Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Kelebihan Memakai Bengkung. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kelebihan Memakai Bengkung. Papar semua catatan

Kebaikan memakai Bengkung

Betapa rindunya saya dekat u all... Rindu nak nak buat entry sebab banyak sangat yang saya nak cerita pasal alisha & adik alisha + rindu nak blogwalking... tapi tu la, masa agak terhad... blog u all pun dah lama tak terjah... maklumlah, time berpantang ni lah saya nak kene jaga badan pun.. nanti tak jaga 'out' lah body... muahhahah

Ohya, sebut pasal 'out' lah body ni, semalamkan, ada nurse datang checkup saya dekat rumah tau.. So, dia nak check luka jahitanlah kan.. so, terpaksalah bukak seluar kecik.. sekali dia tengok saya susah sangat nak bukak... So, saya bagitahulah....

Saya : Bengkung ni panjang sampai ke separuh vontot..tu yang susah sikit nak bukak seluar 'kecik' 

Nurse : Eh, pakai bengkung ke.. kalau saya tak pakai dah..

Saya : Eh, saya tak nak perut saya buncit (sambil gelak)

Nurse : Nanti buatlah sit up

Saya : Saya tak rajin nak ber sit up ni...

Nurse : Belilah korset.

Saya : (Senyum)

Secara peribadinya saya terkejut sebab dia boleh cakap macam tu dekat saya.. yela, dia pun melayu & lagi tua dari saya.. Selama ni saya ingat semua orang melayu memahami kepentingan berbengkung ni.. Nampaknya saya ni kategori yang kolot lah yer... masih pakai bengkung... hahhahah.. Tapi saya tak kisah... lebih baik mencegah kan u all... Walaupun panas walaupun ketat tapi tak kisah.. janji body boleh dapat yang asal... Jaga badan untuk tatapan mata suami tersayanglah katakan.. muahhahhahah

Ohya, alang2 tu, nak tulislah sikit apa kebaikan memakai bengkung ketika di dalam pantang...

1) Rahim kita akan cepat kecut

2) Merampingkan semula pinggang kita..

3) Ia jugak dapat membentuk potongan badan & vontot... Ohya, tapi pastikan bengkung kita tu sampai ke vontotlah yer.. kalau setakat pinggang je nanti tak cun gak.. sebab kang tak pasal2 pinggang ramping tapi vontot lebar... kang jadi macam buah pear pulak.. (^_^)

4) Elak perut kita masuk angin maklumlah, time berpantang ni.. macam2 angin yang berminat nak masuk.. hihii

5) Ia jugak mengelakkan otot perut kita ni kendur & menggelebeh.. 

6) Elakkan perut dari buncit

Banyak lagi sebenarnya.. Ohya, TIPS UNTUK U ALL... KALAU U ALL BETOI2 NAK PASTIKAN PERUT U ALL BACK TO NORMAL, MAKAN SELEPAS BERBENGKUNG TAU... MAKSUDNYA, PAKAI BENGKUNG TU DULU BARU MAKAN... (",) Macam saya buat seperti apa yang opah saya ajar... Bangun awai2 pagi.. siap semuanya dulu baru makan.. maksudnya, dah siap bertungku, berurut, berbengkung & mandi baru makan... (",)

P/s : Tak sabar nak tempek gambar Alisha & adik Alisha banyak2 dekat blog ni.. Nak bercerita pasal mereka berdua.. (^_^)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...