Memuatkan ...

Yeayyy Esok cuti..!!! Honeymoon kali kedua?!

Mood saya sekarang dah tak sabar nak tunggu esok.. sebab nak pergi HONEYMOON..hahhahhaha... Opsstt baby dah ada dalam peyot pun, still nak guna perkataan honeymoon ke?.. hihii... Sesuka hati je saya ni kan.. tapi takpalah, kalau guna perkataan honeymoon tu, mood dia lain macam sikit.. muahahhah..

Ohya, kalau u all masih ingat, akhir tahun lepas, masa anniversary perkahwinan kami, saya ada bagitahu nak pergi honeymoon kali kedua bulan satu baru ni kan.. tapi tu la, asyik tangguh je.. So, kali ni, takda tangguh2 lagi yer... hihi.. Dari belum pregnant sampai dah pregnant.. baru dapat pergi..kikikii... 

Kami bertiga akan bertolak ke PULAU PANGKOR, esok pagi... Khamis petang, lepas checkout, kami akan gerak balik ke Chemor, Sabtu baru balik Sungai Petani... Ohya, disebabkan hati saya yang berbunga2 riang ni.. START ESOK, SAYA NAK BUAT MINI GIVEAWAY #2... TARIKH TUTUP SAMPAI 12 TENGAH MALAM HARI KHAMIS... kiranya 3 harilah... Esok pagi saya akan publish entry tu.. macam biasa.. IANYA HANYA MINI GIVEAWAY, SO, U ALL JUST ,TINGGALKAN LINK BLOG U ALL DEKAT ENTRY TERSEBUT... HADIAH SAYA BELUM TAHU APA, TAPI OLE2 DARI PULAU PANGKORLAH YER... MAYBE FM OR MAYBE KEYCHAIN OR APA2 JE LAH YANG SAYA BERKENAN UNTUK BELIKAN DEKAT U ALL DI SANA NANTI... BERAPA ORANG PEMENANG PUN BELUM TAHU JUGAK.. TENGOK BERAPA BANYAK BARANG SAYA BERKENAN NANTI..hihii

P/s : Doakan percutian kami ni, semuanya ok yer.. selamat pergi & selamat kembali.. & doakan moga saya & kandungan jugak sihat walafiat... > <..

Jangan lupa join Mini Giveaway #2 saya nanti yer... (",)...

Setiap jejak u all mulai esok, saya akan balas selepas kembali dari bercuti yer... (^_^)

SELAMAT HARI PEKERJA & HAPPY HOLIDAY (",)


Alisha & kasut baru..

Hari Sabtu baru ni.. abah alisha ni belilah kasut getah.. eh, ke selipar getah ek orang panggil.. hahah.. tak tau lah saya.. kononnya sebab nak ganti yang lama lah kan.. yang lama tu macam dah kecik... Seronoklah alisha dapat yang baru kan.. lepas dah bagi dia test tu, boleh pulak dia taknak bukak dah kasut tu..hahahhah


Yang baru beli tu warna BIRU.. yang lama warna pink... Yap.. warna pink tu dah nak jadi warna hitam.. itu adalah bukti KEMALASAN ibu alisha ni yer.. hahahhah... malas nak basuh kasut alisha..kikikiii



Haaa nampak tak... tali yang melekat kat selipar tu pun, tak buang lagi.. yela, nak bukak dia tak bagi.. last2 bagi je dia pakai dalam troli tu..hihii.. Ohya, alisha sekarang ni dah minat duk dalam troli.. tapi nak duduk dekat bahagian depan troli.. nak jadi "kepala" lah konon..muahhahhah

Anak yang mendidik ibu... (^_^)

Alahaiiiii... anak saya dah pandai ajar saya..bagus betoi alisha nih... Sekarang ni, dia bukan boleh nampak tudung, mesti ambik bagi saya suruh pakai... selagi tak pakai, selagi tu, dia pot pet pot pet... Ohya, ni kes pakai tudung dalam rumah tau... kadang tu, dia sanggup pergi bukak almari ambik tudung suruh saya pakai... alahaiiii malu saya dibuatnya... adehhh...

Kalau saya dah pakai tudung tu & saya nak bukak lah tudung tu kan.. siaplah dia merengek2 suruh saya pakai semula... Lagi hebat, telekung sembahyang tu, dia tak bagi saya bukak... lepas solat pun, kena pakai jugak..hahahha... Tapi akai saya panjang sikit... kikikiii... saya bukak telekung sembahyang tu, saya pakai tudung.. dia diamlah..hahahah

Tapi takdalah setiap masa dia suruh saya pakai tudung... biasanya dia suruh pakai tudung, bila dia ternampak tudung, baru dia akan ambik tudung tu & bagi kat saya... (",)..

P/s : Sekarang ni, tiba2 saya dah terpikir nak belikan alisha tudung budak.. Rasa macam sweet je budak2 pakai tudung.. hihii


Kami suka.. dia pun suka... (",)


Mesti ramai antara u all pun suka laksa kan.. Saya & hubby pun suka.. Kalau tak, takdalah saya pernah bagitahu u all saya makan laksa 3 mangkuk..hahhahah.. Saya memang suka sangat2 laksa ni.. Walau full macamana pun perut, tapi saya masih mampu makan..hihii..

Tapi akhir2 ni, saya ada tabiat yang saya tak berapa berkenan sebenarnya.. saya suka potong cili api kecik2.. sekali makan, 2 3 cili saya letak dalam laksa tu.. saya dah ada tabiat suka gigit cili ketika makan laksa.. Aduhhh... bila dapat gigit & rasa pedas.. dekat situlah saya rasa nikmat dia.. huhhh!!


Bila dah ibu & abah suka laksa, dah sah2 la anak saya si alisha tu pun suka laksa.. Si alisha ni pun, sangat suka makan laksa.. kalau bagi nasi & laksa.. nasi tu langsung tak pandang...


Kadang tu, saya memang sengaja beli laksa nak bagi dia makan.. Yela, nasi alisha taknak makan sangat.. makan pun 2 3 suap.. kalau laksa, bertambah2...


Alisha ni pulak, jenis yang tahan makan pedas.. sampai orang selalu tegur bila tengok alisha makan.. Macam semalam, kami makan mee kari.. makcik kat kedai tu tegur alisha ni boleh makan pedas2.. anak dia, darjah 1 pun, takleh tahan dengan pedas...


Kalau laksa.. sampai licin pinggan dia makan.. hihii


Cerita pasal laksa.. tiba2 rasa nak makan laksa la pulak.. adoiii.. walaupun sebenarnya hari2 saya makan laksa.. sebab kedai depan rumah je.. hahahha.. Bila tengok mulut alisha yang muncung ni + penuh dengan kuah laksa, lagi buat saya tertelan2 air liur nih.. adehhhh....

Momen indah antara anak & ibu..


Setiap ibu pasti ada momen yang indah bersama dengan anak masing2 kan.. Tak kiralah samada momen itu sedih ke, marah ke, happy ke.. kerana yang pasti di hari kita tua nanti, ia menjadi satu kenangan yang sangat2 indah untuk kita ingati.. Pagi Jumaat ni, saya nak ajak u all selami perasaan saya.. perasaan seorang ibu yang sangat tersentuh dengan sikap anaknya... U all baca cerita saya ni dengan membayangkan diri saya tu adalah u all & alisha tu adalah anak u all yer.. (",)

Baru2 ni, ketika saya meriba Alisha.. dengan tidak semena2 hati saya @ seorang ibu terasa sangat2 sayu.. tanpa disangka, air mata saya mengalir.. Alisha yang berada dekat atas riba saya tu, terus bangun & memandang muka saya tanpa berkata apa2.. tiba2 jari jemari halus alisha tu, telah menyentuh muka saya & menyapu air mata saya.. yang buat saya lagi terkejut... selepas tu, Alisha mencium saya... Ya Allah.. pada masa tu, air mata saya ni lagi laju mengalir.. sungguh saya terharu dengan sikap Alisha...

Disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya tak pernah terfikir untuk marah dia walaupun di saat dia mencabar kesabaran saya.. disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya tak pernah nak pukul anak saya walaupun dia telah buat saya marah.. disebabkan momen2 indah macam ni lah, saya berjaya membaja perasaan "SABAR" dalam diri saya...

Jika anak2 telah menguji kesabaran kita, ingatlah momen2 indah ketika kita dengan anak2.. nescaya perasaan marah tu takkan mampu mengatasi perasaan sabar dalam diri kita.. Lagi satu, ingatlah.. dari 10 perkara yang anak2 lakukan, hanya sekali anak2 buat kita rasa marah tapi lagi 9 kali.. anak2 buat kita sentiasa gembira & tersenyum.. so, sama2lah kita baja diri kita dengan sifat kesabaran.. (",)

P/s : Semua ibu bapa sayangkan anak2nya melebihi dirinya sendiri..

Contoh emel untuk u all hantar dekat rancangan Apa Kata Wanita Zamzarina

Rentetan daripada entry sebelum ini & sebab betapa sayangnya saya dekat u all.. Saya sanggup print screen emel saya untuk u all jadikan contoh or lebih paham dengan maksud saya dekat entry sebelum ni tu... hihii.. Bila ada contoh, senang sikit kan.. (",)

 Emel saya dekat bawah.. Emel balasan Zamzarina dekat atas... U all boleh jadikan emel saya ni sebagai rujukan.. (",)

Hari Sabtu baru ni @ 21/04/2012 pukul 1:48pm saya hantar emel dekat Zamzarina.. Main hantar je.. dapat or tak, belakang cerita.. kalau tak dapat.. dia bukan nampak muka saya pun... so, takdalah malu sangatkan..hahhahhah.. Lepas dah send tu, kami keluar pergi beli belah...

Bila balik dari shopping tu, malamnya saya buka emel.. sekali, dapat balasan emel dari Zamzarina.. hahhahah... Sungguh terkejut.. sebab saya pun macam u all jugak.. rasa blog saya ni sungguh tak layak + malu2 alah..hihii.. Tapi tu lah... orang kata.. tak cuba tak tahu.. thats y jika ada antara u all yang ada perasaan nak join tapi was2 tu... terus je hantar emel.. buat2 tak tau je kat perasaan was2 tu..muahhahhaha


Hari Selasa baru ni @ 24/04/2012, saya dapat emel dari Cik Sakinah... Nampak tak betapa cepatnya respon dari Zamzarina & Cik Sakinah... Saya memang suka bekerjasama dengan orang yang peramah + mesra alam gini.. hihi.. dah dapat emel dari Cik Sakinah.. saya pun reply lah emel tu kan, sekali dengan nombor telefon saya.. (",)

So, pada hari Rabu @ 25/04/2012, Cik Sakinah telefon saya.. hihiii.. Saya sempat jugak tanya dia.. apa kriteria untuk terpilihkan.. dia cakap takda apa2 kriteria sangat pun.. asalkan blog tu menarik & berkaitan dengan wanita.. Macam blog saya ni, dia cakap banyak berkisar tentang anak2.. *Alisha la tu... hihi.. 

Lepas tu, Cik Sakinah bagitahu, nanti untuk siaran dekat tv.. dia akan capture je mana2 entry yang dia berminat.. maybe pasal anak & pasal resepi simple ke.. tak pastilah... *tu dia.. resepi "bodoh" saya pun nak masuk tb gak ke... > <.. Cik Sakinah bagitahu.. jika takda halangan, blog saya akan disiar pada 20/05/2012.. itu pun jika takda apa2 halanganlah.. Jika tunda, dia akan inform semula la... (",)


P/s : Semoga u all pun berjaya (",)


Siapa nak blog dia dipromosi secara percuma di MEDIA @ TV??

UPDATE : BLOG IntaNBerliaN AKAN DISIARKAN PADA 20/05/2012 @ 3 PETANG

akw2

U all pernah tengok rancangan Apa Kata Wanita Di TV1 & TV2 tak??? Alaaa Zamzarina yang jadi pengacara tu.. bukan noorzarina yer.. tapi zamzarina.. noorzarina tu, ibu alisha..muahhahha.. Rancangan ni ke udara setiap hari Ahad pukul 3 petang & ulangan pada hari Jumaat pukul 1 petang.. Kalau tak pernah tengok.. jangan lupa tengok..hihii

Actually, dekat rancangan Apa Kata Wanita ni, ada satu segmen "ADA IT".. Dalam segmen tu pulak, ada lagi satu segmen yang dinamakan "BLOG PILIHAN".. Segmen blog pilihan ni lah yang akan mempromosi blog u all tu... Heyyyy.. sayang2 saya ni.. orang nak promosi secara free je blog u all tau.. takkan tak berkenan kot..hihii

Tapi sebelum tu, meh sini pergi follow blog ZAMZARINAZAMBRI & likeFB ApaKataWanitaZamzarina.. banyak info2 menarik dekat sana.. (",).. Cara u all nak join segmen "BLOG PILIHAN" ni pun senang je tau... Alaaa u all janganlah cakap blog u all tak layak pulak.. semua layak sebenarnya.. selagi tak cuba, selagi tu u all tahu.. Bukan senang blog kita nak masuk tibiiii.. hihii

Cara nak blog u all tu masuk tibi dekat Rancangan Apa Kata Wanita Zamzarina.. (",)

U all just hantar emel kepada Cik Sakinah di alamat (sqina@yahoo.com) 

Tulis je point2 tentang blog u all.. contohnya.. tempat2 menarik untuk dilawati ke.. cara mendidik anak ke.. resepi2 yang simple ke.. apa2 je lah tentang blog u all tu... Lepas tu, u all tunggu je respon dari Cik Sakinah tu.. (",)... Jangan malu jangan segan.. cepat2 hantar emel.. (",) Jangan lupa jugak untuk follow blog ZAMZARINAZAMBRI & like FB ApaKataWanitaZamzarina.. hihii

P/s : Jika takda halangan, pada 20/05/2012.. blog saya akan disiarkan pada segment "ADA IT @ BLOG PILIHAN" (^_^)


Kisah Alisha & meja ABC

Saya rasa dah sampai tahap wajib untuk saya beli meja ABC dekat Alisha... baru2 ni kami pergi Tesco... dekat pintu keluar Tesco tu, ada orang jual perabot tau.. U all bayangkan, Alisha yang didukung oleh abah dia, tiba2 mintak suruh letak dia dekat bawah.. padahal time tu, kami dah keluar pun dari Tesco.. saya ingat dia nak berjalan kaki ke kereta.. rupanya salah sama sekali... TAPI ALISHA BOLEH JALAN TERKEDEK2 MASUK SEMULA KE DALAM TESCO & TERUS DUDUK ATAS KERUSI SET MEJA ABC TU...hahaaa

Dah 2 kali kejadian seumpama ni berlaku... memang Alisha betoi2 berkenan dengan meja study tu... Meja yang alisha berkenan tu murah je.. puluh2 je, tak sampai ratus pun... tapi tu la.. dah mintak time poket dah nipis... tunggu dulu la jawabnya...muahhahah... Nantilah baru belikan meja tu.. sebab saya nak beli basikal dulu dekat Alisha ni.. lepas dah beli basikal.. baru boleh beli meja... one by one ye sayang... (sian alisha.. basikal pun dah lama saya tangguh.. nak pergi kedai basikal tu yang malas.. adoiiii)...

Bagus jugak alisha minat meja study ni.. seperti yang pernah saya bagitahu u all sebelum ni.. Alisha kan memang tunjuk minat pada buku.. so, bolehlah dia menulis dekat meja tu... (",) Ohya, sekarang ni kan... Alisha dah mula tunjuk seolah2 dia nak mewarna tau... sebabnya, bila saya bagi dia pen & buku... dia dah start ala2 mewarna.. Contohlah... huruf B.. kan dekat huruf B tu ada 2 ruang kosong kan.. dia boleh pergi conteng slow2 dalam ruang tu.. seolah2 dia mewarna pulak.. hahhaha.. tapi takdalah sampai hasil 'mewarna' dia tu tak terkeluar dari garisan langsung yer... hihiii

Dalam bab 'mewarna' ni.. saya tak ajar dia & saya tak tahu dia belajar dari siapa.. dia tengok siapa pun saya tak tahu.. tahu2 je dia dah start 'mewarna'... tapi memang dia ada pensel warna pun.. cuma saya belum ajar lagi apa fungsi pensel warna dia tu.. hahhahha.. Agaknya saya lambat sangat mengajar kot..hahhahah

P/s : Hari ni kami balik kampung my dear...


Pemenang Mini Giveaway #1 : Perfume Calvin Klein

Hari ni saya nak umum pemenang MINI GIVEAWAY #1.. Cabutan dilakukan oleh Alisha.. Cabutan dilakukan secara Adil & saksama yer.. Takda pilih2 kasih.. (",).. Seperti yang saya inform sebelum ni.. SAYA AKAN TUNGGU PEMENANG BAGI DETAIL HANYA PADA HARI KEPUTUSAN DIUMUMKAN JE.. SO, SEBELUM PUKUL 12 TENGAH MALAM NI, PEMENANG HARUS "MENYERAH DIRI" DEKAT SAYALAH KAN.. hihii


Tak nak cakap banyak.. pemenangnya adalah no 61. http://budakmanja94.blogspot.com... Ohya, actually, saya dah ada alamat pemenang no 61 ni sebab dia pernah join IntaNBerliaN's First Giveaway... Walaupun macam  tu, saya tetap nak dia "MENYERAH DIRI" sebabnya saya nak dapatkan confirmation samada nak pos dekat alamat tersebut or sebaliknya...

Nak tanya u all ni.. Jika sampai pukul 12 tengah malam, pemenang tak datang bagi confirmation.. adakah saya patut lakukan cabutan lagi sekali?...(Untuk rujukan saya pada GA ni & Mini GA selepas2 ni)

Tahniah pada pemenang.. pada yang lain.. jangan kecewa... akhir bulan depan, ada lagi Mini Giveaway yer..hihii.. Opsstttt.. jika takda aral melintang.. saya akan pergi bercuti ke PULAU minggu depan, so, KALAU JADI PERGI, insyaAllah saya akan buat Mini Giveaway lagi minggu depan... Tapi hadiahnya setakat ole2 dari Pulau tu je lah yer... hihiii

Senarai peserta MINI GIVEAWAY #1

STICKY MODE

Firstly, saya nak ucap terima kasih sebab u all sudi join Mini Giveaway #1 saya ni.. sungguh saya tak sangka, walaupun saya buat GA ni tak sampai 24 jam pun, tapi sambutannya menggalakkan.. Thanks sudi join yer.. (",).. So, dekat bawah ni saya dah senaraikan link yang join GA.. Semak yang u all punya ada ke tak ok.. Jika takda inform saya sebelum pukul 7 malam

JIKA SELEPAS PUKUL 7 MALAM HARI INI, TAKDA SIAPA2 YANG BAGITAHU LINK DIA TAKDA, SO SAYA ANGGAP SEMUA DAH TERSENARAI... MALAM NI, ALISHA AKAN CABUT UNDI... HANYA SEORANG PEMENANG SAYA AKAN UMUMKAN ESOK.. (^_^)

1. http://ucualong.com
2. www.ecadwinkyasha.com
3. http://hezrina83.blogspot.com
4. http://nanaaff.blogspot.com
5. http://mummyayu.blogspot.com
6. http://normj1001.blogspot.com
7. http://nusha1706.blogspot.com
8. http://salya07.com
9. http://fyzzeva81.blogspot.com
10. http://norlineyghazali.blogspot.com
11. http://shafiq-asimplelife.blogspot.com
12. http://jemariasmara.blogspot.com
13. http://greenyhouse.blogspot.com
14. http://jaajahat.blogspot.com
15. http://aanie.blogspot.com
16. http://afiman81.blogspot.com
17. http://jemarisuri1001.blogspot.com
18. http://www.emarieys.com
19. http://winkwinkwinky.blogspot.com
20. http://afasz.blogspot.com
21. http://jijielah.blogspot.com
22. http://iedaimmi.blogspot.com
23. http://faralalalala.blogspot.com
24. http://sumesakan.blogspot.com
25. http://storycikhoneybee.blogspot.com
26. http://laman-ayahsu.blogspot.com
27. http://suterakasihyann.com
28. http://wanznoen.blogspot.com
29. http://idzrarynprelovedproperty.blogspot.com
30. http://ecagiveaway.blogspot.com
31. mylovely-fieda.blogspot.com
32. http://szainun.blogspot.com
33. http://diah83.blogspot.com
34. http://fiezahkecik.blogspot.com
35. http://sikecilaina.blogspot.com
36. http://coratcoretpinkummi.blogspot.com
37. http://karimahsgsiput.blogspot.com
38. http://nugrulsakura.blogspot.com
39. http://greennnpanda88.blogspot.com
40. http://dieranadieraulalaaa.blogspot.com
41. http://cadbury-lirve.blogspot.com
42. http://syaheerayusof.blogspot.com
43. http://fadzillah-kamarudin.blogspot.com
44. http://hanislifestory.blogspot.com
45. http://semekarartie.blogspot.com
46. http://laluan-kehidupanku.blogspot.com
47. http://misszuera1715.blogspot.com
48. http://acapconga.blogspot.com
49. http://syahmipower.blogspot.com
50. http://suriz-on-click.blogspot.com
51. http://madieygadis98.blogspot.com
52. http://www.cikjannah.com
53. http://diaryyeyla.blogspot.com
54. http://www.puankutu.com
55. http://suhadarazman.blogspot.com
56. http://nurulbasyirah.blogspot.com
57. http://duniaanita74.blogspot.com
58. www.papamifz.com
59. http://www.mohdkhairi.com
60. http://mimialya1.blogspot.com
61. http://budakmanja94.blogspot.com
62. http://zitaomar.blogspot.com
63. thelegendofmerepek.blogspot.com
64. http://aziazidah.blogspot.com
65. http://aku-umi-and-this-is-my-life.blogspot.com
66. http://nurazizahyahaya.blogspot.com
67. http://anakenciksalamat.blogspot.com
68. http://tiefazatie.blogspot.com
69. http://fafazukri.blogspot.com


ESOK JANGAN LUPA TENGOK KEPUTUSAN TAU... TAKUT U ALL TAK ALERT, NANTI TERPAKSA BUAT CABUTAN KEDUA PULAK... hihii (",)

Nyum nyum... sedapnya buah belimbing... (",)


Petang2 ni dah tak larat nak mengarang.. mata dah mengantuk.. lebih2 lagi bila tengok baju yang belum berlipat sampai tak muat bakul.. adoiii... Perut pulak rasa lapar...


So, jom teman saya layan buah belimbing yang dah ditabur dengan secubit garam + kicap & disejukkan dalam peti ais.. lepas tu.. dengan cuaca panas yang melandakan ni.. bila makan belimbing yang sejuk ni... adoiii... nikmat sungguh rasanya... sejuk tekak.. (",)

Dah besar sangat ke anak oiiii....



Alisha sekarang baru je nak masuk usia 18 bulan... Masih lagi pakai pampers sebab masih belum pandai pun bagitahu nak buang air kecil or air besar... Tapi masalahnya sekarang ni, anak saya macam dah tak berapa suka pakai pampers...

U all bayanglah, kalau saya dah bagi dia pakai pampers & lambat sikit je bagi pakai seluar.. alamatnya lepas tu, u all akan tengok alisha tanpa pampers lah... adoiiii.. kadang tu sampai berlari2 saya dalam rumah semata2 nak pakaikan alisha pampers... Si alisha ni mengekeklah suka.. mana taknya, dia ingat ibu dia ni nak main kejar2 dengan dia... hahahhah... anak oiiiii... adik kamu dalam perut ibu ni pun tumpang sekaki berlari ni sayang oiii.... takda maknanya nak main kejar2..hihii

Saya tengok, alisha ni takda pun jadi melecet ke ruam ke merah2 ke... ok je.. perfect.. tapi kenapa dia taknak pakai pampers yer??.. Tahulah nak jadi kakak... sampai begitu sekali ke nak buktikan yang diri kamu tu layak bergelak kakak?.. hihiii... Anak u all start taknak pakai pampers bila yer?.. Ke saya patut ajar alisha slow2 bagitahu nak buang air besar or kecil?.. tapi rasa macam awai sangat.. ke macamana ni yer...


Senyuman yang selalu buat saya gembira


Senyuman Alisha ni lah yang buat saya sentiasa happy... Dialah yang buat saya pening melayan karenah dia.. Dia lah jugak yang buat saya tersengih2 seperti kerang busuk.. hihi.. Anak yang pandai mengambil hati dengan memberi senyuman yang manis di saat kita rasa ggrrrrrrrrr.. so, bila terpandang senyuman ni.... dari grrrrrrr pun terus jadi s.m.i.l.e.... (",)

P/s : Sayangilah anak2 kita yang akan mendoakan kita apabila kita di sana kelak...


Mini Giveaway #1 : Komen entry ni sebelum pukul 12 tengah malam untuk dapatkan perfume Calvin Klein

STICKY MODE

Start pada bulan ni.. jika ada rezeki.. saya teringin untuk buat mini GA every month.. InsyaAllah.. Tapi kan.. Mini GA ni akan terselit dengan hadiah yang saya dah guna tau... Bukan apa, kadang2 saya ni, suka membeli tapi malas menggunakannya..hahhahah...

Ohya, mini GA hanya akan berlangsung dalam 1 hari tu je tau.. maksud saya, hanya pada hari entry GA tu dipublish... So, macam hari ni.. kiranya Mini GA ni akan tamat pada pukul 12 tengah malam nanti lah... (",) Kecualilah kalau saya inform untuk beberapa hari... hihii


Emmm untuk Mini GA #1 ni.. Saya nak bagi u all PERFUME TRUTH CALVIN KLEIN... EAU DE PERFUME SPRAY 50ML.. Seperti dalam gambar atas tu yer.. banyak lagi kan isi perfume ni..hihi.. Saya hanya guna 2 3 kali je kot.. lepas tu terus tak berkenan.. actually saya ni adalah peminat perfume.. suka kumpul perfume.. so, bila ada banyak, u all paham2 je lah.. mulalah ada yang tak guna.. adoiii... teruk betoi perangai saya nih!!!.. So, daripada membazir.. saya nak bagi dekat u all yang sudi menerima..hihii

Baca dekat bawah ni yer... (",)

1) TAK PERLU BUAT ENTRY.. JUST BAGI LINK BLOG U ALL SAHAJA DI ENTRY NI
2) SUBMIT LINK U ALL SEBELUM PUKUL 12 TENGAH MALAM
3) ESOK SAYA AKAN KELUARKAN LIST NAMA PESERTA + MALAM SURUH ALISHA CABUT UNDI
4) INSYAALLAH LUSA @ KHAMIS, SAYA AKAN KELUARKAN NAMA PEMENANG
5) JIKA HARI KHAMIS, PEMENANG TIDAK MELAPORKAN DIRI, SAYA AKAN SURUH ALISHA CABUT UNDI LAGI.. (^_^)

SO ALERT YE SAYANG2 BILA SAYA UMUM PEMENANG.. BUKAN APA, INI JUST MINI GA.. BERLANGSUNG PUN SEHARI.. SO, DETAIL PEMENANG PUN, SEHARI JE LAH SAYA TUNGGU.. boleh gitu?.. (^_^) .. KALAU GA SAYA BERLANGSUNG SELAMA SEBULAN, BARULAH SEBULAN LEBIH SAYA TUNGGU DETAIL PEMENANG.. (",)

P/s : Bau perfume ni kekal lama tau.. tapi bau dia sedikit keras.. Ketika saya belum pregnant, bau dia wangi.. tapi bila dah mengandung ni.. mulalah nak alah pada bau yang wangi2 ni... hahahha


Hari ni layan ikan masak stim...


Puas dapat makan ikan masak stim... Beberapa hari ni, blogwalking.. asyik nampak ikan masak stim je... So, haruslah saya masakkan..hahahaaa.... Nasib baiklah mood masak saya tu sentiasa rajin.. kalau tak, duk kempunan kat situ je lah jawabnya..hihii


Saya masak ikan masak stim ni simple je.. main campak je semua..hihii.. Bersihkan ikan, lepas tu ikan tu saya lumur dengan garam + sos tiram... letak dalam bekas... saya letak dalam loyang je..hahahaa... lepas tu, letak bawang besar + bawang putih + halia + cili padi + serai + tomato (semuanya yang dah dipotong)... masukkan jus limau nipis lepas tu kukuslah hingga masak... nyum nyum,.. sedap di makan panas2.. (",)

Yap, saya memang kuat makan...

Saya ni dari dulu lagi rasa yang saya ni memang banyak je makan.. tapi badan tu jenis yang tak mau naik2.. bila dah pregnant ni.. selera makan lagi bertambah2... Yang jadi masalah tu.. berat duk 45 je.. awat naik sekilo je ni.. bulan depan nak p checkup lagi ni... jangan turun sudahlah berat oiii.. nanti dari sticker hijau.. kang tak pasal2 dia bagi sticker kuning..hihii


Hari ni saya nak cerita dekat u all betapa kuatnya saya makan..hahha.. Macam hari sabtu baru ni, saya beli pizza hut SUPER SUPREME... Saiz regular tu SAYA MAKAN SORANG2 hokay..!! Kuat tak saya makan?.. hahahhah.. Beli bawak balik.. ambik gambar ni masa dalam troli.. sebab dalam kereta nanti, dah sah2 saya akan terus ngap.. so, takda maknanya time tu nak ambik gambar lagi yer..hahhaha 


Seperti yang saya pernah inform u all sebelum ni.. my dear bukannya suka makan pizza pun.. thats y saya makan sorang2..hehhe.. Pada mulanya, pekerja PIZZA tu, offer saya yang saiz personal tu.. adehhhh.. mana cukup.. kecik yang amat tu..hahahha.. so, saya pilihlah saiz regular... RM22..

Saya beli petang.. makan sampai malam.. Ohya, malam tu pulak, saya tetap jugak makan nasi yer u all.. so, nampak tak, banyaknya saya makan kan..hihii.. Selera makan tengah ada ni.. baik saya makan.. nanti bila ada alah.. time tu tengok je lah orang makan..hehheh

P/s : Alhamdulillah duit Nuffnang, dah melepasi tahap cashout.. thanks u all sebab selalu singgah blog saya (",)

Dimanakah letaknya zat besi pada ikan bilis?..

Selama ni memang saya tahu yang ikan bilis ni kaya dengan zat besi.. tapi takdalah pulak saya tahu.. bahagian mana zat besi tu kan... kiranya kalau saya makan sambal ikan bilis yang dah dibuang kepala tu.. kira saya anggap saya dah telan zat besilah kan.. hihii


Sehinggalah saya pergi buat buku pink, baru2 ni.. nurse bagitahu saya.. "Kalau makan ikan bilis.. jangan buang kepala.. sebab, dekat kepala tu lah ada zat besi.. kalau dah buang kepala.. takda dah zat besi tu"... 


So, nurse tu cakap, kalu nak makan ikan bilis.. makan ikan bilis yang kecik2 tu.. yang makan sekali dengan kepala tu... (",) Baru saya tahu pasal ni.. kalau tak, sampai anak 5 pun, saya tetap tak tahulah jawabnya..hihii Tapi ikan bilis yang kecik2 ni sangat sedap kan.. adoiii... dan2 saya rasa nak makan ikan bilis digoreng garing2.. lepas tu makan ratah sambil mengadap tv... sungguh nikmat je bunyinya... hihi

Rupa sebenar cottage play house @ rumah alisha..

Tadi saya dah bagitahu u all yang saya beli Cottage Play House untuk Alisha kan... So, tak nak buat u all ternanti2 lagi... saya buat entry ni pulak... Biar u all tahu besar mana rumah tu.. sekurang2nya, dapatlah u all imagine..hihii.. Nanti bolehlah beli dekat anak u all pulak...


Rumah ni besar jugak tau.. pendek kata, saya pun boleh tumpang sekaki main masak2 dalam rumah ni..hahhahah


Ohya, pintu rumah ni, boleh dibuka tau.. maksud saya, dia boleh dilekatkan seperti dalam gambar dekat atas ni haaa... So, jika u all pun berkenan nak beli jugak untuk anak u all... Cepat2 pergi Tesco berhampiran u all yer... Harga PROMOSI RM29.90... Cepat2 sebelum kehabisan stock..hihii

U all tahu tak, saya beli rumah ni hari sabtu malam baru ni, keesokan pagi Ahad tu.. alisha boleh bangun dari tidur dalam bilik, terus je menuju ke dalam rumah dia ni haa... hahahha... excited anak saya ni mentang2 dah ada rumah sendiri..hhii

P/s : Lain kali baru saya tunjuk gambar alisha main dalam rumah ni yer... bukan apa, belum ambik gambar pun lagi..hihi

Pssttt meh tengok apa yang saya beli untuk Alisha (',)

Finally, hari Sabtu baru ni, dapat jugak saya beli Cottage Play House.. puas hati.. Dari bulan lepas mencari, asyik takda stock..hihii.. Pada mulanya saya pergi Tesco Besar, dia cakap stock takda.. pergi Giant.. mahai benor... rm49.90.. sebab saya dah tahu tesco ada offer.. so, saya tak belilah.. + ajak hubby pergi tesco kecik pulak..


Akhirnya...!! jumpa jugak.. berkat kesabaran hampir 2 bulan menunggu..hihii... Harga offer RM29.90.. (",)


So, apa lagi.. saya angkut masuk troli satu kotak..hihii

P/s : Saya rasa macam nak je pergi ambik mana2 budak, datang rumah saya.. main dengan alisha..hahahaa... Tapi sayangnya dekat taman saya ni takda budak2... So, walaupun barang mainan alisha banyak tapi main sorang2... ololooo sian alisha...

Tengok gambar ni supaya u all tak salah faham lagi... (^_^)

Tak habis2 lagi cerita pasal gigi alisha...hahahaaa... Bukan apa, sebab ramai pulak yang komen entry sebelum ni tanya saya alisha menangis tak.. Emmm rasanya saya dah explain yang gigi Alisha hanya patah 1/4 daripada sebatang... kiranya patah sikit je la.. so, takdalah nak menangis or keluar darahkan... tak sakit pun.. gigi tu siap jadi serbuk lagi... hahahha (",)


So, untuk buat u all tak salah faham... saya tunjukkan gigi Alisha yang patah secoet tu...hihi.. Kalau dalam gambar dekat atas ni.. gigi yang patah tu, sebelah "gigi arnab"... Nampak tak, hilang dah secoet..hehehe... Gigi yang sebelah kepada gigi yang patah tu, belum habis tumbuh lagi... thats y dia tak dapat bantu @ bagi sokongan dekat gigi yang patah tu sebelum ni... muahahahaaa

Baru ni kami keluar.. macam biasalah.. saya suka candid gambar alisha.. sekali ter'candid' gambar gigi pulak..hahhaha... Lucky la, boleh tunjuk kat u all + alisha boleh tengok bila dah besar nanti..hihii

P/s : Sorry sebab belum publish komen u all... tunggu saya terjah u all, baru saya publish yer (",)

Update hadiah kemenangan

Rasanya ni dah last hadiah yang saya dapat pasal kemenangan join GA... ni sisa2 GA yang saya join... Sekarang ni dah lama tak join mana2 GA... sungguh2 malas nak join.. Mood tu hilang tak balik2 sampai sekarang.... adoiiii... So, hari ni saya rajinkan diri ni untuk update hadiah dari PinkUmmi & Papa Mifz


Saya menang hadiah SHAWL sebab join Vote pic PU untuk Best Mum's Badge Dumex Mama Club... Ohya, PU bagi jugak sebotol perfume tau.. Tapi sayangnya dah abis.. sebab anak dara saya tu pergi bukak tudung perfume tu & tumpahkan... Adoii.. anak saya ni memanglah suka main barang ibu tau... hihi


Yang ni pulak saya dapat FM dari Pulau Tioman sebab join Contest teka mana satu Papa Mifz & mana satu mama Mifz... FM ni dah selamat saya tempek dekat peti ais... Dengan plastik sekali saya tempek..hahhahh.. Bukan apa, sayang nak buang..hihii.. Apa2 pun, thanks yer untuk PinkUmmi & Papa Mifz (",)

Meh la lunch ke teratak IntaNBerliaN (",)


Hari ni saya masak nasi tomato berlaukkan ayam masak merah... So, saya nak belanja u all lunch dekat teratak IntaNBerliaN ni dengan hidangan nasi tomato..hehhehhe... Belanja cuci mata je la.. kikikiii.... U all masak apa hari ni yer..? Dah siap masak ke..?

Saya dah siap makan pun... hihii.. Biasa kalau time my dear cuti, memang saya masak awal.. senang.. breakfast sekali dengan luch.. hahhahha... Lagi pulak saya sekarang ni asyik nak makan yang berat2 je.. makan ringan2 rasa tak cukup kenyang.. hihii


Saya bukan seorang ibu yang ganas hokayyy!! ;p

Cepat tengok wajah saya dekat header saya tu... ada nampak keganasan tak??? Tak kan... tapi penuh dengan kelembutan kan... muahahahaaaa... uweeekk!! hihii.... Walaupun tajuk entry saya sebelum ni adalah Alisha menjadi mangsa akibat keganasan ibu sendiri...!!! tapi tanpa disangka2 Puan Kutu menyangkal dakwaan saya terhadap diri sendiri yang saya ni ganas... lawan kepada ganas.. lemah lembut lah kan.. kiranya saya ni lemah lembut lah kan..hihiii... Perasan hokay!!! ;p 


Tak nak perasan lebih2 dah.. sekarang nak ulas sikit komen Puan Kutu ni... A'aaa, secara peribadinya saya pun terpikir yang gigi alisha ni dah reput... yela, dah berlubang.. dah sah2 lah yang area berlubang tu lagi nipis dari yang tak berlubangkan... so, walaupun saya TONYOH DENGAN PENUH KELEMBUTAN tapi dia terpatah jugak... adehhh

Tapi nasib baik tak beria banyak.. sekali pandang tak perasan pun gigi dia tu hilang secoet... walaupun macam tu, saya tetap rasa FRUST.. emmmmm takpalah... benda dah berlaku.. normallah untuk budak2 walaupun kita si ibu ni punyalah beria nak jaga anak.. asyik nak perfect je kan... sekali sekala tak berapa nak perfect tu adalah normal... ada hikmah tu... hihii
 

Ulasan untuk komen Ummi Iman pulak.. Ooo yeke.. gigi ni ada banyak jenis ek.. ada kecik besar ek... patutlah saya perhatikan sepupu2 alisha gigi dorang besar2 dari Alisha... Ohya, ibu2 kepada sepupu2 alisha ni, jangan salah paham yer... besar2 yang saya maksudkan tu adalah besar2 dari alisha... bukan besar2 yang tak sesuai usia yer..hihii

Maybe cakap ummi iman ni betoi.. gigi saiz kecik2 tu lembut.. sebabnya gigi alisha ni memang kecik2 je pun.. + rapat2.. tapi kebetulan, gigi sebelah gigi yang patah tu.. dia tumbuh belum habis lagi.. so, tak bolehlah jiran sebelah gigi tu nak membantu gigi yang patah tu..hihii.. Kalau macam ni, untunglah sepupu2 alisha yang mempunyai gigi yang besar & kuat... (",)

P/s : Tengah2 taip entry ni.. dalam masa yang sama saya edit entry lain, tiba2 dah bertukar kepada new interface... alahaiiii... tergagau2 cari perkataan untuk di klik supaya entry publish..

Saya dah jumpa pemenang baru untuk Coklat Praline 21 cavity

Sampai pukul 2 petang tadi.. pemenang ketiga pun masih tidak menyerah diri jugak... So, tanpa berpikir panjang, terus saya suruh Alisha cabut undi baru... Alhamdulillah, kali ni pemenang keempat, dah ada detail yer dia dengan saya.. so, dah takda peluang untuk orang lain menang lagi untuk hadiah coklat ni yer..hihii



Ohya, saya bagi masa hanya 4 jam pada pemenang sebelum ni sebabnya saya dah naik loya tunggu lama2 + blog pemenang tu pun, last update adalah bulan 2... so, saya memang tak boleh contact dia dekat lain selain blog.. widget fb pun takda jugak kat blog dia.. so, harap semua puas hati dengan penjelasan ibu mengandung yang dah tak larat nak menunggu ni yer... hihiii



Boleh ke jika saya bagi tempoh sehingga pukul 2 petang sahaja??

Sebenarnya saya dah malas nak tunggu lama2 pada pemenang yang dapat Coklat Praline 21 cavity... penat tunggu... Untuk pemenang kedua baru ni pun, masih jugak belum bagi detail sebab dah lama dia tak update blog.. So, tadi saya dah suruh Alisha buat cabutan lagi sekali..

Pemenang kali ketiga ni adalah nombor 132... Serius, saya dah sampai tahap malas nak ambik gambar nombor cabutan alisha tu.. adoiii... tapi u all jangan risau.. saya tak tipu yer.. semuanya adil dan saksama... So, pada no 132. http://kosongitukosong.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html cepatlah munculkan diri... jika sampai pukul 2 petang ni pun, tak menjelma jugak, saya suruh je alisha buat cabutan lagi... saya bagi tempoh selama 4 jam...

Ohya,u all rasa ok ke jika saya bagi tempoh selama 4 jam sahaja??!!... sebab dah lama sangat benda ni tertangguh.. tak settle2 jugak lagi... No 132 ni pun, actually masih belum bagi details untuk hadiah saguhati + dah lama jugak tak update blog...


Alisha menjadi mangsa akibat keganasan ibu sendiri...!!!

 
gigi-susu
Gigi Alisha yang patah 1/4 tu, gigi yang tertulis LATERAL INCISOR

Gigi Alisha patah hokay!!.. Ibu Alisha yang buat..!! Sungguh saya geram dekat diri sendiri..!!.. Kalau u all masih ingat, dulu saya pernah bagitahu yang gigi alisha dah berlubang sikitkan.. tak banyak tapi kira berlubanglah... gigi yang berlubang sikit tu lah yang patah ni.. adoiii...

Ohya, bukan patah sebatang tau.. tapi DARI SEBATANG TU,  1/4 PATAH, 3/4 JE YANG TINGGAL... Ni semuanya pasal sayalah... Citenya macam ni... Semalam ketika saya nak pakaikan alisha pampers, sekali saya terpandang ada sisa makanan melekat dekat gigi yang berlubang tu.. saya pun ambik kain, konon nak lap gigi tu, kasi buang sisa makanan tu kan.. sekali, ibu alisha ni BUKAN LAP TAPI TONYOH!!!... huhhhh... ni yang nak marah diri sendiri nihhh!!!

Sekali tu dia.. gigi tu terpatah sikit.. huwaaaaaaaaa.... time tu saya rasa FRUST YANG AMAT.. yela, gigi alisha berlubang pun saya rasa nak guling2, ni dah patah.. bukan setakat rasa nak guling2.. terus guling sampai tertonggeng2..hihiii.. Saya terus call mak saya.. Mak saya cakap.. "gigi alisha tu lembut lagi.. nape buat kasar2"... huwaaaaaaaaaaaaa.... lagi rasa bersalah dekat alisha + geram dekat diri sendiri...

Alahaiiii sian anak ibu.. dah hilang gigi secoet... adehhh... Sorry yer alisha... ibu tak sengaja.. terganas pulak semalam.. adoiii... Tapi jangan risau.. sebab kamu masih nampak comel walaupun gigi dah hilang secoet..hihii.. Ohya, auntie2, uncle2, kakak2 & abang2 semua.. tetap sayangkan alisha kan walaupun alisha dah hilang gigi secoet kan??... (^_^)

P/s : Dah terasa fobia nak cuci gigi alisha...


Pemenang baru untuk Coklat Praline 21 cavity ... IntaNBerliaN's First Giveaway...

STICKY MOOD UNTIL 5 PM TOMORROW


Emmmm sebulan setengah dah saya menanti dengan penuh kesabaran tapi pemenang untuk cabutan yang pertama, tak jugak muncul... blog pun dah lama tak update... takpalah.. mungkin bukan rezeki dia... So, semalam saya dah suruh alisha cabut undi lagi sekali.. Anak saya bagi kerjasama yang sangat bagus.. agaknya dia dah paham.. apa tugas dia bila nampak kertas undi tu..hahahhahah


Kertas undi dalam gambar ni nampak dah berkedut seribu sebabnya ini adalah kertas undi masa cabutan yang first tu.. saya tak buang pun semua kertas undi tu.. hihiii






  So, pemenangnya adalah no 124... Jika nombor 124 ni tak jugak muncul sampai petang esok... malam esoknya saya akan cabut undi lagi   yer... lagipun saya dah check no 124 ni masih belum bagi detail dekat saya untuk hadiah saguhati....

P/s : Peserta IntaNBerliaN's First Giveaway yang belum bagi detail, boleh bagi dekat saya yer... CHECK NAMA U ALL DEKAT SINI...

Petua dari Kelab Mama Dumex

Photo

Bulan lepas saya ada bagitahu u all yang saya dapat PINK BUNNY dari Dumex Mama Club kan.. Pink bunny ni hanya untuk ahli kelab dia yang pregnant je dapat... Ohya, u all jangan pulak terpikir.. nak kene minum susu dumex baru boleh jadi ahli & baru boleh dapat pink bunny tau... tak semestinya... tapi kalau u all guna susu dia lagi bagus lah (",)

Kalau sebelum ni saya pernah bagitahu yang FRISO sangatlah mesra alam sebab rajin hantar apa2 gift & info untuk saya... Rupanya Dumex pun sama tau... siap SMS dekat saya PETUA lagi... Free sms.. memang sangat2 baguslah... So, Dumex pun saya kategori sebagai mesra alam jugak..hihii

Baru2 ni, Dumex Mama Club SMS dekat saya bagitahu "Halia atau pudina dapat melegakan rasa mual semasa hamil"... Macam dia tau2 je, yang time dia SMS saya tu memang saya rasa loya pun..hihii.. Jomlah jadi ahli jugak.. macam2 info tentang parenting kita boleh dapat dekat sana.. (",)


Alisha nak meja sendiri ke?

Alisha ni dia suka sangat main dekat meja yang saya letak komputer ni haaa... Mulalah menghadang saya mengadap blog...hihii...



Time ni, main mainan dia... lagi hebat, ruang meja komputer yang kecik tu, dia boleh panjat... & baring atas tu.. adoiii...


So, tiba2 semalam terus saya terpikir nak belikan dia meja kecik... Alaaaa meja yang ada tulis ABC tu je pun... (",)


Lagipun dulu, alisha bukan main berkenan meja ABC tu, siap duduk atas kerusi set meja tu, taknak bangun2... suka tengok meja yang macam2 tulisan + colourful tu kot... Saya ingat, duit Nuffnang bulan depan nak belikan Alisha meja ABC tu je lah... 

Duit Nuffnang yang baru ni, konon nak beli basikal tu... tak jugak pergi beli2 lagi...hahahaaaa... Tapi my dear dah pergi ushar2 dah kedai basikal... so, next week ke, bolehlah pergi beli... 100++ jugaklah basikal budak kecik cam alisha ni... thats y meja ABC tu kena beli guna duit Nuffnang lain bulan... tembus poket kalau beli sekaligus..hihii

P/s : Cottage Play House, dah kembali ada offer... harap2 ada stock.. nanti alisha adalah rumah sendiri... jadi orang kaya....muahhahhahha...

Cara nak bagi HB @ hemoglobin cun...

Ibu2 mengandung ni sentiasa adalah masalah hemoglobin @ hb rendahkan... Saya masa mengandungkan alisha, cukup risau setiap kali nak ambik darah nak check hb... Yela, bila rendah, mulalah sticker dekat buku pink tu jadi hijau.. walaupun di bulan terakhir mengandung, kantoi jugak.. sticker dari putih dah bertukar hijau..hihii

So, untuk kali ni, saya nak berjaga2 supaya hb tak rendah walaupun sticker memang dah hijau sebab low weight.. muahhahha... Dulukan, saya pernah tanya wife sepupu saya, apa yang dia makan sampai hb 14 sedangkan saya masa tu hanya 11 lebih je.. sekadar cukup2 makan..hihii

So, antara tips yang saya dapat dari dia & kawan2 yang lain adalah...

1) Sebelum checkup... makan makanan yang mengandungi sumber zat besi... macam isteri sepupu saya tu... kebetulan sebelum pergi checkup dia makan kuew teow kerang..

2) 2 3  hari sebelum pergi checkup tu.. pulun banyak2 makan zat besi.. hahah... serius tau.. saya buat camnilah dulu... 2 3 hari tu, asyik makan hati ayam lah, hati lembulah, sayur bayamlah... iron tablet tak pernah miss..hihii... Sekali check, hb dah tinggi tapi tak ingat berapalah...

3) Makan iron tablet bersama dengan minuman yang kaya dengan vitamin c macam air oren ke.. sebabnya seperti yang u all tahu, vitamin c ni membantu penyerapan zat besi... 

4) Jangan lupa makan iron tablet

SUMBER ZAT BESI

Hati
Tiram
Kerang
Sayur bayam
Kacang
Jambu batu & macam2 lagilah...

Zat besi ni sangat2 penting.. lebih2 lagi untuk kita ibu mengandung ni.. yela, sumber makanan anak melalui darah kita tu.. Kalau kekurangan darah mulalah kita akan dapat penyakit ANEMIA.. thats y kene jaga2... untuk kesihatan kita & anak...

Ohya, pasal 2 3 hari sebelum checkup tu saya suruh u all pulun makan makanan yang ada zat besi kan sebabnya, macam saya baru ni.. sebelum pergi buat buku pink, saya memang makan sayur bayam.. siap meratah lagi.. tu yang sekali check, dapatlah hb 13.5.. berbanding masa alisha dulu hanya dapat 12.2 sahaja... (",)

P/s : Nurse suka cakap ayat yang menakutkan kita tentang apa yang berlaku bila hb low, so, kata2 nurse tu lah saya ambik secara positif untuk buat saya sentiasa berusaha hb tak kurang dari 11...



Dugaan mengandung...

Sebenarnya ketika mengandung ni... macam2 dugaan yang datang.. dugaan yang saya maksudkan tu adalah dugaan sakit.. contohnya, sakit pingganglah... bengkak kaki lah.. belum campur lagi dengan alahan lah... darah kuranglah.. kencing manislah.. tiroidlah.. alahaiii macam2 dugaan kan.. tapi normally, kalau permasalahan ni berlaku akibat dari kita mengandung.. lepas habis je mengandung.. kita dah bersalin.. hilanglah segala penyakit tu.. kencing manis pun hilang.. (",) 

Saya jugak harap... lepas bersalin, moga2 berlakulah keajaiban yang kelenjar tiroid saya ni baik seperti asal.. InsyaAllah.. Dulu ketika saya mengandungkan alisha, alhamdulilllah, saya tak mempunyai masalah yang banyak.. saya takda nak sembab2 kaki.. lenguh2 sebab jalan banyak.. cumanya saya sakit tulang punggung.. opsttt hahahha... normallahkan, sebab tulang masih kecik.. so, nak kena renggang2kanlah... nanti anak nak keluar... (",)

Emmm seingat saya, saya start sakit tulang tu masa kandungan saya dah besar.. tapi kali ni, untuk mengandung kali kedua.... belum 2 bulan lagi dah start sakit... tapi bukan tulang pung****... kali ni tulang peha belah kanan pulak... Kalau baring tu.. bila nak bangun, mulalah nak menjerit.. adoiiiiii..

Tapi takdalah setiap kali baring jadi camtu cumanya kerap berlakulah.. yang tak boleh tahan tu, bila tulang tu siap bunyi "pap"... huwaaaaa menahan kesakitan dibuatnya... mungkin kali ni sebab saya terlalu kuruslah agaknya.. sebab tu cepat je dah mula terasa sakit tulang.. lagi satu, kekurangan kalsium.. yela, kalsium saya perlu bagi untuk diri sendiri lah.. alisha lah.. bakal adik alisha lah... sekarang ni saya perlu makan untuk 3 orang.... 

Emmmm.. tapi semua kesakitan ni akan hilang dengan sendirinya selepas kita dapat melihat wajah anak yang kita bakal lahirkan nanti kan.. bila kita dah teran je baby.. keluar je baby.. dengar je tangisan.. masa tu sakit semua hilang.. yang ada hanyalah perasaan alhamdulillah.. syukur dengan rezeki yang telah DIA berikan untuk kita....

P/s : Ibu2 tak pernah serik mengandung or menanggung kesakitan ketika mengandung... betapa ibu2 sanggup berkorban untuk kita sebagai anak... Hargailah ibu2 kita selagi mereka masih bernyawa... (",)



Budak yang baru nak berjinak2 main air...

Masa balik kampung my parent hari tu... saya telah membodek adik saya @ acu alisha, suruh belanja alisha beli kolam renang...hahhahahah... Saya ni suka pau adik & parent saya..kikikiiii... bukan apa, saya tahu, mereka kalau pasal alisha... saya sebut je, terus dorang beli..hihii... Ambik kesempatan... muahhahahha....

My parent ingatkan alisha tak nak duduk dalam kolam renang tu...yela, alisha pun belum pernah terdedah main2 air camni lagi.. ni kira first time lah kan... tapi rupanya dia suka pulak... hahahha... Ohya, alisha takdalah baring2 lagi dalam kolam tu... just duduk2 je... belum reti lagi cara nak guna... Oklah, saya ni tengah bersiap nak pergi klinik... curi2 masa jap update blog.. U all layanlah gambar alisha yang baru nak berjinak2 dengan kolam renang ni yer.. hihii



Sendiri nak main air.. sendiri isi air dalam kolam..hihii


Disebabkan kolam baru & dekat rumah my parent.. so, takda mainan nak bagi alisha main dalam kolam ni.. last2 saya bagi syampoo suruh buat main..hahahha


Next time, balik chemor, saya akan angkut segala bola & itik bagi alisha main dalam kolam ni.. (",)


Ohya, kolam ni saya tinggal dekat rumah my parent.. malas nak bawak balik sungai petani sebab takda ruang nak main... rumah parent saya ni kawasan luas + air pun laju.. so, lebih elok main kat sana je lah..hehheh


Alisha main air sampai kecut tangan2..hahha


Tu pun taknak masuk rumah lagi.. last2 saya mandikan dia.. terus masuk rumah pakai baju tidur.. kihkihkih...
 

Oklah alisha suka main air.. so, bolehlah kami bawak dia pergi pulau bila ada masa nanti... (",)

P/s : Nanti baru balas jejak u all.. nak kena pergi klinik ambik darah untuk ujian TIROID...

Latest : Senarai peserta IntaNBerliaN's First Giveaway yang belum bagi detail..

STICKY MODE

 Dah nak masuk pertengahan bulan 4 tapi masih ada lagi yang saya belum dapat details dari peserta IntaNBerliaN's First Giveaway.. Tak sudi ek nak terima hadiah saguhati dari saya..hihii.. Emmm takpala.. bila u all free, boleh je bagi detail dekat saya.. TIADA TARIKH TAMAT BAGI DETAIL UNTUK HADIAH SAGUHATI.. tapi kalau hadiah tu habis.. saya tak tahu yer.. hihiii(",)

Ohya, untuk pengetahuan u all... untuk hadiah dari penaja.. berupa coklat.. pemenangnya masih lagi belum bagi detail sampai sekarang.. memang blognya dah lama sangat tak update.. Emmm.. maybe bukan rezeki dia kot.. So, nanti saya akan buat lagi satu cabutan untk hadiah tersebut.. InsyaAllah next week baru umum pemenang baru.. macam biasa, alisha lah yang tukang cabut tu nanti..hihii.. Ohya, nak inform awal2 ni.. JANGAN ADA YANG JELES PULAK NANTI.. yela, mana tau kot pemenang tu dah dapat hadiah saguhati dari saya.. tapi alih2 dapat pulak hadiah dari sponsor.. Itu semua rezeki masing2 yer sayang2 saya semua.. (",)

 Senarai link dekat bawah ni pulak.. masih belum bagi detail dekat saya... Kalau u all taknak bagi dekat facebook saya or taknak bagi dekat emel (zarina_naniey@yahoo.com.my).. boleh je bagi dekat kotak komen entry ni.. Jangan risau.. saya takkan publish.. (",)... JANGAN LUPA BAGITAHU SEKALI NOMBOR U ALL  BERAPA TAU...

SENARAI LINK DI BAWAH MAYBE ADA YANG DAH BAGI ALAMAT & DAH DAPAT HADIAH... TAPI MENJADI KESULITAN UNTUK SAYA SEBAB U ALL HANTAR DETAIL TANPA BAGITAHU NOMBOR U ALL SEKALI...
 
1. http://atiezie82.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
6. http://kanokino.blogspot.com/2012/01/intanberlians-first-giveaway.html

19. http://aku-umi-and-this-is-my-life.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
26. http://cinta-atieku.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
27. http://fiqrakendet.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html

31. http://hanansukehadiah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
34. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
37. http://cikoren98.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html

43. http://zieyha.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
44. http://nurulbasyirah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
47. http://imayoungster.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
48. http://mawarmialah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
49. http://hikayathiudpku.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html

59. http://diyana-wr.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
62. http://purpleholics-ladyzsara.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html

68. http://taufidris.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
70. http://hampehhh.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
74. http://cempakabiru-nieda.blogspot.com/2012/02/intan-berlians-ga-pertama.html
76. http://hidayahd.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
83. http://musicloveanisa.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
84. http://cempakakuningku.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
86. http://almiraalwani.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
91. http://tyhafatyha.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
94. http://diafazree.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway-v.html
99. http://www.amirastudios.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
103. http://farahshahrizat.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
104. http://belogawekchoco.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
111. http://ainzazakaria.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
112. http://all-contest-ga.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
114. http://merpatipurple-kis.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
115. http://syimanakhadiah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
116. http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
120. http://diarypqah99.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
121. http://shimaituaku.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
124. http://nelumbonabilah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
125. http://ilovenhates.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway-contest.html
127. http://eikanurviolet.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
128. http://24-7nay.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
130. http://mrsbullat.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
131. http://thelegendofmerepek.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
132. http://kosongitukosong.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
134. http://darlingninie-cgl.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
136. http://nanny-stuff.blogspot.com/2012/02/meh-join-intanberlians-first-giveaway.html
137. http://doodleliciousheart.blogspot.com/2012/02/35-intanberlians-first-giveaway.html
138. http://mimiezalikhahouse.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
142. http://inilahcoretankehidupankami.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
144. http://ceriteradalila.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html

148. http://hudsonnfi.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
152. http://anitasay.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
156. http://coretanekahatiqkah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
157. http://missbleery.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
159. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
161. http://dastorymorry.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
162. http://asyikin-ga.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
165. http://namaakuhanna.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
166. http://secondbmm.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html


Mana2 pemenang yang masih belum dapat hadiah dari penaja.. Harap inform saya...

___________________________________________________________________________________


Saya dah pos hadiah pada 07/04/2012

28. http://hafizila.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
30. http://www.emarieys.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
56. http://aziazidah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
105. http://my-khalish.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
107. http://sweetie-mustache.blogspot.com/2012/02/syarat-syarat-cara-penyertaan-1-blogger.html

Maliha Mahadi
Nor Atikah Ramli

Suidah
Mama Adam
Nur Hamizah Bt Azhar

Hadiah yang akan saya pos samada Jumaat or Sabtu ni

16. http://hilmirdadaud.blogspot.com/2012/02/intanbelians-first-giveaway.html

63. http://erasyahirah.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html
166. http://secondbmm.blogspot.com/2012/02/intanberlians-first-giveaway.html

Ambik darah untuk lakukan ujian TIRIOD...

Buat mereka yang dah lama follow setiap entry di blog saya, pasti tahu yang saya mempunyai masalah KELENJAR TIROID BENGKAK... Ketika checkup bulan 9 tahun lepas... HORMON TIROID NORMAL TAPI KELENJAR TIROID BENGKAK... Bengkak tu pun kecik je.. nak kene tilik betoi2 baru nampak bengkak..


Tapi perlu diingat, itu dulu.. ketika belum mengandung.. sekarang ni dah mengandung... HORMON DAH BERUBAH... so, bengkak tu pun makin jelas kelihatan... ketika saya pergi buat buku pink semalam... saya memang ada bawak surat refer dari doktor klinik swasta... kiranya untuk doktor di klinik ibu & anak ni akan menyuruh saya sekali lagi untuk ambik ujian darahlah kan.... haruslah check... Saya yang beria suruh doktor buat surat.. sebab saya tahu, bila dah pregnant, hormon dah bertukar... macam2 kemungkinan boleh berlaku... so, lebih baik BERJAGA2 DARI AWAIKAN...


Esok baru saya akan ambik darah.. sebab semalam saya pergi dah lewat.. dah takda orang nak ambik darah.. Result next month baru keluarlah kan.. tak tahulah result tu camne nanti.. samada POSITIF OR NEGATIF... emmmm apa2 pun saya redha je la...

Lagipun, sebelum ni saya dah tahu risiko2 yang akan saya hadapi... mungkin akan mengalami kesukaran bernafas.. emmm tapi tu lah... kita sebagai seorang ibu ni.. sanggup berkorban apa sahaja untuk anak.. walaupun nyawa sediri menjadi taruhan kan... Thats y kita sebagai anak HARGAILAH IBU KITA SELAGI MEREKA MASIH ADA...

P/s : doakan kesihatan saya & kandungan sihat walafiat sehingga lahir & seterusnya yer....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...