Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Buah kurma. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Buah kurma. Papar semua catatan

KURMA & KISMIS sebagai snek anak2

Selama ni saya selalu cerita dekat u all yang kami 4 beranak memang amalkan makan buah kurma hari2... Anak2 saya memang cukup suka kurma.. Alisha & Aqilah kalau makan kurma, dah gaya macam kita makan snek... Sekali hadap berlambak2 dorang makan.. 


Masa saya balik kampung baru ni, mak saya bagi kismis sebotol.. KISMIS AL-MUSTAJAB.. kismis ni dah dibaca dengan bacaan 30 juzuk Al-Quran, Solat hajat & Doa2 Syifa'..


Kismis memang sangat2 bagus untuk otak.. Ia dapat cerdaskan otak kita, takdalah kita ni jadi pelupa sangat.. Ibu2 yang hamil bagus makan kismis selain buah kurma... Anak dalam kandungan pasti dapat khasiatnya..


KISMIS AL-MUSTAJAB ni, kalau untuk kanak2, hanya makan 5-7 biji sehari je... Tapi untuk anak saya ni takda maknanya nak makan banyak tu.. Orang suruh makan 5-7 bijik, dia pergi makan berpuluh2 bijik... hahaaa... Opsttt itu si pandai Aqilah la tapinya yang makan banyak camtu... Alisha yang solehah dia kurang sikit kismis.. dia lebih kepada buah kurma..


Ohya, KISMIS AL-MUSTAJAB ni murah je... RM10 sebotol.. U all pun boleh beli apa2 je brand kismis or kurma & amalkan untuk anak2 u all... jadikan kurma or kismis sebagai pengganti snek untuk mereka.. Didik anak2 untuk menyukai buah kegemaran nabi kita.. (",).. Macam anak2 saya ni, saya memang dah "latih" mereka dengan buah kurma dari dalam kandungan lagi.. Selain tu jugak, kita pun makanla jugak.. Bila anak2 tengok kita makan, automatik anak2 pun nak makan... Moga kita sama2 dapat manfaat dari khasiat buah kurma & kismis (",)
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Hanya kerana sebijik buah kurma

Semalam Aqilah ni tengok Alisha makan buah kurma.. so, dia pun ambik jugak sebijik nak makan... Bila saya nampak, saya ambik dari tangan Aqilah sebab nak buang bijik kurma tu...


Sekali dia terus menangis & bangun pergi ke arah kerusi... Alahaiiii.. first time saya tengok dia merajuk sampai lari dari saya... Pastu saya panggil semula Aqilah ke arah saya..


Saya bagi semula kurma tu dekat dia.. baru dia diam.. & terus pergi bergaya tepi almari.. (",) Minat betoi dengan buah kurma... Hanya kerana sebijik kurma sampai merajuk lari dari saya... Ni lah anak2 saya u all.. dah didik dari dalam perut dengan buah kurma.. So, tiap2 hari 2 beradik ni makan kurma.. dah jadi macam snek dorang pulak.. (",) Tapi baguslah kan makan kurma.. nanti anak2 kita boleh jadi anak yang pandai.. InsyaAllah..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Memang terbukti penggemar buah kurma nih!


Inilah si anak cerdik pandai... Kalau saya bagi makan bubur, bukan main susah gayanya.. jenuh saya berjalan ikut vontot dia tu... tapi kalu bagi makan buah kurma, duduklah dia depan kita tu tak lari2.... (",) Suka betoi makan buah kurma... pantang nampak... Yusuf Taiyoob takda nak cari duta ke?... Nak hantar si Aqilah ni haaa... muahahahaaaa


Antara aksi yang saya tersnap ketika makan buah kurma.. Comel la pulak walaupun mata bulat jadi sepet.. hihii

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

KURMA SAFAWI MADINAH AL-MUNAWARAH keluaran YUSUF TAIYOOB


Baru2 ni my dear beli KURMA SAFAWI MADINAH AL-MUNAWARAH keluaran YUSUF TAIYOOB... Harga dia RM9++ @ 300GRAM... Ya Allah... rasa dia sangat2 sedap..!! U all tahu kan kami sekeluarga memang amalkan makan kurma setiap hari.. selama ni my dear beli yang jenis bertangkai @ Safia tu.. Yang ni saja try.. tu pun beli dekat stesen minyak...


Rasa dia lemak2 tau.. makan sikit ok.. tak manis sangat tapi kalau satu plastik tu sekali hadap je, memang terasalah kemanisan dia...


Sedap tak sedapnya, Aqilah sekali makan berbijik2 tau u all.. kurma yang ni lebih lembut dari yang jenis safia tu... U all pun boleh try.. memang sedap..!! Sekali hadap, tak sedar rupanya dah banyak kita telan.. hihii.. Ohya, jangan simpan dalam peti ais tau.. nanti jadi keras.. 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Aqilah pun suka makan buah kurma


Tadi saya bagi Aqilah ni makan buah kurma.. Lepas tu saya ambik kotak kurma letak atas meja.. Tak sangka pulak, Aqilah sanggup bangun dari tempat duduk dia & pergi dekat meja nak ambik kotak kurma tu.. maknanya dia nak lagi lah tu kan.. saya ingat dia dah tak nak.. hihii.. (",)

Yap, saya memang didik anak saya makan kurma dari kecik.. nak bagi dorang pun suka buah yang Nabi kita suka ni.. Nanti dah besar senang, tak payah saya suruh, dorang dah makan sendiri.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Kurma kurang manis


Dekat blog saya ni, banyak entry pasal buah kurma... Saya pun dah share dengan u all pasal kebaikan buah kurma mengikut pengalaman saya sendiri (",) Normally orang tak suka buah kurma sebab rasa dia manis kan... Buah kurma kalau yang jenis lembik2.. basah2 tu memang manis.. cari yang kering.. kuranglah sikit manis (",)

Macam kami kat umah ni, biasa makan kurma bertangkai Yusuf Taiyoob.. Bagi saya kurang manis la.. lagipun dia ada rasa macam "rangup" sikit.. Ohya, kalau u all beli & u all peram lama2 kat umah u all tanpa makan, dari kurma ni kering sampai jadi lembab2, so, tak mustahil la dia akan tukar jadi manis.. (",) Kalau kat umah saya ni, sekotak sekejap je habis.. Tapi dekat umah saya ni, buah kurma memang sentiasa ada.. (",)

Cara saya motivasi diri untuk makan buah kurma


Kalau u all dah lama mengikuti blog saya, mesti u all tahu dari saya mula2 kawen saya dah amalkan makan buah kurma walaupun sebijik sehari.. Time mengandung, lagi saya makan banyak... Cuma masalahnya sekarang ni, kadang2 saya ada perasaan malas nak makan tau... padahal setiap pagi, saya akan hidangkan buah kurma untuk my dear time breakfast.. Bukan tak suka nak makan, tapi malas nak makan.. Haihhh!!

So, antara cara saya untuk kembali bersemangat makan buah kurma adalah dengan SENTIASA INGAT DEKAT AQILAH... INGAT AQILAH PERLU MAKAN BUAH KURMA UNTUK KECERDASAN MINDA @ OTAK DIA..!! Semua ibu bapa nak yang terbaik untuk anak2.. so, bila saya tingat Aqilah, automatik saya akan makan... Saya nak Aqilah pun jadi pandai macam kakak dia.. (^_^)

Masa Alisha dulu, saya sangat rajin makan tau... bila dah besar sikit, alisha makan buah kurma sambil layan TV.. hihiii... Macam Aqilah ni, dia belum boleh makan lagi, so, melalui susu ibu lah aqilah boleh dapat khasiat buah kurma.. thats y saya perlu makan... (",) Tak nak citelah pasal kebaikan buah kurma... dah banyak entry saya pasal buah kurma @ buah kegemaran Nabi Muhammad s.a.w....

Ini cara saya motivasi diri saya, u all yang menyusu anak pun boleh try cara ni... (",) Ohya, kalau anak u all tak menyusu badan.. boleh je campurkan buah kurma dekat dalam makanan mereka... Sama2lah kita didik diri kita + anak masing2 untuk menyukai buah kurma... (",)

Amalan supaya anak jadi baik?

Saya ada dapat komen dari jaakechik seperti print screen dekat atas tu yer... (",) Semua anak2 kita baik je sebenarnya.. Jika mereka ada buat perangai macam menangis ke mengamuk ke, semua tu adalah normal untuk umur2 sebaya mereka.. Itu antara cara mereka meluahkan rasa.. (",)

Alisha ni pun sama je, ada masa tetap jugak menangis ke mengamuk ke... tapi sekarang ni dah kurang.. time yang dekat2 nak bersalin kan aqilah tu memang adalah dia buat perangai.. tapi orang kata, "ragam nak dapat adik".. hihii.. Lepas dah dapat adik, semuanya dah back to normal.. (",) Aqilah pulak masih kecik, yang dia tahu hanya minum susu & tidur.. hihi.. Alhamdulilllah setakat ni dia takda nak meragam or menangis or berjaga di malam hari... (",)

Alhamdulillah, saya dikurniakan anak yang senang untuk dijaga.. tak banyak ragam.. maybe sebab mereka perempuan kot.. (",) Untuk pengetahuan u all, saya takda amal apa pun... cuma seperti yang saya selalu war2 kan dekat blog saya ni.. MAKANLAH BUAH KURMA...!! Yap, saya memang makan buah kurma dari mula2 kahwin sampai sekarang... kiranya, kurma ni, dah jadi makanan wajib untuk saya, my dear & alisha...

Sedikit sebanyak, terdetik dekat hati saya, yang sikap2 anak saya ni, maybe disebabkan amalan saya yang memakan buah kurma.. 

Sabda Rasulullah S.A.W.
"Berilah makan buah kurma kepada isteri2 kamu yang hamil kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal lahir itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya"

Nescaya, anak2 yang bakal lahir itu menjadi anak2 yang PENYABAR, SOPAN SANTUN & CERDAS PEMIKIRAN... Rasanya saya tak perlu huraikan maksud sabar, sopan santun & cerdas sebab u all mesti paham kan.. Pikir maksud tu secara mendalam.. tidak hanya pada yang tersurat tapi jugak tersirat... (^_^)



Tips cepat kecutkan rahim.. (",)

Rasanya semua orang tahu yang makan BUAH KURMA & MENYUSUKAN ANAK adalah antara cara yang mempercepatkan proses pengecutan rahim... Tapi dalam pada ramai yang tahu pun, ada je yang tak amalkan petua ni kan... (",) Saya cuma nak berkongsi dengan u all pengalaman saya sendiri.. mana tahu, nanti u all pun akan lebih berkobar2 untuk makan buah kurma & menyusukan anak jugak.. hihii

Saya bersalinkan adik alisha pada 22/10/2012, 24/10/2012 saya gerak balik Chemor... 25/10/2012, Nurse datang checkup dekat rumah... Time nurse tu datang checkup, nurse ada ukur tinggi rahim tau.. tiba2 nurse cakap "Eh, cepatnya rahim dah kecut, hari ni baru hari ke 4"...(dalam buku pink, nurse tulis tinggi rahim 10) Saya senyum2 je la kan... (situasi ni jugak berlaku ketika saya bersalinkan alisha.. tapi time tu, tukang urut yang tegur) (^_^)

Kalau u all nak tahu, dari hari pertama hingga hari ketiga, saya ada di Sungai Petani lagi kan.. time tu, saya banyak makan buah kurma + menyusukan adik alisha.. set bersalin pun tak makan lagi time ni... Tapi tu la, tak sangka pulak yang rahim saya cepat mengecut walaupun belum kecut sepenuhnya lagi... (",)

Eh, nak bagitahu u all yang belum ada pengalaman bersalin lagi, untuk pengetahuan u all, lepas kita bersalin, perut kita masih besar tau.. lembik2... siap orang boleh kata ada anak sorang lagi belum keluar dari perut... hehehh.. Actually, ianya disebabkan rahim kita yang tak kecut lagi tu la.. tu yang jadi camtu... (",) Bila rahim kita cepat kecut... cepatlah jugak kita berjaya menghilangkan kebuncitan perut kita tu... hihiii

Opstttt tapi ada jugak, orang2 tua yang tak bagi makan buah kurma time berpantang tau.. kurang pasti kenapa tak boleh makan.. tapi apa2 pun terpulang dekat diri kita sendirilah kan.. macam saya, memang dah hari2 makan buah kurma & dalam blog saya ni pun rasanya dah berlambak2 entry pasal kebaikan buah kurma yang saya cerita dekat u all.. (",)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...