Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Kelebihan Memakai Bengkung. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kelebihan Memakai Bengkung. Papar semua catatan

Kelebihan menggunakan BENGKUNG LABUH ketika berpantang

Saya dari zaman anak dara lagi memang jenis yang jaga badan... Saya akan pastikan PEHA TAK BERLAGA, DAGU TAK BERLAPIK & PERUT TAK BUNCIT... 3 part ni memang saya titik beratkan... Saya bukan jenis yang berani nak try benda2 yang menguruskan badan ni.. lagi pun saya ni maybe dalam kategori yang agak kolot kot... Bab2 ni, saya lebih percaya pada yang FREE.. hihi... Free yang saya maksudkan tu macam amalkan petua ke tips ke senaman ke camtulah... kiranya takda yang nak jenis nak buat rawatan macam2 ni... Alhamdulillah jugak saya dapat family yang agak tegas dalam bab berpantang.. maksudnya, kalau time tungku, kene tungku.. kalau time bengkung kena bengkung...

Contoh bengkung yang saya guna or maksudkan... tapi dekat bahagian hujung bawah tu, saya ketat lagi.. sampai sentuh peha... jalan pun terkepit2 je la.. tapi gambar atas ni nampak macam longgar pulak bawah tu

Sekarang ni bengkung dah ada macam2 jenis dah... ada yang jenis sekadar "cover" bawah dada hingga ke pinggang @ rahim kita tu je... tu pun bukan jenis ikat tapi jenis "lekat" macam stail kasut sekolah tu haaa... Macam saya, saya lebih suka kepada BENGKUNG YANG LABUH DARI PARAS BAWAH BREAST HINGGA KE BAWAH VONTOT... Bagi saya, untuk kembalikan bentuk badan kita & vontot kita yang mengembang ketika mengandung tu adalah dengan berbengkung... nanti kalau pakai bengkung yang sekadar "cover" hingga ke pinggang @ rahim kita je, part tu je yang back to normal.. tapi part vontot tetap jugak mengembang... saya tak nak jadi camtu sebab saya kan nak anak ramai.. so, kalau setiap kali beranak, setiap kali saya biarkan vontot saya mengembang, bayangkan nanti saya dah beranak 6 7 orang, besar mana plak vontot saya tu kan... tu yang kena jaga dari anak pertama lagi... tak nak nanti bila saya dah tua.. nak buat kerja, mulalah rasa "berat vontot" nak bangun ke sana sini...

Dengan takdir Tuhan jugak, saya dapat pulak suami yang memang tak nak isteri dia gemuk.. so, macam satu kelebihan untuk saya la kan... kira macam motivasi jugak la untuk saya jaga bentuk badan.. Suami saya gemuk takpa, janji saya tak.. kita ni bukannya ada kouta berbanding lelaki... (^_^).. Ohya, bengkung yang saya ceritakan ni, apa yang saya guna tau... saya ni bersalin normal.. kalau yang bersalin secara pembedahan tu saya tak pastilah camne tau... Saya just share mengenai diri sendiri je tau...

Haa baru ingat, saya ada share cara yang saya lakukan dalam penjagaan  PEHA BERLAGA, DAGU BERLAPIS & PERUT BUNCIT... U all boleh KLIK SINI.. Cara ni saya lakukan time saya belum kawen dulu tau... saya pernah mengalami 3 masalah ni dulu... walaupun orang nampak saya kurus, tapi tak semestinya saya takda alami 3 masalah ni.. so, cara saya selesaikan masalah saya, seperti apa yang saya tulis di entry ini... Tapi lepas dah kawen & ada anak, saya dah tak buat semua tu.. bukan pe, sebab time berpantang saya betoi2 berpantang... kalau 40 hari berpantang, 40 hari tu jugaklah saya pakai bengkung... saya hanya bukak time nak mandi je... wahhhh nampak tak tegar tak tegarnya saya berbengkung... ahhahha... 

Masa anak pertama, saya tak tahu kebaikan berbengkung ni... Dah arwah opah saya & parent saya suruh... saya buat je la... Lagipun arwah opah saya tu tegas sikit bab berpantang ni... Tapi after habis pantang, bila saya tengok badan saya cepat je kembali kepada bentuk asal, barulah saya tahu kebaikan berbengkung... selama ni, duk dengar orang cakap je, bila dah alami sendiri, barulah rasa teruja & seterusnya kenalah kongsi dengan u all.. biar kita sama2 cantik... sama2 jaga badan untuk tatapan suami tersayang... gitu kekdahnya... hihi.. Lagipun, berbengkung ni FREE je... tak payah keluar duit pun... just kita je kene disiplin kan diri... Kalau u all malas nak disiplinkan diri dengan berbengkung... nah baca entry MOTIVASI KETIKA BERPANTANG ni saya saya dah share dulu.. 

Lastly nak cakap jugak, apa yang saya tulis pasal bengkung labuh sampai bawah vontot ni hanyalah pendapat saya je tau... Terpulang dekat diri masing2 nak guna bengkung macamana.. Terpulang jugak dekat diri masing2 samada nak berbengkung or tak... Risau gak saya kang kene marah.. hihii sebab pendapat kita berlainan.. macam saya, kan saya dah tulis yang saya ni jenis kolot.. lebih suka ikut petua orang dulu2... (^_^)

Eh jap2.. ada petua lagi satu nak kongsi.. kalau nak cepat kempiskan perut, TIME BERBENGKUNG TU, U ALL LETAK KAPUR MASAK + LIMAU NIPIS ATAS PERUT LEPAS TU BARU BALUT & IKAT BENGKUNG KETAT2...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Kebaikan memakai Bengkung

Betapa rindunya saya dekat u all... Rindu nak nak buat entry sebab banyak sangat yang saya nak cerita pasal alisha & adik alisha + rindu nak blogwalking... tapi tu la, masa agak terhad... blog u all pun dah lama tak terjah... maklumlah, time berpantang ni lah saya nak kene jaga badan pun.. nanti tak jaga 'out' lah body... muahhahah

Ohya, sebut pasal 'out' lah body ni, semalamkan, ada nurse datang checkup saya dekat rumah tau.. So, dia nak check luka jahitanlah kan.. so, terpaksalah bukak seluar kecik.. sekali dia tengok saya susah sangat nak bukak... So, saya bagitahulah....

Saya : Bengkung ni panjang sampai ke vontot..tu yang susah sikit nak bukak seluar 'kecik' 

Nurse : Eh, pakai bengkung ke.. kalau saya tak pakai dah..

Saya : Eh, saya tak nak perut saya buncit (sambil gelak)

Nurse : Nanti buatlah sit up

Saya : Saya tak rajin nak ber sit up ni...

Nurse : Belilah korset.

Saya : (Senyum)

Secara peribadinya saya terkejut sebab dia boleh cakap macam tu dekat saya.. yela, dia pun melayu & lagi tua dari saya.. Selama ni saya ingat semua orang melayu memahami kepentingan berbengkung ni.. Nampaknya saya ni kategori yang kolot lah yer... masih pakai bengkung... hahhahah.. Tapi saya tak kisah... lebih baik mencegah kan u all... Walaupun panas walaupun ketat tapi tak kisah.. janji body boleh dapat yang asal... Jaga badan untuk tatapan mata suami tersayanglah katakan.. muahhahhahah

Ohya, alang2 tu, nak tulislah sikit apa kebaikan memakai bengkung ketika di dalam pantang...

1) Rahim kita akan cepat kecut

2) Merampingkan semula pinggang kita..

3) Ia jugak dapat membentuk potongan badan & vontot... Ohya, tapi pastikan bengkung kita tu sampai ke vontotlah yer.. kalau setakat pinggang je nanti tak cun gak.. sebab kang tak pasal2 pinggang ramping tapi vontot lebar... kang jadi macam buah pear pulak.. (^_^)

4) Elak perut kita masuk angin maklumlah, time berpantang ni.. macam2 angin yang berminat nak masuk.. hihii

5) Ia jugak mengelakkan otot perut kita ni kendur & menggelebeh.. 

6) Elakkan perut dari buncit

Banyak lagi sebenarnya.. Ohya, TIPS UNTUK U ALL... KALAU U ALL BETOI2 NAK PASTIKAN PERUT U ALL BACK TO NORMAL, MAKAN SELEPAS BERBENGKUNG TAU... MAKSUDNYA, PAKAI BENGKUNG TU DULU BARU MAKAN... (",) Macam saya buat seperti apa yang opah saya ajar... Bangun awai2 pagi.. siap semuanya dulu baru makan.. maksudnya, dah siap bertungku, berurut, berbengkung & mandi baru makan... (",)

P/s : Tak sabar nak tempek gambar Alisha & adik Alisha banyak2 dekat blog ni.. Nak bercerita pasal mereka berdua.. (^_^)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...