Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Resepi Nasi Lemak. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Resepi Nasi Lemak. Papar semua catatan

Resepi nasi lemak pandan lauk ayam goreng berempah yang sedappp

Semalam saya buat NASI LEMAK PANDAN... Biasanya saya buat nasi lemak biasa tu... yang warna putih tu je... Tapi semalam saya duk geram tengok pokok pandan depan rumah ni haa, maka terhasillah NASI LEMAK PANDAN... Saya buat NASI LEMAK PANDAN berlaukkan AYAM GORENG BEREMPAH... Masa tengah masak tu, Ya Ampunnnnn... wangi semerbak rumah ni haaa... Itu ketika tengah masak... Bila dah makan tu pulak, lagi sekali Ya Ampunnnn sedap sungguh..!! Dengan nasi lemaknya rasa lemak2, dengan ayam goreng berempahnya cukup rasa, dengan sambalnya yang mabeles...!! perghhh.... My dear siap cakap buat berniaga, bungkus lepas tu dia bawak jual dekat opis dia... hahahhahhah... tak beragak idea my dear ni tau.... wakakkakak... Setakat ni saya belum yakin untuk jual tapi kalau setakat nak bagi family or kawan2 makan tu, InsyaAllah... Tapi tak tau la, kot2 bila saya dah kertu nanti... anak2 semua dah besar2, saya jual makanan pagi pulak ke kan??... Eh, tak syokla, alang2 nak berangan biar tinggi sikit... mula2 jual makan pagi depan rumah, lama2 bukak gerai... lama2 lagi bukak restoran... macam RESTORAN NASI LEMAK AYAM KAMPUNG DEKAT IPOH TU Haa... Wah gitu... alang2 nak berangan kan... muahhahhaha


Bagi saya, kesedapan NASI LEMAK TERLETAK PADA SAMBAL NASI LEMAK dia tu haa... Kalau sedap sambal, memang sedaplah nasi lemak tu... Itu bagi saya la... Tau tak, dari saya mula2 kahwin tahun 2009 saya belajar buat sambal tapi TAK PERNAH SEDAP & TAK MENJADI... Langsung tak menepati citarasa saya, orang lain apatah lagi kan.... Sampai naik fedup!!... tapi dah saya ni jenis yang tak puas hati bila tak berjaya, so saya try masak lagi... sehinggalah akhir tahun lepas baru saya tahu teknik yang betoi masak sambal... Maka terhasillah SAMBAL NASI LEMAK YANG SUPER DUPER SEDAP TAK BERAGAK NI HAAA...!!! 5 tahun ambik masa belajar masak sambal semata2 nak puaskan tekak sendiri.. hahha.. 


Ok, dah cukup dah perasankan diri, sekarang jomlah baca resepi dia pulak.... kikikiii.. CARA : AIR DAUN PANDAN (daun pandan + air = blend & tapis) + HALIA + DAUN PANDAN + SERAI KETUK + BAWANG MERAH = MASAK SEKEJAP ATAS DAPUR, GUNA JE RICE COOKER.. LEPAS TU MASUKKAN SANTAN + GARAM... KACAU KEJAP PASTU MASUKKAN BERAS... AMBIK PERIUK TU & MASAK GUNA ELEKTRIK MACAM BIASA... SIAP!!


AYAM GORENG BEREMPAH : BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA + SERAI = BLEND... BAHAN BLEND + 1 SUDU BESAR SERBUK KETUMBAR + 1 SUDU KECIL SERBUK JINTAN MANIS + 1 SUDU KECIL SERBUK JINTAN PUTIH + 2 SUDU BESAR SERBUK KARI DAGING + 1 SUDU BESAR SERBUK CILI + SERBUK KUNYIT + GARAM + DAUN KARI + AYAM = GAUL SEMUA LEPAS TU PERAP... Saya perap ayam tu hampir 7 jam... Lagi lama lagi sedap.. Ohya, ketumbar, jintan manis & jintan putih tu, kalau dekat rumah u all ada yang jenis biji je, u all boleh je blend kering sendiri...
P/S : BOLEH TAMBAH PEWARNA HIJAU DALAM NASI UNTUK WARNA LEBIH CANTIK

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Nasi lemak jadi menu makan tengahari kami (^_^)

Dah lama tak tempek gambar masakan air tangan ibu alisha.. hihi... Pagi tadi, tiba2 saya rasa teringin sangat nak makan nasi lemak.. bukan apa, sebenarnya duk teringat nasi lemak yang my mum masak... hihii


So, saya pun apa lagi... gigih masak nasi lemak untuk makan lunch tadi... hahhah.. Tapi saya buat nasi lemak lauk AYAM MASAK MERAH + TELUR GORENG + TIMUN je u all... nak masak sambal ikan bilis malas sebabnya dah ada sambal ayam masak merah tu kan... (",)

Saya suka makan nasi lemak stail macam ni sebab bau dia, Ya Allah... harum semerbak... satu rumah boleh bau.. hihi... Cara nak masak nasi lemak ni pun, senang je u all... Santan + air + bawang merah yang dimayang + halia yang diketuk + serai yang diketuk + daun pandan = masak atas dapur sekejap.. guna je rice cooker... lepas tu masukkan beras yang dah kita cuci & jangan lupa masukkan garam... Santan & air tu u all pandai2 agaklah yer... alaaa macam u all masak nasi biasa tu jer... (",)

Nanti kan, u all akan bau wangi satu rumah... tak menahan bau dia.. rasa nak makan time tu jugak... hihii.. Tak percaya??.. tanya alisha... 2 kali menambah tau.. makan nasi je pun, bukannya makan dengan lauk... hehheh... Agaknya si budak kecik tu pun duk bau wangi jugak, tu yang dia pun takleh tahan... muahhahhahha


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno