Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Berat Badan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Berat Badan. Papar semua catatan

Alamakkkk kembali mencecah angka 4

Angka 4 ni betoi2 sayang dekat saya.. tapi saya lebih sayangkan angka 5.. Angka 5, nanti rampas kembali saya dari angka 4 tau..!! Eh, u all tahu ke apa itu angka 4, apa itu angka 5??.. berat badan saya ni haa... dari bersalinkan Aqilah sampai sebelum puasa, berat saya maintain dengan angka 5.. sekali tadi timbang, dah jadi angka 4... 

Penghujung bulan puasa, saya timbang berat saya 49.. dalam hati kata, time raya mesti boleh naik semula.. alih2 hari ni timbang jadi 47kg.. alahaiiii.. makin turun ni haa... 3kg nak kene tambah balik.. nak naik 3kg tu, punya susah tapi kalau nak turun 3kg tu punyalah senang.. Takda orang pun ajak saya g open house.. so, camne nak pulun makan banyak2.. muahahhah.. Eh, ke nak kene mengandung lagi ni baru dapat berat ideal semula??! hahhahha.. larikkkkk akhir tahun depan baru pikir pasal ni... (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Berat dah kembali ke angka 4

7 bulan saya dapat maintain kan berat badan dengan angka 5 @ 50 kg... Tapi semalam saya timbang, berat terkini saya dah jadi 48kg... adehhh.. Actually saya ganti puasa tau... bukan sikit yer.. 10 hari... Hari ni hari last ganti... Tapi tu la, tak sangka pulak baru ganti 10 hari, dah turun 2kg... Minggu depan nak puasa lagi sebulan ni.... Makin turun la berat badan jawabnya...

Nampaknya, lepas puasa, kene pulun makan banyak2 ni... nak kene cover balik berat yang dah turun tu... dah la saya ni spesis payah naik berat badan... Eh tapikan u all, yang paling best bila ganti puasa ni, perut saya yang sebelum ni buncit secoet, dah tak buncit dah... dah flat cam dulu2.. hihii.. Harap2 lepas bulan ramadhan nanti, berat saya akan kembali ke angka 5.. tak nak nanti my dear cakap saya ni ditiup angin pun jatuh... kikikii


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Maintain dengan berat idaman... (^_^)

Sebelum ni saya pernah tanya u all macamana nak maintainkan berat badan saya supaya tak jatuh ke angka 4... Kiranya duk maintain dengan angka 5 kan... Alhamdulillah, setelah 52 hari bersalinkan Aqilah, saya masih berjaya dengan berat badan ideal... Yeayyyy takda lagi kurus kering macam bini popeye... hahhahah

Berat saya sekarang adalah 52KG.. Kira oklah, sebab ni berat idaman saya.. Saya nak berat saya 50kg -53kg.. tak lebih tak kurang... hihii... Yela, u all bayanglah.. sebelum ni, berat saya hanya 42KG.. memang sangat cekeding dengan ketinggian 165CM ni.. so, sekarang bila dah dapat berat idaman, haruslah seronokkan.. heheh

Lebih2 lagi, kelmarin time jiran saya datang melawat Aqilah, boleh pulak dia tegur saya "Eh, tulang pipi ina dah naik lah... macam ni baru cantik.. nampak macam buat botox".. tu diaaaa ayat tak menahan.. macam botox lagi... ahhahhah.. (jiran saya tu, lebih kurang umur my mum lah kot).. Lepas tu saya cakap "Sekarang ni ina duk nak maintainkan berat badan sekarang"... Lepas tu jiran tu balas balik "Haa ina tak cantik kurus sangat.. muka ina cengkung.. nampak macam orang tua.. tak nampak macam usia sebenar..." tu diaaa... macam orang tua.. hahhah.. Tak payah jiran saya cakap pun saya dah tau.. sebab tu selama ni saya duk sibuk nak naikkan berat badan.. heheh

Saya tak buat apa pun nak maintain kan berat ni.. cuma makan je kejenya.. heheh.. Lagipun saya menyusu badan.. makan je lah... Ohya, tapi apa2 pun, saya tetap kena pastikan yang peha tak berlaga, dagu tak berlapis & perut tak buncit... Setakat ni dagu & peha tu oklah.. bab perut tu, kena usaha sikit lagi.. kena kembali leper sebelum mengandung aqilah... hihii.. Sekarang ni perut masih buncit, ala2 manja gitu.. heheh... Pakai baju memang tak nampak pun buncit.. tapi tu la, kalau boleh, kena usaha hilangkan buncit sebelum lemak tu 'mengeras'... tengah2 baru ni oklah.. kalau biar lama2 tak usaha, nanti tetap maintain buncit.. heheh... Yela, dekat perut tu lemak tepu, so, jika dibiarkan lama2, makin bertepu lah dia.. hihii

Tips untuk u all nak kempeskan perut tu kembali... kiranya taknak buncit la... Lepas u all bersalin, cepat2 'kerjakan' perut u all tu tau.. Suka hatilah u all nak buat camna pun.. Jangan nak tangguh2.. Set dalam otak, dekat perut lemak tepu.. barulah rasa ngeri sikit.. hihii... 


Macamana nak kekalkan berat badan yer??

Seperti yang saya bagitahu u all dulu2 @ sebelum pregnantkan Aqilah... saya ni dah termasuk dalam kategori kurus kering macam bini popeye kan.. hihi.. Yela, dengan ketinggin antara 163cm - 165 cm, berat saya hanya 42kg.. adehhh.. sungguh tak cantik... hihii

Berat ideal @ berat yang saya nak adalah antara 50kg hingga 53kg je.. tak nak lebih... ekkekkek... Ohya, untuk pengetahuan u all, berat terakhir saya sebelum masuk labour room adalah 60.70kg.. Maksudnya, sepanjang pregnant kan aqilah, saya naik 18.70kg... Beberapa hari selepas bersalin, berat saya turun jadi 56kg... 2 minggu lepas bersalin, berat saya dah jadi 52kg... Hari ni pulak, hari ke 18 lepas bersalin, berat saya dah jadi 50kg... Adehhhh... 

Berat saya dah nak menghampiri ke angka 4 pulak... alamakkkk.. sedangkan berat yang saya nak minimum 50kg... So, camne ni u all... kongsilah tips dengan saya supaya saya dapat maintain dengan berat sekarang.. (^_^)

Secara jujurnya, berat saya sekarang memanglah berat minimum yang saya nak.. 50kg.. tapi bentuk badan saya masih lagi out tau... Maksud saya, peha masih lagi berlaga sikit & perut masih lagi buncit sikit (normallah baru 18 hari bersalin + berpantang pun belum habis lagi.. hihii).. Itu takpalah.. sebab ia akan settle lepas habis pantang nanti... cuma sekarang ni, berat tu saya tak tahu nak maintain kan camne.. Jika u all ada tips, kongsi dengan saya yer.. (",)


Berat badan ketika mengandung...

Cakap bab berat badan, fuyoooo pregnant kali ni naik dengan hebatnya walaupun orang duk kata kecik.. hihii.. TAPI hakikat sebenarnya kenaikan berat badan saya sehingga hari ni.. dalam keadaan belum lagi bersalin ni, dah melebihi kenaikan berat badan ketika dah bersalinkan alisha... So, apa lagi.. cepat tepuk tangan untuk saya... muahahhahah

Emmmm kali ni naik banyak sebab berat badan saya ketika buat buku pink pun dah bermula dengan pen dakwat merah... sangat ringan, berbanding alisha dulu.. tu yang jadi punca.. Lagi satu, time alisha, 4 bulan alami alahan, kali ni... tiada alahan tapi nafsu makan dengan hebatnya.. hehehhe

Ketika Mengandungkan Alisha

Berat sebelum mengandung : 52 kg @ berat badan ideal..!! Sangat2 suka dengan berat ni... hihii
Berat ketika buat buku pink : 48 kg.. turun sebab takda selera makan @ alami alahan...
Berat ketika nak masuk labour room @ 40 minggu : 64 KG

SO, KENAIKAN BERAT BADAN SEHINGGA BERSALIN ADALAH 16KG

Berat pada 05/10/2010 @ selepas sebulan bersalinkan Alisha : 51 kg... Yeayyy.. kembali kepada berat asal.. dalam tempoh sebulan hokay!!... muahhaha.. OPSTTT perlu diingat, BERAT BADAN MEMANG KEMBALI ASAL TAPI BENTUK BADAN... TIDAK SAMA SEKALI... hihii.. Sebelum bersalin montok sana montok sini.. tegang sana tegang sini... lepas bersalin, jatuh sana jatuh sini,  kendur sana, kendur sini... hahahhah.. Jenuh nak 'up' kan balik... muahhahhaha

Ketika mengandungkan Adik alisha

Berat sebelum mengandung : 42 kg @ kurus kering mengalahkan bini popeye.. adehhhh
Berat ketika buat buku pink : 44 kg.. naik 2 kg sebab selera makin bertambah tapi bentuk badan tetap sekeping ibarat tiup angin pun boleh tumbang... hihii
Berat sekarang @ masih lagi berbaki 2 minggu sebelum masuk labour room : 60 kg

SO, KENAIKAN BERAT SEHINGGA 38 MINGGU 18 KG...!!! HEBAT TAK??... LAGI 2 MINGGU MAUNYA SAMPAI 20KG++ SAYA NAIK BERAT BADAN NI... HEHEH

Berat badan sebulan lepas bersalin belum tahu lagi berapa.. nanti lepas bersalin, saya update yer.. tapi mintak2lah saya dapat berat ideal @ 51kg or 52kg... taknak 40kg++ sebab tak nak kurus macam bini popeye lagi... muahahahha...

Ohya, dulu kan, sebelum saya kawen, orang selalu cakap dekat saya, nanti dah kawen & duduk rumah pulak tu.. tak kerja.. CONFIRM BADAN AKAN GEMUK LEPAS BERANAK!!.. Tapi hakikatnya sebaliknya... kesimpulannya, walau apa pun yang kita nak buat, selagi kita tak mencuba, jangan percaya dengan kata2 orang.. (^_^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...