Memuatkan ...

Kalau boleh nak berkepit 24 jam...

Alisha dengan adik dia ni... terlebih2 lah sayangnya... Agaknya, kalau boleh, dia nak berkepit 24 jam dengan adik dia tu... hihiii... U all layan gambar bawah ni, mesti u all dapat imagine camna alisha & adik dia... (",).. Saya tak sempat nak story panjang2 kat entry ni.. Hari ni busy melayan aktiviti berpantang... hehheh




P/s : Adik Alisha belum ada nama lagi...

Berkat susu ibu (^_^)

Rasa hati ni berbunga riang pulak... hihiii.. Tadi kan, nurse datang checkup adik alisha tau.. Lepas tu dia timbang.. Hari ni, hari yang ke 9, sepatutnya esok @ hari ke 10 timbang tapi nurse datang timbang hari ni.. (",)

Berat adik alisha pada hari ke 9, dah 2.9kg.. masa lahir 2.65kg... Nurse tu cakap apa tau... "Sepatutnya, berat baby, hari yang ke 10, mesti sama dengan berat ketika lahir tapi baby ni dah banyak naik...".. Saya ni macam terkejutlah.. yela, bila dah banyak naik, ada masalah ke kan... tapi lepas tu, nurse cakap "Jangan risau.. kira baby ni baguslah.. sihat... banyak naik.. Normally, kalau lahir 2.6kg, lepas tu dia akan turun jadi 2.5kg.. 2.4kg... & hari ke 10, kembali kepada berat ketika lahir.. 2.6kg.."

Wah... teruja + seronok saya dengar... yela, hari ke 9, adik alisha dah 2.9kg.. sepatutnya, kalau normally seperti kata nurse, esok @ hari ke 10, berat adik alisha akan jadi 2.65kg...hihii.. Alhamdulillah.. berkat susu ibu, adik alisha membesar dengan sihat.. hihii... Emmm, saya rasa, susu saya banyak selain dari sebab saya makan buah kurma, ia juga disebabkan oleh set bersalin yang saya guna jugak kot... Nanti saya kongsi dengan u all pasal set bersalin tu... (",)

P/s : BE ke 25 ( L'Occitane Anti Wringlink )telah singgah di blog GA

Seronok sebab kembali dapat menyusukan anak.. (^_^)

Alhamdulillah.. adik alisha pun sama macam alisha jugak, lepas lahir terus je pandai menyusu @ menghisap... Alhamdulillah jugak, saya masih berkesempatan menyusukan anak.. Seronoknya rasa.. yela, dah 5 bulan berhenti menyusukan Alisha... rindu saat2 menyusu... hihii

Masa hari pertama bersalinkan adik alisha (22/10/2012), secara peribadinya, saya rasa risau.. sebab susu macam tak banyak.. Opstttt actually pada hari pertama, susu awal ibu dipanggil KOLOSTRUM.. Ia berwarna kuning... Dalam otak saya ni duk terpikir samada cukup or tak untuk adik alisha.. yela, Kolostrum ni bukan banyak sangat pun... Tapi tiba2, saya terbaca artikal dekat dalam wad mengatakan yang kita tak perlu risau kerana kolostrum yang terhasil, cukup untuk baby kita...

Pada hari kedua @ malam, susu kostrum dah mula bertukar menjadi susu biasa @ berwarna putih... Hari ketiga @ malam, breast saya dah mula bengkak... Wah, sungguh saya tak percaya.. cepatnya susu saya bertambah.. sampai dah bengkak.. Time ni saya memang selalu kejutkan adik alisha dari tidur... bagi dia minum..

Lepas je hari ketiga @ selepas habis susu kolostrum, seronok sangat saya tengok adik alisha ni menyusu... hihii.. Yela u all, susu banyak + pekat mestilah adik alisha ni suka kan... (^_^) Eh, bukan setakat adik alisha ni suka, saya ni sebagai ibu lagilah suka... yela, anak saya menyusu susu saya sendiri @ susu yang terbaik ciptaan Tuhan.. (",)

InsyaAllah jika dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki, saya ingin meyusu adik alisha ni sampai 2 tahun... Kalau alisha dulu sampai setahun sembilan bulan.. (",) Ohya, masih ada lagi yang suruh saya bagi adik alisha ni minum air masak & jika takda susu, suruh bagi susu formula... InsyaAllah, saya berdoa moga2 susu saya makin banyak... tak nak campur apa2.. just susu ibu @ susu yang terbaik di dunia... (^_^)

P/s : Jika ada sesiapa yang berminat nak tempek banner iklan di blog saya, boleh inform saya yer.. (^_^)


Bila Alisha rajin study...

Alisha ni seperti yang saya pernah bagitahu sebelum ni, hari2 dia akan cari pen & buku kan.. Kalau tak belajar menulis, dia akan mahirkan lagi aktiviti menconteng dia tu... hihii.. Kalau alisha datang mood rajin nak belajar menulis, tak payah saya suruh tapi dia yang akan ambik buku & suruh saya ajar...


Ni je lah buku belajar yang alisha ada... yang lain, buku jenis yang story.. nak kene belajar membaca.. :-) Kalau u all nak tahu, alisha akan merengek kalau saya berhenti mengajar dia bila time dia rajin.. alaaa, maksud saya, macam dalam gambar atas ni... saya ajar alisha menulis sambil saya pegang tangan dia.. bila saya dah tak pegang tangan dia.. dah stop ajar.. mulalah merengek sebab dia nak belajar lagi... hihii

Bagus jugak kan ajar anak2 menulis ikut garisan camni.. sebab saya perasan, alisha ni masa mula2 ajar, saya yang pegang + gerakkan tangan dia ikut garisan tu, tapi lama2 dia pulak yang gerakkan tangan dia sendiri ikut garisan tu sambil tangan saya pegang tangan dia... (",)


Alisha ni, bukan setakat belajar ikut garisan putus2 tu.. tapi dia jugak conteng buku ni.. hihiii.. Dahla ni je buku belajar menulis yang dia ada.. yang lain, semua jenis story.. (",) Nampaknya lepas ni kene beli lagi buku camni untuk dia...

P/s : Adik Alisha masih belum ada nama... belum dapat persetujuan big boss.. hihii.. Apa2 pun, hari Jumaat mesti dah kena ada nama sebab my dear nak pergi daftar.. (",)


Senyuman Adik Alisha... (",)

Baby kan selalu je senyum secara tiba2 kan.. saya ni kadang2 rasa tak puas nak tengok adik alisha ni senyum... so, semalam, dengan gigihnya saya duk standby pegang kamera semata2 nak snap gambar adik alisha senyum.. ahhahhah

Nak jugak saya tempek gambar adik alisha senyum ni dekat sini... dapat snap 3 keping... (",)




P/s : Seronok sangat bila ada baby lagi... barulah terasa yang Alisha tu dah besar rupanya.. hihii

Kebaikan memakai Bengkung

Betapa rindunya saya dekat u all... Rindu nak nak buat entry sebab banyak sangat yang saya nak cerita pasal alisha & adik alisha + rindu nak blogwalking... tapi tu la, masa agak terhad... blog u all pun dah lama tak terjah... maklumlah, time berpantang ni lah saya nak kene jaga badan pun.. nanti tak jaga 'out' lah body... muahhahah

Ohya, sebut pasal 'out' lah body ni, semalamkan, ada nurse datang checkup saya dekat rumah tau.. So, dia nak check luka jahitanlah kan.. so, terpaksalah bukak seluar kecik.. sekali dia tengok saya susah sangat nak bukak... So, saya bagitahulah....

Saya : Bengkung ni panjang sampai ke vontot..tu yang susah sikit nak bukak seluar 'kecik' 

Nurse : Eh, pakai bengkung ke.. kalau saya tak pakai dah..

Saya : Eh, saya tak nak perut saya buncit (sambil gelak)

Nurse : Nanti buatlah sit up

Saya : Saya tak rajin nak ber sit up ni...

Nurse : Belilah korset.

Saya : (Senyum)

Secara peribadinya saya terkejut sebab dia boleh cakap macam tu dekat saya.. yela, dia pun melayu & lagi tua dari saya.. Selama ni saya ingat semua orang melayu memahami kepentingan berbengkung ni.. Nampaknya saya ni kategori yang kolot lah yer... masih pakai bengkung... hahhahah.. Tapi saya tak kisah... lebih baik mencegah kan u all... Walaupun panas walaupun ketat tapi tak kisah.. janji body boleh dapat yang asal... Jaga badan untuk tatapan mata suami tersayanglah katakan.. muahhahhahah

Ohya, alang2 tu, nak tulislah sikit apa kebaikan memakai bengkung ketika di dalam pantang...

1) Rahim kita akan cepat kecut

2) Merampingkan semula pinggang kita..

3) Ia jugak dapat membentuk potongan badan & vontot... Ohya, tapi pastikan bengkung kita tu sampai ke vontotlah yer.. kalau setakat pinggang je nanti tak cun gak.. sebab kang tak pasal2 pinggang ramping tapi vontot lebar... kang jadi macam buah pear pulak.. (^_^)

4) Elak perut kita masuk angin maklumlah, time berpantang ni.. macam2 angin yang berminat nak masuk.. hihii

5) Ia jugak mengelakkan otot perut kita ni kendur & menggelebeh.. 

6) Elakkan perut dari buncit

Banyak lagi sebenarnya.. Ohya, TIPS UNTUK U ALL... KALAU U ALL BETOI2 NAK PASTIKAN PERUT U ALL BACK TO NORMAL, MAKAN SELEPAS BERBENGKUNG TAU... MAKSUDNYA, PAKAI BENGKUNG TU DULU BARU MAKAN... (",) Macam saya buat seperti apa yang opah saya ajar... Bangun awai2 pagi.. siap semuanya dulu baru makan.. maksudnya, dah siap bertungku, berurut, berbengkung & mandi baru makan... (",)

P/s : Tak sabar nak tempek gambar Alisha & adik Alisha banyak2 dekat blog ni.. Nak bercerita pasal mereka berdua.. (^_^)

 

Kamu memang ANAK & KAKAK yang baik sayang.....

Ni entry auto publish tau.. Nanti balik Chemor, susah sikit awai2 ni nak online sebab busy bertungku la.. berurut la.. macam2 lagi lah... Ada masa baru saya update lagi... TERAMAT BANYAK cerita yang saya nak coretkan dekat sini... Tapi kali ni nak cerita pasal Alisha dulu... (",)

Ohya, ni saya nak cerita pasal semalam tau.. kiranya hari pertama saya & adik dia balik rumah selepas keluar dari wad... Alisha memang sangat2 sayangkan adik dia.. harap2 untuk selama2nya lah kan... (",) 

U all tahu tak, adik alisha sampai tak boleh menangis walau sedikit pasti Alisha akan cepat2 panggil saya cakap "Baby nangis.. susu.. sian" kiranya dia bagitahu saya yang adik dia tu menangis... suruh saya bagi susu.. kesian... bayanglah, kalau saya lambat, alisha ni akan panggil saya sampai saya pergi dekat adik dia... kalau tak, dia pulak yang nak menangis... pasal kesian... heheheee

Ada satu kejadian, saya ni menyusu adik alisha sambil baring dalam bilik.. Alisha dekat luar.. Tiba2 adik alisha menangis... Si Alisha ni cepat2 masuk bilik tengok saya ni samada tersedar or tak yang adik dia menangis.. maybe alisha ingat saya tidur kot... bila dia nampak saya terjaga & menyusu adik dia.. terus dia keluar semula... hihii

Kuku adik alisha ni panjang.. lepas tu alisha cakap dekat saya... "kuku,... panjang"... duduk kalut suruh saya potong... selagi tak potong selagi tu dia duk sebut... hihii... Risau sangat muka adik dia tu tercalar... (",)

Kalau sebelum ni, Alisha tak bagi saya berehatkan.. suruh saya berjaga sampai pagi melayan dia... tapi tidak lagi semalam... dia sangat2 baik... Langsung tak kacau saya... sebaliknya kacau abah dia.. muahahahaaa... Alisha betoi2 bagi saya rehat & jaga adik dia je.. hihii.. Sungguh tak sangka.. saya pikir Alisha akan berkepit jugak dengan saya walaupun saya baru lepas bersalin.. hihii.. KAMU MEMANG BAIK ALISHA!!  KAMU BETOI2 MEMBUKTIKAN YANG KAMU DAH BETOI2 READY JADI KAKAK (^_^)

Harap2 sikap Alisha ni berkekalan... (^_^)

P/S : Saya akan guna panggilan "Adik Alisha" selagi belum ada nama...


Memperkenalkan ADIK ALISHA (^_^)

Saya nak ucapkan TERIMA KASIH dekat semua yang doakan keselamatan saya & adik alisha.. Saya telah selamat melahirkan adik alisha pada hari Isnin @ 22/10/2012 pada pukul 4.40 petang.. Ohya, pagi ni saya akan balik Chemor.. berpantang di sana sehingga habis tempoh 40 hari.. Jika ada siapa2 nak datang jenguk.. calling2 or msg la yer.. hihii

Ohya, ramai yang duk berteka teki pasal JANTINA adik alisha kan... hehheh... Boleh dikatakan 80% meneka Adik Alisha adalah lelaki.. & hanya 20% meneka perempuan... So, apakah jantinanya??? jeng.. jeng.. jeng... LAYAN GAMBAR DULU YER... hehehee





Dah puas menatap wajah adik alisha???.... Taknak buat u all berteka teki lagi... SAYA UMUMKAN SEKARANG.... (^_^)

TARIKH LAHIR : 22/10/2012 @ 4.40 PTG
BERAT : 2.65KG
PANJANG : 51CM
JANTINA : PEREMPUAN 
NAMA : BELUM ADA TAPI SEBOLEHNYA NAK BERMULA DENGAN "NUR A....".. MACAM NAMA KAKAK DIA.. "NUR ALISHA"... NAMA YANG PENDEK + SENANG NAK PANGGIL... (",) EH, U ALL ADA IDEA TAK EK... BOLEH KONGSI, MANA TAU KOT SAYA BERKENAN DENGAN PILIHAN NAMA U ALL KER... (^_^)


Doakan saya...

Entry ringkas... saya dah keluar tanda nak bersalin agaknya.. dah keluar darah... akan gerak ke hospital.. Doakan saya & kandungan selamat..

P/s : Pasal hadiah kerongsang.. saya settle kemudian yer..


Saya nak alamat 10 orang seperti nama di entry ini.. (^_^)

Alhamdulillah... Syukur kepada Tuhan.. Akhirnya niat saya termakbul jugak... Untuk pengetahuan u all, dah lama saya teringin nak bagi hadiah untuk TOP COMMENTERS di blog saya ni.. Memang niat saya nak bagi sebelum saya bersalin anak kedua ni.. (^_^)... Tapi saya tak pernah suarakan niat saya ni dekat u all.. widget TOP COMMENTERS pun saya tak tempek dekat blog saya ni...

Sebabnya saya tahu u all betoi2 ikhlas datang singgah + komen di blog saya tanpa mengharapkan apa2 balasan... Yap sayang sayang saya ni semua... KAMU SEMUA MEMANG BAIK..!!!! Moga kehidupan kamu semua dirahmati oleh Tuhan... (",)

Kalau ikutkan hati saya ni, saya nak bagi hadiah dekat semuanya.. tapi tu la, setakat ni, hanya 10 orang je yang mampu saya bagi.. InsyaAllah... Jika dipanjangkan umur saya, dimurahkan rezeki saya, pasti saya takkan lupa untuk berkongsi rezeki dengan u all di masa akan datang.. (",)


Saya pilih 10 orang yang menjadi TOP COMMENTERS di bulan October.. tak sampai sebulan pun.. sehingga date 21/10/2012 ni jer.. (^_^)

Seramai 10 orang seperti nama di atas, saya mintak u all bagi alamat dekat saya... Kalau boleh, secepat yang mungkinlah yer sayang2.. sebabnya hari Khamis ni saya dah balik kampung.. Tapi jangan risau.. kalau u all bagi lambat pun, hadiah tu tetap kepunyaan u all jugak... hihhi


U all 10 orang ni, boleh pilih mana satu kerongsang dekat atas yang u all nak.. tapi SIAPA CEPAT DIA DAPAT yer... kalau tak, u all kena pilih yang lainlah.. hihi.. Ohya, just inform saya, u all nak yang no 1 hingga 10 tu je.. 1 sorang... (^_^)


UPDATE :

2) Ayut
5) Nurul
10) Cik Nur


Hajat tercapai... KFC ZINGER DOUBLE DOWN.. (^_^)

Saya kan, teringin sangat nak makan KFC ZINGER DOUBLE DOWN.. Dalam iklan tu nampak macam sedap sungguh... saja je nak menggoda mak buyung ni tau..hihi.. Baru2 ni, apa lagi, terus offer my dear pergi KFC... Nasib baik my dear berminat dengan offer saya tu.. heheh


Dapatlah saya makan akhirnya... memang sedap pun u all.. tapi tak tau lah pulak kot2 sedap disebabkan saya lapar tahap gaban kan.. muahhaha


Tengok keju tu.. menggoda tak???.. adehhh.. sedapnya.. teringat2 lah pulak... hihi

Ohya, untuk pengetahuan u all, actually, kami pergi makan KFC ni, saya guna duit yang saya dapat ketika buat entry sponsored LastminuteKupon baru2 ni... Memang niat saya nak guna duit hasil berblog ni untuk anak2 saya je... Tapi tu la u all, tiba2 baru ni saya terpikir, duit hasil berblog, saya tak pernah guna lagi untuk diri sendiri or my dear.. so, saya rasa tak salah, jika buat pertama kalinya saya nak berkongsi duit ni dengan my dear.. yela, bil broadband ke, elektrik ke, my dear yang bayar.. so, ambiklah duit tu sikit untuk belanja tekak kami berdua... lebih2 lagi tekak saya ni... muahhahhah... Takpa alisha sayang... duit ibu berblog ni masih ada lagi untuk alisha & adik.. ibu guna RM 35 je.. (^_^)


Pengalaman saya jaga alisha ketika berpantang...

Sebelum saya bersalinkan Alisha, ramai yang mengatakan "BILA DAH ADA ANAK, MESTI TIDUR MALAM TAK LENA".. Time orang cakap camtu, saya just senyum je lah kan... yela, saya pun tak tau camne.. belum ada pengalamanlah katakan.. (",)

Tapi kan u all, dengan takdir Tuhan, ketika dalam pantang, tidur saya sentiasa lena.. takda pun nak dapat gangguan dari Alisha... Alisha pun bukannya jenis yang suka meragam.. Baik2 je si budak kecik ni masa kecik dulu.. hihii.. Eh, Alisha pernah meragam sekali, tapi tu disebabkan oleh perut dia kembung.. gara2 saya tersilap makan.. adehhh sian alisha... nasib baik ada my dad & my mum.. merekalah yang tolong tuam alisha dengan pasir panas + sapu minyak...

Alisha jenis yang tak takut sejuk tau u all.. time pantang, kalau alisha berak, saya basuh je walaupun pukul 2 3 pagi.. kiranya saya takda nak lap guna tisu lembab tu la... steady je alisha kena air sejuk pagi2 buta.. hihii.. Ohya, tapi time mandi, Alisha mandi guna air suam tau.. hampir setengah tahun jugaklah kot mandi air suam...

Alisha jugak jenis yang tak susah nak siapkan dia lepas mandi.. sapu minyak, pakai losyen, tuam, pakai baju.. semuanya lah.. senang je... tu yang sampai sekarang ni alisha suka kalau kita belai2 badan dia.. hihi.. Kesimpulannya, jaga alisha dalam pantang memang senang.. tidur saya pun tak diganggu... Adik Alisha ni nanti, tak tahu lagi macamana.. adakah tidur saya akan terganggu or sama jugak macam alisha sebelum ni.. Setiap anak tak sama kan.. Tunggu & lihat je nanti.. (",)

Jap, nak buat kesimpulan lagi sikit.. hihii... "Jangan percaya cakap orang selagi kita tak laluinya.. maybe anak orang lain suka meragam time berpantang tapi anak u all sebaliknya..".. Kadang2 orang ni saja nak takut2kan kita tau.. saya banyak kena macam ni walau dalam apa hal.. tapi saya ni jenis selagi tak cuba selagi tu tak tahu... (",)


Alisha terkucil (^_^)

Dah lama Alisha ni tak terkucil tau.. kiranya dia dah boleh bagitahulah bila nak kencing kan.. Tapi, 3 hari yang lepas kot, Alisha boleh terkucil.. hihii.. Macam ni cite dia... Saya tengah tengok komputer, Alisha pula ada dalam bilik.. saya dah nampak dah sebelum tu yang si alisha ni duk angkut kerusi merah masuk bilik.. confirm2 ada benda yang dia nak ambiklah kan...

Tiba2 saya terdengar alisha sebut "Cing.. cing..." @ "kencing... kencing"... lepas tu dia terus datang dekat saya sambil bagitahu yang dia dah terkucil.. seluar dah basah.. hihii... Saya pun apa lagi, terus masuk bilik tengok dekat mana yang dia terkucil tu...

Rupa2nya, alisha terkucil atas kerusi merah... heheh.. Kesimpulan yang saya dapat buat dekat sini, ketika alisha tengah memanjat atas kerusi merah, tiba2 dia rasa nak kencing.. tapi disebabkan, dia masih kecik, tak reti nak turun cepat2 dari kerusi merah tu.. akhirnya, dia tak boleh tahan lalu terkucil lah alisha.. heheheh

Di siang hari, alisha dah boleh di kira lulus lah free diapers ni.. lepas ni, saya akan start dengan step kedua pulak... di malam hari, saya akan lambatkan alisha pakai pampers... maksudnya, hanya pakai ketika nak tidur je... Bila berjaya barulah masuk step ketiga... tak pakai pampers walaupun tidur di malam hari.. (^_^) Ohya, tapi di siang hari, alisha tidur memang tak pakai pampers tau... 

Eh, tapikan, tak taulah sempat or tak step kedua ni.. sebabnya, saya ada masa 2 minggu je lagi sebelum bersalin... Rasa macam tak sempat sebab minggu depan je saya akan ada dekat rumah saya ni, lepas tu dah balik kampung, tunggu masa nak bersalin.. Jika tak sempat, usaha free diapers sepenuhnya untuk alisha, saya akan sambung after pantang @ ketika dah balik duduk sungai petani nanti.. (^_^)


Pemenang Mini Giveaway #8

Semalam sebelum Alisha terlena, dia telah melakukan cabutan secara telus... Memang dia seronok bab2 cabut undi ni.. hihi.. Aktiviti bulanan dia lah katakan.. muahahahha.. Malas nak taip panjang2, terus umum pemenang... (",)


Macam biasa, sila lapor diri sebelum pukul 12 tengah malam ini... Jika tak, esok saya akan keluarkan senarai nama pemenang yang baru... (^_^)


Syarat nak dapatkan SPONSORED POST dari Nuffnang


Sorry jika u all tak jelas dengan print screen ni

Tadi kan, saya sajalah  hantar ticket dekat Nuffnang, tanya dia apa syarat2 untuk dapat Sponsored Post.. Ohya, sponsored post ni, kiranya kita akan review sesuatu produk.. ikut apa yang pengiklan tu suruh la kan.. Lepas tu, kita dapatlah income.. (",) Tapi susah jugak nak dapat sponsored post ni tau...

Syarat2 untuk dapat Sponsored Post

1) Unique Visitor harian kita hendaklah 1000 UV

2) Bila UV kita dah 1000, automatik pihak Nuffnang akan syorkan blog kita dekat pengiklan..

3) Tapi, Nuffnang hanya boleh bagi cadangan je lah kan.. sebab semua keputusan tetap bergantung kepada pengiklan.. jika pihak pengiklan pilih blog kita, maka rezeki kitalah.. tapi jika pihak pengiklan tak pilih.. kira takda rezeki lagi lah tu kan.. maybe next time.. (",)

Tinggi jugakkan dorang nak.. 1000 UV.. Emmmm kalau minggu lepas, UV saya maintain 800++, minggu ni pulak, maintain 900++.. tapi rasanya nak dapat maintain 1000++ sehari tu, maybe bukan tahun ni lah kot.. sebab saya pun dah nak bersalin.. Takpa, jika ada rezeki saya, tahun depan maybe boleh dapat 1000++ kan... (^_^)

Bukanlah nak kejar sangat dengan income berblog ni.. tapi tu la u all, jika dapat income, dikira bonus kan.. (",) Actually, saya dah mula terpikir nak tolong ringankan beban my dear.. Yela, u all yang bekerja, sebab nak ringankan beban hubby u all kan, so, saya yang duduk rumah ni, mana tahu, dengan berblog pun mampu ringankan beban hubby saya... (",) Emmm bulan ni, my dear banyak kene guna duit.. disebabkan tiba2 ada kejadian yang tak diduga... tu yang tiba2 terpikir pasal ni.. Jika saya dapat income walaupun sekadar RM50 sebulan, at least bolehlah guna duit tu beli susu or pampers anak kan.. hihi

Setakat ni, saya dah dapat lebih kurang RM500 dari hasil berblog, tapi simpan dalam bank sebab tak tahu nak guna untuk apa.. so, sekarang saya rasa duit tu or income akan2 datang, maybe saya boleh guna untuk beli susu or pampers alisha & pampers adik dia di masa akan datang.. hihi... Lagipun, duit berblog ni, memang saya nak bagi dekat anak2 pun... (",).. Bolehlah kurangkan sikit beban my dear walaupun tak banyak kan... (",) 

P/s : Walaupun belum tentu boleh memenuhi syarat tapi semangat tu harus ada... hihi


Besarnya 'kolam' Alisha... (^_^)

Actually, Alisha ni dia memang suka mandi dekat kolam tau u all... Opsttt sebenarnya suka main air je lebih... hihii.. Kalau dia mandi dalam bilik air, suka sangat duduk berendam dalam baldi... Tapi  saya sentiasa tengoklah kan... Lagipun, kalau mandi dengan  Alisha pun best jugak... tumpang sekaki main air... hihii


Alisha yang tengah seronok sebab air paip jatuh atas kepala dia.. 


Sampai terlentok2 kepala melayan perasaan.. hihii.. Bukan pe, sekarang ni kan, duk panas je cuaca.. bila air jatuh atas kepla memang rasa best je kan.. sejuk je.. (",)


Alisha ni sebenarnya ada je kolam renang yang beli dekat shopping complex tu... cumanya saya pergi tinggal dekat Chemor @ rumah my parent.. yela, dekat rumah sewa saya ni mana ada ruang sangat.. rumah parent saya tu luaslah sikit + air pun laju.. Kalau balik Chemor, barulah alisha main... (",) Takpa2, nanti duk rumah parent saya 40 hari dia boleh mandi kolam... hihii

Peserta Mini Giveaway #8

U all boleh semak samada link blog u all ada or tak.. Jika takda, inform saya sebelum pukul 7 malam nanti.. Selepas tu, Alisha akan cabut undi & pemenang akan diumumkan esok.. HARAP ALERT DENGAN ENTRY PENGUMUMAN PEMENANG ESOK YER... (^_^)
  1. http://mamalynnthestoryteller.blogspot.com/
  2. http://farra-izzaty.blogspot.com/
  3. http://inilahcoretankehidupankami.blogspot.com
  4. http://adamnigina.blogspot.com
  5. http://my-adam.blogspot.com/
  6. http://hezrina83.blogspot.com/
  7. http://mamaieyda86.blogspot.com
  8. http://mamaaryan.blogspot.com
  9. http://mazarashop.blogspot.com/
  10. http://gadisbiasebiase.blogspot.com/
  11. http://kisahsinenot22@blogspot.com
  12. http://idazaidi.blogspot.com/
  13. http://starfleet2208.blogspot.com/
  14. http://www.ajumohit.com/
  15. http://mimialya1.blogspot.com/
  16. http://attuffahumairah.blogspot.com
  17. http://hunnycoolz.blogspot.com/
  18. http://zakiepurvit.blogspot.com
  19. http://akillaibrahim.blogspot.com
  20. http://nusha1706.blogspot.com
  21. http://duniaanita74.blogspot.com/
  22. http://winkwinkwinky.blogspot.com
  23. http://www.atiehilmi.blogspot.com
  24. http://nugrulsakura.blogspot.com/
  25. http://dakeiza.blogspot.com/
  26. http://chintahati81.blogspot.com/
  27. http://yayabunga.blogspot.com
  28. http://sheila-radzi.blogspot.com/
  29. http://aimiadilahkamarruddin.blogspot.com/
  30. http://bilaupttestmulapositif.blogspot.com/
  31. http://miaduniaku.blogspot.com
  32. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com
  33. http://faridah4646.blogspot.com
  34. http://diariummi.blogspot.com
  35. http://sayadisinibukansaya.blogspot.com
  36. http://segalaluahanhati.blogspot.com/
  37. http://aziazidah.blogspot.com/
  38. http://kesumaangsana.blogspot.com
  39. http://nurazizahyahaya.blogspot.com
  40. http://rienahaiqal.blogspot.com/
  41. http://www.lindarosman.com/
  42. http://jaakechik-e-niaga.blogspot.com/
  43. http://ayudzul.blogspot.com
  44. http://www.mummycute.com/
  45. http://www.myadyna.com
  46. http://syawalsimpsons.blogspot.com
  47. http://ayuejean.blogspot.com
  48. http://mamakerry.blogspot.com/
  49. http://shiemacma.blogspot.com
  50. http://mumble-bubble-talk.blogspot.com
  51. http://norumara.blogspot.com
  52. http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com
  53. http://rosniemilindamatyamin.blogspot.com
  54. http://cahayacita2.blogspot.com/
  55. http://saifulnida.blogspot.com
  56. http://indahitukamu.blogspot.com/
  57. http://dialoguda.blogspot.com
  58. http://dewqracintakita.blogspot.com/
  59. http://www.ecadwinkyasha.com
  60. http://kawaiidyshastudio.blogspot.com/
  61. http://shimasall.blogspot.com/
  62. http://angellovesoldier.blogspot.com/
  63. http://geeazielove4eva.blogspot.com
  64. http://nazirahnyerr.blogspot.com/
  65. http://ieedaz.blogspot.com
  66. http://sayangkudinadania.blogspot.com/
  67. http://haryatifaizal.blogspot.com
  68. http://www.duniashida.com
  69. http://slight-fat.blogspot.com/
  70. http://akuayut.blogspot.com/
  71. http://chien-puterirahsia.blogspot.com/
  72. http://sayanuranis.blogspot.com/
  73. http://foolishlovevictim.blogspot.com
  74. http://shahida-mysweetlife.blogspot.com
  75. http://konspirasiteori.blogspot.com
  76. http://syazuani89sss.blogspot.com/
  77. http://ciknisa89.blogspot.com/
  78. http://normj1001.blogspot.com/
  79. http://sallyyatiey.blogspot.com/
  80. http://mymatatajam.blogspot.com/
  81. http://karimahsgsiput.blogspot.com/
  82. http://masyaamiraaimie.blogspot.com/
  83. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/
  84. http://bazilahramly.blogspot.com
  85. http://iedaimmi.blogspot.com
  86. http://cintahati-dielamanja.blogspot.com
  87. http://opzzpinky.blogspot.com/
  88. http://beloggieda.blogspot.com/
  89. http://norziehany.blogspot.com/
  90. http://daydreamingdreamer.blogspot.com
  91. http://ummuainries.blogspot.com
  92. http://budakpendekberblogging.blogspot.com/
  93. http://intanwandalaara.blogspot.com/


Mini Giveaway #8 : Siapa nak PERFUME ESCADA, komen entry ni sebelum pukul 12 tengah malam (17/10/2012)


Seperti yang saya dah janjikan dengan u all semalam.. hari ni saya nak lancarkan MINI GIVEAWAY #8.. hadiahnya PERFUME ESCADA..

Cara nak join sangat mudah :-

1) Tinggalkan link blog u all di entry ini SEBELUM PUKUL 12 TENGAH MALAM (17/10/2012)

2) Esok (18/10/2012), saya akan keluarkan senarai nama peserta

3) Lusa (19/10/2012), saya akan umumkan nama pemenang

4) JIKA HARI JUMAAT @ 19/10/2012, PEMENANG TIDAK MELAPORKAN DIRI SEHINGGA PUKUL 12 TENGAH MALAM, SAYA AKAN SURUH ALISHA CABUT UNDI LAGI...

5) HARAP U ALL ALERT DENGAN TARIKH SENARAI NAMA DIKELUARKAN + TARIKH PENGUMUMAN PEMENANG..

6) HARAP SANGAT2 U ALL ALERT.. SAYA TAKKAN PERGI INFORM U ALL JIKA U ALL MENANG.. THATS Y SAYA SURUH ALERT... (^_^)


Sambal Tempoyak Masak


Semalam ketika saya tengah masak untuk lunch, tiba2 terpandang pulak tempoyak dalaam peti ais.. Yap, saya memang suka makan tempoyak.. heheh.. Dan2 saya terpikir, bestnya kalau dapat makan SAMBAL TEMPOYAK MASAK... So, saya pun apa lagi... teruslah buat... (",)

Tapi kan, sambal ni kurang kaw la pulak.. sebabnya tak pedas... kurang cili api.. kalau banyak mesti bestkan.. Pedas2 baru sedap.. hihii.. Ohya, cara nak buat dia senang je.. Bawang Besar + bawang putih + Cili padi + Kunyit hidup + ikan bilis = ditumbuk kasar... Lepas tu tumis bahan tumbuk & masukkan air + tempoyak = Kacau sampai pekat.. Kepekatan tu ikut kesukaan u all lah yer.. (",)

Masa duk Terengganu, saya hanya kenal BUDU, bila dah duk Perak, baru kenal Sambal Tempoyak Masak ni.. hihii

Berat badan ketika mengandung...

Cakap bab berat badan, fuyoooo pregnant kali ni naik dengan hebatnya walaupun orang duk kata kecik.. hihii.. TAPI hakikat sebenarnya kenaikan berat badan saya sehingga hari ni.. dalam keadaan belum lagi bersalin ni, dah melebihi kenaikan berat badan ketika dah bersalinkan alisha... So, apa lagi.. cepat tepuk tangan untuk saya... muahahhahah

Emmmm kali ni naik banyak sebab berat badan saya ketika buat buku pink pun dah bermula dengan pen dakwat merah... sangat ringan, berbanding alisha dulu.. tu yang jadi punca.. Lagi satu, time alisha, 4 bulan alami alahan, kali ni... tiada alahan tapi nafsu makan dengan hebatnya.. hehehhe

Ketika Mengandungkan Alisha

Berat sebelum mengandung : 52 kg @ berat badan ideal..!! Sangat2 suka dengan berat ni... hihii
Berat ketika buat buku pink : 48 kg.. turun sebab takda selera makan @ alami alahan...
Berat ketika nak masuk labour room @ 40 minggu : 64 KG

SO, KENAIKAN BERAT BADAN SEHINGGA BERSALIN ADALAH 16KG

Berat pada 05/10/2010 @ selepas sebulan bersalinkan Alisha : 51 kg... Yeayyy.. kembali kepada berat asal.. dalam tempoh sebulan hokay!!... muahhaha.. OPSTTT perlu diingat, BERAT BADAN MEMANG KEMBALI ASAL TAPI BENTUK BADAN... TIDAK SAMA SEKALI... hihii.. Sebelum bersalin montok sana montok sini.. tegang sana tegang sini... lepas bersalin, jatuh sana jatuh sini,  kendur sana, kendur sini... hahahhah.. Jenuh nak 'up' kan balik... muahhahhaha

Ketika mengandungkan Adik alisha

Berat sebelum mengandung : 42 kg @ kurus kering mengalahkan bini popeye.. adehhhh
Berat ketika buat buku pink : 44 kg.. naik 2 kg sebab selera makin bertambah tapi bentuk badan tetap sekeping ibarat tiup angin pun boleh tumbang... hihii
Berat sekarang @ masih lagi berbaki 2 minggu sebelum masuk labour room : 60 kg

SO, KENAIKAN BERAT SEHINGGA 38 MINGGU 18 KG...!!! HEBAT TAK??... LAGI 2 MINGGU MAUNYA SAMPAI 20KG++ SAYA NAIK BERAT BADAN NI... HEHEH

Berat badan sebulan lepas bersalin belum tahu lagi berapa.. nanti lepas bersalin, saya update yer.. tapi mintak2lah saya dapat berat ideal @ 51kg or 52kg... taknak 40kg++ sebab tak nak kurus macam bini popeye lagi... muahahahha...

Ohya, dulu kan, sebelum saya kawen, orang selalu cakap dekat saya, nanti dah kawen & duduk rumah pulak tu.. tak kerja.. CONFIRM BADAN AKAN GEMUK LEPAS BERANAK!!.. Tapi hakikatnya sebaliknya... kesimpulannya, walau apa pun yang kita nak buat, selagi kita tak mencuba, jangan percaya dengan kata2 orang.. (^_^)


Pengumuman & Hadiah Mini Giveaway #8

Untuk Mini Giveaway #8 @ Mini Giveaway bulan ni, saya akan lancarkan esok... Kiranya awallah kan.. pertengahan bulan saya dah anjurkan.. Normally, akhir bulan.. Memandangkan minggu depan dah nak sambut raya haji + saya akan balik bersalin @ berpantang di Chemor, Perak, so, eloklah saya anjurkan minggu ni.. takut tak sempat nak pos pulak nanti.. hihii

Mini Giveaway bulan depan, tak pasti ada or tak, sebab time tu saya dalam pantang.. apa2 pun, saya akan inform kemudian.. (",) Untuk Mini Giveaway bulan ni, saya akan bagi hadiah PERFUME JENAMA ESCADA untuk mereka yang bertuah... 


Actually ni perfume saya dapat hadiah daripada penaja IntaNBerliaN's First Giveaway yang dianjurkan awal tahun baru ni... Saya tak guna pun perfume ni.. sekadar ambik bau dekat penutup dia je... Ermmm kalau saya ada guna pun, maybe sekali spray je la kot... Ntah la, saya pun dah tak berapa ingat sebenarnya... hihii


Isi kandungan perfume ni pun banyak lagi tau.. tak caya tengok gambar dekat atas ni...  (",) 100ML lagi tau... puaslah u all guna nanti.. hihii... Mana tau rezeki u all, boleh guna time raya haji nanti.. hihiii

Saya saja je nak hadiahkan perfume ni untuk Mini Giveaway kali ni.. bukan apa u all, seperti yang saya pernah bagitahu sebelum ni, saya memang peminat minyak wangi.. tapi tu la, bila dah tak kerja ni, dah kurang guna.. Lebih baik bagi dekat u all kan.. heheh.. Lagipun saya baru dapat hadiah perfume dari rakan blogger.. (^_^) 

So, jika u all berminat untuk dapatkan PERFUME ESCADA ni, jangan lupa join Mini Giveaway #8 yang saya akan lancarkan esok tau.. (",).. macam biasa, Mini Giveaway tu bermula pada pukul 7 pagi hingga 12 tengah malam sahaja... Seorang pemenang yang di cari... Jari jemari alisha yang akan cabut undi.. (",)


Akibat mengemas barang...

Sebelum ni saya pernah bagitahu u all yang alisha lah orang yang paling kelam kabut bila bagitahu dah nak tidur.. yela, kelam kabut sebab nak kemas barang yang dia main... hihii.. So, baru2 ni, ketika dah nak masuk bilik untuk tidur, Alisha kemaslah semua barang tu kan...


Termasuk masukkan semula barang yang dia ambik dalam almari rak TV tu... Nak dijadikan cerita, ketika dia tutup kembali pintu almari yang jenis tolak tu, dia tertolak kuat & terkepitlah ibu jari dia dekat pintu tu... Dia pun apa lagi, cepat2 datang dekat saya sambil cakap "Aduh.. aduh..." tapi takda menangis pun time ni... Ohya, seminggu dua ni, alisha suka tidur pakai pampers je sebab panas malam2... (^_^)


Tengoklah ibu jari alisha tu, ada kesan merah sikit kan.. tu darah pasal terkepit pintu la... (",).. Lepas tu, saya pun bawaklah alisha ni masuk tidur... time nak tidur tu, beria lah budak kecik ni menangis suruh sapu ubat dekat tangan dia.. dia pulak asyik duk cakap "Aduh.. aduh.." Padahal bukannya teruk sangat pun.. saja je tau.. heheh

TAPI yang paling kesian tu, malam tu, alisha tidur sampai mengigau cakap "Aduh... aduh".. hahhaha.. Agaknya dia mimpi pasal jari dia yang terluka tu la... hihii.. Sian Alisha, sampai mengigau... (^_^)

P/s : Tips saya ada idea buat entry.. KLIK SINI


UV terkini blog saya untuk pengetahuan mereka yang letak banner di Blog saya...

Sekarang ni saya nak kena update perkembangan semuanya cepat2.. bukan apa, minggu depan dah nak raya Aidiladha.. lepas tu, saya dah nak bersalin.. takut tak sempat nak update.. Lepas bersalin, dah cerita adik alisha + aktiviti ketika berpantang pulak bakal menyusul... Ohya, untuk MINI GIVEAWAY BULAN NI, SAYA AKAN LANCARKAN ESOK TAU... HADIAHNYA PERFUME..!!! Bulan ni buat awal.. seperti saya bagitahu tadi, takut tak sempat... hihii

Bukan tak sempat pasal apa sebenarnya... yela, makin dekat nak bersalin, takut nanti saya makin tak larat nak mengadap komputer lama2.. itu je.. bukan maksud saya tak sempat tu sebab saya bersalin awal... hihii.. Lagipun saya harap baby ni lahir macam kakak dia pada 40 minggu.. dengan kata lain, selepas raya aidiladha... sebab saya nak makan daging korban puas2 dulu... hihii.. Tahun ni, mak saya korban daging kerbau satu bahagian.. so, haruslah saya merasa dulu daging kerbau sebelum bersalin kan.. hihii

Lupakan pasal tu, saya nak tunjuk UV terkini blog saya untuk mereka2 yang beriklan dekat blog saya ni.. Nak update akhir bulan ni, Macam tadi jugak alasannya, takut tak sempat... hihii.. Saya tunjuk UV ni bukan apa u all... yela, apabila kita bukak ruang iklan di blog, so, seharusnya kita bertanggungjawablah kan.. Yela, orang letak banner iklan dekat blog kita, sebab percayakan kita, so, kita haruslah tambah kepercayaan @ keyakinan 'customer' kita tu dekat kita... (",).. Lebih2 lagi bulan depan dah start dengan pembayaran.. (^_^)

Ini adalah UV seminggu sebelum saya buka ruang iklan pada 19/09/2012.. Average 500++


Ini adalah UV dua minggu yang lepas... Average 700++


Ini adalah UV seminggu yang lepas... Average 800++

Perut gatallllllll......

Normallah kan bila perut ibu mengandung ni gatal2 kan... Tapi saya tak garu pun.. just gosok2 macam tu je dengan tangan + sapu baby oil.. Yela, risau gak nanti  lepas bersalin perut dah tak cantik... hihii

Cuma yang menjadi masalah saya sekarang ni, perut saya bukan setakat gatal.. TAPI dah jadi merah2 + bengkak2.. Alaa macam kalau kita kena tahi ulat tu.. kan dia jadi timbul bengkak2 & merah2.. camtulah.... Actually, sebelum ni kulit saya jenis sensitif, nyamuk gigit pun dia boleh bengkak2.. tapi tu dulu.. lepas bersalinkan alisha dah hilang.... 

Ni baru 2 3 hari ni jadi balik.. tu pun dekat perut yang tengah memboyot ni.. adehhh... dah la tengah gatal yang amat... Rasa macam nak je garu perut tu puas2... heheh.... Nak buat macamana yer u all... gatal sangat ni... 

Eh jap, nak tambah sikit... u all tau tak, alisha kan, suka sangat main pusat saya.. suka pegang2lah... ciumlah.. alahaiiii.. mentang2lah pusat ibu dia ni dah 'terkeluar'.. hahahha... Ibu2 mengandung semua pusat akan jadi timbul kan.. hihii.. Anak2 u all ada tak yang suka main dekat pusat tu... (",)


Berpantang rumah parent sendiri lagi best kan.. (",)

Tiba2 rasa berdebar2 lepas baca komen u all dekat entry sebelum ni.. Harapnya adik alisha akan lahir ketika 40 minggu, dengan kata lain, selepas raya haji.. bukan apa, saya sekarang belum ready lagi nak bersalin, persiapan mental saya tu belum cukup lagi... adehhh... Emmmm kalau ikutkan pengalaman my mum, ketika lahirkan kami adik beradik, takda yang lahir awal seminggu or dua minggu.... paling awal pun 2 3 hari sebelum due.. Saya pulak ketika time Alisha, 39 minggu 6 hari... kiranya 40 minggulah senang cakap.. hihi.. Walaupun ada yang cuba "menakut2kan" saya akan bersalin awal.. mean seminggu or dua minggu awal tapi naluri saya ni rasa macam tak je.. hahah... sebenarnya sebab saya dah set dalam minda, biarlah lahir selepas raya haji + time my dear ada bersama.. sebab saya nak my dear masuk temankan saya dalam labour room.. bagi support macam time alisha dulu (^_^)

Lepas raya haji nanti, saya & Alisha akan terus duduk dekat rumah my parent.. tunggu waktu nak bersalin.. Jangkaan doktor, seminggu selepas raya haji.... Yap, saya berpantang di rumah my parent.. Bukan saya tak nak berpantang sendiri tapi sebab saya rasa saya masih lagi nak bermanja dengan parent saya.. Bukan niat untuk menyusahkan mereka... Tapi di saat2 macam ni, selain dari my dear, saya jugak memerlukan parent saya... 

Lagipun saya rasa my mum & my dad mesti suka sebabnya cucu2 dia akan bersama2 dengan dia... hihii.. maklumlah, hanya alisha & bakal adik alisha je pun cucu mereka... (",) Saya ingin jadikan saat2 ketika berpantang ni sebagai satu memori yang indah untuk dikenang bila dah tua nanti... Yela, bila orang tua kita dah tiada, pasti kita akan sentiasa ingat moment2 kita bersama mereka kan.. 

Lebih2 lagi, parent saya jenis yang ambik berat bab2 berpantang ni.. so, sedikit sebanyak saya dapat belajar dalam bab2 ketika berpantang ni... Saya tak nak lepaskan peluang untuk bermanja dengan parent saya  selagi mereka ada... Emmm rasanya walau apa keadaan pun, parent kita jugak yang best kan.. Walaupun kadang2 kena berleter tapi leteran tu lah yang akan dirindui nanti.. hihii.. 

Tiba2 saya rasa tak sabar untuk 'dijaga' oleh parent saya... (^_^).. Berpantang di rumah parent sendiri sangat menyeronokkan.. Ohya, parent saya takdalah terlalu tua sehingga saya menyusahkan mereka... emmm  mereka baru berumur 52 tahun & 53 tahun.. Rasanya mesti parent saya pun tak sabar jugak untuk tengok cucu dia kan... maklumlah, my dad  memang sukakan budak2 & my mum pulak, memang hari2 duk telefon alisha.. bercakap dengan alisha walaupun alisha bercakap bahasa German.. muahahhah 

P/s : Bersyukur sebab masih mempunyai parent sebagai tempat untuk bermanja...


Tiga minggu yang terakhir...

Sekejap je... kandungan saya dah pun mencecah 37 minggu.. InsyaAllah lagi 3 minggu, bakal adik alisha ni ada dalam rahim saya.. Selepas tu, InsyaAllah, dia akan melihat dunia ni.. melihat wajah ibu, abah & kakak dia.. (",).. Actually, 37 minggu ni, bila2 je saya boleh bersalin kan.. baby dah matang... standby je.. tapi harapnya, biarlah lahir 40 minggu macam alisha dulu.. (",)

Selama 3 minggu jugaklah lagi saya akan merasa gerakan adik alisha ni.. lepas ni, dah tak dapat rasa... Adik Alisha sangat aktif bergerak.. perut pun senget benget dibuatnya.. hihii.. Kadang2 berombak2.. Alahaiii sweet je rasa moment tu... Kalau time alisha dulu, siap nampak bentuk tapak kaki lagi dekat kulit perut saya ni tau... Tapi untuk adik alisha ni, saya tak dapat nak tengok +  tak sempat pun lagi nak rakam.. yela, ada alisha, tak boleh nak tengok saya rileks sikit atas katil.. mesti datang.. tu yang takleh nak rakam tu.. hihii.. Tapi akan diusahakan jugak untuk rakam... mana tau kot2 lagi sekali saya dapat rakam tapak kaki.. hihii

Alhamdulillah jugak setakat ni saya tak mempunyai masalah apa2.. kaki pun tak bengkak.. duk kurus kering nampak urat macam sebelum pregnant... adehhh... saya pun pelik... padahal saya ni aktif je berjalan.. Apa2 pun alhamdulillah... baguslah kan tak bengkak.. senang saya nak buat kerja + nak bergerak (",)

Perasaan saya sekarang ni tak tau camne... happy ada, takut pun ada.. takut tu sebab takut untuk merasai kene jahit lagi sekali.. hihii.... Dalam masa yang sama, ada gak rasa tak sabar.. tak sabar nak tahu jantina adik alisha + nak tengok reaksi alisha bila dah ada adik.. hihii.. Tak sabar jugak nak rakam pertemuan pertama alisha & adik dia nanti... (^_^) Lepas ni, mesti blog saya akan bertambah ceria dengan cerita pasal alisha & adik dia... 

Apa2 pun, u all doakan saya moga saya selamat melahirkan anak yang sihat & cukup sifat & segalanya lah yer u all... Moga proses kelahiran nanti dipermudahkan... (",)

P/s : BE ke 24 (Maxis Talk More 28) telah singgah di blog GA..


Saya nak offer dekat u all... (^_^)

Saya nak bukak offer dekat u all yang link blog dia, masih belum ada di bloglist saya dekat sidebar tu, untuk submit link dekat entry ni... Bukan apa u all, saya perasan, ada je antara u all yang selalu singgah blog saya, tapi saya tak masukkan lagi dalam bloglist... adehhh

Yela, ada yang selalu singgah & komen.. sangat rugi jika saya tak masukkan u all dalam bloglist... Tapi tu la u all... saya takut ada yang saya terlepas pandang.. macam tak syok la kan... so, u all jangan segan silu bagi link u all dekat saya tau.... (",)

Pada u all yang dah ada dekat bloglist saya tu, tak payah lah bagi link lagi yer.. hihii.. Ohya, u all boleh check link blog u all di sidebar bahagian BERLIAN GRAFF PINK & BERLIAN FLAWLESS BLUE

Sharing is Caring... (",)


Hari ni saya nak berkongsi dengan u all.. Actually, sebelum ni saya ada join, LIKE, FOLLOW & GIFT..!! dari Hijabul Azzwaa Boutique... Senang je caranya, Like Fanpage, Follow Blog & bagi alamat kita, lepas tu mereka akan hantar sarung tangan @ gift seperti gambar dekat atas tu dekat u all.. (",)

Sangat senangkan... TAWARAN ni sah sehingga NOVEMBER 2012.. So, jika u all pun berminat nak dapatkan gift dari Hijabul Azzwaa Boutique bolehlah KLIK SINI.. Saya doakan moga bisnes beliau akan terus maju & dimurahkan rezeki... (",)   

Eh jap, terlupa pulak, jika u all free, meh la join sekali GA yang dianjurkan oleh Maya Amir.. Hadiah yang ditawarkan pun menarik... Tarikh Tutup dia 04/11/2012.. sehari selepas due date saya.. hihii.. Saya nak join jugak sebagai tanda support rakan2.. tapi belum join lagi.. InsyaAllah... pasti akan join jugak nanti.. (",) So, jika u all nak join, KLIK SINI yer...


Bayam Goreng Rangup, menu petang kami hari ni (^_^)

Ni lah kerja ibu alisha bila dah terlebih rajin... *uwekkkk macam poyo je.. hihii.. Hari ni saya buat BAYAM GORENG... Bagi saya sedap sebab rangup.. bila gigit je bunyi "krup krap".. hihi.. Opssttt tapi my dear cakap keras... muahahhahha Bagi saya pulak dah ok... ala2 makan keropok/snek.. hihii


Haa tengok dalam gambar atas ni, bila saya pegang dia tegak je, takda nak terkulai bagai.. hihii.. Actually, nak kene goreng dalam minyak yang betoi2 panas + garing sikit.. kalau tak, dia lembik... (",)


Cara nak buat, senang je... Tepung gandum + garam + air masak + serbuk kari ayam/daging = bancuh tak terlalu pekat or tak terlalu cair.. Celup bayam dalam adunan & goreng.. (",).. Ohya, bila dah masak, u all lapiklah dengan tisu.. bagi tisu serap minyak sikit... biasalah, goreng2 ni kan berminyak.. (",)

P/s : Saya sedang balas jejak u all, tapi slow2 la sebab line suka putus2 + broadband dah habis limit... (^_^)


Cara saya ajar Alisha kemas barang mainan

Actually, saya dh lama ajar Alisha kemas barang lepas dia buat main tau.. Dari awal tahun lagi.. time tu, umur dia belum pun lagi setahun setengah... TAPI untuk pengetahuan u all, pada masa tu, saya ajar Alisha,. sikit pun dia macam tak ambik port apa yang saya ajar.. dia tak nak kemas, saya jugak yang kena kemas.. takpalah, saya pikir maybe ianya terlalu awal untuk alisha memahami maksud "MENGEMAS"...

Lepas dari tu, saya dah tak ajar.. TANPA DISANGKA2... bila alisha berumur 2 tahun ni, automatik dia tahu kemas sendiri.. Saya pun terkejut.. Bila dipikir2 balik, ini maknanya, apa yang saya ajar ketika dia umur setahun lebih tu, alisha simpan maklumat tu dalam otak.. sampai masa, automatik dia tau je buat.. (^_^)..

Cara yang saya gunakan adalah first, saya bagitahu dekat Alisha.. "Lepas main, Alisha mesti simpan kembali barang yang Alisha dah main tu.. bila nak main lagi, alisha ambik la semula.. Alisha anak perempuan, mesti kena rajin.." or apa2 je lah u all boleh cakap supaya anak u all memahami apa kepentingan mengemas... (",)

Second, saya kemas barang bersama2 dengan Alisha.. tapi bukanlah kemas macam tu je tau u all.. kemas sambil buatlah sesuatu yang agak2 alisha tengok rasa macam seronok.. hihiii.. Contohnya, sambil kemas tu, sambil mengira sambil masukkan dalam bakul.. so, secara tak langsung, anak kita dah belajar mengemas + belajar mengira.. (^_^) Kalau mengemas sambil kita jalan macam kuda tu pun ok je.. alaaa pendek kata, nak bagi anak kita rasa macam seronoknya mengemas... hihii

Third, seeloknya, gunakan nada yang 'manis' ketika suruh anak kemas barang.. jangan guna nada yang keras, ala2 memaksa tu... nanti dia pun rasa tak enjoy.. cewahhhh mengemas pun nak enjoy... muahhahah  

Untuk pengetahuan u all, sekarang ni, setiap kali kami nak masuk bilik untuk tidur.. Alisha lah orang yang paling kelam kabut, sebabnya, barang yang dia main belum kemas... hahhah.. so, dia pun apa lagi cepat2lah kemas.. hihii.. saya pun sambil2 tu tolong jugak dia kemas & bagi 'arahan'... ahhahhah... Ohya, Alisha paling suka part nak kene angkat tilam + tutup suis... Actually, saya ada angkat tilam bujang letak dekat depan Tv setiap malam, so, sebelum masuk bilik, saya akan ambik simpan.. time ni lah, alisha akan tolong angkat jugak sambil2 tu kami berdua cakaplaah.. "aduh... berat.."... siap dengan mimik muka lagi.. hihi..  lepas tu kami gelak2... hehhe... tak ke alisha akan rasa enjoy dengan aktiviti mengemas tu... (",).. Bab tutup suis pulak, saya akan dukung alisha & suruh dia tutup, bila dah tutup saya pun cakap "Dah gelap..".. heheh... Alisha pun tiru jugak cakap macam tu walaupun kurang jelas tapi saya paham... (^_^)




Saya terkurung dalam bilik mandi...

U all tahu tak, anak kesayangan saya tu, dah pandai kunci pintu bilik mandi rupanya... Saya baru tahu selepas terkena... heheh,... Semalam, saya mandi kan, tengah2 mandi tu, saya dengarlah si Alisha ni duk main pintu bilik mandi.. Saya buat tak tahu je lah.. tak terpikir langsung yang alisha mampu kunci pintu bilik mandi tu...

Sekali, apabila saya nak keluar dari bilik mandi, terkejut saya, rupenya pintu dah terkunci.. Alahaiii... Saya pun apa lagi.. jerit2 panggil my dear + ketuk2 pintu bilik mandi tu.. Bila my dear bukak, terus tanya saya siapa yang kunci.. Lepas tu saya cakaplah, sape lagi kalau bukan Alisha... Yang si Alisha ni pulak, bila my dear bukak pintu bilik mandi tu, dia boleh gelak dekat saya... hahahhha...

Inilah anak2.. masih belum paham.. yang dia tau, gelak, ketawa... hihii... My dear cakaplah, Nasib abang ada dekat rumah, kalau takda macamana... tu la u all, saya pun terpikir camtu.. kalau time tu my dear takda, habislah saya... yela, dalam toilet bukan ada telefon.. silap haribulan, Alisha yang duduk dekat luar bilik ni pulak yang menangis... hihiii

Untuk keselamatan, lepas ni, saya akan ajar Alisha cara nak buka semula pintu tandas yang dah terkunci... (",)

P/s : Sorry belum habis terjah u all dari semalam sebab tenet saya tenat tak habis2 lagi ni... adehhh


Motivasi untuk parent yang CEPAT MARAH pada anak2...

Saya taknak cakap lebih2.. sebab saya pun masih baru bergelar ibu & anak baru sorang.. Walaupun macam tu, saya suka berkongsi @ buat entry cara saya didik alisha.. dengan kata lain cara psiko la kan... Kat sini saya tak nak cerita pasal cara psikologi tu, sebab takut ada orang tak suka.. yela, cara didikan kita dekat anak2 tak sama kan... (^_^)... 

Walaupun hakikatnya, saya bercerita saya guna cara psikologi tu, untuk anak saya yang berusia baru 2 TAHUN, bukannya untuk anak yang berusia 20 TAHUN... Budak 2 Tahun masih belum tahu baik buruk berbanding mereka yang dah besar.. Kalau dah besar, dah 20 tahun baru start nak guna cara psiko, maybe ianya sedikit sukar berbanding umur 2 tahun.. (^_^)

Apa2 pun, SAYA NAK SANGAT2 U ALL RENUNG2KAN KATA2 DEKAT BAWAH NI... KALAU BOLEH, BACA DARI AWAL SAMPAI AKHIR.... (",)

OHYA, IANYA SAYA COPY DARI FACEBOOK TAU... 

Bagi mereka yang suka marah-marah kat anak sendiri kerana sayang dan untuk mendidik....

1. Kita adalah orang matang, anak kita masih tak matang, mengapa yang matang perlu marah pada yang tak matang?

2. Kita orang besar, mereka orang kecil, mengapakah orang yang besar perlu marah pada orang yang kecil?

3. Kita adalah orang yang berpengalaman, anak-anak tidak pernah lagi melihat dunia... mengapakah harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita...

4. Masih ingat teori ini?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang marah perlu berjerit antara satu sama lain walaupun duduk bersebelah?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang yang saling menyayangi lebih suka membisik antara satu sama lain walaupun duduk berjauhan, atau di telefon?

Apabila kita marah, dua hati adalah berjauhan, oleh itu, mereka memerlukan suara/nada yang kuat untuk berhubung. Masalahnya, makin dijerit, makin berjauhan.

Bagi mereka yang kita sayang, dua hati adalah dekat, jadi tidak perlu untuk menjerit-jerit, hanya perlu membisik sudah terasa dekat. Makin dibisik, makin terasa sayang.

Itulah keajaiban ciptaan Allah pada sistem badan manusia.

Maka, persoalannya, jika kita ingin mendidik anak-anak kita... perlukah kita marah-marah padanya walaupun mereka berbuat silap?

Sekiranya menggunakan pendekatan marah-marah, tanya pula diri, adakah kita mahukan anak kita mendengar kata-kata dengan hati mereka berjauhan dengan kita?

Atau kita mendidik dengan berbisik, supaya mereka faham dengar dan hati mereka kekal dekat dengan kita?

Apabila kita sudah mula marah-marah pada anak, tanyalah diri sendiri adakah hati kita dan anak kita sudah berjauhan?

Hubungan ibubapa dengan anak-anak yang terbaik ialah anak-anak menganggap ibubapa sebagai sahabat karib dengan penuh penghormatan tanpa rasa segan silu untuk berbincang segala masalah dengan ibubapa.


P/s : Renungan untuk diri saya jugak...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...