Memuatkan ...

Popcorn daging pun sedap..!!

Sebelum ni saya pernah kongsi resepi Popcorn ayam dekat u all kan.. Tak sangka pulak ada yang sudi mencuba... hihii


Nampak tak, Mamavouge siap hantar laporan lagi tau... Anak mamavouge, Hakim,  sukakan resepi popcorn ayam saya tu.. heheh.. samalah macam Alisha.. (",)


Rupa tak penting... yang penting rasa... muahahhah.. Gambar yang belakang tu, popcorn ayam.. (",)

Hari ni nak bagitahu u all, semalam saya try buat popcorn daging pulak... sedap hokay...!!! Saya suker..... Nak tahu camna rasa, u all kena la try.. hihiii.. Resepinya sama je macam popcorn ayam, cuma ayam tu diganti dengan daging cincang.. Meh saya tulis lagi sekali la resepi dia.. hehhe..

Daging cincang (saya guna jenama ramly) + tepung serbaguna + serbuk kari daging + garam + lada sulah + lada hitam yang ditumbuk = perap.. Bila nak goreng, getel daging tu bulat2 & gaulkan dalam tepung serbaguna.. lepas tu gorenglah.. hihii... Sedap tau.. saya makan cicah sos.. hehhe

P/s : Jangan lupa join IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013 yang akan dilancarkan esok.. (^_^)

Teknik urutan bayi Johnson's Baby

Tadi saya ada bagitahu u all yang setiap hari saya akan lakukan urutan untuk Aqilah kan... So, dekat bawah ni, saya tunjuk u all cara2 melakukan urutan bayi tu... Ini risalah dari Johnson & Johnson tau.. (",)

U all urutlah jugak bayi u all.. mesti mereka happy.. Jika tak ingat, print je risalah ni.. hihii (",) Jika u all tak paham tengok risalah ni, u all search je video dekat you tube.. confirm ada.. (",)

P/s : Urutan jugak boleh dilakukan ketika anak kita pakai baju (",)

Urutan bayi yang mengeratkan ikatan ibu & anak (",)

Saya memang suka urut badan anak2 saya.. Masa Alisha dulu, sampai umur setahun saya urut.. hihii... Saya bukan pe u all, tak nak lepas kan apa2 moment yang indah ketika anak masih kecik.. sebabnya nanti moment tu lah yang saya akan kenang sampai ke tua... (",).. Moga rakan2 lain yang masih belum ada zuriat, dikurniakan zuriat..!! Biar kita sama2 dapat merasai kebahagiaan apabila membelai anak sebab satu hari nanti, InsyaAllah kita pulak akan dibelai oleh anak.. (^_^)


Aqilah si anak yang pandai dah ready @ menyerah diri untuk diurut oleh ibu kesayangan dia.. hihii.. Saya akan urut anak saya 2 kali sehari tau... Lepas mandi mesti urut aqilah... sebab tu dari zaman alisha kecik lagi, saya ambik masa yang lama untuk siapkan anak2.. hehhe...

Ohya, time urut tu, bukan sekadar urut semata2 urut tapi, saya jugak akan sembang2 dengan aqilah... mulalah aqilah senyum lebor... hihii... kalau nak urut anak, pastikan anak bagi kerjasama tau.. kalau anak nangis2 taknak, jangan paksa.. cari masa yang sesuai.. sebab tak semestinya lepas mandi je baru boleh urut... (",)


Ini gambar Aqilah selepas diurut.. (",) Mengurut baby, sangat banyak kebaikan dia.. selain dari dapat eratkan ikatan kasih sayang antara ibu & anak, ia jugak boleh bantu dalam pembesaran fizikal anak tau.. Anak kita pun akan rasa tenang & selesa je... Lagi satu, anak pun tidur dengan nyenyaknya.. hihiii



Saya urut Aqilah guna lotion... satu badan kene lotion.. tu yang aqilah sentiasa wangi.. muahahhah.. Tapi macam alisha, masa kecik wangi... dah besar, busyuk masyam... ekekkeke.. Eh, lupa nak gtau, kita harus rebut peluang untuk membelai badan anak ni masa dia kecik, bukan apa.. bila dah besar macam alisha ni... dah takda makna, sebab dia dah taknak... hahahha

U all tahu tak cara urutan baby yang saya maksudkan ni ek?... jangan ingat macam urut ibu baru lepas bersalin tu tau.. hihiii.. Nantilah saya tunjuk dekat u all cara urut baby... saya ada dia punya risalah.. next entry saya tunjuk yer... nanti boleh kawan2 yang tengah pregnant tu belajar... Boleh urut anak jugak nanti.. hihii

P/s : Abaikan bantal yang tak semegah tu yer.. sarung bantal di ampaian.. hihii

Punyalah berusaha nak explain..

Kejadian ni minggu lepas tau... Saya ada dalam bilik, tidurkan Aqilah.. Si Alisha dekat luar dengan my dear... Sekali saya terdengar Alisha cakap, "Abah, beyak"... tapi abah dia buat2 tak dengar.. lepas tu alisha cakap lagi "Abah, beyak... uwekkkk... busuk, busuk"... hahhah.. 

Kononnya dia ingat abah dia tak paham yang dia bagitahu dia beyak, lepas tu dia explain la dengan "uwekkk... busuk".. hahhah.. Anak yang bijak, akai yang panjang... ada je usaha dia nak bagitahu apa yang dia maksudkan... hihii

Contohi Alisha.. (^_^)


Contohi Alisha yang baik ni dengan memakai tali pinggang keledar ketika naik kereta yer.. hihii... Sejak2 dah ada Aqilah ni, tempat duduk alisha dalam kereta adalah sebelah abah dia.. saya & Aqilah duduk belakang.. hihii.. Ohya, untuk pengetahuan u all, tali pinggang keledar ni, alisha sendiri yang akan suruh abah dia pakaikan.. Good girl!! (",)

Maybe sebab alisha dah biasa tengok abah dia pakai setiap kali naik kereta kot.. sebab tu alisha sentiasa jadi penumpang yang berhemah.. cewah... hehheh.. Naik motor pakai helmet, naik kereta pakai tali pinggang keledar... (",)

Kekenyangan makan beger besar... hihii

Dari tahun lepas lagi saya duk tingin nak makan beger yang daging begernya tebal tu.. tapi tak dapat2.. hahhah.. So, masa saya balik Parit Buntar minggu lepas, saya suruhlah my dear beli beger besau tu... (",)


My dear beli yang double... Ingat ke, beger ni nak lah kongsi dengan my dear & adik ipar... tapi nan adooo... Saya kene makan sorang2.. orang lain sekadar cubit2 manja ja.. dorang tak nak pulak.. 


Makan setingkat pun dah rasa kenyang... 2 tingkat apatah lagi.. hehhe.. Last2 saya simpan lagi setingkat tu untuk breakfast keesokannya... muahhaha


Ohya, rasa dia bagi saya sedap jugak.. Sos tu je yang sedap.. daging dia tu biasa je... sampai saya rasa lagi sedap daging ramly.. hihii.. opsttt atau pun sebenarnya sedap tapi sebab saya yang dah kenyang kot time tu... kalau lapar, maybe saya akan kata sedap sangat kot... ekkekek

Aktiviti 2 beradik setiap pagi..


Inilah aktiviti Alisha & Aqilah setiap pagi.. hihii.. Lepas saya siapkan Aqilah mandi, saya akan pasang video Iqra.. Mula2 Aqilah dulu layan, lepas tu baru Alisha join... sebab alisha bangun lambat dari adik.. hihii.. 

Kalau Alisha masa besar2 Aqilah dulu, camni gak.. dia hanya tahu tengok + dengar je video tu tapi tak pandai nak sebut... sekarang ni, bila dah pandai cakap, dia pun tiru sekali apa yang ustazah + kakak2 & abang2 tu belajar.. hihii


Ranking di Alexa


Hari ni tergerak hati nak tengok ranking blog saya ni di alexa.. hihii, So, ranking untuk global pada hari ni, 493 133.. Ohya, ranking ni akan sentiasa berubah2 tau... saya punya ni, kadang2 500k++ kadang2 400k++.. mana2 yang dia suka lah.. heheh

Untuk ranking di malaysia, blog saya yang ke 3550.. dah ada peningkatan.. hihii... akhir tahun lepas 4k++ kalau tak silap saya.. (",).. Kalau u all pun ada daftar dengan alexa, bolehlah pergi check jugak tau.. saja suka2 sambil menaikan semangat mood berblog.... hihii.. KLIK SINI

Update lagi pasal free diapers Alisha...

Sebelum ni, saya ada bagitahu u all yang Alisha taknak buang air besar dekat rumah MIL kan... Saya ingatkan hari tu je.... Rupa2nya, minggu lepas masa kami balik rumah MIL pun sama jugak.... Alahaiii... U all tahu tak, betapa dia taknaknya buang air besar dekat sana, dia sanggup tahan dari berak... hihii... Cerdik pulak alisha tu, dia boleh pergi duduk atas tumit kaki dia tu... semata2 nak tahan dari berak... hihii

Sampai saya ambik jalan penyelesaian, bila nampak je dia macam nak berak, cepat2 bagi dia pakai pampers... suruh dia buang je dalam pampers tu.. nasib baik dia nak buang... sian pulak saya tengok bila dia duk tahan2 dari membuang... Minggu depan, saya balik Chemor seminggu, harus bawak balik pelapit tandas alisha... nasib baik dekat chemor tandas duduk... (",)

Alisha dah berjaya free diapers untuk pagi sampai malam... sekarang saya tengah pikir bila nak ajar dia free diapers time tidur pulak... yang jadi halangan maybe saya sendirilah kot, sebab malas lagi nak bangun kejut alisha malam2.. heheh.. Tapi kalau siang hari, alisha tidur, ok je... takda pulak terkucil... malam hari tak tahulah apa cite kan... (",)

Pemenang Mini Giveaway #11

Tak tahu nak buat pendahuluan entry ni apa, so, terus umum pemenanglah yer... hihii.. So, pemenangnya adalah... 


Sila bagi saya alamat sebelum pukul 12 tengah malam ni.. Jika terlepas, esok saya akan umum pemenang yang baru... (",) Bagi je alamat dekat kotak komen entry ni... (^_^) Pada yang tak menang, nantikan kemunculan IntaNBeriaN Mega Giveaway 2013 pada hari Jumaat ni yer.. mana tau rezeki u all dekat situ.. (^_^)

Senarai nama peserta Mini Giveaway #11

U all boleh check link u all ada or tak yer... Jika sampai pukul 7 malam ni, takda apa2 komplen, saya akan suruh Alisha cabut undi.. So, esok saya akan umum pemenang... (",)
  1. http://chien-puterirahsia.blogspot.com
  2. http://belogfiqahcheeky.blogspot.com
  3. htpp://inilahcoretankehidupankami.blogspot.com
  4. http://my-adam.blogspot.com
  5. http://puankutu.blogspot.com/
  6. http://nazirahnyerr.blogspot.com/
  7. http://kisahsinenot22.blogspot.com
  8. http://umikasum.blogspot.com/
  9. http://haryatifaizal.blogspot.com
  10. http://winkwinkwinky.blogspot.com
  11. www.ecadwinkyasha.com
  12. http://miaduniaku.blogspot.com
  13. http://mimialya1.blogspot.com/
  14. http://damyagraphicdesign.blogspot.com/
  15. http://wanznoen.blogspot.com/
  16. http://cahayacita2.blogspot.com/
  17. http://dakeiza.blogspot.com/
  18. http://madieygadis98.blogspot.com/
  19. http://diarihatiku247.blogspot.com/
  20. http://mizayusof.blogspot.com/
  21. http://mylovely-fieda.blogspot.com
  22. http://sallyyatiey.blogspot.com
  23. http://anakenciksalamat.blogspot.com/
  24. www.nadiafarahida.com
  25. http://teenagersareawesome.blogspot.com/
  26. http://www.nieyxzha.my
  27. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/
  28. http://mawarplastik.blogspot.com
  29. http://www.mimiepinkummi.my
  30. http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/
  31. http://maszull.blogspot.com
  32. http://farra-izzaty.blogspot.com/
  33. http://hairuliza-anakku.blogspot.com/
  34. http://semanismama.blogspot.com
  35. http://lobaksusue.blogspot.com
  36. http://www.duniashida.com
  37. http://putributterflypunyablog.blogspot.com/
  38. http://flowerbucket92.blogspot.com/
  39. www.naniey.com
  40. http://st0ryab0utprincess.blogspot.com
  41. http://norhidayah932.blogspot.com
  42. http://miszfarahanis.blogspot.com
  43. http://ummi-iman.blogspot.com
  44. http://solehahshamsuddin.blogspot.com/
  45. http://www.permatabiru.my
  46. http://budakpendekberblogging.blogspot.com/
  47. http://msvelentine.blogspot.com
  48. www.ajumohit.com
  49. http://dialoguda.blogspot.com
  50. http://aziazidah.blogspot.com
  51. http://zira-aziz.blogspot.com/
  52. http://nurazizahyahaya.blogspot.com
  53. http://herba-tihara.blogspot.com/
  54. http://zitaomar.blogspot.com
  55. http://infonewbie.com
  56. http://opzzpinky.blogspot.com/ 
  57. http://www.mamakaybee.blogspot.com
  58. http://nanakimie.blogspot.com/

Hadiah untuk bakal pemenang IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013...

Jangan lupa join IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013 tau... Hadiah dia sangat2 best sampai saya rasa saya pun nak join... hahhahha.. U all cuci lah mata tengok gambar2 hadiah untuk bakal pemenang IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013 yer... Bodek alisha lebih2 sikit tau... hahahh.. Opsttt Alisha amanah + jujur... tak leh bodek2.. ekekekke



RM 85.00

DRESS MATERIAL SOFT DENIM = 1 PEMENANG

RM 125.00

JUBAH ARAB HITAM CORAK PAISLEY MERAH ELEGAN = 1 PEMENANG



                                                                    RM 59.00

                                                    MUSLIMAH4U NURSING = 1 PEMENANG 

RM 59.00

MUSLIMAH4U (PURPLE) = 1 PEMENANG


RM 59.00

MUSLIMAH4U (ORANGE) = 1 PEMENANG

Fanpage : House Of Pines


THALIA COTTON LOVERS PEPLUM DRESS = 1 PEMENANG


RM 49.00

SHAWL HALFMOON QEENA = 1 PEMENANG

RM 55.00

SHAWL HALFMOON LOLA = 1 PEMENANG

RM 49.00

SHAWL LILY SHEENA = 1 PEMENANG

Blog : Celesta Hijab
Fanpage : Celesta Hijab

RM 44.00

10 HELAI TUDUNG SYRIA SPORT = 10 PEMENANG

Blog : Lalin Closet
Facebook : Lalin Closet

RM 29.00

VELVET BOW SHAWL ORANGE COLOUR = 2 PEMENANG


 RM29.00

3 HELAI SCARF VOILE (BAWAL) 3 TONES WITH CUTE DECORATED RIBBONS = 3 PEMENANG

Blog : The Bag Galore 
Facebook : The Bag Galore


RM 78.00

2 IN 1 MULTI PURPOSE GLOSSY BAGS = 1 PEMENANG

Fanpage : Rinieescorner

RM 99. 90

CADAR QUEEN ROPOL = 1 PEMENANG

Fanpage : A Concept Nature
RM 23.00

RINDU FEMININE WASH = 2 PEMENANG

Fanpage : Coklatmanis2u

RM 20.00

COKLAT HELLO KITTY WITH 7 CAVITY = 1 PEMENANG

IntaNBerliaN


RM 30 = 1 PEMENANG
RM 20 = 1 PEMENANG
RM 10 = 1 PEMENANG

30 hadiah yang akan menjadi milik pemenang IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013.. Ohya, entry sebelum2 ni, saya ada bagitahu yang 30++ hadiah kan, rupa2nya 30 ngam2 je u all... Ni masalahnya bila dah makin tua... hahahhah... kira pun salah.. hari pun dah tak ingat... hihiii

Nanti join tau u all.. beberapa hari je lagi.. (^_^)

Wipe-Clean Learning Mat untuk Alisha (",)

Petang semalam, lepas balik dari checkup Aqilah & Alisha, saya ajak my dear pergi MPH.. Biasalah, kami kan minat buku.. hehhe.. Ada je yang nak dibeli.. hihii... Untuk Aqilah saya belum beli lagi tapi dalam kepala dah ada apa yang nak dibeli.. tunggu pergi lagi sekali plak.. hahah.. Maklumla u all, kalau dah masuk kedai buku, mesti berpuluh2 henggetlah yang habis... kena beli sikit2... ekekke


Ini bahan pembelajaran Alisha yang terkini... WIPE - CLEAN LEARNING MAT... Teruja saya jumpa WIPE - CLEAN LEARNING MAT.. hahah... Yela, WIPE - CLEAN LEARNING MAT ni, ala2 macam white board tau.. boleh padam... hihii...


Saya beli 2 keping untuk Alisha.. yang Numbers & Words.. bukan setakat saya yang teruja, Alisha pun sama tau.. hahhahah.. bayanglah, dia tak bagi kami bawak pun masa dekat mph tu.. dia nak bawak sendiri.. hihii.. bila dah sampai rumah, tak dan bukak baju, terus suruh saya ajar.. hahha...


Saya macam biasalah, sambil pegang tangan alisha, sambil saya ajar dia tulis, sambil saya sebut huruf.. Alisha ikutlah jugak.. heheh... Bila saya cakap A dia sebut A, saya kata B, dia sebut B.. hihii.. U all pun kalau suka, boleh beli dekat MPH.. RM 5.90 sekeping.. yang stail buku pun ada.. Ohya, setiap keping WIPE - CLEAN LEARNING MAT, kita boleh guna depan belakang tau (",)

Nantikan kemunculan IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013..!! (",)

Thanks to biras saya sebab tolong buat banner

Giveaway tahunan saya akan menjelma tak lama lagi... hihiii... Kalau tahun lepas saya guna nama IntaNBerliaN First Giveaway tapi tahun ni & tahun2 seterusnya, saya akan tukar kepada IntaNBerliaN Mega Giveaway... (",)

Haruslah guna MEGA sebab hadiahnya banyak + semuanya best2.. hihii.. InsyaAllah kali ni akan ada 30 pemenang yang akan DICABUT UNDI OLEH ALISHA... Alisha orang penting ni.. muahhahahh.. Kali ni, syarat2 untuk join GA ni lebih mudah dari tahun lepas.. NO LIKE, NO FOLLOW, JUST BUAT ENTRY SAHAJA...!! Hadiah memang best... Alhamdulillah seramai 10 sponsored yang sudi taja hadiah untuk pemenang IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013.. 

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013 akan dilancarkan pada 01/02/2013 hingga 28/02/2013.. selama sebulan.. Tahun lepas pun sebulan jugak tempoh dia kan.. hihiii... (",) Eh, u all nak tengok gambar hadiah tak?... Nanti saya up kan entry tu yer..... (",) ohya, pada yang belum tahu, Giveaway tahunan saya ni, dibuat pada bulan Februari sebabnya bulan tu adalah bulan kewujudan blog IntaNBerliaN (03/02) + bulan kelahiran saya (25/02)... hahhahhaha.. *tak menahan, nak jugak bagitahu bulan kelahiran... kekekkek

Cashout Nuffnang & new BE @ CPUV


Alhamdulillah, bulan ni saya dapat cashout lagi.. (",) Alhamdulillah jugak sebab earning bulan ni, lebih tinggi dari bulan2 sebelum ni.. hehheh.. Actually bulan ni dapat cashout RM108.72 sebab ada BE yang dah credited.. hihii.. Murah rezeki Alisha & Aqilah.. tiap2 bulan dapat cashput Nuffnang untuk 2 beradik tu (^_^)


Ohya, saya ada dapat BE baru tau.. BE SANOFI LACTACYD... bukan setakat dekat Blog utama tapi blog GA pun dapat.. hihii.. Opsttt blog GA tu memang takkan banyak earning, sebab malas nak update,.. hihii.. Bayanglah, setakat 2 hari BE tu running, Blog utama dah dapat RM3.13 tapi blog GA RM0.04... hahhah... Nampak tak, betapa jauhnya beza.. hihii... (BE ke 8 & ke 9 untuk tahun 2013)

Mini Giveaway #11 : Tinggalkan link blog di entry ini sebelum pukul 12 tengah malam (28/01/2013)





Seperti yang saya dah janjikan dengan u all.. hari ni saya nak lancarkan MINI GIVEAWAY #11.. hadiahnya EAU DE PARFUME 1.8ML (DREAMS UNLIMITED)..

Cara nak join sangat mudah :-

1) Tinggalkan link blog u all di entry ini SEBELUM PUKUL 12 TENGAH MALAM (28/01/2013)

2) (29/01/2013), saya akan keluarkan senarai nama peserta

3) (30/01/2013), saya akan umumkan nama pemenang

4) JIKA HARI RABU @ 30/01/2013, PEMENANG TIDAK MELAPORKAN DIRI SEHINGGA PUKUL 12 TENGAH MALAM, SAYA AKAN SURUH ALISHA CABUT UNDI LAGI...

5) HARAP U ALL ALERT DENGAN TARIKH SENARAI NAMA DIKELUARKAN + TARIKH PENGUMUMAN PEMENANG..

6) HARAP SANGAT2 U ALL ALERT.. SAYA TAKKAN PERGI INFORM U ALL JIKA U ALL MENANG.. THATS Y SAYA SURUH ALERT... (^_^)

P/s : Tulisan dekat blog saya, u all nampak kecik ke besar yer? (Tulisan biasa, bukan  tulisan yang saya besarkan or saya bold or highlight) (",)

Mini Giveaway #11, saya tunda sampai esok..

Okay.. saya dah tuaaaaaaaaaaaaaaaa....!! tensennya saya... ingat ke hari ni hari Isnin... rupanya dah petang baru saya perasan hari ni hari ahad..!! adehhh... Saya tak nak dituduh mungkir janji... sebab hari tu saya dah buat entry pengumuman yang MINI GIVEAWAY #11 akan dilancarkan pada 28/01/2013..

Adoiii laa... nape lah dengan saya ni... tarikh pun dah tak hengat... ahhahahh.. So, saya akan edit tarikh MINI GIVEAWAY #11... Boleh join sampai pukul 12 tengah malam esok.. (28/01/2013)... Sorry yer...  Makcik dah tuaaaaaaaaaaa,,... Damnnnn!! Tahun ni dah masuk 3 series... gini le jadinya.....

Apa punca blog lambat loading?


Tadi masa saya blogwalking ke blog Shida, saya baca entry pasal nak timbang blog ni tau... Saya pun apa lagi.. tergedik2lah timbang blog sendiri... hahahha... Masalahnya saya macam pelik + tak paham... kenapa blog saya punya size lagi besar dari blog shida tapi Load time saya sikit je... Punyalah saya tak percaya, sampai banyak kali saya duk tekan CHECK... Last2 saya dah tak boleh CHECK lagi sebab website tu dah tulis "You have exceeded your hourly limit."..  hahha.. padan muka saya.. dah tak boleh CHECK lagi.. hihii

So, sebenar2nya, apa yang menyebabkan blog kita kita lambat loading yer?... yela, dah kalau blog saya ni yang lagi gemuk dari blog shida tapi loading cepat sikit dari shida... Actually, saya pun ada gak check blog kengkawan saya yang lain... hahhah.. Jangan marah... (^_^) Kengkawan saya ni, blog dorang lagi ringan dari blog saya.. Orang lain semuanya size 100++ tapi saya sorang je sampai 200++... hahahha.. TAPI yang lagi heran tu, yang gemuk ni pulak yang cepat loading... Heran ni... 

Tapi apa2 pun, Thanks to ECA yang sentiasa bagi servis terbaik!! Dialah orang yang bertanggungjawab yang cepatkan loading blog saya walaupun berat blog saya bertambah... hihii

Ohya, nak CHECK jugak blog u all, KLIK SINI

P/s : Nieyza, saya still tak berjaya lakukan toturial awak tu walaupun dah sampai step 10

Cara untuk buka blog DOT MY


Saya dapat komen dari Nieyza pasal cara untuk kita yang blogspot ni untuk view yang DOT MY... Nieyza suruh saya inform u all cara untuk view blog yang DOT MY ni macamana... 


~ step ni pun terpakai untuk blogger blogspot..sebab korang kena tukar dns setting dalam komputer korang dulu baru boleh view blog berdomain Dot MY

1.buka control panel
2.click view network status and tasks
3.click pada connection yang korang guna sekarang
4.click properties
5.select Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)
6.click Properties
7.abaikan yang IP tu, tukar DNS setting.. select Use the following DNS server addresses
8. Masuk Preferred DNS server: 8.8.8.8
9. Masuk Alternate DNS server : 8.8.4.4
10.Click OK


So, u all try la tau... (",) Saya kan u all, dah bukak control panel tu, tapi tak jumpa pulak Network status & tasks tu.. camne ek... saya ni tak reti sangat bab2 gini... adehhh... sian.. buta IT... hehhe.. Katanya kita tak boleh view yang DOT MY sebabnya Asiahost tengah upgrade server.. tapi tak tau lah sampai bila... tapi harap2nya cepat2 lah siap upgrade server tu... (",)

Blog DOT MY ada masalah ker???

Saya ni, baru je nak luangkan masa untuk blogwalking hari ni... Baru nak start dengan blog Nieyza tapi masalahnya dah tak boleh masuk.. pelik gak.. sebab saya buka blog sendiri & orang lain blog je.. hihiii.. Try pulak bukak blog MV & Mimie... pun tak dapat gak... Mereka bertiga ni guna DOT MY tau.. thats y saya nak tanya u all.. DOT MY ni ada problem ker?? ke ataupun komputer saya ni yang ada masalah?... U all boleh tak bukak blog yang ber DOT MY ni yer? (",)


Haihhh geramnya dekat si Alisha nih!

Jangan salah paham ye u all.. bukan geram sebab marah.. tapi geram tengok telatah alisha yang comel sungguh nih!... hihiii... U all tahu tak, dia boleh main mak2 dengan patung pooh & pink bunny... hahhah.. Yang lagi syok tu, boleh pulak dia panggil pooh & pink bunny tu Aqilah... ahhaha... Bagilah nama kiki ke kiko ke.. ni letak nama aqilah pulak... ekekke


Ni pooh & pink bunny... Alisha siap tepuk tangan cakap "pandai" dekat diri sendiri lepas dia siapkan pooh & pink bunny camni... hehheh... Actually, alisha bagi 2 patung ni tidur... yang "lego" tu, kononnya bantallah... hahhah.. Ni mesti kes dia tiru saya yang selalu letak bantal berhampiran aqilah tidur.. hehheh


Tu dia... Alisha suruh saya diam.. hahhah.. katanya adik nak tidur... hahahha


Tapi akhirnya, pooh alisha tu terjaga jugak dari tidur... so, alisha dodoikan patung pooh tu untuk tidur semula... hihii


Gambar ni pulak, Alisha baru lepas "menyusukan" pink bunny... lepas tu dia sendawakan pink bunny... hahaaa.. Pandai pulak dia tepuk2 belakang pink bunny... ada gaya... ekekekk


Lepas dah sendawakan pink bunny, slow2, alisha tidurkan semula pink bunny... siap tepuk2 lagi... kah kah kah....

Geram je saya tengok gelagat alisha ni... cerdik pulak dia tu.... tahu je camna nak handle patung2 dia tu.. hahaaa.... Kalau u all tengok depan2 aksi alisha ni, mesti u all terpegun ala2 terkejut... hihii.. bukan pe, sebab apa yang dia buat adalah apa yang saya lakukan dekat aqilah... (",) Memang dia simpan dalam otak apa yang dia nampak... Saya harap bila alisha dah sekolah nanti, dia akan jadi anak murid yang cepat belajar & cepat paham.. so, nanti dia boleh ajar adik2 dia pulak... Kakak haruslah jadi contoh dekat adik2.. heheh

P/s : Berlian dekat background saya ni kan nampak timbul, so, ia buat saya rasa geram macam nak ambik je.. haihhh!

Perubahan seratus peratus... (",)

Dah tengok kan perubahan blog saya ni.. hehhe... Perubahan 100% dari sebelum ni... (",) memang ini pun yang saya nak... takda langsung design yang lama.. perubahan 100 %... Untuk pengetahuan u all, perubahan wajah blog ni adalah HADIAH DARI SAYA UNTUK BLOG IntaNBerliaN SEMPENA ANNIVERSARY KEDUA YANG AKAN DISAMBUT PADA 03/02/2013 nanti... hihii.. Ohya, dah jadi kemestian untuk saya tiap2 tahun, hadiahkan baju baru untuk blog IntaNBerliaN... hehhe

Orang yang bertanggungjawab edit blog saya, siapa lagi kalau bukan si tukang edit yang menjadi favorite saya... SI BUDAK ECA... hahha Kali ni, ECA maybe mengalami tekanan yang sedikit hebat sebab kakak dia ni terlebih cerewet... muahhahah... Walaupun macam tu, ECA tetap melayan karenah saya.. hahha.... Hasilnya seperti yang u all tengok... 100% takda design asal... !! (^_^)


Tema blog ni tetap jugak berlian.. haruslah tema berlian kan.. dah nama pun blog IntaNBerliaN.. hihiii.. Tengoklah dekat header tu, anak saya siap baring atas berlian lagi... kayo tak kayo nya ibu alisha & aqilah ni... ahhahhahha


Ini pulak bahagian footer blog ni... ada gambar 2 orang anak saya... Hug & kiss dari 2 budak comel ni untuk u all sebab sudi baca cite dorang.. heheh


Ruang untuk si kotak jerit menetap... ada jugak gambar 2 anak dara yaang come lote... kekekke


Signature saya kali ni simple.. tapi saya sukerrr!! hehhe


Icon untuk newer, home & older... ada jugak berlian pink setiap satu (",)


Bahagian ni saya paling suker... cun..!!! berkerawang & ada berlian pink.. (",)


Ini banner... Wanita, resepi, review.. Gambar Alisha & Aqilah yang mewakili diri masing2.. menandakan yang blog ni, ada coretan tentang mereka berdua selain dari coretan pasal wanita, resepi & review... (",)

Ini pun saya suker.... Watermark ni, idea saya... saya yang suruh eca letak 2 helai baju gegirl.. satu besar satu kecik... sebagai tanda blog IntaNBerliaN adalah blog lebih kepada kisah 2 orang gegirl.. @ owner blog IntaNBerliaN ni mempunyai 2 orang anak perempuan... heheh


Ini gambar blog saya kalau dari komputer saya dengan saiz skrin 20 inci.. Kalau saiz kecik macam laptop saya tu, bahagian kanan & kiri, takda nampak gambar background pun... ahhahha.... Ohya, saya memang pilih background gelap sebab saya nak bagi body post nampak "timbul" ...

Secara keseluruhannya, saya berpuas hati dengan hasil kerja ECA yang tak pernah kecewakan saya & memahami citarasa saya.. hehhe.. U all pun kalau nak edit cun2..boleh pergi tempah dengan ECA.. dia pasti sudi melayan karenah u all.. hehheh.. Ohya, ECA ada sediakan macam2 pakej tau... Untuk pengetahuan u all, yang saya punya ni, dalam pakej yang MESRA SEO.. Actually, design yang sebelum ni pun memang dah setting untuk MESRA SEO.. hehhe.. Nak tengok pakej2... KLIK SINI... Apa2 pun, saya nak ucapkan TERIMA KASIH SANGAT2 DEKAT ECA... (",)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...