Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Berat Badan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Berat Badan. Papar semua catatan

Berat badan selepas sebulan bersalin

Dulu masa belum kawen, saya ingatkan lepas beranak pasti ibu2 ni akan membesar... mahunya tak, semua orang duk cakap camtu kat saya.. mestilah saya percayakan.. lagipun saya rasa ianya logik.. time tu kalau saya jumpa orang yang dah kawen tapi badan masih lagi slim, memang saya tumpang rasa banggalah tengok orang tu... saya pulak jadi teruja siap simpan angan dalam hati kalau dah kawen & ada anak nanti saya pun nak body slim macam dorang...

Bila saya bagitahu kengkawan yang saya tak kerja lepas kawen, bertambah2lah dorang kata saya akan gemuk.. time tu pulak saya membayangkan agaknya dorang kata kalau saya jadi surirumah akan jadi gemuk sebab senang sangat kot bergelar suri rumah ni... duk rileks je kat umah.. tak banyak gerak macam dorang yang bekerja... tapi bila saya alami sendiri.. saya bangkang sekeras2nya... jadi suri rumah sangat2 penat.!!!!!!! Lebih2 lagi macam saya yang ada 3 orang anak yang masih kecik ni haaa.. kurus dengan melayan 3 beradik ni je.. takyah nak makan ubat kurus bagai... kikiii

Bila saya dah ada 3 orang anak ni, saya nak cakap, siapa yang nak mengandung tu... mengandung je...!! tak payah nak risau2 pasal berat badan... tak payah nak pikir akan gemuk bagai la nanti... secara peribadinya, orang2 sekeliling saya yang ramai saya jumpa, badan mereka kembali kepada saiz asal selepas bersalin... malah makin kurus...!! kalau nak "gemuk" pun, maybe tang perut la... (^_^) Lebih2 lagi kalau u all menyusu badan anak, cepat je berat badan turun... haippp susu badan kan susu terbaik di dunia... so, bagi je susu badan dekat anak, nak buat apa keluar duit.. benda free ciptaan Tuhan kan ada... kalau kerja, perah je susu buat stok.. anak dapat susu terbaik, u all dapat berat badan idaman... 2 in 1 gitu... tapi apa2 pun, terpulang dekat diri masing2.. setiap orang ada pendapat berbeza...

Meh saya nak share pasal berat badan saya lepas bersalin dekat u all... Secara peribadinya, SAYA SUKA KALAU BERAT SAYA BERMULA DENGAN ANGKA 5 MEMANDANGKAN KETINGGIAN SAYA 165CM SO SANGAT NAMPAK MACAM BINI POPEYE JIKA BERAT SAYA CECAH ANGKA 4... Tapi faktor genetik maybe memainkan peranan jugak sedikit sebanyak... Kalau u all nak tahu, saya ni jenis yang sangat2 susah nak naik berat badan.. Kalau turun tu bukan main laju, tapi bab naik terkedek2... haihhh..!! Tau tak, ketika saya nak pergi interview inspektor polis masa zaman anak dara, saya tak lepas disebabkan berat yang ringan... 44 kg je u all... sedangkan time tu berat minimum 48kg... sebelum interview tu, jenuh tiap2 hari sebelum tidur mesti makan beger... bukan sebijik tapi 2 bijik.. hambikkk...!!! orang kata makan sebelum tido boleh gemuk, tapi langsung tak mujarab untuk saya... adehhh... takda rezeki nak jadi polis walaupun 2 kali pergi temuduga... semuanya sangkut dekat berat badan....     


Berat final saya sebelum bersalin 60++... Kalau tak silap paling berat time mengandungkan Alisha... 64kg... time mengandungkan Aqilah & Afrina rasanya 62kg kot... ingat2 lupa dah... tapi setiap kali mengandung, berat saya akan naik melebihi dari 15kg... hebat tak??? hehhe.. Ketika mengandung, saya tak pernah ada istilah nak kene control makan sebab takut gemuk lepas beranak ke apa ke... saya main bedal semua... ikut selera tekak ni haa... nanti dah beranak, nak kene berpantang makan.. so, time sebelum beranak, baik makan puas2... puas hati..!! kikikiii

Tapi kan, tak sangka pulak, bila saya pergi checkup untuk sebulan lepas beranak bagi ketiga2 orang anak saya, rupa2nya... berat sama je semuanya... 51kg... hahhah... Time timbang ni memang seronoklah tengok angka 5 kan... takdalah nampak saya ni macam tiang elektrik sangat... adalah cutting sikit kononnya... muahhaha... tapi yang sayangnya... biasa berat angka 5 ni, dia tak kekal lama... nak jugak terjun ke angka 4... jenuh saya mempertahankan angka 5 ni... makan berlambak2 pun tak jadi apa... bukan apa, bila dah cecah angka 4, ia boleh buat saya nampak cengkung... bila dah cengkung mulalah nampak tua dari usia... haihhh!!   


Nampak tak berat saya dekat atas tu... itu berat ketika saya mula2 buat buku pink

Time Alisha : 

Berat 48kg
Kandungan usia 9 minggu

Time Aqilah :

Berat 44kg 
Kandungan usia 11 minggu

Time Afrina :

Berat 47kg 
Kandungan usia 9 minggu

Berat saya ketika awal mengandung time nak buat buku pink, semuanya bermula pada angka 4... tak pernah kekal pada angka 5... kan saya dah cakap... kejap je angka 5 tu saya pegang... mempermainkan perasaan saya je angka 5 ni tau... Time Aqilah tu paling ringan... 44kg je sedangkan saya buat buku pink ketika kandungan berusia 11 minggu berbanding time Alisha & Afrina masa kandungan 9 minggu.. sepatutnya time Aqilah la lagi beratkan... 

Sebenarnya saya berpendapat, jika kita betoi2 nak dapatkan berat badan asal or lebih ringan, time berpantang tu nak kene pantang betoi2..!! Kalau time berpantang tu kita dah tak follow... itu yang jadi masalah... banyak lemak2 yang ada bakal jadi lemak tepu..!! Kesimpulannya, jangan pernah takut gemuk jika ingin mengandung sebab mengandung mampu buat kita jadi lebih slim dari sebelumnya... dengan syarat, keringkan hati untuk betoi2 follow time berpantang...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Alamakkkk kembali mencecah angka 4

Angka 4 ni betoi2 sayang dekat saya.. tapi saya lebih sayangkan angka 5.. Angka 5, nanti rampas kembali saya dari angka 4 tau..!! Eh, u all tahu ke apa itu angka 4, apa itu angka 5??.. berat badan saya ni haa... dari bersalinkan Aqilah sampai sebelum puasa, berat saya maintain dengan angka 5.. sekali tadi timbang, dah jadi angka 4... 

Penghujung bulan puasa, saya timbang berat saya 49.. dalam hati kata, time raya mesti boleh naik semula.. alih2 hari ni timbang jadi 47kg.. alahaiiii.. makin turun ni haa... 3kg nak kene tambah balik.. nak naik 3kg tu, punya susah tapi kalau nak turun 3kg tu punyalah senang.. Takda orang pun ajak saya g open house.. so, camne nak pulun makan banyak2.. muahahhah.. Eh, ke nak kene mengandung lagi ni baru dapat berat ideal semula??! hahhahha.. larikkkkk akhir tahun depan baru pikir pasal ni... (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Berat dah kembali ke angka 4

7 bulan saya dapat maintain kan berat badan dengan angka 5 @ 50 kg... Tapi semalam saya timbang, berat terkini saya dah jadi 48kg... adehhh.. Actually saya ganti puasa tau... bukan sikit yer.. 10 hari... Hari ni hari last ganti... Tapi tu la, tak sangka pulak baru ganti 10 hari, dah turun 2kg... Minggu depan nak puasa lagi sebulan ni.... Makin turun la berat badan jawabnya...

Nampaknya, lepas puasa, kene pulun makan banyak2 ni... nak kene cover balik berat yang dah turun tu... dah la saya ni spesis payah naik berat badan... Eh tapikan u all, yang paling best bila ganti puasa ni, perut saya yang sebelum ni buncit secoet, dah tak buncit dah... dah flat cam dulu2.. hihii.. Harap2 lepas bulan ramadhan nanti, berat saya akan kembali ke angka 5.. tak nak nanti my dear cakap saya ni ditiup angin pun jatuh... kikikii


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Maintain dengan berat idaman... (^_^)

Sebelum ni saya pernah tanya u all macamana nak maintainkan berat badan saya supaya tak jatuh ke angka 4... Kiranya duk maintain dengan angka 5 kan... Alhamdulillah, setelah 52 hari bersalinkan Aqilah, saya masih berjaya dengan berat badan ideal... Yeayyyy takda lagi kurus kering macam bini popeye... hahhahah

Berat saya sekarang adalah 52KG.. Kira oklah, sebab ni berat idaman saya.. Saya nak berat saya 50kg -53kg.. tak lebih tak kurang... hihii... Yela, u all bayanglah.. sebelum ni, berat saya hanya 42KG.. memang sangat cekeding dengan ketinggian 165CM ni.. so, sekarang bila dah dapat berat idaman, haruslah seronokkan.. heheh

Lebih2 lagi, kelmarin time jiran saya datang melawat Aqilah, boleh pulak dia tegur saya "Eh, tulang pipi ina dah naik lah... macam ni baru cantik.. nampak macam buat botox".. tu diaaaa ayat tak menahan.. macam botox lagi... ahhahhah.. (jiran saya tu, lebih kurang umur my mum lah kot).. Lepas tu saya cakap "Sekarang ni ina duk nak maintainkan berat badan sekarang"... Lepas tu jiran tu balas balik "Haa ina tak cantik kurus sangat.. muka ina cengkung.. nampak macam orang tua.. tak nampak macam usia sebenar..." tu diaaa... macam orang tua.. hahhah.. Tak payah jiran saya cakap pun saya dah tau.. sebab tu selama ni saya duk sibuk nak naikkan berat badan.. heheh

Saya tak buat apa pun nak maintain kan berat ni.. cuma makan je kejenya.. heheh.. Lagipun saya menyusu badan.. makan je lah... Ohya, tapi apa2 pun, saya tetap kena pastikan yang peha tak berlaga, dagu tak berlapis & perut tak buncit... Setakat ni dagu & peha tu oklah.. bab perut tu, kena usaha sikit lagi.. kena kembali leper sebelum mengandung aqilah... hihii.. Sekarang ni perut masih buncit, ala2 manja gitu.. heheh... Pakai baju memang tak nampak pun buncit.. tapi tu la, kalau boleh, kena usaha hilangkan buncit sebelum lemak tu 'mengeras'... tengah2 baru ni oklah.. kalau biar lama2 tak usaha, nanti tetap maintain buncit.. heheh... Yela, dekat perut tu lemak tepu, so, jika dibiarkan lama2, makin bertepu lah dia.. hihii

Tips untuk u all nak kempeskan perut tu kembali... kiranya taknak buncit la... Lepas u all bersalin, cepat2 'kerjakan' perut u all tu tau.. Suka hatilah u all nak buat camna pun.. Jangan nak tangguh2.. Set dalam otak, dekat perut lemak tepu.. barulah rasa ngeri sikit.. hihii... 


Macamana nak kekalkan berat badan yer??

Seperti yang saya bagitahu u all dulu2 @ sebelum pregnantkan Aqilah... saya ni dah termasuk dalam kategori kurus kering macam bini popeye kan.. hihi.. Yela, dengan ketinggin antara 163cm - 165 cm, berat saya hanya 42kg.. adehhh.. sungguh tak cantik... hihii

Berat ideal @ berat yang saya nak adalah antara 50kg hingga 53kg je.. tak nak lebih... ekkekkek... Ohya, untuk pengetahuan u all, berat terakhir saya sebelum masuk labour room adalah 60.70kg.. Maksudnya, sepanjang pregnant kan aqilah, saya naik 18.70kg... Beberapa hari selepas bersalin, berat saya turun jadi 56kg... 2 minggu lepas bersalin, berat saya dah jadi 52kg... Hari ni pulak, hari ke 18 lepas bersalin, berat saya dah jadi 50kg... Adehhhh... 

Berat saya dah nak menghampiri ke angka 4 pulak... alamakkkk.. sedangkan berat yang saya nak minimum 50kg... So, camne ni u all... kongsilah tips dengan saya supaya saya dapat maintain dengan berat sekarang.. (^_^)

Secara jujurnya, berat saya sekarang memanglah berat minimum yang saya nak.. 50kg.. tapi bentuk badan saya masih lagi out tau... Maksud saya, peha masih lagi berlaga sikit & perut masih lagi buncit sikit (normallah baru 18 hari bersalin + berpantang pun belum habis lagi.. hihii).. Itu takpalah.. sebab ia akan settle lepas habis pantang nanti... cuma sekarang ni, berat tu saya tak tahu nak maintain kan camne.. Jika u all ada tips, kongsi dengan saya yer.. (",)


Berat badan ketika mengandung...

Cakap bab berat badan, fuyoooo pregnant kali ni naik dengan hebatnya walaupun orang duk kata kecik.. hihii.. TAPI hakikat sebenarnya kenaikan berat badan saya sehingga hari ni.. dalam keadaan belum lagi bersalin ni, dah melebihi kenaikan berat badan ketika dah bersalinkan alisha... So, apa lagi.. cepat tepuk tangan untuk saya... muahahhahah

Emmmm kali ni naik banyak sebab berat badan saya ketika buat buku pink pun dah bermula dengan pen dakwat merah... sangat ringan, berbanding alisha dulu.. tu yang jadi punca.. Lagi satu, time alisha, 4 bulan alami alahan, kali ni... tiada alahan tapi nafsu makan dengan hebatnya.. hehehhe

Ketika Mengandungkan Alisha

Berat sebelum mengandung : 52 kg @ berat badan ideal..!! Sangat2 suka dengan berat ni... hihii
Berat ketika buat buku pink : 48 kg.. turun sebab takda selera makan @ alami alahan...
Berat ketika nak masuk labour room @ 40 minggu : 64 KG

SO, KENAIKAN BERAT BADAN SEHINGGA BERSALIN ADALAH 16KG

Berat pada 05/10/2010 @ selepas sebulan bersalinkan Alisha : 51 kg... Yeayyy.. kembali kepada berat asal.. dalam tempoh sebulan hokay!!... muahhaha.. OPSTTT perlu diingat, BERAT BADAN MEMANG KEMBALI ASAL TAPI BENTUK BADAN... TIDAK SAMA SEKALI... hihii.. Sebelum bersalin montok sana montok sini.. tegang sana tegang sini... lepas bersalin, jatuh sana jatuh sini,  kendur sana, kendur sini... hahahhah.. Jenuh nak 'up' kan balik... muahhahhaha

Ketika mengandungkan Adik alisha

Berat sebelum mengandung : 42 kg @ kurus kering mengalahkan bini popeye.. adehhhh
Berat ketika buat buku pink : 44 kg.. naik 2 kg sebab selera makin bertambah tapi bentuk badan tetap sekeping ibarat tiup angin pun boleh tumbang... hihii
Berat sekarang @ masih lagi berbaki 2 minggu sebelum masuk labour room : 60 kg

SO, KENAIKAN BERAT SEHINGGA 38 MINGGU 18 KG...!!! HEBAT TAK??... LAGI 2 MINGGU MAUNYA SAMPAI 20KG++ SAYA NAIK BERAT BADAN NI... HEHEH

Berat badan sebulan lepas bersalin belum tahu lagi berapa.. nanti lepas bersalin, saya update yer.. tapi mintak2lah saya dapat berat ideal @ 51kg or 52kg... taknak 40kg++ sebab tak nak kurus macam bini popeye lagi... muahahahha...

Ohya, dulu kan, sebelum saya kawen, orang selalu cakap dekat saya, nanti dah kawen & duduk rumah pulak tu.. tak kerja.. CONFIRM BADAN AKAN GEMUK LEPAS BERANAK!!.. Tapi hakikatnya sebaliknya... kesimpulannya, walau apa pun yang kita nak buat, selagi kita tak mencuba, jangan percaya dengan kata2 orang.. (^_^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...