Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Arwah Opah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Arwah Opah. Papar semua catatan

Petua or tips tak nak bagi mengandung

Jangan salah paham yer.. Petua or tips ni HANYA UNTUK MEREKA2 YANG SEDANG MERANCANG MENJARAKKAN KELAHIRAN ANAK MACAM SAYA NI SAHAJA YER.. (^_^) Pada u all yang nak cepat mengandung, BACA SINI..

Petua or tips ni, arwah opah saya yang bagitahu.. Katanya, lepas bersama, kita terus bangun masuk tandas & keluarkan "peluru" yang telah terkena sasaran tu yer.. Caranya camni.. Kita masuk tandas & duduk mencangkung lepas tu kedua belah tangan kita tekan2 @ tolak2 bahagian ari2 tu kebawah.. U all buatlah sampai u all rasa dah habis terkeluar... (",)

Eh, tapi bagi kita yang merancang, kita mesti tak nak "peluru" tu terlepas ke sasarankan.. tapi kalau terlepas jugak.. inilah caranya tau.. (^_^).. Saya ni merancang takdalah sampai 4 5 tahun baru nak pregnant lagi.. yela, saya kan nak anak ramai.. muahhaha.. 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Petua hentikan kencing anak...

Sebenarnya saya tak tahu nak cakap, ni petua untuk apa.. tapi yang saya tahu, arwah opah saya bagitahu ketika alisha dalam pantang lagi... (",) Eh, jap, nak tanya u all... tempat yang bawah pusat & atas "Tuttt" kita tu, dipanggil ari2 ke ek?... dan2 time nak taip entry ni jadi blurrr plak.. hahha.. Opah saya suh wat camni...

Urut bahagian ari2 tu sambil selawat... kata opah saya, nanti anak cepat berhenti kencing... time tu, saya boleh plak tak tanya lebih lanjut maksud opah saya... tapi saya g agak2 sendiri je.. padahal selama ni, saya jenis suka bertanya dari A sampai Z... (",) Tapi, bila alisha makin besar, saya makin paham dengan apa yang opah saya maksudkan.. (^_^) 

Meh, saya story pasal alisha... untuk u all lebih paham.. (",).. Macam alisha, di usia 2 tahun lebih, dia dah jadi macam kita yang besar ni... dia hanya kencing kadang2 je... alaa kita kan, kalau buang air kecil, bukan ke boleh dikira dengan jari je... tak macam baby2.. yang sampai lenjun pampers.. hihii.. Lagi satu, Alisha jenis yang pandai kawal air kencing dia tu... kiranya, kalau terlambat masuk tandas, takdalah dia g kecing kat depan tv tapi dia masih boleh "kepit"... kah kah kah... Thats y proses saya mengajar alisha free diapers sangat2 senang... (^_^)

So, sekarang ni, saya nak kongsi petua dari arwah opah saya ni dengan u all pulak.. (",) Time u all lepas mandikan anak.. time nak sapu minyak dekat perut anak tu... U all letak kedua2 ibu jari kanan & kiri u all dekat ari2... kedudukan kuku ibu jari kanan & ibu jari kiri bertentangan @ bersentuhan tau.. Lepas tu, sambil selawat, sambil tarik ibu jari kanan ke arah kanan & ibu jari kiri ke arah kiri... lakukannya 3 kali... (",) Masa Alisha dulu, dekat setahun jugaklah kot saya buat camtu.. lepas tu, tahap kerajinan dah makin kurang.. tu yang tak buat.. hehehh

Durian Gajah



Dulu saya ada gtau u all yang alisha makan durian gajah kan.., baru hari ni ingat nak tunjuk gambar durian gajah dekat u all.. hehheh.. Lama saya peram entry ni dalam draft.. hihii(",) Durian gajah ni memang betoi2 besar tau.. Dalam gambar ni, maybe u all tak dapat imagine besar mana kan... U all bayanglah... satu ruas (betoi ke panggil ruas) durian ni pun, memang dah kenyang makan...Sape yang dapat habiskan sorang sebijik, memang hebatlah dia... (",)
 

Tengoklah tu, satu ruas dia tu panjang & besar mana... Isi durian gajah ni tebal tau.. Ohya, lupa pulak, actually, durian gajah ni bukan kami beli tau tapi ambik dekat kebun... alaa bukan betoi2 kebun pun.. Sekadar keliling rumah arwah opah je... hihiii.. Rumah arwah opah dekat Kampung, kiranya keliling rumah opah tu ada rambutan, durian, manggis, dokong & banyak lagi lah buah-buahan lain..

Buah durian gajah ni dah lama jugak saya tak makan, sebab tak berbuah musim2 buah sebelum ni, cuma kali ni baru dia menjadi dengan jayanya... banyak buah..hehe (",) Alhamdulillah ada kebun buah macam ni... dapatlah kami anak cucu cicit ni merasa buah hasil tanaman nenek moyang kami dulu2... (",)


Petua pasal Manjakani

Dekat entry semalam, saya ada tulis yang arwah opah saya ada bagi petua pasal manjakani kan.. tapi saya kurang pasti apa fungsinya... takut pulak tersalah info... Tapi nasib baik semalam, Mrs Lurve bagitahu yang dia pun guna manjakani.. so, saya tanyalah dia, apa fungsinya... kira apa yang dia bagitahu sama dengan apa yang saya tahulah kan... so, takdalah saya nak rasa was2 nak tulis info tu dekat sini... hihii... Bukan pe, saya seronok berkongsi petua2 or tips2 macam ni dengan u all.. kita kan wanita.. mesti lah nak jaga kan... untuk kebahagian rumah tangga kita bersama.. cewah... hihii  



Inilah buah manjakani... saya google je gambar ni...

 My dad belikan untuk saya ketika berpantang dulu di kedai India..


Petua yang arwah opah saya ajar, sama je dengan cara yang Mrs Lurve buat.. Kalau u all nak tahu cara yang Mrs Lurve buat.. KLIK SINI tau.. lebih detail dia terangkan... sama je dengan saya... (",)

Sebelum tu.. meh sini saya nak share dekat u all apa khasiat buah manjakani ni... mana tahu kot lepas u all baca, u all pun nak lakukan petua orang2 lama ni.. (",)

  1. Memulihkan kembali otot dalaman Faraj.. dengan kata lain, mengetatkan kembali 'aset' kita yang longgar... yela, u all bayanglah.. anak kita tu besar mana keluar dari 'aset' kita tu... (",)
  2. Manjakani ni sebenarnya dia bersifat menegangkan kembali otot2.. so, jika u all amalkan untuk minum manjakani, ia mampu untuk tegangkan kembali breast kita tau..
  3. Manjakani ni jugak membantu kita jadi awet muda sebab ia mengandungi anti oksidan yang kita semua tahu berfungsi untuk melambatkan proses penuaan...
  4. Yang ada keputihan pun elok guna sebab ia mampu mengurangkan cecair keputihan yang kadang2 boleh buat 'aset' kita berbau..
  5. Selain dari tu, manjakani ni pun mampu mencegah dari kanser serviks & payudara tau.... ia jugak cepat sembuhkan luka jahitan kita.. cukuplah saya tulis khasiatnya setakat ni.. Nak tahu lebih banyak, mungkin u all boleh tanya orang2 tua or cara paling mudah, google lah... hihii
CARA SAPU

U all boleh asah manjakani ni belakang pasu.. lepas tu sapu dekat tempat EPISOTOMI @ JAHITAN dekat 'aset' kita tu...

CARA MAKAN

Rebus buah manjakani & buang kulit.. lepas tu ambik isi dia & digentel2 dengan nasi & telan.. tak pun, letak dalam pisang, lepas tu terus telan supaya kita tak tergigit manjakani yang pahit tak hengat tu.. hihi

CARA BASUH

Rebus manjakani lepas tu ambik air rebusan tu & cuci 'aset' kita.. tapi tunggulah air tu suam yer... janganlah panas2 u all dah cuci.. hihii

CARA MINUM

Rebus manjakani lepas tu apa lagi.. minumlah.. hihii

PERINGATAN... RASA BUAH MANJAKANI SANGAT2 PAHIT YER... TENGOK U ALL MAMPU OR TAK NAK TELAN... TAPI KALAU KITA BETOI2 NAK, INSYAALLAH BOLEH... UNTUK BERSALIN KALI KEDUA NI, SAYA PASTI AKAN BUAT... TAK BOLEH TIDAK!!... YANG MASA ALISHA DULU TAK IKUT PETUA NI SEBAB TAK LALU NAK TELAN + SERIAU TENGOK TEMPAT JAHIT, SO, TAK BERANI NAK SENTUH... HIHII... TAPI BILA ARWAH OPAH DAH TAKDA RASANYA SAYA HARUS IKUT NASIHAT ARWAH... "UNTUK MASA DEPAN SAYA"... (^_^) 

LUPAKAN KEPAHITAN... PAHIT ITU UBAT... U CAN DO IT IBU ALISHA... LAGI 2 BULAN.. (",)

P/s : Pada mereka yang nak telan jugak manjakani tapi tak lalu yang jenis macam ni... maybe u all boleh try yang ada di pasaran kot... macam2 jenama ada... mana tahu kot2 rasa dia lebih sedap dari yang real camni.. (",)

P/s : Manjakani bukan je boleh menolong kita dalam bab kesihatan dalaman tapi jugak keintiman kita bersama pasangan.. (^_^)

PEMBERSIH PERIBADI WANITA DENGAN ESTRAK MANJAKANI

Kata2 motivasi ketika berpantang...

Tak sampai 2 bulan lagi saya akan bersalin.. InsyaAllah... Pagi ni tiba2 buat saya teringat dekat arwah opah saya.. Kalau masa saya berpantang dulu, opah banyak bagi tips2 & petua ketika berpantang.. tapi kali ni dah tak dapat tips dari arwah lagi... 

U all nak tahu tak, opah saya pernah bagitahu, dalam pantang tu pun, kita boleh bersenam.. buat senaman ringan2 je la tapinya.. Opah saya ada tunjuk dekat saya.. tapi tu la, saya kesalkan dekat diri saya ni, masa arwah ajar saya bersenam, saya takda pulak nak rakam ke apa.. ingat ingatan saya tu bagus sangat gayanya.. amal pun tak.. so, sekarang dah lupa.. adehhh.... Opah saya bagitahu saya, dia start amalkan bersenam sejak dari dia bersalinkan "paklong" saya.. maknanya, selama 50 tahun  lebih opah saya bersenam setiap kali bangun dari tidur... sebab tu lah, opah saya cergas sehinggalah dia sakit 2 bulan terakhir sebelum meninggal.. U all bayanglah, dalam umur arwah opah yang hampir 80 tahun, dia masih mampu mengayuh basikal pergi ke kedai... bercucuk tanam... jaga ayam yang penuh reban.. opah saya jugak tak nyanyuk.. sampai saat akhir dia masih kenal semua & masih mampu solat..

 Opah saya jugak pesan, ketika berpantang, pantang betoi2.. kesan dia bila dah tua nanti... lagi satu, opah saya ada jugak bagitahu suruh sapu manjakani kot kalau tak silap dekat bahagian 'aset' kita dekat bawah tu.. fungsi dia, saya dah ingat2 lupa... adehhhh... Opah saya jugak, ajar saya cara bertungku yang betoi.. bagi peranakan kita tu kembali ke tempat asal + taknak bagi buncit.. hihii.. Opah saya siap tunjuk perut dia lagi tau.. memang perut opah saya takda nak menggelebeh ke apa ke.. flat je... heheh... Orang tua2 zaman dulu2 memang banyak petua + dorang betoi2 jaga kan... (",)

Selain dari opah, saya jugak harus bersyukur mempunyai family yang jenis ambik berat bab2 pantang ni + saya pulak memang jenis suka bab2 petua lama2 ni.. hihi.. Paling saya suka, family saya ni jenis yang bila cakap terus buat saya rasa... "Oh tidakkkkkkkkk!!".. (",) Contoh...

Pak Long : Kak yong kena sentiasa pakai bengkung masa berpantang ni.. nak ke nanti perut tu menggelebeh sampai peha berlapik2... (see... sampai ke jantung limpa hempudu kata2 paklong saya tu)

My mum : Duduk betoi2.. kaki lurus ke depan.. awak tu kena jahit banyak, nanti kena jahit lagi sekali padan muka (oh tidakkkk... saya ngeri bab2 kena jahit)

My dad : Kakyong kena rajin bertungku.. jalan slow2... nak guna tandas, guna yang tandas duduk tu.. jika awak nak badan kuat, kena rajin berpantang.. semuanya untuk kebaikan kakyong... kalau sakit, kakyong yang tanggung.. abah dah bagi nasihat... (sungguh saya taknak tanggung lagi kesakitan lepas berpantang... sebab nak sibuk urus family pulak (^_^)

Ini antara kata2 family saya dekat sayalah.. saya memang suka kata2 yang jenis menusuk hati jantung limpa ni.. sebab ianya mampu jadi motivasi dekat saya.. Lagi satu, saya sendiri pun berpegang pada prinsip "SUAMI GEMUK TAKPA... ASALKAN SAYA TAK" (paham2 sendirilah yer kenapa suami saya takpa, saya tak boleh.. suami saya adalah lelaki & saya adalah perempuan)... sejak dari saya belum kahwin lagi... tambah pulak MY DEAR PUN TAKNAK ISTERI DIA GEMUK.. macam sekarang ni katanya dah ok.. (saya memang suka suami yang macam ni... tegur jika saya dah gemuk bcoz my body for my husband..) (",)

Ohya, u all jangan pulak ingat bila my dear kata tak nak isteri dia tu gemuk.. si isteri ni pulak beria bagai berdiet... tidak yer... tidak sama sekali.. seumur hidup saya tak pernah berdiet.. makan tanpa henti adalah.. hihii... saya ni menyusu badan.. nak diet apanya.. hihii

P/s : Bila seseorang menegur sesuatu dekat kita, jika kita pikir positif, positiflah ia.. jika kita pikir negatif.. negatiflah ia... (",).. Tapi lebih baik pikir positif.. barulah pemikiran kita akan maju ke depan... (^_^)

P/s : Hari ni saya akan pergi checkup..so, jejak lambat sikit saya balas yer... (",)

Cara saya jaga luka jahit selepas bersalin

Sebelum ni saya dah cerita pasal teknik meneran & pengalaman saya kena jahit, hari ni nak cerita pulak pasal penjagaan luka kena jahit tu... Tapi sebelum tu kan u all, lepas kena jahit tu kan, saya selalu jugak duk tengok tempat kena jahit tu.. hihii.. bukan apa, duk intai kot2 benang terbukak semula.. hahhah... biasalah, takut punya pasal.. hihii... Sebab takut kena jahit semulalah saya jaga betoi2... hehheh.. Ohya, ketika saya nak balik dari hospital ke rumah, kalau my dear drive & ada bonggol, time tu pun aset sakit tau.. sampai saya suruh my dear bawak kereta slow je... hahha

Bidan ada bagitahu saya, jika kita nak cuci aset kita tu, guna air suam... Macam saya, saya memang guna air suam + air rebusan asam keping... Saya tak pasti samada maklong saya yang bagitahu or arwah opah saya yang bagitahu pasal air rebusan asam keping ni.. Katanya, jika cuci dengan air rebusan asam keping, luka tu cepat baik.. Emmm saya tak pasti luka saya tu cepat baik or tak sebab saya ni selagi tak cukup 40 hari berpantang selagi tu saya duk jalan berkepit je... tak nak ambik risiko kena jaht lagi hokay.. hehehhehhe

Setiap kali mandi, saya akan cuci aset saya dengan air rebusan asam keping... bila time saya rasa nak terberak ke terkencing ke, saya akan cuci dengan air suam... Ianya berlaku selama 40 hari ketika berpantang tu la.. Ohya, mandi pun, saya mandi air suam tau.. takdanya nak mandi2 air paip tu.. sejuk tu.. kembang urat saya nanti.. hehehh... Cara duduk pun kene jaga... saya takda nak duduk bersila bagai tu yer.. saya duduk bersimpuh tapi lagi elok duduk kaki kita lurus ke depan.. Bab berjalan pulak, time tu memang saya sentiasa berkepit sampai habis pantang... tak kisah luka tu dah baik or tak tapi tetap maintain berkepit.. hihii.. Selain tu jugak, boleh dikatakan hari2 saya makan ikan haruan... tak kiralah haruan masak apa.. janji haruan.. time ni, my dear & my dad mulalah duk sibuk order ikan haruan.. hihi.. Lagi satu, saya tak makan benda2 yang agak2 boleh sebabkan aset kita tu gatal.. macam telur ke.. yela, kalau gatal... macamana nak garu... hihii

Haa nak bagitahu u all jugak... benang yang jahit luka kita tu akan tercabut sendiri tau.. mula2 tu, saya punya panik kenapa benang ni tercabut kan.. dia jadi reput... hahahha.. macam poyo je saya ni.. punya takut kena jahit.. hihi... Off courselah benang tu akan mereputkan.. hihii... Tapi saya berpeluanglah untuk pegang benang yang reput tu... ada orang yang saya tanya, takda pulak perasan yang benang mereka dah tercabut (",)

Ini cara saya jaga tau.. lain orang maybe berbeza tapi ada orang siap boleh duduk bersila bagai lagi walau baru bersalin.. maybe dia tak sakit kot... (",) Nak selit sikit dekat sini, arwah opah saya pesan.. "Time berpantang, berpantang betoi2.. kesan dia, tua nanti baru nampak.. sakit sana sakit sini..".. (tiba2 rasa menyesal sebab tak ambik berat @ tak sumbat dalam otak segala pesanan arwah opah saya pasal berpantang.. so, tahun ni berpantang tanpa dapat petua dari arwah lagi..)

P/s : Selama 40 hari saya berpantang, selama tu jugak saya tak keluar rumah suka2.. hanya 2 kali keluar pergi hospital & klinik sebab alisha kena kuning...



Untuk tatapan kami 3 beranak di masa hadapan...

Entry ni saya coretkan dekat sini sebagai untuk tatapan kami 3 beranak.. bukan apa, nanti dah tua, nak cerita balik dekat Alisha pasal ni.. takut tak ingat.. dah tua lah katakan time tu.. hihi


Arwah opah saya @ moyang Alisha meninggal hari Khamis minggu lepas (26/07/2012) pukul 3:04 petang.. Kami sampai Chemor lebih kurang pukul 10 lebih malam... jalan dekat Penang tu jammed la pulak... Arwah meninggal ketika berusia 79 tahun 4 hari... Sakit tua... Ohya, lebih kurang sebulan lebih sebelum pemergian arwah, baru kami tahu yang arwah ada ketumbuhan dalam hidung.. start dari tu lah  arwah jadi tak larat... 

Tapi ketika arwah sakit, dia bukannya terganggu akibat ketumbuhan tu tapi akibat GASTRIK yang melanda... Arwah tak boleh makan.. dalam badan penuh angin.. bila makan je, angin tu menolak kembali makanan tu keluar... Arwah sampai kurus kering... dahla memang arwah ni kurus kan.. bila sakit bertambah kuruslah.. lagipun dah tua kan.. TAPI alhamdulillah, walaupun arwah sakit, dia tetap mampu menunaikan solat + masih mengingati bacaan2 ketika solat... (",)...

________________________________________________________________________________

Patutlah 2 3 hari sebelum arwah meninggal, Alisha tidur tak lena... dia nampak resah je... kejap guling sana, kejap guling sini... time tu dalam hati saya memang dah terdetik, pasti akan berlaku sesuatu dekat opah nanti... Yela, anak2 kita kan dapat merasa semua ni, cuma kita je perlu pandai mengetahui hint2 dari anak2 kita tu.. (",) Selain tu, alisha jugak dari jenis yang makan banyak tiba2 2 3 hari tu jadi takda selera makan... nasi yang jadi makanan wajib dia tu pun, tiba2 dia tak nak.. 

Ohya, TERIMA KASIH jugak untuk Alisha sebab jadi anak yang sangat bagus ketika kami di rumah arwah.. Kalau sebelum2 ni, alisha setiap kali balik kampung, mesti dia akan menangis sebab takut orang ambik dia.. 2 3 jam lepas tu baru dia akan ok.. Tapi masa orang ramai2 dekat rumah arwah tu, Alisha langsung tak buat perangai... sangat baik.. semua orang dia nak.. tak kisah siapa nak dukung dia.. sampai kaum kerabat saya pun tegur perubahan Alisha masa tu... hihii.. Memang betoi2 memahami situasilah Alisha ni... hehhe... Kakak yang baik.. (^_^) 

Opssttt terlupa lagi satu, dekat kubur pun Alisha baik je.. bila nak balik tu kan, tak sangka yang Alisha boleh cakap.. "Nyang.. ambik".. sambil tunjuk ke arah kubur.. kira macam Alisha nak suruh bawak balik moyang dia jugak lah... Alahaiiii... bila moyang dah takda, baru Alisha nak sebut Nyang... sedangkan selama ni, ketika arwah masih sihat.. sekali pun alisha tak pernah sebut...

________________________________________________________________________________

Sejak kami kahwin, ini adalah 'pemergian' yang pertama dalam family saya... First time jugak saya tengok my dear membantu menyempurnakan pengebumian.. Tiba2 saya rasa macam bangga dapat suami macam my dear.. walaupun dia hanya sekadar cucu menantu tapi my dear pun antara mereka yang mengusung jenazah masuk ke dalam van jenazah + my dear jugak antara mereka yang mengambus kembali lubang kubur tu... Tidak berkira dalam mengeluarkan tenaga walaupun ketika berpuasa... lepas settle semua tu, memang my dear letih la kan.. 

Tapi pe2 pun, serius saya terharu sebab kalau dekat rumah, saya mintak tolong, my dear selalu cakap malas... ahhahha... yela, dah suruh buat kerja rumah, bukan kerja dia.. memanglah dia malas kan... muahhahhah... Ohya, sempat jugak my dear cakap "lepas ni tak dapat dahlah minum air kopi yang opah buat"... Alahaiiii... emmm yap, memang setiap kali kami balik Chemor akan pergi melawat arwah & arwah akan hidangkan kopi.... Haa lagi satu, my dear pun sanggup menahan mata hingga pukul 1 lebih pagi dengan membaca yassin di sisi arwah...

________________________________________________________________________________

Ketika arwah sakit, arwah memang nak semua anak2 dia sentiasa ada disisinya... Alhamdulillah jugak arwah dikurniakan anak2 yang sangat2 mengambil berat tentang ibunya... Anak yang duduk luar Perak pun, setiap minggu akan balik habiskan masa disaat2 arwah memerlukan... Anak2 yang tinggal dekat Perak, tiap2 hari datang jenguk + gilir2 jaga arwah... Ohya, ketika sakit, arwah duduk rumah anak2... bila makin hampir dengan ajal baru arwah mintak nak balik duduk dekat rumah sendiri.. Alhamdulillah jugak, sebelah rumah opah, rumah Pak Long saya, so, arwah opah tinggallah dekat rumah paklong...

Syukur sebab ketika pemergian arwah, semua anak2 + menantu2 + cucu2 berada di sisi arwah.. kecuali kami yang duduk luar perak ni.. macam saya ni ha.... tak sempatlah berada disisi arwah ketika tu kan.. tapi tetap bersyukur sebab minggu sebelum arwah meninggal saya dah balik jenguk arwah... Arwah ada tanya abah "Kakyong & Nazren(adik saya) mana..? lama tak tengok..."... sayu dengar abah bagitahu.. nasib sempat jumpa.. Arwah siap cakap "Kakyong lainkali kalau datang tengok opah, jangan bawak apa2... opah tak nak.. cukup kakyong datang tengok opah je"..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...