya terbaca entry biras saya yang dia minum air habbatus sauda, HB dia naik, terus saya suruh my dad beli yang kebetulan berada berdekatan dengan kedai yang jual benda2 camni.. (",) Saya checkup petang isnin semalam, air tu saya minum hari ahad malam & isnin pagi.. 2 kali je pun, tak sangka terus naik.. hehehh... sukanya... (",)

Ohya, baru teringat, TEKANAN DARAH SAYA SEMALAM, NURSE CAKAP TINGGI... 131/74 & 128/86.. tapi bila refer dekat doktor, DOKTOR KATA TAK TINGGI SANGAT, SEKADAR TINGGI DARI TEKANAN DARAH SAYA YANG BULAN2 LEPAS JE... emmm entahla, saya pun tak reti sangat sebenarnya bab2 tekanan darah ni..

Doktor bagitahu kepala baby dah turun ke bawah.. belum engaged cuma kepala dah menuju ke jalan yang betoi la.. dengan kata lain, kedudukan bayi tu dah oklah.. tak songsang.. kedudukan uri pun ok.. (",)

Bercerita bab kesihatan saya pulak, 2 3 hari ni, kurang memuaskan, saya dah start dengan selsema.. gatal2 tekak.. bila dah selsema mulalah kepala pening2 lalat time2 panas terik tapi nasib semalam hujan, so, hari ni mendung je la.. (",)

P/s : Sorry, saya makin lama makin kurang blogwalking blog u all... kandungan dah nak masuk 31 minggu... makin penat.. time tidur, saya dah banyak tidur mengiring sebelah kiri sebab jika tidur terlentang & mengiring sebelah kanan dah mula buat saya rasa lemas, tak boleh bernafas...


Hemoglobin @ HB buat lompatan saujana... jatuh merundum.. adehhhh

Entry bulanan... (",) Semalam saya dah pergi checkup bulanan dekat Klinik ibu & anak... Denyutan jantung baby ok je... Semalam baru start dengar denyutan jantung baby guna alat apa ntah nama.. tak tahu pulak... hihi

Senang cerita, ibu & anak sihat je la.. TAPI yang tak best tu... hemoglobin saya @ Hb buat lompatan saujana hokay... jatuh mendadak... tak suka tau.... U all bayanglah dari 13.5 jadi 13.2 lepas tu jadi 13.1.. bulan ni lagi hebat... terus jadi 11.5 hokay.. tak sentuh angka 12 langsung, terus pergi angka 11... ahhahha... nak gelak pun ada ni... hihii

Agaknya sebab puasa kot ek... kalau sebelum ni, belum puasa, macam2 saya makan... bila dah puasa ni, paham2 je la... sahur pun makan biasa2 je... bukak puasa pun, kita bukannya makan beria macam time hari tak puasa kan.. tak sempat nak telan makanan yang ada zat besi banyak2.. hihi... Ada peluang nak jatuh lagi HB saya ni nampak gayanya.. tapi apa2 pun mintak 11 ke atas je lah... (",)

Ohya, hari ni saya dah start kena kira gerakan baby... Kiraan 1 bermula bila terasa tendangan baby yang kuat tu.. bukannya tendangan manja2 tu tau.. hihii... Start pukul 9 pagi hingga 10 malam mesti cukup 10kali... (",) Jika tak cukup cepat2 pergi hospital... lagi satu, kalau tiba2 pukul 10 pagi kiraan dah cukup 10 kali pun kena terus jugak ke hospital sebab takut baby lemas... yela, sebab terlebih aktif... (pesanan dari nurse)

Pasal berat pulak, macam biasa... maintain naik 2kg setiap bulan walaupun di bulan puasa... ahhaha... sekarang berat saya dah 51 kg... (",) Ohya, semalam nurse tegur pasal berat saya yang naik lebih dari 1kg... saya bagitahulah... selera makan banyak.. hehheh... Tapi takda apa2 pun.. semuanya ok je.. (",) Mengandung kali ni, tiap2 bulan naik 2kg... ada peluang adik alisha lagi besar dari alisha nampaknya ni... alisha dulu 2.6kg je.. hehe.. Kecik je kan (",)

P/s : Dah dapat result test tiroid.. Resultnya adalah normal.. saya bebas dari TIROID... Alhamdulillah (",)

P/s : Pasal perut mengeras tu, nurse bagitahu ianya normal.. lagipun berpuasa + baby makin membesar.. Nurse pesan jika tak larat jangan puasa.. (",)


Dalam keadaan berpuasa pun berat naik 2kg setiap bulan... (",)

Ini adalah entry bulanan.. bukan mini giveaway je bulanan, entry pun ada yang bulanan.. cewahhh... hehhehe... Memandangkan semalam saya dah pergi checkup, so, hari ni saya akan catat hasil jumpa nurse semalam.... (",)... Emmmm tiba2 pulak terpikir yang bakal adik alisha kali ni lebih bertuah sebab nanti dia akan tahu pasal diri dia bermula dari dalam kandungan lagi, berbanding alisha, saya kenal blog selepas alisha dah lahir... (",)

Semalam saya pergi checkup, berat saya 48.5kg.. naik 1.5kg.. tak tahu betoi or tak sebabnya, penimbang yang lain, naik 2kg... hahah... hambikkkk... memang tiap2 bulan saya naik 2kg... tu dalam keadaan saya puasa tu, kalau tak puasa, tak tau nak cakap lah... hehhe... Tapi alhamdulillah... takda apa2 masalah... tak perlu minum air gula... (",)

Hemoglobin pulak, semalam 13.1 berbanding bulan lepas 13.2 & sebelum tu 13.5... huwaaaaa... semakin turun...!! tak boleh jadi ni... saya kalau boleh nak 13 ke atas je lah.... taknak dah angka 12.9 ke bawah tu... nak kasi cun sikit hemoglobin(hb) saya ni, walaupun sticker dah warna hijau... muahhahhah

Ohya, semalam saya tanya nurse.. "selalu yang nurse duk suruh saya baring & nurse check perut tu sebab nak tahu apa yer?"... Nurse jawab.. "sebab nak rasa baby.. macam awak ni, dapatlah rasa 'ketulan' tu.. lagipun masih kecik".. saya tanya lagi, "Nurse, ok ke, perut saya ni kecik walaupun dah 5 bulan setengah?"... Nurse jawab... "Ok je, takda masalah... boleh je rasa baby dalam kandungan, yang jadi masalah kalau kulit perut tu tebal... susah nak cari @ rasa kandungan"... So, kesimpulannya, perut saya menyenangkan kerja nurse... muahhaha.... *tibe-tibe...

RESULT UNTUK TEST TIROID SAYA MASIH BELUM DAPAT SAMPAI SEKARANG.... DARI BULAN 4... NI DAH BULAN 7... MALAS NAK LEBIH2 CAKAP DAH...

UPDATE : Semalam dah kena cucuk untuk kancing gigi sebab baby dah gerak..

P/s : Saya akan usaha terjah u all tapi tak pasti macamana sebab BROADBAND DAH HABIS LIMIT.... adehhhhh


Maksud PUN @ POON...

Ini cerita malam semalam.. ketika saya tengah cuci pinggan mangkuk dekat dapur.. Tiba2 saya terdengar alisha sebut "Pun pun".. (Baca dengan sebutan baku)... Saya pun tolehlah ke belakang.. Nak tengok apa yang alisha buat.. Time tu alisha tengah pegang mangkuk & menuju ke arah drawer yang saya simpan sudu, garfu & lain2...

Alisha bukak drawer tu & ambik PUN.. U all agak2 pun tu apa ek?.. hihii... Sekali saya tengok alisha keluarkan SUDU @ SPOON.. Laa PUN tu spoon rupanya... hahhahha... Tapikan, saya rasa pelik, yela, sape pulak yang ajar dia sudu tu spoon?.. saya selalu cakap dengan dia, sudu.. tapi budak ni dah terlebih advanced lah pulak... kikikiii

Tapi saya tak nafikanlah, saya pernah ketika sembang2 dengan alisha, saya ada bagitahu dia, "Ini nama dia sudu.. orang melayu panggil sudu, orang puteh panggil spoon"... Tapi itu hanya berlaku sekali or 2 kali.. niat saya sekadar nak bagitahu @ sembang2 kosong je dengan alisha.. time tu pun, bukannya saya mengajar dia pun.. saja borak2 kosong... tak sangka pulak dia semat dalam otak kata2 saya tu... (",) 

Sebenarnya dah lama saya dengar alisha ni sebut "Pun Pun"... tapi selama ni, saya tak ambik tahu.. sehinggalah semalam.. tu pun sebab kebetulan saya di dapur... (",) Apa2 pun, yang saya tahu, words yang alisha dah pandai sebut makin banyak.. hehehh... Alhamdulillah...

P/s : Saya rasa CONFIRM lah gerakan dalam perut saya ni adalah gerakan bakal adik alisha... sebabnya sekarang ni gerakan tu makin kerap & makin jelas.. (",) Tapi tak sangka la pulak, second time ni 17 minggu ++ saya dah rasa... Kalau alisha dulu, 20 minggu baru rasa.. (",)


Hemoglobin TURUN, berat NAIK...

Semalam saya tak update blog sebab saya rasa sangat2 malas + saya ambik peluang tu untuk balas semua jejak u all yang tertangguh dari hari Jumaat + semalam saya pergi checkup kandungan.. Hari ni saya dah kembali bersemangat untuk update blog macam biasa.. muahhahha...

Nak mulakan hari ni dengan story pasal checkup semalam.. HB @ hemoglobin saya dah start turun.. Kalau sebelum ni, 13.5 tapi semalam 13.2.. takdalah turun beria badak pun tapi bila dah start turun tu, maknanya saya perlu berjaga2lah kan.. Dahla sticker kat buku pink tu warna hijau.. jangan bertukar warna kuning pulak dah la.. hihii

Berat saya semalam 47KG... Naik 2KG.. so, automatiklah, berat saya tu, nurse tulis dengan pen dakwat merah.. hehehh.. Tapi alhamdulillah jugak nurse tak suruh saya telan air gula or buat pe2 walaupun naik 2 kilo.. maybe sebab nurse tu pikir, sekarang ni pun saya masih lagi underweight kot.. kui kui kui.. Saya tak kisah naik banyak sebab saya lagi risau tengah2 pregnant, berat underweight.. alahaiii... sian pulak kat diri sendiri.. TAPI nasib sekarang ni selera makan saya sentiasa ada.. maklumlah, kali ni takda apa2 alahan.. tu yang makan je kojenye.. hihiii

Perut saya masih lagi kecik.. Balik kampung baru ni pun, adik ipar saya siap cakap "Kak Ina ni pregnant ke tak??.. Nak tengok perut.." muahhahahha.. saja lah tu buat lawak.. (",) Kandungan saya sekarang ni dah 4 bulan setengah.. tapi nak buat camne, dah jenis perut kecik... baby nak ibu dia berjimatlah tu.. pakai baju yang ada je.. tak payah nak perabih duit beli baju lain.. hehhehh

P/s : Saya akan sentiasa update tentang hasil checkup kandungan saya supaya senang untuk rujukan saya di masa hadapan.. (',)

THANKS SEBAB RAMAI YANG BERTANYA PASAL ENTRY BARU.. HARI NI, BACA PUAS2 YER.. DAH RAJIN KEMBALI NI.. HIHIHII...


Ambik darah untuk lakukan ujian TIRIOD...

Buat mereka yang dah lama follow setiap entry di blog saya, pasti tahu yang saya mempunyai masalah KELENJAR TIROID BENGKAK... Ketika checkup bulan 9 tahun lepas... HORMON TIROID NORMAL TAPI KELENJAR TIROID BENGKAK... Bengkak tu pun kecik je.. nak kene tilik betoi2 baru nampak bengkak..


Tapi perlu diingat, itu dulu.. ketika belum mengandung.. sekarang ni dah mengandung... HORMON DAH BERUBAH... so, bengkak tu pun makin jelas kelihatan... ketika saya pergi buat buku pink semalam... saya memang ada bawak surat refer dari doktor klinik swasta... kiranya untuk doktor di klinik ibu & anak ni akan menyuruh saya sekali lagi untuk ambik ujian darahlah kan.... haruslah check... Saya yang beria suruh doktor buat surat.. sebab saya tahu, bila dah pregnant, hormon dah bertukar... macam2 kemungkinan boleh berlaku... so, lebih baik BERJAGA2 DARI AWAIKAN...


Esok baru saya akan ambik darah.. sebab semalam saya pergi dah lewat.. dah takda orang nak ambik darah.. Result next month baru keluarlah kan.. tak tahulah result tu camne nanti.. samada POSITIF OR NEGATIF... emmmm apa2 pun saya redha je la...

Lagipun, sebelum ni saya dah tahu risiko2 yang akan saya hadapi... mungkin akan mengalami kesukaran bernafas.. emmm tapi tu lah... kita sebagai seorang ibu ni.. sanggup berkorban apa sahaja untuk anak.. walaupun nyawa sediri menjadi taruhan kan... Thats y kita sebagai anak HARGAILAH IBU KITA SELAGI MEREKA MASIH ADA...

P/s : doakan kesihatan saya & kandungan sihat walafiat sehingga lahir & seterusnya yer....

Baru buat buku pink tapi sticker dah HIJAU.. adoiiii

Petang semalam saya pergi buat buku pink @ buku untuk ibu2 mengandung... Disebabkan dekat klinik ibu & anak sungai petani ni ada kes sebelum ni.. so, prosedur dia pun tiba2 berubah...Walaupun anak kedua, sijil nikah tetap kene tunjuk dekat mereka yer... Lagi satu, saya & hubby kena ambik darah untuk ujian HIV...

Ohya, nurse tu bagitahu, sebelum ni ada kes... yang mengandung orang lain.. tapi bagi ic orang lain.. kiranya macam menyamarlah... saya pun tak tanya lebih lanjut.. itu je yang saya tahu..hihii... 


Hilang keseronokan buat buku pink bila tengok sticker buku pink saya tu awai2 dah warna hijau..hahahhahha... Nampak tak dekat gambar atas tu... sticker warna hijau sebab 
berat saya KURANG DARI 45KG... Hanya 44kg je... adoiiiii... Kalau masa alisha dulu, dah nak bersalin baru tukar hijau.. tu pun sebab hb saya jadi 10.9... alahaiii kurang 0.1 je... ingat boleh maintain sticker putih..hihi

Saya mintak vitamin c + zat besi + folik asid + vitamin b complex tapi nurse cakap hb saya dah tinggi so, ambik obimin.. yang jenis satu2 tu hanya untuk mereka yang low hb..

Kali ni HB (hemoglobin) saya 13.5 tau.. hihiii... Oklah tinggi jugak dari masa saya mengandung alisha dulu.. mula2 buat buku pink.. hb 12.2... Ohya, disebabkan saya dah ada pengalaman hb bawah 11.. so, untuk mengandung kali ni, saya perlu berjaga2 dari awal lah kan... (",)

Due date saya yang terbaru @ yang diguna pakai adalah 03/11/2012.. Esok saya akan pergi klinik lagi untuk ambik darah... next entry saya cerita, ambik darah untuk apa pulak...

P/s : Alisha tak apa2 tapi kejadian tu cukup buat saya cuak + risau... tapi alhamdulillah bangun pagi ni alisha dah kembali aktif... emmm... alisha terjatuh dari ****** sampai lebam & benjol.. :(


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...