Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Bersalin. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Bersalin. Papar semua catatan

Berat badan selepas sebulan bersalin

Dulu masa belum kawen, saya ingatkan lepas beranak pasti ibu2 ni akan membesar... mahunya tak, semua orang duk cakap camtu kat saya.. mestilah saya percayakan.. lagipun saya rasa ianya logik.. time tu kalau saya jumpa orang yang dah kawen tapi badan masih lagi slim, memang saya tumpang rasa banggalah tengok orang tu... saya pulak jadi teruja siap simpan angan dalam hati kalau dah kawen & ada anak nanti saya pun nak body slim macam dorang...

Bila saya bagitahu kengkawan yang saya tak kerja lepas kawen, bertambah2lah dorang kata saya akan gemuk.. time tu pulak saya membayangkan agaknya dorang kata kalau saya jadi surirumah akan jadi gemuk sebab senang sangat kot bergelar suri rumah ni... duk rileks je kat umah.. tak banyak gerak macam dorang yang bekerja... tapi bila saya alami sendiri.. saya bangkang sekeras2nya... jadi suri rumah sangat2 penat.!!!!!!! Lebih2 lagi macam saya yang ada 3 orang anak yang masih kecik ni haaa.. kurus dengan melayan 3 beradik ni je.. takyah nak makan ubat kurus bagai... kikiii

Bila saya dah ada 3 orang anak ni, saya nak cakap, siapa yang nak mengandung tu... mengandung je...!! tak payah nak risau2 pasal berat badan... tak payah nak pikir akan gemuk bagai la nanti... secara peribadinya, orang2 sekeliling saya yang ramai saya jumpa, badan mereka kembali kepada saiz asal selepas bersalin... malah makin kurus...!! kalau nak "gemuk" pun, maybe tang perut la... (^_^) Lebih2 lagi kalau u all menyusu badan anak, cepat je berat badan turun... haippp susu badan kan susu terbaik di dunia... so, bagi je susu badan dekat anak, nak buat apa keluar duit.. benda free ciptaan Tuhan kan ada... kalau kerja, perah je susu buat stok.. anak dapat susu terbaik, u all dapat berat badan idaman... 2 in 1 gitu... tapi apa2 pun, terpulang dekat diri masing2.. setiap orang ada pendapat berbeza...

Meh saya nak share pasal berat badan saya lepas bersalin dekat u all... Secara peribadinya, SAYA SUKA KALAU BERAT SAYA BERMULA DENGAN ANGKA 5 MEMANDANGKAN KETINGGIAN SAYA 165CM SO SANGAT NAMPAK MACAM BINI POPEYE JIKA BERAT SAYA CECAH ANGKA 4... Tapi faktor genetik maybe memainkan peranan jugak sedikit sebanyak... Kalau u all nak tahu, saya ni jenis yang sangat2 susah nak naik berat badan.. Kalau turun tu bukan main laju, tapi bab naik terkedek2... haihhh..!! Tau tak, ketika saya nak pergi interview inspektor polis masa zaman anak dara, saya tak lepas disebabkan berat yang ringan... 44 kg je u all... sedangkan time tu berat minimum 48kg... sebelum interview tu, jenuh tiap2 hari sebelum tidur mesti makan beger... bukan sebijik tapi 2 bijik.. hambikkk...!!! orang kata makan sebelum tido boleh gemuk, tapi langsung tak mujarab untuk saya... adehhh... takda rezeki nak jadi polis walaupun 2 kali pergi temuduga... semuanya sangkut dekat berat badan....     


Berat final saya sebelum bersalin 60++... Kalau tak silap paling berat time mengandungkan Alisha... 64kg... time mengandungkan Aqilah & Afrina rasanya 62kg kot... ingat2 lupa dah... tapi setiap kali mengandung, berat saya akan naik melebihi dari 15kg... hebat tak??? hehhe.. Ketika mengandung, saya tak pernah ada istilah nak kene control makan sebab takut gemuk lepas beranak ke apa ke... saya main bedal semua... ikut selera tekak ni haa... nanti dah beranak, nak kene berpantang makan.. so, time sebelum beranak, baik makan puas2... puas hati..!! kikikiii

Tapi kan, tak sangka pulak, bila saya pergi checkup untuk sebulan lepas beranak bagi ketiga2 orang anak saya, rupa2nya... berat sama je semuanya... 51kg... hahhah... Time timbang ni memang seronoklah tengok angka 5 kan... takdalah nampak saya ni macam tiang elektrik sangat... adalah cutting sikit kononnya... muahhaha... tapi yang sayangnya... biasa berat angka 5 ni, dia tak kekal lama... nak jugak terjun ke angka 4... jenuh saya mempertahankan angka 5 ni... makan berlambak2 pun tak jadi apa... bukan apa, bila dah cecah angka 4, ia boleh buat saya nampak cengkung... bila dah cengkung mulalah nampak tua dari usia... haihhh!!   


Nampak tak berat saya dekat atas tu... itu berat ketika saya mula2 buat buku pink

Time Alisha : 

Berat 48kg
Kandungan usia 9 minggu

Time Aqilah :

Berat 44kg 
Kandungan usia 11 minggu

Time Afrina :

Berat 47kg 
Kandungan usia 9 minggu

Berat saya ketika awal mengandung time nak buat buku pink, semuanya bermula pada angka 4... tak pernah kekal pada angka 5... kan saya dah cakap... kejap je angka 5 tu saya pegang... mempermainkan perasaan saya je angka 5 ni tau... Time Aqilah tu paling ringan... 44kg je sedangkan saya buat buku pink ketika kandungan berusia 11 minggu berbanding time Alisha & Afrina masa kandungan 9 minggu.. sepatutnya time Aqilah la lagi beratkan... 

Sebenarnya saya berpendapat, jika kita betoi2 nak dapatkan berat badan asal or lebih ringan, time berpantang tu nak kene pantang betoi2..!! Kalau time berpantang tu kita dah tak follow... itu yang jadi masalah... banyak lemak2 yang ada bakal jadi lemak tepu..!! Kesimpulannya, jangan pernah takut gemuk jika ingin mengandung sebab mengandung mampu buat kita jadi lebih slim dari sebelumnya... dengan syarat, keringkan hati untuk betoi2 follow time berpantang...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Kebaikan Berpantang 100 hari selepas bersalin...

Berpantang 100 hari selepas bersalin... Dengan kata lain, berpantang dari "bersama" selama 100 hari selepas bersalin... Jika suami kita sayangkan kita & nak "guna" kita lebih lama, pasti mereka boleh bersabar & memahami keadaan kita.. (^_^).. U all tahu tak kenapa kita harus berpantang 100 hari ni??...

Sebenarnya, walaupun kita dah habis darah nifas tapi hakikatnya peranakan kita masih lagi bengkak & luka jahitan masih mentah.... *Bila tingat pasal jahitan, memang takut untuk 'bersama' terlalu awal.. hihii (^_^) So, untuk kita bagi ianya elok dengan sempurna, kita kena ambik masa paling kurang 60 hari tapi sebaik2nya 100 harilah... Time tu, seluruh peranakan kita dah pulih seperti sediakala.. Eh, ia jugak sebenarnya untuk MENJAUHI MASALAH PENUAAN SEBELUM TIBA MASANYA... Bab ni saya suka, yela, taknaklah nanti umur kita 50 tahun tapi nampak macam 60 tahun.. hehehee... Tapi si suami kita tu pulak, umur 55 tahun, tapi nampak macam 50 tahun... ekekekee..

Eh, tapi kan u all, ada jugak yang bersama walaupun baru bersalin.. 2 minggu bersalin dah bersama... sebabnya darah nifas dah takda.. Boleh je, terpulang dekat diri sendiri... tapi ingatan & untuk pengetahuan u all, walaupun ianya dilakukan secara lemah lembut, ianya tetap jugak mengganggu urat saraf peranakan yang menegang time tu... Bila urat saraf dah menegang, mulalah terjadi bentan urat selain dari gerakan dekat 'mulut' rahim tu boleh terbukak semula kesan luka bersalin yang masih baru tu @ dalam proses penyembuhan... Time tu jangan tanya kenapa darah nifas keluar dengan banyak or kenapa berlakunya tumpah darah... (",)

Ohya, untuk pengetahuan u all, berpantang 100 hari ni, hanyalah dari segi ilmu perbidanan... Yela, bidan2 ni mestilah nak kita jaga kesihatan kan.... Nanti nak tambah anak lagi... hehehe.. Tapi apa2 pun, bergantung dekat diri sendiri je... Yang mementingkan kesihatan, boleh lakukannya... tapi yang sebaliknya, terpulanglah dekat u all... (^_^)

Pengalaman memalukan yang tak mungkin saya lupa sampai bila2...

Kalau u all nak gelak, gelak je lah tau... hahhahahha... Nak cite pasal kejadian ketika saya bersalinkan Aqilah... Ohya, story pasal bersalin tu, nantilah saya up ye, malas nak mengarang lagi... hihii.. Ni first time tau, ia berlaku... time alisha dulu takda pun...

Tapi sebenarnya, memang dari saya sebelum kahwin lagi, saya pernah dengar ada je orang jadi camni.. dorang2 dekat hospital tu cakap normal... hahhahha.. Yela, time nak bersalin tu, mana nak kisah, takda rasa malu pun, tapi lepas bersalin tu, baru rasa nak gelak kaw kaw dekat diri sendiri... hahhahah

U all tau tak, saya 'melepas' dalam labour room... ahhahhahah... Actually, dari dalam wad lagi, saya dah bagitahu nurse yang saya nak buang air besar tapi time tu, nurse tak bagi sebab saya dah sakit & dah nak tolak saya ke labour room... kiranya dorang takut saya teran taik terkeluar anak pulak... hahhahahha

Bila dah sampai labour room, saya bagitahulah yang saya rasa nak terbeyak tapi saya sendiri kompius samada betoi nak terbeyak or nak terkeluar anak.. lepas tu, dorang suruh saya teran... dia cakap "Puan, kalau puan betul2 nak beyak, puan beyak, tak bolehlah main2".. Fuyooo dia suruh saya beyak atas katil siap lapik kertas... ahhahhahhah... dia tak kisah pun... selamba je cakap macam tu.... gaya macam saya nak tipu dia je yang saya ni nak beyak... ahhahha... psyko saya la tuuu... (^_^)

Saya cakaplah "Takkan nak beyak kat sini... taik pun tak nak keluar".. hahhahhahhahha... Nurse tu pun cakap "Puan beyak je puan.. teran je... normallah tu.."... Time tu saya memang sangat2 tak tahan dah.. yela, dengan sakit nak bersalin lagi.. malas nak cakap banyak dah.... saya teran jugak... hahahhahhah... Serius, time tu saya risau takut time teran tu, baby yang keluar bukannya najis... Takut + sakit punya pasal... tempat kuar baby tu saya kemut & teran je najis... hihihii...

Sungguh saya takkan lupa pengalaman ni... hahhahhahha... Antara pengalaman bersalinkan Aqilah... ekekkekkek... Ada sapa2 yang ada pengalaman terbaikkkkkkkkk macam saya ni jugak tak?... hahhahhahhahha



Alisha yang sentiasa mempunyai naluri 'rasa' yang kuat...


Alisha ni kan u all, saya perasan, kalau ada apa2 je nak berlaku, mesti dia dah bagi hint dekat saya & abah dia ni awai2... cuma kadang2 kami ni je yang tak tahu.. bila dah berlaku barulah kami perasan.. Tapi ada jugak yang antaranya saya dah perasan tapi saya cuba untuk menidakkannya...


Contohnya 2 hari sebelum saya bersalinkan aqilah, pagi2 buta, dia boleh ambik beg yang saya letak barang persediaan untuk bersalin yang saya letak tepi katil... Lepas ambik beg tu, alisha siap suruh saya bukak pintu bilik ajak keluar.. Dalam hati saya time tu memang dah terdetik, yang mesti saya akan bersalin dalam waktu terdekat tapi saya menidakkannya, yela, sebab time tu baru 38 minggu.. kan saya dah kata nak makan daging korban dulu... hihiii

Tanpa disangka2 bila alisha bangun je pagi pada 22/10/2012.. dia terus ambik bag tu lagi sekali & bawak keluar dari bilik... Time ni memang saya rasa terkejut sangat... nampak sangat memang alisha betoi2 dah tau yang ibu dia nak bersalin... Ohya, time alisha bangun pagi tu, memang saya dah tau saya akan bersalin sebabnya, saya dah keluar darah + lendir...

Ketika masih baby, Alisha pernah menangis melebihi 1 jam.. saya lupa berapa jam tapi lebih dari 1 jam lah.. tanpa stop.. last2 kami dapat berita.. moyang saudara alisha meninggal..

Alisha gelisah 2 3 malam, meragam, tidur tak lena sebelum pemergian moyang dia @ opah saya... lepas arwah meninggal baru dia tidur lena.. banyak lagi sebenarnya apa yang alisha bagi hint.. biasanya, apa yang akan berlaku dalam family kami lah... tapi rasanya normallah kan bila budak2 camgini.. sebab dorang memang dapat rasakan..

P/s : Nanti baru up entry pasal bersalinkan Aqilah yer... (",)

Macamana nak kekalkan berat badan yer??

Seperti yang saya bagitahu u all dulu2 @ sebelum pregnantkan Aqilah... saya ni dah termasuk dalam kategori kurus kering macam bini popeye kan.. hihi.. Yela, dengan ketinggin antara 163cm - 165 cm, berat saya hanya 42kg.. adehhh.. sungguh tak cantik... hihii

Berat ideal @ berat yang saya nak adalah antara 50kg hingga 53kg je.. tak nak lebih... ekkekkek... Ohya, untuk pengetahuan u all, berat terakhir saya sebelum masuk labour room adalah 60.70kg.. Maksudnya, sepanjang pregnant kan aqilah, saya naik 18.70kg... Beberapa hari selepas bersalin, berat saya turun jadi 56kg... 2 minggu lepas bersalin, berat saya dah jadi 52kg... Hari ni pulak, hari ke 18 lepas bersalin, berat saya dah jadi 50kg... Adehhhh... 

Berat saya dah nak menghampiri ke angka 4 pulak... alamakkkk.. sedangkan berat yang saya nak minimum 50kg... So, camne ni u all... kongsilah tips dengan saya supaya saya dapat maintain dengan berat sekarang.. (^_^)

Secara jujurnya, berat saya sekarang memanglah berat minimum yang saya nak.. 50kg.. tapi bentuk badan saya masih lagi out tau... Maksud saya, peha masih lagi berlaga sikit & perut masih lagi buncit sikit (normallah baru 18 hari bersalin + berpantang pun belum habis lagi.. hihii).. Itu takpalah.. sebab ia akan settle lepas habis pantang nanti... cuma sekarang ni, berat tu saya tak tahu nak maintain kan camne.. Jika u all ada tips, kongsi dengan saya yer.. (",)


Pertama kali berpisah dengan Alisha..


Sepanjang saya bersama alisha.. Baru sekali kami berjauhan.. tu pun time saya dimasukkan ke wad sebab bersalinkan Aqilah.. Secara peribadinya time tu, saya sangat2 sedih.. siap menangis hokay!!!

U all bayanglah.. Malam yang saya kena tahan dekat wad tu (22/10/2012), saya telefon my dear.. tanya macamana alisha.. my dear cakap, Alisha tak bagi tutup pintu rumah... kalau tutup dia menangis.. nak ajak my dear keluar... alahaiii sedihnya saya time tu jangan cakaplah... maybe alisha tak bagi tutup pintu sebab dia pelik kenapa dia & abah je balik rumah tapi ibu dia tak ikut sama.. 

Lepas letak je telefon, terus saya menangis.. tiba2 datang pulak nurse bagi ubat... adehhhh... kacau daun betoi orang tengah feeling... muahahhahah.. sekali nurse tanya "Awat teriak?". Saya jawablah "Teringat dekat anak".. lepas tu nurse cakap "Sabar.. esok bolehlah balik".. lagi syahdu saya dibuatnya.. makan ubat sambil sedu sedan.. hahahha..

Lepas nurse keluar, tiba2 handphone saya pulak berbunyi.. rupa2nya sue @ ibu syawal telefon sebab nak wish tahniah.. tanpa segan silu, saya luahkan pulak perasaan dekat sue.. hihii.. padahal tu first time kami sembang di telefon... sedih yang amatlah time tu.. betoi2 teringat dekat alisha... barulah saya tahu yang saya tak boleh berpisah dengan alisha... yela, alisha lah kawan saya dekat sungai petani selama ni... (^_^)


Pengalaman saya..!!

BERSALIN.. Yap, entry ni saya nak berkongsi tentang pengalaman saya bersalinkan Alisha. Emm kira entry ni lebih kepada untuk pengetahuan Alisha di masa depan la.. ce ce.. masa depan tu..hahha.. Pada pukul 2:40 pagi saya dah mula terasa sakit perut tapi just sakit perut biasa2 je la kan, so, saya pergi la ke tandas, sekali tengok dah keluar darah, takdala banyak sangat pun, secotek je.. saya pun inform la dekat my mum & my dear. time tu my dear ada kat parit buntar, saya pulak ada dekat chemor.. lebih kurang pukul 8pg saya & family pergi ke hospital ipoh tapi my dear gerak dari parit buntar la terus pergi hospital ipoh..

Sampai je sana, doktor cek, rahim saya belum lagi terbuka..huhuu dah terkeluar darah selama 5 jam pun rahim masih belum terbuka.. so, saya disuruh balik je rumah dulu tapi saya & my family & dear family pergi shopping kat UO sebelah hospital Ipoh.. Time shopping2 tu, saya dah terasa sakit 5 minit sekali tapi alhamdulillah saya masih boleh tahan & masih lagi boleh shopping baju raya..hahahaa.. After that, kitaorang semua balik rumah..

Ptg, family dear balik parit buntar, saya & dear gerak pergi ke hospital, hampir pukul 6 ptg jugak la baru gerak.. Doc check, rahim saya dah terbuka 4cm.. U see, berkat shopping dah terbuka..hahhaha.. tapi betul tau u all, kalau belum terbuka, kita jalan2 nanti rahim kita cepat terbuka..Pukul 10 lebih malam, saya pun dimasukkan ke labour room.. Yang bagus tu, time kat dalam labour room tu la baru saya rasa sakit yang orang cakap sakit nak beranak tu. Alhamdulillah syukur sangat2 saya sakit tak lama, rasanya tak lebih dari 5 kali pun sakit yang amat tu datang menyerang.. Lebih kurang pukul 11 malam, dear masuk ke dalam labour room teman saya, dengan takdir Tuhan masuk je dear, rahim saya terus terbuka 10cm daripada sebelum tu 5cm.. Ohya, before my dear masuk, nurse cek bagitahu rahim baru tebuka 5cm..

Alisha, untuk pengetahuan kamu, abah sebenarnya seorang yang takut darah tapi kerana ingin temankan ibu & ingin melihat kamu seawal yang mungkin, abah kuatkan semangat dia.. ketika ibu bertarung nyawa melahirkan kamu, abah ada di sebelah ibu sambil mengusap2 dahi ibu... Saya bangga dengan kamu, dear.. muahhhh.. Tepat jam 11:24 malam, alisha pun selamat la dilahirkan.. Kami berdua sangat2 happy.. :-) Satu perkara yang ibu tak tahan adalah ketika nurse nak jahit luka lahirkan kamu, alisha, tapi kesakitan itu terubat selepas dapat memangku kamu dan menyusu kan kamu.. So, Alisha jadilah anak yang baik, dengar cakap ibu & abah.. Bila kamu besar nanti kamu akan mengerti pengorbanan seorang ibu kerana kamu juga akan jadi ibu suatu hari nanti..!!

P/s : Sebelum bersalin minum la air zam zam kerana ia mempercepatkan rahim kita terbuka & makan la kurma kerana memudahkan kita bersalin, itu pengalaman saya :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...