Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Maksud Nama Alisha. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Maksud Nama Alisha. Papar semua catatan

Tips memilih nama ANAK

Saya nak cakap kat u all, kalau nak bagi nama anak, pastikan maksudnya baik.. nama anak tu, melambangkan diri dia di masa depan.. Eh, betoi ke ayat saya ni... saya tak reti nak explain maksud yang saya cuba nak sampaikan ni.. tapi nak lagi senang, saya bagi contoh supaya u all paham... Actually, saya hanya perasan tentang benda ni, selepas saya ada anak..

NUR ALISHA = CAHAYA & DILINDUNG OLEH TUHAN

Alisha memang betoi2 dilindungi oleh Tuhan.. Saya pernah cerita dekat u all yang rumah parent saya dipanah petir sehingga kaca berderai dalam rumah.. adik bongsu saya menangis, mak saya terkejut sebab "cahaya" melintas depan dia.. kami semua terkejut.. ketika tu saya masih dalam pantang... tapi dengan takdir Tuhan, ALISHA sikit pun tak bergerak & tak keluarkan suara.. seolah2 takda apa yang berlaku.. orang cakap, maybe time tu Alisha dipeluk oleh Malaikat... nak baca boleh KLIK SINI..

Saya perasan, bukan setakat diri Alisha je tau.. tapi barang2 Alisha pun macam sentiasa dilindungi.. sentiasa menjadi rezeki dia walaupun barang tu dah hilang mesti akan jumpa... contohnya, pernah sekali kasut alisha hilang tau.. selepas beberapa hari baru sedar.. bila pikir2 maybe tertinggal dekat kedai makan.. so, kami pergi semula kat kedai tu.. dengan takdir Tuhan, kasut tu masih ada.. tapi macam berlumpur la.. sebab sebelum tu hujan.. kalau ikutkan, sepatutnya kasut alisha tu pun mesti hanyut kan.. tapi tu la, dengan takdir Tuhan, kasut Alisha tersangkut dekat rumput2...

Lagi satu, subang Alisha... kalau subang alisha yang jenis ring tu, banyak kali tercabut.. lebih dari 5 kali kot.. tersangkut dekat baju la.. terjatuh atas simen la.. Alhamdulillah.. tetap jugak jumpa.. Macam kat Terengganu baru ni, subang Alisha yang jenis pulas macam skru tu, hilang jugak.. tapi terjumpa semula.. BACA KAT SINI untuk tahu reaksi Alisha time tu...

Haaa lagi satu plak cincin.. masa tu kami balik dari Chemor ke Parit Buntar.. bila dah sampai Parit Buntar, baru perasan yang cincin Alisha dah takda kat jari dia... saya cari dalam kereta takda.. last2 tergerak kat hati nak telefon umah maklong saya kat Chemor (sebelum balik Parit Buntar, saya singgah sini dulu).. saya tanyalah ada nampak cincin Alisha tak, katanya takda... tapi dalam duk sembang tu, sepupu saya @ anak mak long gtau suruh tunggu jap sebab dia nampak sesuatu... rupa2nya cincin Alisha! nasib saya telefon awai.. sebabnya sepupu saya cakap, dia dah nak menyapu dah tadi.. Alhamdulillah... moga Alisha sentiasa dilindungi Tuhan

NUR AQILAH = CAHAYA & CERDAS & PANDAI

Macam Aqilah ni plak, maksud nama dia cerdas & pandai.. Selama 7 bulan usia dia ni.. saya memang nampak dia seorang yang sangat2 cerdas berbanding kakak dia dulu... Aqilah lebih aktif.. Balik Terengganu, orang duk kata badan Aqilah ni jenis keras.. cerdas budak ni.. ramai yang cakap camtu.. saya sendiri sebagai ibu pun rasa macam tu...

Aqilah pun jenis yang cepat belajar sesuatu.. cepat je pandainya... bayangla... cerdas tak cerdasnya dia.. pandai tak pandainya dia... umur 7 bulan setengah dah pandai memanjat... Moga Aqilah akan membesar sebagai budak yang pandai & cerdas... cerdas dari segi fizikal & cerdas dari segi minda dia tu... mana tau suatu hari, kecerdasan minda Aqilah mampu mengharumkan nama agama, bangsa & negara dengan menjadi orang pertama yang mereka cipta sesuatu untuk dunia... cewahhh.. hihii... *doa seorang ibu kan... (^_^)

So, camna, dari contoh yang saya share pasal anak saya ni, u all paham tak apa yang saya nak cuba sampaikan berkenaan nama anak2 & kelakuan or sikap or life mereka di masa depan..? Kesimpulannya, pilih nama anak dengan maksud yang elok... (^_^)

Di sebalik maksud nama Nur Alisha..

Kalau u all serch dekat internet, maksud nama Alisha ni adalah PROTECTED BY GOD... Senang cakap DILINDUNGI OLEH TUHAN... So, maksud keseluruhan nama NUR ALISHA adalah, CAHAYA YANG DILINDUNGI OLEH TUHAN... (",) Moga Alisha sentiasa di bawah lindungan Tuhan... Meh saya nak story dekat u all, betapa saya rasa MAKSUD NAMA ALISHA NI, BETOI2 TERJADI.. DENGAN KATA LAIN, MEMANG ALISHA BETOI2 DILINDUNGI...

Saya nak bongkarkan satu cerita dekat u all... Mula2 sekali, saya nak ucapkan syukur sangat2 pada Tuhan sebab melindungi Alisha dari kecelakaan ketika Alisha masih lagi di dalam tempoh pantang... Kejadian ni berlaku ketika saya masih berpantang di Chemor... 

Masa kejadian, Alisha tidur sorang2 dalam kelambu baby tu, dekat depan TV, my sis pulak, tengah tengok komputer, membelakangi alisha tapi jarak lebih kurang 2 3 meter kot dari alisha... saya & my dad pulak, dalam bilik my sis, my mum pulak, dekat dapur tengah cuci pinggan mangkuk...

Time tu, memang cuaca buruk sikitlah, baru lepas hujan rasanya... guruh petir semua ada... Dengan takdir Tuhan, tiba2 BUNYI PETIR YANG AMAT KUAT & TERUS BUNYI BERDENTUM DALAM RUMAH PARENT SAYA & SECARA AUTOMATIK, RUMAH PARENT SAYA TERUS GELAP... Masa tu, dalam otak saya hanya teringatkan Alisha... dalam gelap tu, cepat2 saya pergi dekat Alisha... ALHAMDULILLAH... ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH... Alisha diam je u all, walaupun dentuman tu sangat2 kuat tapi dia diam... tak bergerak langsung... tetap jugak tidur, seolah2 tak berlaku apa2....

U ALL TAHU TAK APA YANG BERLAKU SEBENARNYA DEKAT RUMAH PARENT SAYA TU?... RUMAH PARENT SAYA DIPANAH PETIR..!!!! Mereka yang berniaga pasar malam dekat depan rumah parent saya menjadi saksi yang petir tu jatuh atas bumbung rumah parent saya.... Separuh daripada lampu2 dalam rumah, semuanya pecah & bersepah atas lantai... Banyak barang2 elektrik yang tengah on waktu tu, rosak..plug pun banyak terbakar, Bumbung rumah dekat dapur berlubang.. retak, kiranya tu tempat petir tu jatuhlah kan... orang kata ada batu petir.. tak tahulah saya.. tak jumpa pulak, lagipun orang kata kecik je... entah2 dah sapu buang sekali dengan kaca2 yang bergelimpangan tu...

Hari tu, bergelaplah kami satu family... TNB yang datang rumah pun tak boleh buat apa2.. sebab "IBU" dekat rumah parent saya ni dah rosak jugak.. so, kena tukar baru je lah jawabnya....Ohya, lupa nak bagitahu u all, my mum cakap, ketika dia tengah cuci pinggan mangkuk tu, dia ternampak CAHAYA YANG SANGAT LAJU MELINTAS DEPANNYA & SECARA TIBA2 TERUS JE BUNYI BERDENTUM... sekejapnya kejadian ni berlaku...

Apa2 pun, saya sangat2 bersyukur sebab takda kecederaan berlaku dekat kami.. & paling bersyukur... Alishalah yang ketika tu, sorang2 je tengah tidur depan TV... padahal TV tu pun rosak jugak... Orang2 yang datang menziarah esoknya, terkejut dengar alisha tak apa2 @ seolah2 kejadian tu tak berlaku...yela, alisha kan tidur dengan lena, langsung tak bergerak or menangis & ada yang cakap, alisha dipeluk oleh malaikat pada masa kejadian... Entahlah, saya pun tak tahulah bab2 tu... yang saya tahu, maksud nama alisha DILINDUNGI OLEH TUHAN... Alhamdulillah.. memang betoi2 dilindungi... (",)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...