Saya tak pasti samada REMPAH GULAI CAP BUNGA ROSE ni ada di negeri lain or tak... Setakat ni saya tak jumpa lagi... kalau balik Terengganu ada la... Rempah cap bunga rose ni bagi saya memang sedap...!! Rasa dia tu tak reti saya nak explain camne... My dear pertama kali makan gulai ayam kampung guna rempah cap bunga rose ni masa balik Terengganu mula2 kawen dulu... Time tu mak saudara saya yang masak... Tak habis2 my dear puji tau...
Dekat rumah kami di Sungai Petani ni pun, ada jugak stok rempah ni... Tahan lama tau... simpan dalam peti ais... Ohya, nak cerita jugak pasal Gulai yang saya masak guna rempah cap bunga rose ni... My dear kan pernah cakap, "Kalau mak (MIL saya) datang sini, masaklah gulai guna rempah ni.. mak tak pernah makan"... Nak dijadikan cerita, satu hari tu, adik ipar saya datang mengejut ke rumah kami.. time tu dah malam pun.. kebetulan pulak time tu saya masak gulai ayam guna rempah cap bunga rose ni... Saya adalah jugak ajak adik ipar & MIL makan nasi kan... tapi MIL taknak mula2 tau... tapi bila lama2, MIL saya tu makan jugak akibat penangan bau gulai cap bunga rose yang menusuk ke lobang hidung ni... ahhahah... Memang gulai ni bau dia mengancam tau... menggoda..!! Gulai ni bukan setakat guna nak masak ayam tapi ikan, daging semua boleh... nak buat lauk nasi dagang tu haaa...
Cara masak dia pun sangat2 lah senang.. main campak je semuanya...!! Resepi ni mak saya yang ajar dekat saya... BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA = KISAR... BAHAN KISAR TADI + AYAM + AIR ASAM JAWA + AIR BELACAN (BELACAN YANG U ALL DAH CAMPUR DALAM AIR) + KERISIK + REMPAH GULAI CAP BUNGA ROSE + AIR = U ALL GAUL SEKATA & TERUS MASAK ATAS DAPUR DENGAN API PERLAHAN.. BILA NAMPAK AYAM DAH HAMPIR MASAK, U ALL MASUKKAN SANTAN PEKAT...
DI DALAM KUALI, U ALL BUAT TUMIS DARAT... BUAH PELAGA + KULIT KAYU MANIS + BUNGA CENGKIH + BUNGA LAWANG + CILI MESIN @ CILI BO = TUMIS SAMPAI PECAH MINYAK & BAU WANGI...
AMBIK BAHAN YANG DAH TUMIS DARAT TADI, TERUS JE MASUKKAN KE DALAM PERIUK YANG BERISI AYAM TADI... LETAK GARAM.. SIAP..!!
Sangat2 senang masak dia kan u all... Makan dengan nasi putih sedap, nasi minyak sedap, nasi tomato sedap... pendek kata dengan apa2 nasi pun sedap...!!! Yang buat kita rasa sentiasa nak makan tu... yang buat gulai ni menggoda jiwa tu, lepas makan, bau dia melekat dekat tangan... dah gaya macam makan air asam yang melekat bau di tangan tu... haihhhh,... sedapnya..!! Hari ni saya masak Gulai ayam guna rempah cap bunga rose makan dengan nasi carrot... tengah2 taip entry ni terasa lapar pulak... Nak g makan lagilah... ehhehe
Ohya sayang2... kalau ada antara u all yang nak rasa jugak rempah ni, bagitahu saya tau... Nanti saya beli bagi u all... InsyaAllah 05/06 nanti kami akan bercuti balik kampung Terengganu pulak.. So, bolehlah beli kan.. Tapi u all kene gtau saya sebelum 05/06 la yer... Komen je di entry ni atau PM saya di FB... U all blogger ke or sekadar pembaca ke, semua boleh bagitahu saya jika u all nak.. tapi kalau u all bukan blogger, tinggalkan emel tau supaya senang saya contact (",)