Memuatkan ...

Pssttt nak inform pasal MINI GIVEAWAY lagi ni.. hihii

InsyaAlalh saya akan buat mini giveaway tu minggu depan.. sebabnya petang ni saya akan balik kampung my dear, so, nanti bolehlah ambik makanan yang saya duk beria mengidam tu.. hihii... Alaaa makanan yang saya beria nak tu, saya dah beli extra untuk u all pun.. TAPI HANYA UNTUK SORANG PEMENANG YANG BERTUAH je la yer... (",)

InsyaAllah... sape yang bertuah tu, dapatlah rasa makanan yang diterbangkan khas dari SARAWAK... So, dah tahu ke apa dia????!!.. hehhehe.. Jika nak jugak, jemputlah join MINI GIVEAWAY saya yer.. (",)

Mini Giveaway tu akan dilakukan pada hari ISNIN minggu depan @ 02/07/2012... Macam biasalah.. mini giveaway hanya berlangsung satu hari je.. hingga pukul 12 tengah malam.. so, jangan lupa yer.. hehehhe


Ingat nak tolong lipat, rupanya duk pilih mana yang cantik.. hihii


Ni entry sambungan kejutan dari alisha hari tu.. baru nak update.. ahhahha.. Baju yang alisha sepah2kan tu, saya ambiklah simpan dalam bakul... (bakul biru belakang alisha, dalam gambar).. Malam tu, si alisha ni sibuk keluarkan baju2 dia tu dari bakul.. saya ingat ke kot2lah dia baik hati nak tolong saya lipat.... Tapi rupa2nya....

Dia boleh pulak, pergi ambik baju tu satu persatu sambil tunjuk dekat saya sambil cakap "Cantikk..."... hahhahah... Apa hal ntah, tiba2 je rajin memilih baju dia.. tu yang dalam gambar tu baju tu jadi 2 bahagian.. hihii,... Ke alisha dah nak pilih baju untuk bagi dekat adik dia??.. Alahaiii sayang... sabar yer... Jantina adik pun belum tahu lagi.. lagipun baju alisha tu besar... baju masa alisha baby, barulah boleh bagi adik.. hihihi

Guling2 last2 tidur dalam rumah sendiri.. hihii


Ni cerita pagi semalam... semalam kan alisha bangun awai... sebab lapar... Lepas dah makan, alisha nak tidur semulalah.. tapi tu la, bukan senang dia nak tidur sekarang ni.. puas bergolek baru tidur... Macam semalam.. sebenarnya dia baring depan TV.. golek punya golek, merengek punya merengek.. last2 dalam rumah dia jugak, dia boleh terlena.. hehehhe

TAPI tu la, rumah dia tu, saya letak atas lantai je.. kalau nak guna baru ambik letak depan TV.. ni kes golek punya pasal.. last2 alisha tertidur atas simen.. alahaiii... kalau tau, saya lapik tilam kecik dalam rumah dia tu... (",) Ohya, saya kesian tengok dia baring atas simen, so, saya angkatlah masuk bilik.. last2 dia merengek + sambung golek lagi.. baru boleh tidur... alahaiiiii

Haaa nak cite u all pasal malam semalam... Badan alisha dah ok.. dah kebah.. tapi tu la u all.. merengek sepanjang masa.. asal terjaga dari tidur merengek.. menangis2.. yela, tidur alisha sekarang dah tak lena.. betoi ke sebab putus susu sampai jadi macam ni yer??.. susah betoi nak tido gayanya...  

Duk merengek je.. kadang2 sampai rasa macam.. "eeeee eeeee eee"... adoi... nasib tahap kesabaran tu tinggi lagi... adehhhh.. Semalam, sampai tak tahu dia nak apa... bagi tu tak kene bagi ni tak kena.. alahaiii.. alisha padahal bukan jenis macam ni tau u all... lepas berhenti menyusu.. lepas tu alisha demam & terus jadi macam ni... Hebat dugaan berhenti menyusu ni rupanya... masa nak hentikan alisha dari menyusu tu senang je.. tapi dugaan selepas tu rupanya lagi hebat... (",)



Alhamdulillah... rezeki anak... BE silih berganti... (",)


Mula2 sekali saya nak mintak maaf dekat semua yang saya belum balas komen lagi.. saya tahu, sangat2 ramai lagi yang saya belum balas jejak.. Semalam tak sempat la u all... Adoiiiii.. Dugaan... masalah Alisha ni tak habis2 lagi... Sabar je la... Nantilah saya story.. pagi2 ni duk melayan alisha lagi.. (",)

Ohya, saya buka akaun Nuffnang tadi, sekali terpandang saya dah dapat BE baru untuk blog utama ni.. hihiii BE TOYOTA VIOS IMPROVEMENT... Ini BE ke 12 untuk tahun 2012... Alhamdulillah... syukur sangat2... baru lagi kehabisan BE hari Rabu baru ni, alih2 hari Jumaat dah dapat BE... (",)

P/s : BE ni kali ni menetap dekat header... kalau berkenan nak tahu pasal TOYOTA VIOS... klik lah yer.. hihii


Rajin sampai terlena.. hihii

Setiap hari, Alisha mesti ambik pen untuk "menulis" @ conteng2... Pendek kata pantang jumpa pen lah.. hihi Macam semalam, tak sangka dalam duk demam dia tu pun.. jumpa pen, ada hati jugak nak conteng2.. hehhe


Tapi yang kesian tu.. semalam kan dia masih lagi demam, so, dia menulis sekejap, last2 terus terlena.. sambil pen dekat tangan, buku bawah badan.. alahaiiii... mengantuk sangatlah tu.. (",)


Demam2 pun sibuk nak "study" jugak si budak alisha ni.. heheh.. Ohya, hari ni, di siang hari ni, alisha nampak ok je.. aktif.. sekarang tengah kongsi komputer dengan saya.. duk tengok citer upin ipin.... hihii.. Tapi tu la, malam nanti tak tahu apa cerita lah... tapi saya harap, moga2 malam pun alisha tetap sihat macam siang hari & sihat sepenuhnyalah pendek kata... (",)

P/s : TERIMA KASIH ATAS DOA U ALL UNTUK ANAK SAYA.. (",)


Alhamdulillah... rezeki dengan Exabytes.. (",)

Hari tu saya ada terbacalah entry yang Kak Aju & Kak Fieda apply iklan Exabytes ni.. bulan 3 or bulan 4 macam tu lah lebih kurang.. Tapi saya tak apply pun.. yela, time tu, dia nak UV MAINTAIN 300.. sedangkan time tu, UV saya 200++ je... memang tak layaklah kan... hehee (",)


Tapi baru2 ni, saya tergerak hati nak apply.. Bila tengok syarat.. UV HARIAN DAH UP KEPADA MINIMUM 350.. Alhamdulilah, UV saya mencukupilah untuk minimum UV tu kan... So, apalagi.. saya pun apply lah.. tak sangka dapat.. tu yang banner exabytes elok je menempek dekat bawah header saya tu.. hihii..

Ohya, iklan ni untuk contract 3 bulan je pun.. lepas tu kalau UV ok, bolehlah sambung lagi.. (",) Dia offer saya RM 45 untuk letak dekat header & RM 40 untuk sidebar (bayaran untuk 3 bulan).. Jadilah dari takda langsungkan... dapatlah tambah duit poket alisha selain Nuffnang.. heheh

Kalau u all pun nak apply.. u all just print screen statistik UV u all dekat akaun Nuffnang selama sebulan & send ke emel marketing@exabytes.com.my.. Keterangan lanjut klik SINI.. Ia tidak menjejaskan status GLITTERATI Nuffnang u all tau.. Itupun saya tahu sebab Kak Aju & Kak Fieda bagitahu(",)


Saya sajalah apply nak tempek iklan ni dekat blog.. yela, tak lama lagi, adik alisha nak lahir.. so, bila tempek iklan ni.. dapatlah income lebih.. kan nanti dah ada adik, duit hasil berblog ni alisha kene kongsi dengan adik dia pulak... hihii

P/s : Slow2 saya balas jejak u all yer... baru berkesempatan mengadap blog.. pagi tadi sibuk melayan alisha + buat kerja rumah.. (",)

Dugaan yang tak henti2 untuk Alisha...

Kalau u all perasan, dekat tengah2 bibir alisha ada warna hitam... tu adalah darah yang dah kering...


Saya tak tahu nak cakap apa dah... sejak2 alisha demam ni.. minum susu pun tak nak..!! Semalam, memang tak minum susu langsung.. saya buat punya banyak.. sikit pun tak minum.. Alahaiiii.. saya ni kesian tengok dia.. bibir dia dah merekah2 akibat kering... yang tak boleh tahan tu, siap BERDARAH.... Adoii laa....

Hari ni dah 4 hari dia demam... siang macam ok.. aktif sikit.. malam dia start tak larat.. tapi malam semalam cergas sikit dari kelmarin... hari ni still lagi panas.. Semalam, siang eloklah dia makan nasi bubur + sup yang saya buat tu... tapi malam, dia tak nak makan sebab badan dah lemah.. tu yang tengah2 malam, bangun makan tu... alahaiiiiiii

Bila dia tak minum susu... buat saya susah hati tau.. air pun kurang.. adoiiii... tak tahu nak cakap apa ni... Harap2 alisha cepatlah sembuh...

Cerita Alisha malam semalam...

Malam tadi alisha tido dah awai tau.. tapi dekat pukul 12 tengah malam, dia boleh terjaga pulak... saya & abah dia pun dah separuh lena time tu... Dia terjaga pasal LAPAR la u all.. alahaiiii.. kesian pulak.. sejak2 putus susu ni... sentiasa lapar tengah2 malam or pagi2 buta.. dah lah semalam demam.. (",)

Saya bawak alisha pergi dapur, dia nak MAKAN ROTI CICAH AIR MILO.. so, saya bagilah... dah habis, dia mintak pulak DONUT.. saya bagilah donut... dah habis donut, dia mintak pulak NASI.. alahaiiiii... saya bagi nasi.. dah habis nasi??.. dia mintak pulak OAT... adehhh... saya masak air & bagilah oat segera dekat dia... bila dah habis, dia mintak air masak.. Alhamdulillah.. lega.. dalam hati pikir, mesti alisha akan mintak nak tidur pulak... TAPI RUPANYA... ALISHA BOLEH MINTAK BUKAK LAPTOP... adoiii... Saya terus angkat dia, masuk bilik... mata ngantuk oooo... tak larat nak layan.. hihii

Gambar pukul 6:30 pagi.. bangun terus makan roti..

Pagi ni pulak, dia terjaga pukul 6:30 bagitahu lapar lagi.... adehhhh... terus saya bawak pergi dapur, bagi dia roti... nasib ada stok... (",) 

TAPI kan u all... hikmah disebaliknya, semua kerja, jemur baju, kemas baju & basuh pinggan mangkuk.. semua dah siap semalam, time alisha makan tu... so, pagi ni kemas rumah je la... muahhahha

P/s : Bukan senang anak2 nak lalui pengalaman putus susu rupanya yer...

Alisha perasan comel walaupun.......

Ni cite sebelum alisha demam... Saya tak sedar pun bila masa dia pergi conteng pipi dia tu... hihhii.. Sedar2 je saya tengok pipi dah berconteng sambil tengok cermin... perasan masih cantik walaupun pipi bercontenglah tu.. muahahahaa


Tengoklah pipi dia tu.. bukan satu contengan tapi entah berapa kali dia conteng pun tak tahulah saya... hihii... Nak jadi askar ke apa budak kecik ni.. ke perasankan diri tengah guna blusher... hahahaaa


Dia bukannya conteng sebelah.. tapi kedua2 belah pipi dia.. siap masih mampu tersenyum lagi... maklumlah.. alisha perasan diri dia tetap comel... muahahahaaa

Makanan untuk orang demam.... (",)

Memandangkan sekarang ni Alisha tengah demam... so, hari ni saya masak menu khas untuk alisha... Yela, semalam sampai tak nak makan langsung... sekadar ratah ikan goreng je... susah hati saya dibuatnya....


Hari ni saya masakkan alisha air bali & nasi bubur... Air bali tu, selain alisha, ibu & abah dia pun boleh tumpang sekaki.. hihiii


 Selain tu, saya masakkan sup ayam.. Ni kira menu untuk alisha & kami jugaklah.. Hari ni kene join menu orang demam.. heheheee


Sup ayam ni saya buat simple je TAPI SEDAP + WANGI..!! muahhaah... pergi ambik dekat MyResepi... hihii Tapi macam biasalah.. saya cuma letak bahan yang ada je lah... CARANYA : Bunga cengkih + Bunga lawang + Kulit Kayu Manis + Buah Pelaga direndam dalam air panas yang baru masak sampai air tu suam & toskan (air rendaman jangan buang)..... tumis bawang merah & bawang putih blend + halia ketuk + 4 sekawan yang u all dah toskan tadi... Lepas tu masukkan ayam biarkan lebih kurang 10 minit bagi semua tu meresap sikit dalam ayam.. lepas tu masukkan air rendaman 4 sekawan + air biasa/paip... bila dah didih, masukkan ubi kentang + lada sulah + garam.. SIAP! (",)

Alhamdulillah.. Alisha berselera makan menu yang saya sediakan ni.. Lega sikit hati saya tengok.. (",)

P/s : Maybe alisha demam nak boleh cakap kot.. sebab tiba2 sekarang ni, alisha dah mula pandai cakap dari sebelum ni.. tiba2 dah boleh buat ayat 3 4 patah perkataan pulak... hahhahha... Opstttt tapi maybe bercampur dengan demam rindu "botol" susu kot.. sebabnya, semalam banyak kali dia try pegang breast saya... alahaiiii (",)

Alhamdulillah.. rezeki untuk Alisha... (",)

8 bulan pertama = RM 62.21, 4 bulan berikutnya = RM 63.21, 4 bulan akhir = RM 135.28

Tadi saya check akaun Nuffnang, BE CELCOM SOX DRUM & BASS dah pun jadi ME... so, apalagi.. saya pun teruslah cashout... sekarang ni, blog ni dah ketiadaan BE... hahhahha.. Alhamdulillah.. ini kali ketiga saya dah cashout & kali ketiga jugaklah rezeki dari Nuffnang untuk Alisha....

Alhamdulillah jugak, dengan kehadiran u all yang suke singgah baca cerita alisha lah yang membantu alisha dapat duit poket.. hihiii..(terima kasih yer u all). Duit ni saya tak tahu lagi nak belikan apa untuk alisha.. Buat masa ni simpan dululah duit ni agaknya... maybe boleh guna untuk alisha beraya nanti ke... entahlah.. yang pasti duit ni untuk alisha... TAPI bila dah ada ADIK.. kenalah berkongsi yer sayang ibu... hihiii

__________________________________________________________________________________

Alisha demam start petang isnin... Siang hari alisha bolehlah aktif2 kan jugak diri tapi dimalam hari terus LEMBIK..!!.. Semalam 2 kali muntah... Makan pun tak nak... last2 saya suapkan ikan goreng je kat dia...

Semalam, tengah2 tidur, alisha bagitahu nak makan...  saya bagi dia makan, last2 dia termuntah semula... Saya tidur pun tak lena.. yela, alisha banyak merengek.. asyik terjaga je dari tidur... Saya yang tengok ni pun kesian.. Sedih bila tengok anak tak sihat... tak aktif macam biasa....

Dah 2 hari saya nak buat kerja sedikit susah sebab alisha banyak merengekkan.. Nak buat entry pun rasa macam takda mood.. tapi nasib dah siap ada kat draft.. tu yang u all dapat je baca cite alisha.... Walaupun hakikatnya keadaan alisha sekarang ni tak seaktif dekat entry yang saya paparkan... (",)

P/s : Cashout pertama saya belikan alisha LAPTOP MAINAN, cashout kedua saya belikan alisha BASIKAL..

Perkara yang buat alisha TAK SUKA setiap kali saya blogwalking...

Iskk suke sangat mengadap komputer dekat2..

Seperti yang saya pernah bagitahu u all sebelum ni, saya kan normally akan syer komputer dengan alisha.. Saya guna sebelah, alisha guna sebelah.. Alisha macam biasalah akan tengak segala macam video dia.. manakala saya pulak akan mengadap blog.. (",)
 
Yang menjadi masalah & nak buat alisha "pot pet pot pet" tu, ada antara blog yang saya blogwalking "PASANG LAGU".. so, ia dah ganggu alisha tengok video dialah kan... hihi.. Lepas tu, bila dia dah dengar gangguan dari lagu tu, terus alisha akan tekan MUTE dekat keyboard sambil cakap "haaaaaaaaaaa + pot pet pot pet" tangan tunjuk dekat blog... muahhahahhah
 
Saya pahamlah maksud alisha tu, dia suruh saya tutuplah kan.. hehheeh... Tapi takkan saya nak tutup blog.. saya pergi lah dekat blog owner tu untuk tekan PAUSE.. tapi yang buat lagi parah + memang saya kene komen cepat2 lepas tu terus out adalah apabila... blog yang ada lagu tu, tak boleh buat apa2 langsung.. nak slow pun tak boleh nak pause pun tak boleh... alahaiiiii...
 
Anak saya yang tak kenal blog pun boleh pot pet pot pet dekat saya pasal ni... hihii.. Tapi kan sayang2 saya semua... saya pun kadang2 terkejut jugak bukak mana2 blog yang ada lagu ni... bukak2 je terus bunyi lagu... Sebenarnya kan sayang2... kerana lagu ni, bukan alisha je yang pot pet pot pet dekat saya tapi my dear pun pot pet pot pet jugak dekat saya... muahahhahhaha... Nasib badan sayalah bila blogwalking.... (",)

P/s : Nanti saya update bloglist yer.. semalam tak sempat.. Alisha demam + muntah

Kejutan apabila bangun dari tido..

Ini cerita hari Jumaat baru ni.. Saya mengantuk sangat petang tu.. so, saya tidur la sekejap... Alisha tu pulak, saya ajak tidur dia tak nak.. So, dia mainlah sorang2.. abah alisha pulak duk mengadap laptop.. Bila saya terjaga dari tidur.... tu diaaaa....


Habis baju alisha bersepah dekat depan tv... Lepas tu saya tanya my dear.. "Apa hal ni?".. My dear cakap.. "Pergi tengok almari alisha tu.. habis licin semua baju dia angkut"... pastu my dear cakap lagi.. "Tadi Abang tanya alisha, Alisha nak lari dari rumah ke?.. lepas tu alisha jawab pot pet pot pet sambil tangan tunjuk sana tunjuk sini.. " hahhahahh.. Apalah abah alisha ni... boleh cakap alisha nak lari rumah pulak.... hehhehhe


Saya masuk bilik.. sekali tengok, tingkat baju alisha yang paling atas.. licin.. sehelai baju pun takda.. hihii... Agak2nya alisha nak suruh abah dia beli almari kartun2 kot... muahhahah

P/s : Semua yang komen dekat entry sebelum ni.. semuanya saya akan masukkan dalam bloglist... nanti bolehlah kita sama2 menjadi "mesra alam"... (",)

Pstttt nak inform pasal MINI GIVEAWAY

Seperti yang u all dah sedia maklum.. setiap bulan saya pasti buat MINI GIVEAWAY untuk u all kan... Tapi untuk bulan ni, saya postpone ke bulan depan tau.. insyaAllah seminggu or 2 minggu lagi (",)

Bukan apa nak postpone tu, sebabnya hadiah yang saya nak bagi u all tu, saya belum pergi ambik lagi.. hihii... Kali ni, saya nak bagi u all something yang special sikit... ahahah.. Alaaa takdalah special pun, biasa2 je sebenarnya.. cumanya, IANYA ADALAH SALAH SATU YANG TERSENARAI DALAM LIST "MENGIDAM" SAYA.. so, saya pun orderkan untuk u all sekali la.. hehhehhe.. Dah nama pun mengidam, dengan kata lain, saya akan bagi makananlah kan.. hihii.. Siap naik kapal terbang lagi tau... Boleh agak tak makanan apa?.. hehhehe.. Nak tahu apa dia... tungguuuuuuuuuuuu... (",)


Ohya, Saya nak ajak u all join GA yang dianjurkan oleh IZAN MAMA MIA... Saya ada sponsor 2 helai tudung 4 segi.. Tarikh Tutup 01/07/2012.. Nak join KLIK SINI..

Haaa lagi satu, SIAPA2 YANG LINK BLOG DIA TAKDA DALAM BLOGLIST SAYA, SILA2 LAH BAGI LINK BLOG U ALL DEKAT ENTRY NI YER... SAYA BERBESAR HATI NAK MASUKKAN LINK U ALL DALAM BLOGLIST SAYA... Bolehlah saya rajin2kan diri jenguk u all jugak lepas ni.. (",)

Untuk pengetahuan u all, saya blogwalking adalah melalui siapa2 yang tinggalkan komen dekat blog saya + dekat bloglist saya.. sebabnya dashboard saya dah lama blank pun.. hihii.. (",).. So, apa lagi.. tengoklah bloglist saya tu, ada tak link u all.. jika takda, cepat2 bagi..!! hihii (",)

Alisha peminat emas jugak.. hehhe

Alisha pun peminat emas jugak ke... habislah duit abah dia kali ni.. hihii.. Baru2 ni, saya letaklah handbag saya atas katil.. Sekali dapat dekat alisha.....


Dia pergi godek2 beg saya.. Alisha ni memang.. kalau bab handbag ke wallet ke, serahlah dekat dia.. apa yang kita sorok, semua dia jumpa cari.. hehehheh


Akhirnya dapatlah alisha jumpa cincin saya dalam handbag tu.. ada 4 ketoi.. keempat 4 ketoi dia ambik bawak keluar.. lepas tu pakai.. macamlah muat.. muahahhah.. Entah2 alisha saja pakai sebab nak bagi hint dekat abah dia suruh belikan untuk dia.. nak bagitahu tak reti.. hehheh.. Takpa Alisha.. nanti raya, kita mintak dengan opah yer.. Opssttt actually, opah alisha memang nak bagi alisha cincin pun.. cincin tu kiranya dari zaman saya kecik.. lepas ni turun kat alisha lak.. ekekkek.. ala2 turun temurun gitu.. muahhahah

Actually saya & my dear memang sukakan emas pun.. Macam saya ni pulak, lagi besar lagi suka.. Suka je lah tau u all.. jangan bayangkan dekat badan saya ni ada emas besau2 tau... nak beli duit tarakkk.. muahhahahhah.. Harapkan duit my dear je.. tu yang nak kene goda lebih untuk dapat barang kemas tu.. heheh

P/s : Semalam baru cerita dekat u all yang alisha bangun lambat akhir2 ni.. tapi hari ni, pukul 5:15 pagi dah bangun.. hambikk... hihii.. Saya sibuk nak sahur, time tu lah dia boleh terjaga jugak... (",)

Jangan salah paham yer... my dear suka emas bukan suka pakai emas.. (",)

 


Ben Ashaari mencari blog IntaNBerliaN..

Serius.. saya terkejut betoi ni.. tiba2 je Kak Ema & Mama Aina bagitahu yang Ben Ashaari duk cari saya dekat Facebook.. saya pun apa lagi.. cepat2 buka FB... Sekali tu dia...


Nampak tak status Abang Ben tu.. ada nama blog saya & nama blog Kak Zie.. (",)


Macam tak percaya pulak.. Abang ben tu yang cari... hehheheh... Abang ben mintak alamat emel...kalau nak job untuk blog.. lagilah saya terkejut.. job apa pulak ni... siap abang ben cakap $$ lagi tu... (",)


Tapi tiba2 baru saya teringat yang Nur pernah komen saya bagitahu yang dia ada bagi link blog saya dekat abang ben.. Nak lebih jelas, baca komen atas tu yer.. (",)


Lepas tu tadi, saya check emel.. dapatlah emel dekat atas ni.. jadi bertambah terkejut... emmmm twitter pun saya takda.. UV pulak.. takdalah banyak sangat... sekadar 400++ or 500++ je setiap hari.. tak tahulah dapat or tak.. nanti baru nak balas emel ni... Kalau dapat, rezeki anaklah tu kan... (",).. 

Apa2 pun, saya nak ucapkan TERIMA KASIH DEKAT NUR sebab bagi link blog saya dekat Abang ben & TERIMA KASIH jugak untuk Abang Ben sebab sudi recommend blog saya.. TERIMA KASIH JUGAK UNTUK KAK EMA & MAMA AINA sebab inform saya pasal ni (",)



Thank You so Much My Dear..!! (^_^)

Saya nak ucapkan TERIMA KASIH sangat2 dekat my dear.. sebabnya sentiasa tunaikan hajat saya.. hihii... Hari Sabtu baru ni, malam tu, saya ajaklah my dear keluar.. sebab nak beli pizza... maklumlah, dah teringin nak makan... tak menahan blogwalking asyik nampak pizza je.. muahhahah

So, malam tu, sebelum kami pergi pizza, kami pergi Tesco dulu, sekali keluar dari Tesco, dah pukul 10:30 malam.. My dear cakap pizza hut dah tutup.. mana nak cari.. huwaaaa... kecewa sungguh time tu + dalam hati duk pikir, nape lah tak pergi beli pizza dulu baru pergi Tesco..

Tapi demi menjaga hati saya, my dear tetap bawak saya pergi Centre Square.. tapi sayang seribu kali sayang... semua kedai dah tutup.. adehhh.... Last2 saya tanyalah pekerja McD, dekat mana lagi ada pizza hut, dia cakap dekat Village Mall.. So, apa lagi.. my dear terus drive pergi Village Mall.. Alhamdulillah.. nak jadi rezeki saya jugak, Pizza Hut dekat Village Mall masih terima order.. tu pun saya sorang je + bawak balik.. pintu pizza pun dah tutup.. hihii   



Saya order PIZZA SUPER SUPRIME saiz REGULAR... RM21... Tak payah kene tax.. heheh.. Rezeki betoi kan.. siap tax pun tak kena.. muahhahah


Kasi u all telan air liur melihat betapa 'bergetah'nya pizza yang saya beli ni.. muahhahah.. Sampai rumah terus makan.. takda nak simpan2 barang dulu.. ngap dulu yang penting.. hihii.. Kali ni, saya makan 4 keping, my dear makan 2 keping... hihii.. My dear pun tak tahan tengok pizza yang 'bergetah' ni.. hahahhahha


Anak dara saya pun makan jugak.. hihii


Opsttt jangan terpedaya.. sebab alisha tu aksi je lebih.. makannya semulut je.. hehhe.. Apa2 pun, SAYA RASA PUAS YANG AMAT SEBAB DAPAT MAKAN PIZZA PANAS @ 4 KEPING SEKALI HADAP..hihii... 

Terima kasih ye sayang... sebab susah payah carikan jugak pizza ni malam tu, walaupun pizza hut dah tutup.. hehehhe

P/s : Pizza Hut ni guna cheese apa atas pizza yer... Saya buat pizza takda pulak nak 'bergetah' macam pizza hut punya walaupun saya dah letak cheese berlambak2...hihii


Hikmah & dugaan...

Ok.. ni nak cerita perubahan alisha yang kedua pulak selepas dah berhenti menyusu badan.. (",) Ohya, nak baca kisah pertama, KLIK SINI... Antara hikmah apabila Alisha berhenti menyusu badan ni kan.. Alisha semakin rapat @ manja dengan abah dia... Yela, kalau sebelum ni, setiap kali nak menyusu badan, dia akan datang dekat saya tapi sejak2 dah minum susu guna botol ni.. bila time abah dia ada dekat rumah, dia akan pergi menyusu dia atas peha abah dia.. hehheh.. Lepas dah minum susu baru terkedek2 cari saya dalam bilik nak tido.. (",)

Yang si abah alisha pulak, perasan siap cakap "Abang rasa anak kita ni, lelaki lah, sebab tu alisha taknak dekat ina"... hahahah.. ke situ pulak abah alisha ni.. hehhe

Walaupun gambar kabur, tetap jugak nak letak.. hihii

Tapi kan u all, yang menjadi dugaan dekat saya tu, sejak2 alisha dah minum susu botol ni, tak pasal2 saya sampai pukul 1 or 2 pagi baru dapat tidur.. yela, bukan senang alisha nak tidur selepas minum susu botol.. habis guling satu katil pun belum tido lagi.. habis pot pet pot pet pun tak tido lagi.. habis main @ kacau kami nak tido pun, dia tetap jugak belum tido lagi... alahaiiiii

Sekarang ni, macam dah jadi kebiasaan pulak, sebelum tido, dia duk buat semua koje yang saya sebut tadi tu.. lepas tu merengek & baru nak tido.. tu pun tertidur sebab saya pergi TUAM dekat dahi dia.. kiranya macam nak bagi dia ralit & terus tertidur la... (",) Ohya, saya duk tuam dahi alisha tu sambil mata saya ni pejam tau... yela, mengantuk yang amat... hehhehe

U all bayanglah, hari sabtu (23/06/2012) baru ni, catat sejarah hokay... Alisha tidur sampai pukul 1:30 tengahari baru bangun..!! terkejut saya... hahhahah... First time camtu.. saya memang sengaja tak nak kejut dia.. maklumlah... tidur pun pagi2 buta.. so, saya biarkanlah dia bangun lambat, sekali tengahari daaa.... hihii.. Biasa dia bangun awal.. kalau dekat rumah opah dia lagilah, pukul 7 pagi dah siap mandi.. (",)

Saya harap moga cepat2lah alisha biasakan diri dengan tidur sendiri selepas minum susu... takdalah berjam2 lepas tu baru nak tido... tak pasal2 saya pun kene biasakan diri jugak dengan situasi alisha sekarang.. (",)

Kisah lucu Alisha selepas berhenti menyusu badan.. hihii

Ini kisah 2 3 hari baru ni... bila tengok gelagat Alisha ni rasa lucu tapi bila dipikir secara mendalam... Alahaiiii kesiannya anak ibu.... (",).. Seperti yang u all tahu, hari ni dah genap 6 hari alisha berhenti daripada menyusu badan.. Ada 2 cerita yang saya nak cerita dekat u all pasal kejadian sejak2 alisha dah berhenti menyusu badan ni... (",)

Mula2 sekali saya nak cerita perkara yang maybe lucu & maybe kesian... Baru2 ni, ketika saya tengah baring2.. tiba2 Alisha menyelak baju saya... lepas tu dia tilik2 nipple saya.. maybe mencari asam jawa kot... hahhahahha... Lepas alisha dah menilik tu.. tiba2 alisha menundukkan kepala & menghampiri dada saya.... pada mulanya saya terpikir yang alisha nak hisap susu semula.. TAPI rupanya sangkaan saya tu salah... DIA BOLEH PERGI KISS DADA SAYA @ "BEKAS BOTOL SUSU" DIA.... lepas tu dia gelak2.. hihii... yang saya ni pulak pergi cakap "iyerkkkk iyerkkk"... (",)

Masa time alisha kiss tu, saya gelakkanlah dia.. tapi lepas tu, tiba2 hati saya terdetik.. kesian alisha.. dah la saya stop kan susu badan dekat dia tanpa bagitahu dia... terus je saya pergi letak asam jawa dekat nipple.. sian pulak... Emmmm maybe alisha rindu dekat "bekas botol susu" dia tu kot.. tu yang dia kiss.. muahahhahha... *tiba2 pulak rasa nak gelak kembali... hihii  Tak naklah gelakkan alisha.. tak baik kan.. Malu alisha nanti... (^_^)


Haaaa inilah wajah alisha yang tersengih selepas dapat kiss "bekas botol susu" kesayangan dia.. hehehhe... Ibu sayangkan kamu ALISHA.. Thanks sebab memahami ibu.. Kamu memang anak & bakal kakak yang baik!! (",)

Second story, next entry yer.. (",)

P/s : Buat pertama kalinya petang semalam (24/06/2012) alisha lena sendiri selepas minum susu FM..


Alisha suka main anak patung rupanya....

Saya baru tahu yang alisha ni suka main anak patung @ barbie rupanya... Selama ni saya tak pernah belikan dia anak patung ni pun.. bukan apa, pasal saya takut.. hahhaha.. Takut semenjak tengok cerita patung yang pandai membunuh tu.. tajuk apa ntah, dah lupa.. hhihii.. So, macam2 lah yang saya bayangkan.. ekekekke

Padahal masa saya kecik2 dulu, saya pun suka main anak patung camni tau u all.. siap sanggup jahit baju untuk anak patung lagi... hahahha... tak menahan betoi zaman kecik2 dulu.. hihii... Semalam, saya bagi Alisha makan nasi dekat luar rumah @ dekat garaj kereta.. boleh pulak alisha bawak sekali anak patung yang pandai mengayuh basikal tu... muahahaha..


 Sambil saya suap alisha makan, sambil dia main anak patung tu... (",)


 Time ni, alisha nak letak kaki patung tu atas lantai.. konon2 macam nak suruh berjalan lah.. hehehhe


Yang paling alisha suka adalah main rambut patung ni.. dari kemas terikat, sampai dah kusut masai rambut anak patung tu... hehhehe.. Bila saya tengok alisha main anak patung ni, mulalah buat saya terpikir nak belikan anak patung barbie dekat alisha.. kan patung barbie tu ada macam2 barang mekap.. dengan sikat beria bagai.. bolehlah alisha 'mekap2' kan patung barbie tu nanti.. hihii

P/s : Nanti baru saya balas semua kunjungan u all yer... (",)

Alisha yang kuat... hihii

Alisha memang kuat.. Kuat menahan kepedasan.. muahhahhahha.. Semalam saya makan bihun tomyam.. si anak saya ni pun sibuk jugaklah nak makan.. Saya kata pedas.. Tapi apa alisha kisah.. Dia memang jenis suka pedas.. hihii... Ohya, nak baca story alisha makan sambal belacan sampai keluar air mata tak??.. KLIK SINI (",)


Tengoklah tu, bukan main berselera lagi alisha makan tanpa mempedulikan kepedasan bihun tomyam tu.. (",)


Tu dia... sampai merah bibir2.. hihi


Bukan setakat bibir merah... siap sampai gatai kepala lagi... hahhahahha


Last2 minta air... hahhahha... Kalau u all nak tahu, bila abah dia nak rasa sikit bihun tomyam tu, alisha boleh cakap "Pedas.. pedas..".. Konon tak nak bagi abah dia makan lah.. padahal dia nak makan sengsorang... muahhahhahha

Lagi satu, ketika time saya yang makan pulak, dia boleh suruh saya cepat2 berhenti.. dia nak makan pulak... Alahaiii anak... hahhahhah


Saya ingat lepas minum air, dia tak nak makan dah.. Rupanya.. tidak sama sekali tidak... Dia boleh sambung lagi makan... hahhahhahha

Selamat Hari Lahir Kakak... (^_^)


Saya nak ambik kesempatan ni untuk mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR UNTUK KAK FIEDA... Opssttt tau tak kak fieda ni sape??.. Kakak saya lah.. kakak dia alam maya.. muahahhah

                                                    birthday-star

Hari ni 22/06/2012 genaplah umur kak fieda yang ke....... nak tahu tanya kak fieda sendiri yer... kikikiiii...


Apa2 pun, saya nak ucapkan SELAMAT HARI LAHIR & SEMOGA KITA SAMA2 MENJADI ISTERI YANG SOLEHAH & IBU YANG MITHALI.. (",)

P/s : Jomlah ramai2 terjah blog Kak Fieda... (",)


BEN ASHAARI DAN SAYA


Nak join klik banner
Tarikh Tutup : 21/06/2012 @ 11 malam

Seriusla... dah lama saya tak join apa2 segmen.. Malam ni koje saya duk balas jejak je.. sampai dah rasa sakit pinggang + perut dah rasa tegang akibat makan terlalu banyak.. muahhahha.. So, nak relaxkan badan jap, saya join lah segmen Abang Ben ni... (",) Jika u all pun nak join, klik banner kat atas tau... tapi terbuka sampai pukul 11 malam ni je.. Lagi beberapa minit je ni pun.. hahhahah

Blog yang menarik pilihan saya adalah...
  1. Blog yang berbentuk kekeluargaan.. sebab saya suka baca kisah anak2.. macam2 keletah mereka yang mencuit hati kita.. hihii
  2. Dah semestinya blog tu tak berat untuk loading.. maklumlah, saya ni guna broadband je.. habis limit, slow mengalahkan kura2.. ekekkeke
  3. Lagi satu, saya suka blog yang function dia "mesra alam".. (",)
  4. Bukan setakat blog je mesra alam tapi empunya blog pun mesra alam jugak.. barulah syok... hehhehhe
UPDATE : TERLUPA LAGI SATU... DAH TENTUNYA BLOG YANG SENTIASA SINGGAH DI BLOG SAYA.. SEBAB BLOG MEREKA SEMUA BANYAK INFO YANG MENARIK.. (",)


Tak suka makan BUAH KURMA???.. Meh try minum AIR BUAH KURMA (",)

U all pernah minum AIR BUAH KURMA KISAR tak?... Saya baru je belajar minum sebab baru tahu... hahahhah... Hari tu, saya ada terbaca entry adik saya buat AIR BUAH KURMA KISAR, so, saya pun try la buat... tapi tak rasa sedap pun, rasa macam ada kekurangan.. Yela, saya buat tu time saya tengah puasa.. nak rasa pun tak boleh.. main agak2 je... hihii


Tapi kan u all, masa saya balik rumah my parent baru ni, adik saya buatlah AIR BUAH KURMA KISAR ni.. Rupa2nya SEDAPPPPP...!! Rasa dia lemak berkrim gitu.. hihii.. U all nampak tak dalam gambar tu.. siap berbuih2 lagi... dah jadi macam AIR BUAH KURMA TARIK pulak.. muahhahhahah...


Kalau u all tengok gambar atas ni... Lapisan atas tu,  buih dia tau.. yang bawah tu air dia.. yang bintik2 hitam dekat air tu.. buah kurma... yang ni, adik saya blend tak hancur.. tapi saya suka tak hancur sebab boleh rasa buah kurma.. hehhe

Cara nak buat, senang je.. 10 biji buah kurma lembut (buang biji) + 1/2 cawan air + 1 cawan ais + 1/2 cawan susu cair + 1 sudu kecil gula + masukkan dalam pengisar & kisar sampai hancur.. SIAP..!!

Ohya, air ni, bila u all minum.. tahap kecairan air tu, macam air biasa je tau... u all kalau try buat, jangan pulak biarkan dia jadi macam ice blended tu.. biasa2 je.. takdalah jadi macam yogurt tu tau.. Bukan apa u all, masa saya first time buat tu, ia jadi macam yogurt tu sikit.. ahhahhaha... maklumlah, tak dapat nak imagine air tu camne, lebih2 lagi tengah puasa time tu.. hehehhe *alasan, padahal memang tak reti

P/s : Sorry lambat terjah u all hari ni.. Sekarang ni saya dah jammed dengan komen dah cecah 3 angka setakat 3 entry pagi tadi.. Hari ni terlewat sikit blogwalking.. Biasalah, suri rumah.. banyak pulak kojenya hari ni.. hihii.. Apa2 pun, TERJAH TETAP TERJAH..!! YEAHHH... ehhehheheh

Nampak je macam tak pregnant tapi pregnant tau... hihii

Dekat entry sebelum ni, ramai yang bagi komen cakap perut saya kecik & tak nampak macam orang mengandung 5 bulan... hehheh (",) Untuk pengetahuan u all, memang ketika mengandung alisha lagi perut saya jenis yang kecik... Maksu saya cakap maybe sebab perut saya tinggi kot.. Entahla, saya pun tak tahu... hihii

Untuk pengetahuan u all, ketika saya mengandungkan Alisha 6 bulan, masih ada lagi orang tak percaya bila saya bagitahu saya tengah pregnant.. muahhahhah... Inilah ceritanya bila perut jenis kecik.. hihii... TAPI kan u all.. yang best bila perut kecik ni, lepas bersalin, perut kita tetap macam ketika belum pregnant... takda kesan strechmark dekat perut tu.. muahhahahh.. Yela, sebab perut kita tak banyak mengembangkan.. thats y boleh maintain.. (",)

Eh, tapikan u all, saya nak tanya ni.. ada jugak yang cakap, kene hati2 sebab orang tak tahu saya pregnant.. kenapa yer??.. Otak saya lambat pickup lah pulak u all.. muahhahha..

Haaa lagi satu, walaupun perut kecik tapi saya memang betoi2 pregnant tau u all... muahhahhah... Sampai sekarang saya masih lagi merasai gerakan kandungan saya ni.. hihii.. Alaaa luar je nampak perut saya kecik.. cuba selak baju saya... " Mak oiii... BESAR".. muahhahahhhaha.. Apa2 pun, doakan saya & kandungan sihat walafiat yer... (",)

P/s : Takkan ada entry sedih2 lagi sebab alisha dah jadi Kakak yang baik.. saya dah berjaya melepasi saat2 getir... hihihii.. So, SAYA HAPPY SEKARANG... (^_^)

Kak Zie, Normally bila alisha terjaga tengah2 malam.. saya hanya bagi air masak dekat Alisha.. Lagipun alisha tak mintak susu cuma mintak air... Di siang hari & sebelum tidur baru saya bagi susu.. lagipun alisha kurang minum air masak.. (",)


Akibat kekeringan susu.. Alisha terjaga mintak AIR..

Actually saya sepatutnya publish entry ni last week lagi.. tapi tu la, terlupa, duk terperap dalam draft.. Adehhh... Tapi tetap jugak nak publish sebagai tatapan saya di masa akan datang.. (",) Saya nak cerita pasal susu badan saya yang dah kering.. tinggal sisa2 je lagi... perkara ni buatkan saya rasa tak selesa ketika breastfeeding... siap saya sanggup kenakan alisha lagi.. adoii laa....

U all tahu tak, sejak2 susu saya dah tinggal sisa2 ni kan, alisha setiap kali terjaga dari tidur pagi2 buta.... mesti merengek bagitahu nak air... Ya Allah.. time ni saya rasa sangat2 sedih.. yela, anak kita dahaga.. kita pulak dah kekeringan susu... So, saya kejutkan my dear, suruh ambik air untuk alisha... lagi hebat, kadang2 tu alisha siap mintak makanan lagi... thats y rumah saya sentiasa ada roti, kot2 ada kes emergency camni lah... alisha lapar... (",) Lepas dah makan & minum, alisha sambung tidur semula...


Kalau alisha tak terjaga ketika tidur... bila dia bangun tidur pagi2, mesti dia akan mintak air & makanan...


Tengoklah tu.. rambut pun berserabai.. muahhahha... baru bangun tidurlah katakan.. hehheh... Saat ni saya rasa sayunya tengok alisha.. yela, lapar betoi anak saya.. susu saya pulak dah takda... Inilah antara masalah ibu mengandung.. susu kering.. bagi yang ada tu, alhamdulillah.. (",)

Tapi apa2 pun, sekarang ni, mulai semalam, alisha dah tak minum susu ibu dia lagi... dia nak suruh ibu dia simpan susu untuk bagi adik dia minum pulak... muahhahhah

Alhamdulillah...semuanya berjalan dengan lancar.. (",)


First sekali saya nak melafazkan kesyukuran sebab dikurniakan anak macam Alisha & kawan2 alam maya macam u all yang sentiasa support saya.. Love u all ya... (",)

Untuk pengetahuan u all... INSYAALLAH, ALISHA DAH BERJAYA BERHENTI MINUM SUSU BADAN DENGAN JAYANYA.. Sejak daripada petang semalam, ALISHA LANGSUNG TAK MINTAK SUSU BADAN... SELAK BAJU SAYA PUN TAK... SEOLAH2 DIA TELAH LUPA YANG SUSU DIA MINUM SEBELUM NI ADALAH SUSU IBU DIA.. hihii

Alhamdulillah... saya rasa sangat2 lega... Dia betoi2 bakal seorang kakak yang baik & memahami perasaan ibu dia.. Dia taknak tengok ibu dia bersedih... (",) U all tahu tak, petang semalam, lepas mandi saya bagi alisha minum susu anmum, sambil2 tu saya sembang dengan alisha.. "Alisha dah taknak minum susu ibu kan?... Alisha nak bagi dekat adik pulak kan?.. Alisha nak jadi kakak yang baik kan..."... Kali ni, Alisha tak balas dengan "pot pet pot pet".. Tapi alisha balas dengan sebuah senyuman... senyuman dia tu, ala2 senyum malu2 gitu... hihii

Bila dipikir balik, alisha ni dikira senanglah berhenti susu badan.. sekali buat je terus jadi.. yang tak menahan tu, siap lupa terus... adehhhh.... hihiii Si ibu dia ni, beria bagai menangis tak sanggup nak bercerai susu dengan dia tapi dia boleh pulak gitu... muahhahhahah... Apa2 pun saya tahu.... alisha anak yang baik & bijak... dia sayangkan ibu dia & bakal adik dia... dia sanggup beralah demi "kawan" sepermainan dia nanti... (",)


SO, SECARA RASMINYA ALISHA MENYUSU BADAN SELAMA SETAHUN 9 BULAN 14 HARI

ALISHA LAST MENYUSU PADA PETANG 19/06/2012

Saya rasa Alisha mudah untuk berhenti susu badan sebenarnya tapi yang jadi susah sebab Si ibu alisha ni yang punya pasal... TAK SANGGUP NAK LAKUKANNYA



P/s : BE ke 11 tahun 2012 (Hansaegee Nature Beauty Products) telah melekat di Blog IntaNBerliaN GA & Contest...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...