Ketika saya di kampung baru ni, saya ada buat puding tau.. Resepi asal dia tulis PUDING KUKUS LAICI tapi boleh ke kalau saya tukar jadi PUDING ROTI LAICI BERJELI.. hahhahha.. suka2 hati je tukar..hihii..
U all kene try buat puding ni sebab dia sangat2 senang & sedap!!.. my mum siap cakap.. nanti kenduri masuk rumah baru my bro, dia nak suruh saya buat puding ni...hahhahhahh... *ni lah yang buat saya nak perasan dari pagi sampai malam.. lepas tu sambung esoknya pulak..*... kikikiikii
Ini saya buat dekat rumah my parent.. One day sebelum balik rumah my MIL.. saya bawak balik puding ni dekat my MIL jugak.. (",)
Ini pandangan puding tu dari sisi.. Sorry lah time ni takda masa dah nak letak dalam pinggan cantik2 sebab dah nak balik rumah my MIL.. so, gambar ni pun saya snap dekat dalam bekas puding tu je.. hahhaha
Kalau dekat atas tu tak clear sangat.. tengok gambar ni u all boleh imagine kot macamana puding tu.. (",) lapisan bawah adalah puding roti & dekat atas tu adalah laici yang bermandi-mandian di dalam jeli..hihi.. Cara buat dia sangat senang..!!
FIRST STEP : U all ambik 4 keping roti potong.. bahagian tepi dia buang, ambik bahagian putih sahaja + 4 biji telur + 1 tin susu cair + gula = blender sampai hancur.. u all letak dalam bekas & kukus selama 30 minit @ sehingga masak.. Ok.. siap bahagian bawah..! SECOND STEP : Bahagian atas pulak.. u all beli 1 paket jelly nona perisa strawberry.. jenama lain pun boleh je.. (",).. Bancuh jelly tu mengikut arahan di kotak tersebut.. !! THIRD STEP : Atur buah laici atas puding yang dah siap kukus tadi (dah sejuk).. lepas tu u all tuanglah semua jeli yang u all dah bancuh tadi atas puding yang dah bersusun laici tu.. taraa.... dah siap.. (",)
Sangat sedap di makan selepas u all sejukkan di dalam peti ais... Bila makan... sejuk je rasa tekak ni.. u all patut try tau.. u all tak perlu guna banyak barang pun.. cuma guna blender + pengukus + periuk untuk masak jeli.. hanya 3 benda alah ni je u all nak kene cuci.. dapur pun tak kotor... hihihii... Cuba tau u all.. kikikiii.. Ohya, tak paham saya tulis, rujuk resepi asal dekat SINI