Memuatkan ...

Jadual dari Beijing.. "Merancang jantina anak"

Wah tajuk.. merancang jantina anak lagi.. hihii.. Yela kan, setiap orang mempunyai keinginan untuk dapat anak lelaki or perempuan kan.. Macam saya ni dah ada si Alisha, so, lepas ni jika ada rezeki nak anak lelaki la kan.. Apa2 pun kita hanya merancang tapi Tuhan dah tetapkan segalanya untuk kita..

Baru ni Ummu Muhammad ada berkongsi dengan saya pasal jadual merancang jantina anak yang diambil oleh ilmuan dari makam kerajaan dekat Beijing, RRC. Naskah asli terkubur selama 700 tahun dan kini disimpan oleh Institut Pengetahuan Beijing.. 


Ketetapan jadual ni dibuktikan pada ribuan orang dan dikatakan 99% adalah tepat.. Ini hanyalah kajian.. kalau ikutkan jadual di atas, saya mengandungkan alisha ketika berumur 26 tahun.. bulan permulaan pregnant adalah bulan Disember.. so... Perempuan

Apa2 pun kepercayaan kita tetap kepada Tuhan kerana DIA lah yang merancang segala2nya untuk kita.. :-)

Hadiah menang Pa & Ma online dah sampai

Awal bulan 4 saya ada cerita dekat u all dalam entry NI yang Alisha menang tempat ke dua dalam peraduan Pa & Ma online kan.. Setelah hampir 2 bulan menunggu hadiah kemenangan keletah Adik @ gelak tawa si manja, akhirnya pagi semalam, hadiah tu telah selamat sampai ke tangan saya.. hihii 


 Tengoklah tu, betapa besarnya perkataan TAHNIAH.. hihii


Saya dapat plate & spoon babyBjorn & Beach Ball (Early Learning Centre)..



Inilah dia bungkusan hadiah tersebut.. :-) Macam biasala, Alisha la orang yang paling buzy bila sampai hadiah.. lebih2 lagi hadiah dia hihii



Lepas sampul dibuka inilah hadiahnya... :-)

 

Haa ini gambar hadiah tu dengan lebih jelas lagi...

Saya suka la plate & spoon babyBjorn ni... bagus tau.. sudu dia pun lain dari yang lain.. Nak bagitahu pun tak tau macamana, bila u all tengok secara real baru u all tahu.. Ohya, kalau u all nak tahu, harga plate & spoon babyBjorn ni melebihi 50 hinggit hokayy!! Ohh tidak.. kalau saya nak beli tak mungkin la.. macam rugi la pulak.. Tapi ni bila dah dapat free syok la jugak.. hihii


Ni antara kelebihan plate & spoon babyBjorn  

Clover-leaf plate helps your child scoop up food
 Plate is difficult to tip over or throw onto floor
Rubber rim keeps plate from sliding   
Spoon designed for easy gripping and scooping
Dishwasher and microwave safe   

Yang ni pulak, beach ball.. penat mengepam bola ni tau.. hihii.. Lepas ni Alisha boleh la suruh abah dia bawak dia pergi pantai.. main bola.. muahahha

Apa2 pun.. terima kasih la dekat Pa&Ma & BabyBjorn... suker3..hihii.. Ohya, kalau u all nak tengok video Alisha yang dipertandingkan tu.. Saya ada selitkan dekat entry Perkembangan Alisha

Hadiah dari Pupel Liyana dah sampai..

Malam Isnin baru ni saya baru je balik dari kampung.. Tu yang mood nak join CGL or update blog terjejas tu.. Lepas ni kena rajinkan sikit update blog ni.. Cerita ada tapi nak menaip tu malas.. just blogwalking je... ;-)

Okla, saya nak update pasal hadiah yang saya dah dapat.. Dekat entry NI saya ada inform u all yang saya menang brooch felt handmate by pupel liyana kan.. So, balik dari kampung baru ni, saya dah terima brooch tu..hihii..Comel.. :-)


Actually saya sangat2 tertarik dengan envelope pupel liyana ni.. tengokla tu.. siap lekat pic dia lagi..hihii suker3.. kreatif + rajin.. :-)   

Inilah dia brooch felt handmate tu..comel kan..hihii.. Nanti saya akan gunakannya tapi tu la.. sayang pulak nak guna, biasalah saya ni, asal orang bagi mesti sayang nak guna.. hihii.. Tapi disebabkan pupel dah bagitahu suruh guna, so, nanti saya pasti akan gunakannya.. don't worry yer pupel liyana.. :-)

Apa2 pun, thanks sangat dekat pupel liyana

Cenderahati dari Bayt Al-Iman dah sampai

Alhamdulillah pagi tadi cenderahati dari Bayt A-Iman dah selamat sampai... Saya ada bagitahu u all yang saya ada dapat cenderahati ni.. U all boleh baca entry INI


 Tengok la si Alisha ni.. nak pergi tu tapi sempat lagi nak tengok hadiah..hihii


So, inilah cenderahati yang saya dapat.. :-)


Tadaaaaa Alisha dah pakai baju tu.. hihii.. Ngam2 je dengan Alisha... So, sebelum bagi adik Alisha guna, nampaknya Alisha boleh pakai dulu la.. hehee..

Apa2 pun, terima kasih banyak2 Bayt Al-Iman.. Baju tu akan saya jadikan motivasi untuk dapatkan "adik" untuk Alisha... muahahaa.. Opssttt tapi tahun depan yer ^_^

Alisha buat saya rasa teruja..!!

Hari ni Alisha betul2 buat saya rasa teruja & happy sesangat.. Pagi tadi saya happy dengan gelagat Alisha yang saya cerita dekat u all dalam entry Panjang betul akal Alisha nih.. Tapi petang tadi ada lagi 2 perkara yang buat saya rasa happy & teruja sangat tentang alisha ni... :-)

Normally setiap hari my dear akan balik lunch dekat rumah, so, bila my dear pergi kerja kembali, saya & Alisha ni akan hantar la sampai ke muka pintu.. biasa la kan, mesti nak lambai2 tangankan... Apa yang buat saya terkejut + teruja, hari ni Alisha dengan sendirinya membalas lambaian my dear.. Wah!!! so surprise... mula2 saya ingat sekadar kebetulan.. tapi selepas saya cakap dekat alisha "babai dekat abah".. yap, alisha lambai tangan dia hokay!! 2 kali saya ulang ayat yang sama & 2 kali tu jugak dia lambai...

MasyaAllah... bijak betul Alisha ni, dia boleh faham saya cakap.. sangat cepat alisha faham.. Alhamdulilah.. tak sia2 saya tak bekerja, duduk rumah jaga & mengajar Alisha..:-) Ohya, kalau ikutkan carta perkembangan baby.. Umur 10 bulan baru baby pandai lambaikan tangan.. kira alisha ni in advance la sikit..hihii.. Nak tahu lebih lagi baca entry Carta perkembangan bayi

Lagi satu yang menambahkan lagi perasaan teruja saya tu bila alisha secara automatik menepuk tangan bila saya nyanyikan lagu "tepuk amai2 belalang kupu2".. Kalau selama ni, saya yang menepuk tangan dia sambil nyanyi tapi petang ni, dia dah tepuk sendiri pulak... hihii

Dari petang sampai malam saya duk nyanyi tepuk amai2 je sebab seronok tengok tangan alisha yang kecik tu menepuk.. hihii... saya memang teruja yang amat sampai tak sempat nak rakam.. seronok melayan karenah dia.. sebab saya taknak terlepas moment tu, yela, kalau saya sibuk nak merakam nanti mesti alisha lebih teruja nak mengambil handphone dari tangan saya.. hihiii.. *tapi lepas2 ni tetap akan rakam.hihii*

Tak sia2 apa yang saya ajar Alisha selama ni.. Dah nampak serba sedikit hasilnya... :-) Saya rasa memang betullah kelebihan susu ibu untuk anak2 kita.. mereka cepat pandai.. selain tu, dari dalam perut lagi saya dah mengajar alisha makan kurma.. sampailah sekarang saya tetap ajar dia makan kurma.. siap campurkan dalam makanan alisha heheh.. Saya pun makan kurma jugak.. sebab Alisha minum susu saya... muahahha.. Kurma elok untuk perkembangan anak kita tau.. Baca entry Khasiat kurma untuk ibu mengandung

Apa2 pun.. thanks ye anak ibu sayang.. kamu buat ibu tak menyesal berhenti kerja.. sesungguhnya kamu adalah anugerah yang tak ternilai yang Allah berikan dekat ibu & abah.. InsyaAllah ibu akan jaga & didik kamu sebaik yang mungkin... INSYAALLAH.... 

Panjang betul akal Alisha nih!!

Semalam baru saya cerita dekat u all pasal Alisha menolak walker dia untuk belajar berjalan dekat entry Alisha & Connection tot.. Tapi hari ni, Alisha dapat akai lagi.. bukan je duduk dalam walker, bukan je menolak walker tapi dah pandai masuk bawah walker tu pulak.. Aduhhh..

Semalam, saya basuh alas tempat duduk walker tu, so, Alisha tak boleh la nak duduk kan... Nak menolak dia dah malas sikit hari ni kot.. so, dengan sepantas kilatnya, Alisha dapat akal nak masuk bawah walker tu pulak... 


 Haaa tengoklah tu, dah masuk bawah walker boleh pulak mengendap ikut lubang walker tu... hahhahaa


 Siap boleh main2 lagi bawah walker tu tau.. Kreatif si Alisha ni.. Tak payah di ajar... dia mampu je berpikir sendiri.. hihii *budak2 tengah nak membesar :-)*


 Cara Alisha nak keluar kembali dari bawah walker tu..

 
Angkat badan punya la tinggi nak keluar punya pasal.. Pandai masuk, pandailah keluar.. hihii

Haa u all jangan ingat itu je aktiviti Alisha dengan walker dia tu.. tapi ada lagi cara baik punya...!!! hahhahhah lawak la pulak rasa.. Tengok je la video dekat bawah ni.. Panjang tak panjangnya akal anak saya ni... hihii


video

Dah tengok ke video tu..? Belum mandi pun lagi tu tapi excited nak main walker cara terbaru... muahahha

Alisha & connection tot..

Makin hari makin seronok tengok perkembangan Alisha.. hihii.. Saya perhatikan Alisha dah makin pandai.. Cepat faham & cepat berfikir.. Macam sekarang ni Alisha kan dah mampu berdiri sendiri.. so, step terakhir adalah bertatih untuk berjalan..

Saya & my dear ni, selalu la jugak ajar dia tatih.. tapi si budak kecik ni lagi advance.. Nak berlatih sendiri... Fuyooooo bagusnya anak ibu ni... heheee

Sekarang ni, tiap2 hari dia akan berlatih dengan menolak walker dia tu.. Kalau dulu, nak bergerak akan duduk dalam walker, sekarang ni nak bergerak, dia pulak tolak walker... hahaa... soooo sweettt :-) Pandai..!! Saya pun tak pernah terfikir tentang cara tu tapi si Alisha ni jugak yang advance... hihiii


 Haa Alisha mengintai apa tu...Ibu nampak ni... hihii... Tu aksi Alisha yang nak sepahkan buku dalam bilik tapi terberhenti sekejap sebab tengok iklan kegemaran dekat tv... hahaa... Kelakar lah kamu ni sayang... :-)


Inilah gaya Alisha menolak walker dia tu.. Dia pulak yang bantu walker tu untuk bergerak... Bagus Alisha ni mengenang jasa walker tu tolong dia bergerak selama ni... muahahaaa

video

Tak puas tengok gambar Alisha dengan walker... jom tengok video ni pulak... hihii.. Alisha cukup suka tengok video dia ni... Alisha paling suka pada saat ke 00:10 - 00:15.. bunyi macam suara nak meneran tu...hihiii.. Yang best tu, dia boleh ajuk diri dia balik... hahahaaa... Bijak sungguh la kamu ni Alisha.... :-)... Sayang Kamu..!!!

P/s : Sorry la, hp cap ayam memang kualiti tak bagus.. hihii

JOM JOIN BLOGLIST MELURJELITA.COM BERSAMA AWAK SUKA SAYA TAK?


Nak join klik banner

Bloglist Cik Azizah


Nak join klik banner
Tarikh Tutup : 22/05/2011

Kupon makan2 dah sampai..

Hari ni kupon saya menang GA yang saya bagitahu u all dekat entry menang lagi dapat kupon makan2 dah pun selamat sampai ke tangan saya.. So, lepas ni boleh la pergi makan2 dapat diskaun.. hihii 


Apa2 pun thanks yer Noj.  

I'm so happy today... yipppiiiii :-)

Saya dah tak sabar nak update pasal Alisha... sebab saya sangat bangga dengan Alisha si budak kecik itu... muahahha... Saya nak bagitahu u all yang Alisha dah boleh berdiri sendiri... kalau sebelum2 ni, dia nak berdiri, dia akan pegang meja or apa2 je la lepas tu baru berdiri... tapi hari ini pada pukul 4:46 petang, saya tengah suapkan bubur dekat Alisha tiba2 dalam keadaan duduk tu, dia boleh berdiri sendiri macam kita ibu2 ni bangun nak berdiri dari tempat duduk... horrayyyyy.... soooo surprise... :-)

Hari ini umur Alisha 8 Bulan 17 hari ;p

3 kali dia duduk bangun macam tu... serius, saya jadi ternganga sekejap.. & wahhhh eppy sangat sebab tengok perkembangan Alisha dengan mata saya sendiri... saya orang yang pertama & saya adalah saksi penting.. muahahhah... Saya happy dapat jaga Alisha sepenuh masa... yeay yeay yeay....


Cerita sampingan sikit yer.. hihii Tengoklah tu gambar Alisha yang nak gigit bola besar tu.. Macamlah mulut dia tu besar sangat... Dia tak tahu yang bola tu lagi besar dari dia... muahahha.. 

"Saya bangga menjadi Ibu kepada Alisha"

Rahsia "CUN"kan perut, peha & dagu

Sebenarnya takda apa yang nak di"cun"kan sangat pun.. biasa2 je.. hihii.. saja nak kongsi2 tips.. :-) Emmm kadang2 kita ni selalu ada masalah perut buncit la, dagu berlapis la, peha berlaga la & macam2 lagi la... Alhamdulillah la saya tak mempunyai masalah ni walaupun dah ada anak sorang...

Dari zaman belum kahwin lagi kawan2 selalu tanya apa rahsia perut saya leper.. *boleh ke guna perkataan leper ek.. hehhe*.. Bukan nak berlagak tapi nak berkongsi dengan u all.. nanti boleh kita sama2 CUN.. muahahha.. Saya jenis yang sangat menitik beratkan 3 bahagian ni.. peha, dagu & perut.. Saya dah set kan dekat minda saya ni, kalau peha berlaga, dagu berlapis & perut buncit, maknanya saya gemukkkk... huhuu

Kalau bercakap bab perut ni.. saya pun tak pasti apa penyebab utama saya boleh maintainkan perut sampai sekarang.. tapi saya ada amalkan beberapa perkara la dari dulu sampai sekarang.. Saya hanya minum air selepas habis makan.. mean, takdala makan minum pastu makan balik pastu minum balik.. Ohya, time saya mengandungkan Alisha saya ada jugak minum air tengah2 makan.. hahha *time pregnant sangat kuat minum air*.. Saya jugak tak minum ais walaupun di cuaca panas terik.. Kalau pergi kedai pun order air panas.. Lagi satu, time berpantang saya memang sangat2 rajin berbengkung... 24jam hokay.. hanya buka bila nak mandi jer.. Rimas jangan cakap tapi taknak buncit punya pasal tahan je la.. hihii

Pasal dagu pulak, kalau u all nak tahu.. dagu saya pun pernah berlapis tau.. membe2 tegur.. malu wooo.. huhuu... tak boleh jadi la kan... so, inisiatif saya adalah ketika cuci muka saya tepuk2 bawah dagu saya yang berlapik tu.. macamana ek nak explain.. belakang 4 jari u all tu *kecuali ibu jari* tepuk2 la bawah dagu tu... tangan kanan tangan kiri tangan kanan tangan kiri... kiranya macam kita menolak lebihan kulit kita tu la... huhuu *saya tak reti nak explain kat sini bagi u all betul2 faham* .. Try la tapi ambil masa la kan :-)

Lagi satu pulak bahagian peha yang berlaga... Malam2 sebelum tidur.. u all baring atas katil sambil mengiring & tongkatkan kepala dengan tapak tangan kiri.. tangan kanan pulak u all luruskan je, kiranya nanti tapak tangan kanan akan berada kat peha kanan u all la kan.. time tu, u all angkat la kaki kanan tu ke atas.. angkat pastu turun sebanyak 8 kali pastu buat la pulak dekat kaki yang sebelah lagi tu... *pastikan tenaga banyak diguna pada peha bukan pada tangan yang menongkat kepala u all*

Haaa lagi satu saya nak kongsi jugak pasal lengan kita... kadang2 mereka yang lepas bersalin ni, semua part kat tubuh dah maintain tapi dekat lengan still lagi besarkan.. Senang je kalau u all nak kecikkannya.. menari je dekat rumah sambil dukung anak.. hihii... Betoi tau.. saya dari lepas pantang lagi selalu buat gitu.. sekarang ni dah jadi best pulak.. lebih2 lagi bila Alisha tergelak.. walaupun sebenarnya alisha tergelak tengok ibu dia yang entah apa2... hahaaa...

Inilah apa yang saya buat selama ni.. tapi tak tau la u all faham or tak... Kalau tak faham boleh bertanya.. hihii..

Hadiah Cabutan Bertuah Irma Di London (1) dah sampai

Pagi tadi tengok peti surat ada dapat pos ekspres.. Dalam hati dah agak dah.. ni mesti hadiah dari mana2 penganjur CGL.. Bukak2 tengok dari kak Irma.. Alaa hari tu, saya ada bagitahu u all pasal kemenangan Cabutan Bertuah Irma Di London (1) dekat entry NI      

Ohya, macam biasala, setiap surat yang dihantar ke rumah ni, mesti akan singgah dekat check point si alisha terlebih dahulu yer.. hihii



Haa tengoklah tu, betapa telitinya Alisha membaca nama dekat sampul pos ekspres tu.. tengah check la tu, betoi ke nama ibu or nama dia..muahaha.. *membaca la sangat*


Lepas melepasi check point Alisha, akhirnya sampul tu dapat jugak dekat tangan saya..hihii.. So, inilah hadiahnya.. :-).. Thanks ye kak Irma

Perkembangan Alisha Part 7

Rasanya dah lama tak update pasal Alisha.. Tapi tu la.. setiap kali nak update je, asyik terpandang Contest la, GA la, Lucky Draw la.. Itu yang tak jadi nak update tu.. Sibuk nak gi update CGL.. haha Lebih2 lagi bila dah menang sekali mulalah rasa lagi bersemangat nak join CGL ni… Sanggup tidur lewat tu… isk isk ibu Alisha ni la… huhh! *dah tu, tengah malam baru internet nak laju*

Takpala, InsyaAllah lepas ni pelan2 akan sentiasa update cerita Alisha.. Kesian Alisha kan, dah besar nanti secotek pulak cerita pasal dia dekat blog ni… muahahha.. So, hari ni nak update la sikit perkembangan Alisha .. Sekarang ni Alisha dah pun berumur 8 bulan 2 minggu.. Dah macam2 dah dia boleh buat, paling terkini, dia dah boleh berdiri sendiri tanpa berpaut apa2.. tapi belum la terror lagi.. kejap2 je diri pastu terduduk la balik.. hihii

Macam biasala, sebab dah banyak sangat tak update so malas nak mengarang panjang2, so, saya akan ringkaskan je la… *Jangan marah ye Alisha…hihii*

09/04/2011 : Alisha dah pandai ambil sesuatu dengan menggunakan ibu jari & jari telunjuk
Alisha dah mula berjalan sambil berpaut pada sesuatu samada meja ke kerusi ke.. apa2 je la..
Alisha dah pandai tepuk tangan

10/04/2011 : Alisha dah start pandai merangkak sepenuhnya, takda lagi merangkak setapak dua tapak je.. Ohya, saya sempat merakam saat2 Alisha baru nak merangkak dengan betul tu.. Tengoklah video dekat bawah ni yer.. hihii *Suker sangat sebab dapat rakam saat ni*

video

17/04/2011 : Saya baru terperasan yang Alisha dah dapat duduk dengan betul.. dah takda senget2 lagi.. kiranya dah mahirla dalam bab2 duduk ni.. hihii

18/04/2011 : Alisha dah pandai kembali duduk selepas berdiri.. normally dia hanya tahu berdiri lepas tu, menjerit2 suruh orang ambil dia sebab dah tak reti nak duduk kembali… heheh Comel sungguh la kamu ni Alisha… ;-)

03/05/2011 : Alisha dah pandai ajuk saya… Cukup geram tengok dia ajuk saya.. bukan geram pasal apa tapi sebab macam comel je.. hihii… Alkisahnya, normally, kalau dia menjerit2 saya pun buat2 la suara macam menangiskan… dia pun terdiam la tengok saya.. hahah… Nak jadi cerita, pada 03/05/2011 ni, saya sekat Alisha dari pergi ke dapur.. dia boleh duduk dalam walker dia tu sambil buat bunyi macam menangis.. konon sedih la sebab kena sekat tapi bila saya tengok dia, dia tersengih2…U all boleh bayang tak aksi dia tu.. buat2 menangis pastu tersengih… Sooooo sweetttt… pandai sungguh!!  Muahahah *sampai sekarang dia suka buat macam tu* 

16/05/2011 : Alisha dah start belajar lambai2 tangan.. tiba2 je tengah main2 or tengok tv dia melambai.. tangan dia tu dah la halus.. comel je tengok.. hihii

Haa ni lah perkembangan terkini Alisha.. selain tu, ibu & abah Alisha ni tengah duk ajar Alisha bertatih… Alhamdulillah la, perkembangan Alisha yang berumur 8 bulan ni boleh dikira cepatla jugak.. Lepas ni cepat2 berjalan pulak yer sayang ibu…Sayang kamu lah…

Menang My Prince Birthday Giveaway

Ya Allah... Dah tak terkata dah ni... baru saja post entry  menang lagi dapat kupon makan2   Menang brooch felt handmade by pupel.. tiba2 terbaca pulak yang saya menang lagi... Alhamdulillah.... 

Kali ni menang GA anjuran Shazclozet pulak... :-) Hadiahnya couple Smoochie Brooch 

      
Keputusan penuh klik SINI

Menang Brooch Felt Handmade by Pupel Liyana

Baru je post entry menang lagi dapat kupon makan2  sekasli dapat tau pulak menang Brooch Felt Handmade by Pupel Liyana... Alhamdulillah... syukur tak terkata... :-)

  
Nampak tak nama IntaNBerliaN tu.. Alaaa no 7 tu.. hihii...

Apa2 pun terima kasih Pupel Liyana

Keputusan penuh klik SINI

Menang lagi... dapat kupon makan2... hihiii

Firstly, syukur yang teramat sangat... Alhamdulillah menang GA lagi.. Betul la otai2 CGL cakap, kalau dah menang sekali.. InsyaAllah ada lagi rezeki lepas tu... ;-)



Kali ni saya menang Kupon Diskaun KFC, Pizza Hut, Rasamas & Ayamas... Horrayyyy.. Boleh pergi makan nanti... suker3... dapat diskaun... saya memang suka makan... yiippiiiiiii...

Pizza Hut tu memang saya sangat2 suka... nanti boleh pergi.. hihii... Dulu kan, masa saya mengandung, punyala nak makan pizza hut.. siap telefon 1300-88-2525 tapi sayangnya dekat area rumah saya ni takda perkhidmatan hantar ke rumah la pulak... terpaksa la pujuk jugak husband saya pergi restoran Pizza Hut... Dulu sebelum kahwin, setiap kali pizza hut keluarkan pizza baru, mesti pergi makan.. hihii
KFC ni pulak favorite my dear.. suka sangat makan ayam KFC... Sebenarnya bukan my dear je, saya pun suka.. family saya pun suka.. memang sedap hingga jilat jari la... muahahha boleh gitu...

GA ni dianjurkan oleh Noj.. thanks ye Noj.. :-)

    
Keputusan penuh klik SINI

Cenderahati dari Bayt Al-Iman

Alhamdulillah.. syukur kepada Tuhan.. Murah rezeki akhir2 ni..:-) Sebelum ni saya ada menyertai satu contest dari Bayt Al-Iman.. My Little Caliph Contest (MLCC).. Hadiah best2 tau.. Untuk 5 tangga teratas memang best la.. tapi saya tak tersenarai pun 5 teratas tu..hihii.. 
   
Tapi apa2 pun, yang saya nak bagitahu u all, Bayt Al-Iman berbesar hati untuk bagi cenderahati kepada semua peserta.. Alhamdulillah... Syukur kepada Tuhan.. Moga2 Bayt Al-Iman murah rezeki lagi... InsyaAllah.. :-)    

Haa u all nak tau tak apa hadiah saguhati tu.. best tau.. saya suker.. hihii  


Tadaaa inilah hadiahnya.. best kan.. walaupun saguhati tapi dapat baju baby 3-6 bulan...  suker3... Mesti Alisha pun suka.. Tapi Alisha dah 8 bulan..emm kalau muat boleh bagi Alisha pakai.. Kalau tak, untuk bakal adik Alisha la... hihii.. *Pssttt tahun depan nak bagi Alisha adik*.. muahahha

Ohya, kalau u all nak dapat maklumat2 yang mempunyai banyak pengajaran.. saya rasa u all boleh follow blog Bayt Al-Iman.. InsyaAllah tak rugi.. sedikit sebanyak, ada ilmu yang kita akan dapat..

Menang Cabutan Bertuah Irma Di London (1)

Alhamdulillah syukur sangat2... baru je post entry Menang Lagi... :-) tiba2 terbaca dekat shout box dapat information dari kak Irma yang saya menang cabutan bertuah..

 
firstly, saya nak mintak maaf sangat2 dengan kak Irma.. Actually keputusan pemenang telah diumumkan pada akhir bulan empat lagi.. tapi saya ni haa yang tak terperasan pasal entry tu.. Entry lain perasan pulak, entry nak dapat hadiah tak terperasan pulak.. *sigh*

Apa2 pun saya sangat2 suka.. sebab dapat hadiah dari kak Irma.. tak pergi London tapi dapat hadiah dari London... yaahoooo... hihiii

 
Ohya, u all pergi la terjah blog kak Irma ni... u all akan dapat tengok banyak pemandangan2 yang menarik di london.. kak Irma ni pernah menetap di london.. bestt woooo.. :-) resepi masakan pun ada.. serius, kalau u all tengok gambar2 masakan kak Irma ni, buat u all telan air liur la... muahahha... sampai saya pun teringin nak makan.. tambah2 lagi.. kek2 tu haa... saya ni dah la memang suka makan kek.. hihii        

Keputusan penuh klik SINI

Menang lagi... :-)

Alhamdulillah... syukur sangat2.. saya menang GA lagi.. hehhe Kali ni dari Aida.. Hari tu saya ada join, Giveaway Contest!! on my pregnancy!!



Hadiahnya Aida akan bagi baby booties yang comel2.. Hasil tangan Aida sendiri tau.. Mesti comel ni.. saya suker.. Alisha pun mesti suker... hihii.. Tak sabar nak tengok..*hover tau*.. ;p

  Keputusan penuh klik SINI

Alisha & Awan Nano

Rasa dah lama  sangat tak update cerita si Alisha ni.. Bukan apa, kemalasan nak update blog telah melanda... hahha... Apa2 pun, hari ni nak cerita sikit la gelagat si alisha ni... Dia sekarang ni boleh pulak minat lagu awan nano, nyanyian Hafiz AF tu.. Jangan tak tahu, siap tepuk tangan & goyang kaki hokay..!! kelas.. hahah..

Macam biasa la, saya ni kan suka merakam.. so, jom layan video Alisha ketika dengar lagu awan nano... :-)

video

Video ni, Alisha siap tepuk tangan lagi.. Ohya, Alisha dah pandai tepuk tangan sekarang... hihiii
*Nampak sangat lama tak update perkembangan Alisha*

video

Haa video ni pulak, saya nak u all perhatikan kaki kiri Alisha.. goyang kaki tau budak kecik ni.. hihii
Actually, time Alisha dengar lagu ni dekat komputer, tv pun terpasang.. Tu yang asyik berpusing je kepala.. kompius nak tengok mana satu... hahahaa


So, untuk Anak ibu ni pulak... ibu upload lagu awan nano nyanyian abang hafiz.. senang nanti dah besar, takdala alisha suruh ibu nyanyi macamana lagu awan nano tu.. muahahahaaa

Hadiah dari Storiesfor3boys dah sampai...

Semalam dekat entry ni saya ada tunjuk u all 3 hadiah yang saya dah dapat.. Alih2 hari ni dapat hadiah lagi... hehhhe suker3.. ;-)

Kali ni hadiah dari storiesfor3boys.. Nak tau yang mana, baca entry menang storiesfor3boys 1st giveaway


 Haa inilah hadiah yang saya dapat tu.. luggage tag.. gambar gajah... cute.. dapat kat Alisha, masuk mulut la jawabnya.. heheh

      
Ni la gambar belakang gajah tu yer... muahahhah.... Ni yang nak kene gi over the sea ni... hahhaha

Apa2 pun terima kasih storiesfor3boys

Hadiah dah sampai...

Actually pada 04/05/2011 saya dah terima hadiah dari mamaema punya cerita  cuma saya ni je yang tak buat entry.. Kemalasan melanda.. hihii.. Cuma hari ni jadi rajin pulak.. tu pun sebab dapat 2 lagi hadiah.. so, senang la, buat satu entry je.. hihii.. Meh nak tunjuk dekat u all apa yang saya dapat... ;-)


Si Alisha la yang paling sibuk nak bukak hadiah dari mamaema punya cerita
Bab2 kertas memang Alisha pandai mengoyak.. Kalau tak, takdala buku saya pun habis lunyai..muahhahah
 

 Ini lagi satu perangai.. dah dapat, terus masuk mulut.. Haipp!!


Tadaaa... Inilah hadiah dari mamaema punya cerita... macam tau2 je saya nak beli selipar dalam rumah ni yang baru...jimat duit.. muahahhah... Ohya, hadiah ni saya dapat pasal menang Contest Anakku Menangis Comel... Dulu saya ada bagitahu dekat entry ni

Pagi ni pulak saya dapat hadiah dari Karipapsayur.. Yang ni pulak saya dapat Bugslock.. Alaa saya ada cerita dekat entry Menang April GA...


Haa inilah bugslock tu.. dia duduk dalam plastik.. nanti nak guna baru buka.. hihii

Tengah syok2 dah dapat bugslock, tiba2 datang pulak posmen.. Dapat pulak lagi hadiah dari Nini D..
Yang ni pulak pasal saya join I Love My...... Contest.. Ohya, untuk contest ni, penganjur berbesar hati untuk bagi hadiah kepada semua yang jawab soalan dengan betul...jangan tak tau.. 71 orang pemenang hokay..!!! Saya salah seorang dari yang bertuah tu.. hihii


Haa, inilah hadiahnya.. penanda buku... Bagus tol la.. saya memang suka baca buku, selalu susah nak cari page yang last baca.. sekarang tidak lagi sebab dah ada penanda buku ni... hihiii

So, kepada mamaema punya cerita, Karipapsayur & Nini D terima kasih banyak2 yer... Hadiah u all best2.. saya suker.... hihii     

Dedicate For My Mum..!!

Assalamualaikum mak..

Kakyong nak ucapkan SELAMAT HARI IBU.. Dah selama 28 tahun mak bergelar seorang IBU..
Mak, mak adalah mak kakyong dunia & akhirat.. Kakyong sangat2 sayangkan mak.. Sebelum ni kakyong tak pernah mengerti perasaan seorang ibu sampailah kakyong sendiri menjadi IBU.. Betapa halusnya naluri seorang ibu..!!

Kadang2 mak marah2 tapi kakyong tahu bukan kerana mak tak sayang, mak berleter juga kakyong tahu bukan kerana mak tak sayang, malah, mak terjentik pun kakyong tahu bukan kerana mak tak sayang tapi semuanya adalah kerana mak SAYANG.. Mak impikan yang terbaik untuk anak2..

Kak yong tahu, kadang2 mak risaukan anak2.. adakah anak2 mak sihat... apa anak2 mak makan.. Kalau anak2 bagitahu tak sihat, maklah yang paling susah hati.. setiap masa mak telefon tanya perkembangan kesihatan... Sayang mak..!!! Jika mak makan sedap2, mak pun terfikir, adakah anak2 mak dapat makan macam mak.. Kakyong tahu, sampai bila2 pun mak takkan berhenti risaukan anak2..

Mak, kakyong nak mak tahu, kakyong bahagia dengan kehidupan kakyong sekarang.. mempunyai seorang suami yang penyayang & seorang anak yang comel.. Kakyong jugak bahagia kerana mempunyai seorang ibu seperti mak.. Walaupun kadang2 mak tak tahu macamana nak tunjukkan perasaan sayang tapi mak jangan risau kerana kakyong tahu yang mak sangat2 sayangkan kakyong & adik2..

Mak, kalaulah masa mampu diputarkan kembali, kakyong takkan sesekali izinkan walau setitik airmata mak mengalir ke pipi.. andaikata ada jugak airmata yang mengalir, kakyong akan pastikan yang airmata itu adalah airmata kegembiraan..

Kakyong doakan semoga mak dipanjangkan umur & dikurniakan kesihatan yang baik.. semoga mak dapat melihat cucu2 mak membesar..

Mak, sempena Hari Ibu ni jugak, kakyong nak mintak maaf dengan mak, jika selama ni kakyong pernah buat mak kecewa.. Mak adalah segalanya.. tanpa mak, tak mungkin kakyong dapat lahir ke muka bumi ini.. Terima kasih mak kerana telah menjaga kakyong dengan baik selama ni.. Kakyong sayang mak sangat2...!!! Kasih sayang kakyong dekat mak tak mungkin berkurang walau seinci..

Selamat Hari Ibu Mak.. NAPISAH BINTI MAHMUD

Ke"sedih"an seorang ibu apabila anak telah berkahwin

Istimewa buat mak tersayang...kasih sayang mak tiada tandingan dan tak ternilai. Mak, walaupun kita berjauhan tetapi kerinduan tetap ada di hati kakyong. Sempena hari ibu ketahuilah betapa mak tetap satu di hati.... Kasih sayang mak tak dapat ditandingi..& jasa mak akan kakyong kenang hingga ke nafas yang terakhir!!


 P/s : Hargailah Ibu2 kita selagi mereka masih hidup..!!!!!!!

Saya seorang IBU..!!!

Tahun ni adalah tahun pertama saya meraikan hari ibu.. Kalau sebelum2 ni meraikannya jugak tapi just wish dekat my mum je la... Tapi tahun ni amat berbeza sebab saya pun dah berstatus IBU kepada Nur Alisha...heheh.. Kita akan menyambut Hari ibu pada hari ahad ke 2 setiap bulan mei.. that mean, 08/05/2011 ni adalah hari ibu.. ;-)

Saya masih lagi mengingati saat saya tahu saya mengandung saat saya mengalami alahan sampai tak lalu makan saat saya keluar darah sebagai tanda nak bersalin saat saya meneran untuk melahirkan Alisha ke muka bumi ini.. sedikit pun saat tu takkan hilang dari ingatan saya... yup, ia adalah salah satu pengalaman yang cukup2 berharga bagi saya yang bergelar seorang ibu..

Ketika saya mengandung jugak saya banyak mengidam.. Awal2 mengandung, saya selalu mimpi pasal makanan, bangun dari tidur, saya terus bagitahu my dear pasal mimpi tu.. my dear pun carilah jugak makanan tersebut..

Saya ingat lagi, saya ada mimpi pasal buah pelam telur.. My dear ni berusaha la cari sedangkan belum musim pun lagi. Kebetulan pulak time tu, my dear pergi kuala lumpur, my dear pergilah cari dekat sana, takda.. last2 my dear pergi rumah mak saudara dia dekat batu caves.. Kebetulan pulak ada sebuah rumah india dekat area sana yang tanam pelam telur.. Nak dijadikan cerita, hanya setangkai je pun ada.. tak sampai 10 biji pun.. My dear, pergilah rumah orang tu, minta dengan tuan rumah.. Alhamdulillah my dear dapat buah tu..

Saya terharu dengan pengorbanan my dear ni.. yela sampai sanggup pergi minta rumah orang.. dahla macam tu, dalam perjalanan balik rumah, my dear boleh terbabas & tayar kereta pecah pulak.. time tu nasib baiklah ada sepasang orang india yang sanggup berhenti & tolong my dear.. Alhamdulillah..!! Nak dijadikan cerita jugak, orang india tu pun nak jugak buah pelam telur tadi.. so, my dear pun bagilah beberapa biji dekat dia & beberapa biji untuk saya.. takpala, janji dapat makan...;-)

Ketika saya nak bersalinkan Alisha pulak, my dear sanggup masuk bilik bersalin temankan saya walaupun my dear takut darah.. Thanks a lot my dear.. love u so much..!!

Bila Alisha dah selamat dilahirkan, saya terus bagi Alisha minum susu IBU.. saya tak nak tangguh2.. susu ibu sangat2 berkhasiat.. Alhamdulillah dengan bangganya saya nak bagitahu yang saya masih lagi menyusukan Alisha sampai sekarang (8 bulan).. 6 bulan pertama eksklusif hanya susu IBU yang Alisha minum.. insyaAllah, azam saya nak menyusukan Alisha sampai Alisha umur 2 tahun.. Saya akan cuba untuk jadi ibu yang terbaik untuk Alisha.. Ibu sangat2 sayang kamu Alisha..!!

Alisha, pada sambutan hari IBU nanti ibu tahu kamu masih belum mampu untuk bagi apa2 ucapan untuk ibu... tapi ibu tahu, kamu sayangkan ibu sepertimana ibu sayangkan kamu.. Sekarang ni kamu tak boleh berjauhan dari ibu.. setiap saat kamu nak bersama dengan ibu.. bila ibu takda sebelah kamu, kamu sanggup merangkak dalam rumah cari ibu walaupun di sebelah kamu dah ada abah... Oh sayang.. ibu takkan tinggalkan kamu..!!

Ibu sangat gembira pada tahun ini kerana dapat sambut hari ibu dengan ibu2 yang lain diseluruh dunia.. Alisha, bila kamu besar nanti, setiap kali sambutan hari ibu, ibu tak mengharapkan kamu meraikan ibu dengan buat sesuatu majlis atau apa2 je la.. sekadar bagi ucapan sebagai tanda ingatan tu pun dah amat berharga bagi ibu.. Tapi kalau boleh, ingatlah sayang.. hari ibu adalah setiap hari.. Ibu hanya perlu kamu doakan untuk ibu je kerana hanya doa anak yang solehah je yang akan "membantu" ibu..

Alisha anak ibu.. sempena hari ibu ni jugak.. andaikata bila kamu dah besar nanti kamu baca entry ni.. ibu nak kamu tahu yang ibu sayang kamu sangat2.. ibu halalkan setiap titik susu ibu yang masuk ke dalam mulut kamu.. Ibu juga doakan kamu semoga menjadi anak yang  solehah.. InsyaAllah.. Alisha, kamu akan faham perasaan ibu bila kamu juga telah bergelar seorang ibu.. Hargailah ibu kamu & ibu2 yang bakal kamu kenali nanti..

Kepada semua kawan2 blogger saya yang bergelar IBU, saya ucapkan "Selamat Hari Ibu"

Dapat rebat dari Hammieheartshoppe.blogspot.com

Baru2 ni saya ada join GA dekat blog Hammieheartshoppe.. Kalau menang kita akan dapat sepasang kain untuk buat baju kurung ke kebaya ke.. ikut suka kita la kan.. Saya pun mencuba nasib la.. mana nak tau kot2 tahun ni dapat pakai baju raya free.. muahhahahaa

Keputusan untuk GA ni dah diumumkan hari Sabtu baru ni.. saya kalah daaa...huhuu Takda rezeki.. dah la buat entry best2 tau..tapi tak menang jugak.. hehehee.. Takpa la kan, entry orang lain lagi best la tu.. ;-)..
Tapi entah macamana, tengahari tadi buka blog, tengok2 dapat komen dari Hammieheartshoppe.. U all baca sendiri la komen Hammieheartshoppe kat bawah ni.. ;-) 


Kang dah tak pasal2 saya dapat rebat.. hihii.. Padahal hadiah GA tu hanya sepasang kain je.. mean, sorang je la pemenang.. tiba2 saya dapat pulak rebat.. Agaknya Hammieheartshoppe kesian kat saya kot.. hahhahha

Apa2 pun, Alhamdulillah.. tak sangka pulak tiba2 Hammieheartshoppe nak bagi rebat.. itulah yang dinamakan REZEKI.. ;-)

P/s : Thanks a lot Hammieheartshoppe 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...