Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Kebaikan buah kurma. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kebaikan buah kurma. Papar semua catatan

Kurma besar sebijik RM2


U all yang dah lama follow blog saya mesti tahu yang kami ni memang telan kurma hari2 walaupun sebijik.. Dah jadi macam kewajipan plak makan buah kurma ni... Anak2 solehah saya tu lagilah... mereka buat buah kurma ni gaya dah macam makan snacks... Ketika kami keluar baru ni, my dear singgahla kedai yang ada jual kurma yang stail timbang2 ni.. so, dekat kedai tu ada banyak jenis kurmalah kan.. Selain dari beli kurma bertangkai, my dear beli jugak kurma yang besar ni haaa... RM8 100gram... my dear beli 200gram RM16... Eh, tengah2 taip ni baru perasan... mahal jugak yer kurma ni... ibaratnya sekilo RM80... Tapi takpala, nak merasa kan.... Ohya, 200gram tu, kami hanya dapat 8 bijik je tau, kira macam sebijik RM2..


Saya tak pasti apa nama buah kurma ni... tapi ia memang besar, bijiknya kecik je pun... cuma tu la, ia agak manis... saya kurang sikit kurma yang manis2 ni.. tapi walaupun camtu.. telan jugak... mahal woooo... hihii... Kene bagi baby "muhammad" ni rasa kurma mahai jugak.. ekkekek.... Anak2 saya memang dari dalam rahim dah "diajar" makan buah kurma... sebab tu agaknya bila mereka lahir ni, mereka jadikan buah kurma ni antara snacks untuk mereka...

U all pun, ibu2 mengandung, makanlah buah kurma, sangat2lah banyak kebaikan dia...!! Bagus untuk anak dalam kandungan.. U all yang tak mengandung pun elok jugak amalkan... bagi anak2 u all tu makan jugak... Elok untuk otak anak2.. InsyaAllah senang anak2 nak "serap" segala yang diajar... Saya tak nak cerita lebih la pasal buah kurma ni, sebab dekat blog saya ni je pun, berlambak2 entry di bawah LABEL KURMA... U all boleh baca... nak tahu kebaikan dia ke... pengalaman saya sendiri ke... semua ada..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Tips cepat kecutkan rahim.. (",)

Rasanya semua orang tahu yang makan BUAH KURMA & MENYUSUKAN ANAK adalah antara cara yang mempercepatkan proses pengecutan rahim... Tapi dalam pada ramai yang tahu pun, ada je yang tak amalkan petua ni kan... (",) Saya cuma nak berkongsi dengan u all pengalaman saya sendiri.. mana tahu, nanti u all pun akan lebih berkobar2 untuk makan buah kurma & menyusukan anak jugak.. hihii

Saya bersalinkan adik alisha pada 22/10/2012, 24/10/2012 saya gerak balik Chemor... 25/10/2012, Nurse datang checkup dekat rumah... Time nurse tu datang checkup, nurse ada ukur tinggi rahim tau.. tiba2 nurse cakap "Eh, cepatnya rahim dah kecut, hari ni baru hari ke 4"...(dalam buku pink, nurse tulis tinggi rahim 10) Saya senyum2 je la kan... (situasi ni jugak berlaku ketika saya bersalinkan alisha.. tapi time tu, tukang urut yang tegur) (^_^)

Kalau u all nak tahu, dari hari pertama hingga hari ketiga, saya ada di Sungai Petani lagi kan.. time tu, saya banyak makan buah kurma + menyusukan adik alisha.. set bersalin pun tak makan lagi time ni... Tapi tu la, tak sangka pulak yang rahim saya cepat mengecut walaupun belum kecut sepenuhnya lagi... (",)

Eh, nak bagitahu u all yang belum ada pengalaman bersalin lagi, untuk pengetahuan u all, lepas kita bersalin, perut kita masih besar tau.. lembik2... siap orang boleh kata ada anak sorang lagi belum keluar dari perut... hehehh.. Actually, ianya disebabkan rahim kita yang tak kecut lagi tu la.. tu yang jadi camtu... (",) Bila rahim kita cepat kecut... cepatlah jugak kita berjaya menghilangkan kebuncitan perut kita tu... hihiii

Opstttt tapi ada jugak, orang2 tua yang tak bagi makan buah kurma time berpantang tau.. kurang pasti kenapa tak boleh makan.. tapi apa2 pun terpulang dekat diri kita sendirilah kan.. macam saya, memang dah hari2 makan buah kurma & dalam blog saya ni pun rasanya dah berlambak2 entry pasal kebaikan buah kurma yang saya cerita dekat u all.. (",)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...