Memuatkan ...

Perkembangan Alisha Part 2

Best je bila bercakap pasal perkembangan alisha ni.. alaa semua ibu2 pun suka tengok perkembangan anak2 dorang kan..Dalam tempoh seminggu ni pun, banyak dah perkembangan alisha yang saya perhatikan.. Yap, saya memang sangat2 suka memerhatikan dia, sampai kadang2 rasa macam nak letak cctv je kat rumah..hahhaha

Sekarang ni alisha dah pandai main mainan dia nama apa entah tapi yang stail goncang2 bagi bunyi.. emm normally mainan macam ni memang akan berbunyi pun kan walaupun kita tak goncang, tersentuh pun dah berbunyi.. tapi baru2 ni, dia dah pandai goncang2kan mainan dia, kiranya macam dia dah fahamla apa fungsi mainan dia yang sebenarnya kan.. bagus anak ibu ni, cepat tangkap apa yang ibu ajar... :-)

Ada satu post yang lepas, saya ada bagitau tentang alisha meniarap baru boleh pegang handtoy dia kan... tapi kali ni, dia dah jadi makin advance.. dia dah tau, tangan dia sebelah lagi tu pun mampu pegang handtoy tu... wallaaa.. bukan setakat pegang tapi alisha siap cabut & apa lagi... gigit la...nyum nyum

Last entry jugak saya ada bagitahu yang alisha ni bila tidur meniarap dia dah pandai telentang semula kan... tapi perkembangan terkini pulak, time dia meniarap sambil main2 tu pun dia dah pandai telentang sendiri... pheewiitttt tapi tu la, kadang2 je buat gitu, yang lain nak suruh kita jugak angkat dia.. malas ek alisha....? haippp!

Haa nak cite ni.. nak dengar tak?... mesti nak kan.. haha.. Ari khamis baru ni, Alisha pegang la handbag saya pastu dia gigit2 dengan penuh perasaan laa, saya just memerhati je.. tibe2 tergerak la kat hati saya ni, nak sembang dengan alisha.. saya pun tanya la alisha.. "siapa yang gigit bag ibu tu?".. dengan pantasnya Alisha terus nangis yang beria bagai... Ini mesti kes Alisha takut kene marah so dia nangis awai2, xdala kene marah...hahhahahhah *ibu tak pernah berniat untuk marahkan kamu sayang, its normal untuk perkembangan kamu*

Ari sabtu baru ni alisha dah pandai mengundur ke belakang time meniarap.. haha sekali tengok macam comel je mengundur ni.. kui kui kui

Semalam dia dah pandai tertonggeng2kan bontot dia dalam usaha nak "up" kan badan..haha bontot dahla besar dengan pampers hhehehe.. tapi yang paling best adalah semalam saya sempat rakam dia gerakkan badan dia ke depan..  sungguh comel... !! Jangan risau, saya akan kongsikan dengan u all.. ;-)

video

Alisha cuba nak mengambil majalah saya... Huhh!! Dia memang sangat2 la suka dengan buku2 saya ni walaupun dia ada buku sendiri..huhuu..  Dalam video ni, saya menarik buku setiap kali dia berjaya pegang tapi makin saya tarik makin cepat dia ke depan..hahhahah



Tadaaaa inilah hasilnya buku saya selepas alisha berjaya mengambilnya... KOYAK.. Huhh!! *Buku ibu dah banyak lunyai kerana kamu Alisha* tapi takpa la, harap2 kamu menjadi seorang yang rajin membaca buku... ;-)

My little precious Part 1

Dulu saya ada bagitahu nak letak gambar alisha yang every month kan... so, kita layan la pic perkembangan si alisha ni...Ohya, sebelum tu, untuk anak ibu, lihatla alisha betapa ibu menghargainya kehadiran kamu dalam hidup ibu & abah, hingga ibu tak pernah lepaskan peluang untuk mengambil gambar kamu setiap bulan, supaya nanti kamu pun berpeluang melihat wajah kamu yang comel2 ni.... ;-)


 Beberapa jam selepas dilahirkan pada 05/09/2010


 04/10/2010, tengok la anak ibu ni, baru sebulan tapi dah start nak isap jari.. haipp!


05/11/2010, berkerut kening memikirkan masalah negara.. ;p


 05/12/2010, smile.. ;-)


04/01/2011


05/02/2011, tadaaa alisha dah besar, dah 5 bulan...hehheh


Alisha suka sangat buat mulut macam ni, saja je buat ibu makin geram kat dia..hihii 


23/02/2011..., see, alisha dah berjaya angkat badan dia sampai ke pinggang... Alisha memang rajin buat senaman pumping ni, jaga badan la katakan....hahhahha

P/s : Semalam Alisha dah berjaya mengangkat keseluruhan badannya, mean, hanya tapak tangan & jari kaki je yang menyentuh lantai... Perkembangan yang bagus.... ;-)

Kerja

Kenapa orang suka tanya "awak kerja apa?" bila jawab tak kerja, dorang tanya pulak "kenapa tak kerja?".. Huhh pastu mula la cakap rugi la tak kerja, belajar tinggi2 ( walaupun setakat diploma perakaun je sebenarnya), duduk rumah bosan.. eeee macam2 la... Saya ada mengganggu sapa2 ke kalau saya tak kerja? takda kan... Ni yang mula nak start kuliah ni...hihihiii... 

Kita belajar walau setinggi mana pun, tak semestinya semata2 untuk dapat kerja, ilmu yang kita ada tu, boleh kita wasiatkan ( haa kan dah tak pasal2 guna perkataaan wasiat, hehheh) kat anak kita... kita duk rumah jaga anak, ajar anak kita sendiri.. ilmu ni sampai bila pun tak habis kita belajar..

Kalau kita nak, kat rumah pun boleh kerja.. kata zaman dah canggih buka je internet.. sama ada nak dengan tak nak je... tapi saya ni tak berapa minat dengan bisnes2 ni walaupun dear selalu suruh saya berbisnes.. huhuu Fokus saya adalah nak mendidik anak saya, bukan nak didik jadi gaban ye dear tapi jadi manusia...hihii.. Alaa sama je apa ibu2 lain nak anak dia jadi, saya pun macam tu jugak... nak yang terbaik..!!!

Tapi takpa, saya tahu kenapa dorang cakap macam tu... Kalau nak tahu, dulu sebelum kawen, saya selalu cakap dengan kawan2, lepas kawen kita mesti kerja, yela, kalu jadi apa2 la kan (nauzubillah), kita takda la terkontang-kanting.. tapi tu la, kita manusia hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan...

Awet muda

Baru2 saya tengok cerita apa ntah kat tv3 tapi pengacara dia Chef Wan.. Artis jemputan dia semalam nassier wahab.. Topik dorang kali ni pasal awet muda... Haa saya sangat2 excited dengan topik ni sebab saya memang bercita2 nak jadi awet muda dari dolu2 lagi.. hehehhe That y la saya rajin amalkan petua awet muda..kih kih kih.. 

Saya rasa semua orang ingin kelihatan muda dari usia kan... saya selalu berangan nak jadi awet muda, biar orang kata umur dah 40 lebih tapi macam 30 lebih...fuhhh besnyer kalu gitu... Berbalik kepada Nassier wahab, u all tau, umur dia sebenarnya dah nak masuk 50 tahun pun tapi muka macam 40 tahun je... jeless huh! 

Tapi sekarang saya dah tau rahsia dia... hahhahah gumbiranya rasa hati...hihiii rupa2nya setiap malam dia akan sapu minyak zaitun kat muka dia sebelum tidur sejak 15 tahun yang lalu... Saya nak guna jugak!! saya nak guna jugak..!! Dear, jom pegi cari minyak zaitun, biar zaitun tak payah pakai minyak dah...hehheheh... 

Sekarang umur dia 49, dia guna 15 tahun dulu, so 49-15=34.. emmm nassier amal sejak umur 34 tahun, muka nampak macam sekarang, kalu saya yang umur 28 tahun ni, nanti apabila umur macam dia, mesti nampak lagi muda kan....hehheh Opsstttt over le plak....Haipp!! 

Pe2 pun, saya masih belum terlambat... so, jom sape2 yang nak ikut petua nassier jom la kita sama2 follow... Ohya, itu hanyalah sampingan yang lain2 pun ada jugak, macam rajin selawat, baca doa, tapi tu semua, u all dah tau kan, malas nak cerita lagi kat sini... ;-)


U see, ada nampak muka dia macam orang yang dah 49 tahun x??

Perkembangan Alisha Part 1

Alisha sekarang ni dah pandai isap jari kaki dia.. Apa yang sedap sangat pun tak tau... Tapi saya pernah dengar orang2 tua cakap, tu tandanya nak dapat adik... Huhuhuuu... tak mungkin secepat itu.. alisha baru je nak masuk 6 bulan.. tunggu ye anak ibu, tahun depan baru ibu bagi adik kat Alisha yer.. hehhehe.. 

Hari ni alisha dah pandai tidur sambil meniarap, biasa dia tidur meniarap, muka dia pusingkan, tapi hari ni, terlebih advanced pulak, tidur meniarap sambil sembamkan muka dia kat katil.. Saya ni risau2 la jugak takut2 dia lemas ke apa ke nanti kan.. tapi alhamdulillah, daripada meniarap tu, dia pandai pulak telentangkaan badan dia balik.. normally, dia kalau tido meniarap, bila terjaga terus dia angkat dada dia, tapi sekarang dah pandai telentangkan badan dia balik... Pandainya anak ibu ni.. muahhss

Alisha jugak sekarang ni time meniarap dah pandai angkat badan dia sampai kat pinggang dia, kalau sebelum ni sampai dada je.. Dia juga dah pandai menoleh ke belakang ketika meniarap selain dari bergerak2 kanan kiri depan belakang n pusing2..

Haa lagi satu, Alisha ni dah pandai mengeluh... hahah lawak betul la bile dengar dia mengeluh, yela, gaya macam letih sangat pikir masalah negara.. padahal, kerja dia hanyalah makan tidur je... basuh berak & mandi pun ibu dia ni tolong.. Alisha Alisha... :-)

Kalau cerita pasal buku pulak, jangan cakap la.. nak lunyai dibuatnya.. tapi tak kisah la kan, budak2 dalam proses pembelajaran, it's okay.. Haa nak cerita pasal baru2 ni, saya bagi la alisha ni main mainan dia, sambil2 tu saya baca la buku, apa lagi dia, bila nampak buku, itu la yang nak dicapainya, so, saya pun bagila dia tengok2 & pegang2 tapi lepas tu saya ambil la semula sebab nak continue baca kan, sekali dia mengamuk, saya pun cepat2 la bagi mainan dia, boleh anak saya ni pergi campak mainan yang selama ni jadi pojaan hati dia tu semata2 nak kan buku saya...huhuu Bagus alisha ni belajar2 nak membaca tapi tolongla bagi peluang untuk ibu membaca jugak ye sayang...

Ohya, tak lupa juga, Alisha dah pandai pindahkan barang mainan dia dari tangan kanan ke tangan kiri

Yang paling kelakar & yang saya rasa paling comel sekali Alisha ni dah pandai tiup ketika menyusu badan.. Alaa2 saya punya Br**st tu, belon la kononnya... hahhah.. Biasanya dia just menyembur air liur je tapi sejak dua menjak ni, setiap kali menyusu, mula la dia tiup *belon*..hahhaha

video

Rehat sekejap tengok video Alisha ketawa berdekah-dekah..hehehe

Parent kita...

Firstly, saya nak ucapkan "Selamat Hari Lahir Abah" semoga abah dipanjangkan umur, dikurniakan kesihatan yang baik & sentiasa di bawah lindunganNya.. Amin..!!! Tahun ni (19/02/11) abah dah pun berumur 52 tahun..  Emmm bila nak cerita pasal abah je mesti saya mula la rasa sedih & sayu.. Bukan pe, umur abah or parent kita makin meningkat, entah berapa lama lagi kita akan dapat peluk & cium mereka.. Saya sangat2 bertuah dapat parent macam mereka.. Syukur, Alhamdulillah... 

Saya seorang yang sangat2 rapat dengan abah.. Dulu sebelum kawen, segala masalah saya, semua saya luahkan dekat abah.. tak kira la masalah kerja ke, masalah cinta ke, apa2 je la... Seriously, dulu saya banyak kali menangis depan abah saya, tersedu sedan tau menangis, sampai keluar hingus laa... huhuu Abah banyak berkorban untuk kami adik beradik.. Kalau nak ceritakan pengorbanan abah, terlalu banyak sampai tak tahu apakah pengorbanan yang patut dicoretkan di sini... 

Dulu, masa saya nikah, abah saya sendiri yang nikahkan saya, memang saya mintak abah nikahkan pasal itu adalah saat terakhir saya di bawah jagaan abah, selepas tu, dah jadi tanggungjawab suami saya.. Emmm saya dah start bergenang airmata bila cerita pasal abah ni... huhuuu Sebenarnya bukan setakat bila saya bercakap tentang abah & mak je yang buat saya mula rasa sedih tapi semua orang2 tua.. tengok tv pasal cerita parent kene hantar rumah orang tua pun saya menangis, dengar keluhan orang lain pun saya menangis... pendek kata saya tak boleh la dengar pasal orang2 tua yang teraniaya/terabai ni..

Serius la, kalau la satu hari parent saya dah tak larat, dah tua, dah tak mampu nak uruskan diri sendiri, memang saya nak jaga dorang... Bukan setakat parent saya, mak mentua saya pun saya tak kisah... Janji dorang tak terabai.. Dulu, saya pun pernah ada pengalaman jaga nenek saya, basuh berak dia la, mandikan dia la, suapkan makan dia la & macam2 lagi la.. Cuma bila kita jaga orang2 tua ni kita perlu banyak2 sabar.. dorang memang akan banyak karenah.. kadang2 kene maki hamun pun ada tau.. tapi bila kita ingat pengorbanan dorang besarkan kita, InsyaAllah, maki hamun ke apa ke, kita tak kisah pun.. janji kita dapat jaga dorang macamana dorang jaga kita... 

P/s : Saya sensitif tentang orang2 tua yang terabai..!!!


Jom layannn...

Untuk ibu2.. jom la ajak baby kita tengok video ni... Tadi dah tunjuk kat alisha.. macam biasa la dia, tersengih2 tengok, kadang2 sampai macam nak telan monitor ni haa... hihiihiii

video

Lagu ABC kesukaan Alisha

video

Lagu Tiga Kupang




Penyusuan susu ibu

Semalam saya ada baca artikel tentang pelakon Dynas yang semakin cun... body makin cantik i tell u.. Dulu, masa dia mula2 lepas bersalin, saya tengok dia dalam drama GIA kalau tak silap, time tu dia berisi siap double chin lagi..huhuu.. tapi sekarang tidak lagi, dia dah kembali cun la beb..!!  Rahsianya hanya satu, penyusuan susu ibu...!!! dia susukan anak dia sampai sekarang, anak dia dah pun berumur 10 bulan... 

InsyaAllah, saya pun  akan menyusukan anak saya selama yang mungkin, selagi ada susu & selagi alisha nak minum susu..Kalau boleh minimum biarlah sampai setahun, kalau dapat 2 tahun lagi best...tapi larat ke 2 tahun menyusu kalau tahun depan saya nak pregnant lagi?..hahhahah.. ( yap, saya nak ramai anak ;p ) 

Menyusu badan ni terlalu la banyak kebaikan dia, sampai kadang2 saya pelik bila ada orang yang ada susu tapi tak nak bagi anak... Pernah sekali saya tanya sorang ibu ni la kan, baby dia minum susu apa, dia jawab susu formula sebab dia bekerja... Adoiiiiih... Saya kalau la diberi peluang bekerja pun, saya tetap akan bagi susu badan kat anak saya.. Pam je la, buat stok banyak2 simpan dalam peti ais... Saya memang dari  sebelum kawen lagi  memang dah pasang niat awal2 nak bagi anak susu badan. yela, nak banyak susu badan ni pun, kita kene setting kita punya mind jugak... Tapi tu la kan, ada jugak orang yang susu dia tak banyak tapi saya alhamdulillah la susu cukup untuk alisha.. 

Sebenarnya kurma pun membantu pengeluaran susu saya, selain saya pun setiap hari 2x sehari minum milo tapi sekarang ni beralih kepada VICO pulak.. saja nak berubah selera..hahha.. kalau nak cerita pasal kebaikan susu ibu ni punya la banyak sampai tak tertaip la oleh saya...hahhah... 

Emm ramai wanita yang takut selepas mereka bersalin, tak dapat bentuk badan asal, perut makin buncit & punggung makin besar. Sebenarnya dengan menyusu bayi dengan susu badan  kita, kita boleh melangsingkan badan dengan cepat... Alhamdulillah la macam saya, walaupun selepas 22 hari bersalin, saya telah dapat berat badan asal tapi ukuran badan saya tetap OUT, *tak suker tau* huhuu tapi alhamdulillah sekarang setelah 5 bulan menyusu badan, ukuran badan saya telah pun kembali kepada saiz zaman anak dara... jangan tak percaya tapi hakikat...cewah ayat.,..hihii ( bukan nak berlagak tapi sebagai perangsang dekat u all untuk bagi susu badan ) tapi bahagian dada tu, of course la tak dapat saiz dulu kan memandangkan ada susu si alisha..hhehhe... 

Menyusu jugak membantu rahim kita mengecut dengan cepat so, secara tak langsung perut kita cepat laa menjadi kempis & tak buncit, itu yang penting!!!... ;p InsyaAllah kita jugak dapat elak dari risiko kanser buah dada dan juga kanser ovari. Selain tu, penyusuan susu ibu dengan sepenuhnya selama enam bulan pertama jugak mampu melewatkan kedatangan haid kita. Saya pernah terbaca, andaikata kita berhubungan dengan suami ketika itu pun, sebanyak 98% kehamilan dapat dielakkan. Secara tidak langsung menyusu badan menjadi salah satu kaedah berkesan merancang keluarga. 

Susu ibu ni tersedia bila2 masa pada suhu badan dan sentiasa steril... & tak payah la, setiap kali kita nak kuar, asyik duk mengelek beg yang berisi susu la, air panas la dan lain2.. Susu tepung ni jugak akan masam selepas beberapa jam tetapi susu badan tidak pernah rosak walaupun bayi tidak menetek beberapa hari. 

Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok ( macam tembok cina la  pulak..hihi ) menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak baby kita. Haa, saya ada terbaca tentang 2 kajian terbaru Cambridge di England dan Flinders Australia membuktikan bayi yang menyusu badan, kecerdasan IQnya mampu mencecah tahap tujuh hingga 10 mata melebihi IQ biasa... So, apa lagi, susu la anak2 kita dengan susu nombor 1 terbaik di dunia..!!!! Saya bersyukur sebab dapat suami yang memberi galakkan untuk saya menyusu badan, sokongan suami itu penting... love u dear... ;-)

P/s : Saya penyokong penyusuan susu ibu

Kesian my dear..

Semalam kitorang keluar, yela, hari cuti, saja la jejalan kan... Emmm tapi ada la satu kejadian tu yang buat saya rasa sedih je.. Sepanjang malam saya duk teringat je pasal tu... Sebenarnya takda apa yang teruk pun yang berlaku, my dear pun cakap takda apa2 tapi saya ni haa yang terlebih EMO.. Yap, saya suka emosi tak bertempat.. cepat betul rasa sedih or kesian or pe2 je la dalam bab2, mengalirkan airmata ni...huhuu... Bukan pe, yang buat saya rasa sedih tu sebab my dear ni, risau kan saya & alisha so, time tu kira my dear macam caring terlebih la dekat kitaorang, yela, takut jadi apa2 kan, tapi alih2 dalam duk caring kat kitaorang tu, last2 my dear yang kene...huhuuu kesian tau... ibaratnya macam biar my dear yang kene takpa, asalkan anak & isteri dia ok.. kira macam sanggup berkorban la.. cewaahhh.. U see, sampai ke situ saya boleh berpikir.. Emmm apa kejadian yang berlaku tu, tak perlu la saya inform sebab saya tak mahu ungkit lagi, saya kesian..huhuu

P/s : Saya sangat2 sayangkan suami saya..!!! 

Saya tak minum AIS..

Saya ni dulu memang suka la minuman berais ni.. lebih2 lagi time panas terik, kalau dapat minum ais kacang..  perghhh sedap tahap gaban..!!! Tapi itu semua dulu.. Kalau tak salah tahun 2004 or 2005 saya dah stop minum minuman berais, tu pun pasal saya ada terbaca artikel dato' aziz satar & Amy search tak minum ais, tu yang dorang boleh jadi awet muda... U see, dorang dah bagitahu petua dorang, takkan saya nak minum lagi sedangkan saya memang nak jadi awet muda macam dorang... muahahhah...

Haa saya nak bagitahu sebenarnya selepas kita makan kita tak elok minum minuman berais, sebab ais akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan. yela, makanan melayu ni kan, tak lari daripada minyak..huhuu Ia sebenarnya akan melambatkan proses penghadaman kita. So, bila lemak-lemak ini ada kat dalam usus kita, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan secara tak langsung menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. So, cara terbaik adalah untuk minum sup panas atau air panas atau suam selepas makan. nanti lemak2 tu tak sempat la nak membeku & jadi lemak tepu..

Suri rumah pun pandai jaga penampilan...

Berpantang selepas besalin ni best ke ek?..Ada orang kata best ada pulak kata tak... yela, selama 40 or 44 hari kita harus berpantang, Nak habiskan tempoh tu rasanya macam terlalu la lambat masa berjalan kan.. macam saya ni lagi la, berpantang di bulan syawal, haa ambik kau... lemang ke mana, ketupat ke mana, rendang ke mana... perggh dugaan betol la time tu..huhu tapi kerana nak jaga kesihatan + kecantikan (cewahhh) punya pasal, saya tepis la jugak semua dugaan tu..hahha tapi kan, kadang2 saya rasa time berpantang tu adalah time yang best sebab kita tak payah buat kerja apa pun, semua orang sediakan..hihii.. 

Tapi kan, sebenarnya masa berpantang tu la, saya memang betul2 berpantang sebab saya takut saya akan g***k & takut tak dapat berat badan asal, lebih2 lagi, opah saya & pakcik saya & makcik saya duk takut2kan saya kalau saya tak jaga badan time berpantang, nanti perut saya akan buncit & menggelebeh... Oh tidakkkkk!!!!! Thats y la, saya rajin berbengkung time berpantang..

Lagi pun saya nak buktikan dekat kawan2 saya yang saya boleh maintain kan badan saya walaupun dah ada anak... Emmm tu pun pasal dulu sebelum saya kawen, saya bagitahu la membe2 yang saya lepas kawen tak kerja, jadi suri rumah je, dorang boleh kata nanti saya akan jadi gemuk, kira body dah tak cantik sebab dah takda standard, duk umah je kan... saya sangat2 la tak suka dorang kata gitu, sampai sekarang saya ingat.... saya akan sentiasa jaga penampilan saya, biar walau pun anak dah segerabak keretapi ( ramainya anak saya,haha ) tapi body tetap cun...muahahhahahhah... lagipun my dear tak suka saya g***k..

Bagi saya la kan, kita ni sebagai perempuan, walaupun dah berkahwin, penampilan sentiasa kene jaga.. Oit, lelaki boleh kawen 4 tau.. *sigh*.. so, kita kene la jaga penampilan di samping perkara2 lain.. Ohya, *perut* dia pun kita kene tawan jugak, tu orang2 tua cakap la...hihihii semua tu untuk husband kita jugak kan... ;-)  

Berbalik kepada cerita berpantang tadi, so, kita sebagai wanita ni rajin2 la berpantang sebab wanita yang rajin berpantang ni dijamin akan mendapatkan kembali potongan badan yang asal, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu mengekal minat suami.. Ingat tu... ;-)

P/s : Kerana saya betul2 berpantang & dengar cakap family, saya dah boleh dapat berat badan asal dalam tempoh 22 hari selepas bersalin, 51kg tapi sekarang dah 48kg.. huhuu

Good Girl..!!!

Baru2 ni saya ada belikan alisha ni handtoys.. handtoys ni kira dia macam jam tangan la, pakai dekat tangan tapi muka jam tu diganti dengan animal.. macam alisha punya ni, ladybird..huhuu tak tau la u all can imagine or not..hihii.. Ohya, jap2 saya upload pic handtoys tu...

Haa, ni la handtoys yang saya cakap tu.. kan senang, just show the picture..hehhe.. yang saya nak cerita pasal si alisha ni, bila saya bagi dia pakai tangan kiri, jari kiri tu jugaklah yang dia nak sentuh toys tu.. mana nak dapatkan.. saya just buat tak tahu je la kan & tengok je la gelagat dia... the best part is, alisha tibe2 meniarapkan badan dia, and tadaaa........ finally alisha dah dapat sentuh toys dia bukan je dengan tangan tapi dengan mulut sekali..hahhahah u see, connected tots telah berlaku...Alisha dapat berfikir yang dia akan dapat sentuh toys tu bila dia meniarap... Good girl...!!!!

Sebelum2 ni saya pernah ajar alisha tarik kain dari muka dia.. mula2 saya letak kain atas muka dia pastu tarik, kira macam main peek a boo la  kan, lama2 bila saya letak kain atas muka dia, dia dah pandai tarik sendiri, so, saya takda la risaukan dia kot2 terlemas bila tibe2 kain tertutup muka dia, yela, mana nak tau kot2 time tu kita terlepas pandang ke kan...


Makin lama, makin banyak yang alisha belajar, belajar sendiri..hahaha... dia belajar tanggalkan sarung tangan dia la, buka butang baju dia la, (please don't imagine macam kita buka butang baju ye, i2 terlalu xpert untuk alisha, alisha ni just tarik2 je..hihi) sekarang ni, dia tengah belajar buka stokin dia.. cara alisha nak buka stokin dia, dia tarik kaki dia dekat2 dengan muka dia pastu dia tarik la stokin dia pelan2 sampai tercabut..hahhaha... Comel la anak ibu ni..!! ;-) belajar banyak2 lagi yer.... masih banyak lagi yang belum tersambung tu... ;-)... (connected tots)

P/s : rambut saya banyak gugur, orang kata sebab baby kita duk menyembur air liur je..huh!!

Solid Food for my daughter

Bulan depan Alisha dah pun berumur 6 bulan... Alaa sekejap je anak ibu ni dah 6 bulan, tak puas pun lagi ibu menyusukan alisha.. dah alisha nak makan solid food pulak... tapi walaupun ibu bagi alisha makan, ibu akan tetap bagi alisha minum susu ibu ni, yela, susu ibu kan susu yang terbaik untuk alisha... ;-)... from my reading, tanda2 baby kita dah boleh makan makanan pepejal ni antaranya :-
  1. Bayi boleh mengangkat kepala dengan sendiri.
  2. Bayi boleh duduk dengan diampu oleh tangan ibu/ penjaga atau hanya bersandar pada kerusi.
  3. Bayi mengunyah walaupun tiada makanan di dalam mulut.
  4. Bayi gemar memasukkan tangan atau permainan ke dalam mulut.
  5. Bayi menunjukkan minat terhadap makanan dengan membuka mulut.
  6. Bayi masih lapar walaupun selepas menyusu. 
Haa, kalu ikutkan si alisha ni, no 1 ada, no 2 ada, no 3 ada, no 4 ada, no 5 ada, no 6 kurang pasti..hahaha kalau daripada 6, 5 alisha ada, ini bermakna alisha dah ready to eat solid food but, next month yer my sweetheart...hihihii

kalu bercerita pasal makanan apa yang nak bagi kat si alisha ni makan, rasanya, saya lebih prefer kepada homemade la... air tangan ibu tu bagus..hihii lagipun, suci dan bersih dan bebas dari bahan pengawet..dan tak lupa juga halal.. muahahaha.. haa sebenarnya, anak kita yang baru belajar nak makan ni, tak sesuai ditambah perasa dalam makanan dia, garam ke gula ke.. so, no more salt and no more sugar in your food yer alisha... coming soon of course can... :-)

Eeemmm sebenarnya sekarang ni pun saya dah mula survey2 apa homemade yang paling bagus untuk alisha ni supaya senang, nanti bila dah sampai waktu, takdala main hentam je makan apa.. inilah yang dinamakan perancangan...kan2 :-) 

Selepas ditimbang tara, rasanya mula2 saya akan sediakan makanan puree untuk alisha... First2 sekali saya akan kenalkan sayur2 dulu pastu baru buah2.... alasan saya nak sediakan sayur dulu kat alisha ni sebab buah-buahan adalah lebih manis secara semulajadi dan lebih cenderung menjadi kesukaan baby, so, bila kita perkenalkan sayur terlebih dahulu, sekurang2nya ia dapat mengelakkan baby dari bergantung kepada citarasa yang manis selain untuk memupuk minat baby untuk makan sayur-sayuran.. :-)
Cara nak buat pun senang je.. contohnya, saya nak sediakan brokoli, kukus or rebus je brokoli tu hingga lembut, pastu kita lenyek or blend je brokoli tu sampai lumat, nanti dia akan jadi la ala2 nestum tu.. bila kita nak bagi baby kita makan, kita tambahla sedikit air masak untuk bagi ia lebih lembut or cair.. tadaaa alisha dah boleh makan..hahhaha.. buah pun buat macam tu jugak..

Kita kekalkan menu yang sama 2 3 hari lepas tu baru la tukar menu lain.. contoh, mula2 brokoli, lepas tu lobak merah.. kita buat macam ni sebab nak cari keserasian terlebih dahulu kat baby kita, mana la tau kot2 baby kita ada alergik kat apa2 makanan kan.. bila kita dah tau, apa makanan yang baby kita tak elergik, baru la kita boleh sediakan bubur nasi dan diletak dengan bahan2 apa yang anak kita serasi tadi... so, nanti takda la kita susah hati if terjadi apa2 elergik kat anak kita... :-)

Apa2 pun, bulan depan baru alisha boleh makan... Ohya, bekas makan alisha pun dah beli semalam..hahahhah... very excited lorrr... ;p 


Urutan bayi

Saya ni adalah juga mengurut alisha ni, 2x sehari selepas mandi.. Biasanya saya gunakan losyen je urut dia.. tapi bukanla urut yang betoi2 tu, macam yang dalam "gugu gaga erra" tu.. just biasa2 je tapi kadang2 adalah jugak yang luar biasa..hihii... Alisha ni, sangatlah suka bila saya sapu losyen sambil  urut2 badan dia tu... Dia takdala nak pusing kanan or kiri ketika mengurut dia tu, tapi biarkan je apa yang saya lakukan, siap menunggu step2 seterusnya..hehee... myb sebab saya dah lakukannya sejak dia baru2 lahir lagi..biasanya saya akan bersembang dengan dia time mengurut tu, yela, sentuhan tu kan boleh mengeratkan lagi ikatan ibu dan anak.. Sangat2 la suka melihat alisha tersenyum semasa saya mengurut :-).. Ohya, kadang2 masa mengurut tu, saya buat2 la tak tengok muka dia kan walaupun sebenarnya saya curi2 tengok.. pada masa tu saya dapat la tengok muka alisha yang memerhatikan saya tanpa mengalihkan perhatian (mesti alisha rasa sedih sebab ibu xmelayan dia seperti selalu), tapi bila saya tengok je dia, dia cepat2 tersenyum like very2 happy...hahaha this moment, so sweet.. :-)

Mengurut ni terlalu banyakla kebaikan untuk baby kita, antaranya ia dapat membantu sistem penghadaman dan meningkatkan berat badan dan membantu dalam perkembangan fizikalnya.. Haa, bagi baby yang ada masalah tidur, urutan ni pun dapat bantu baby kita tidur dengan lebih lena selain tu, ia boleh melegakan sakit perut. Yang paling penting, mengurut ni adalah cara yang paling baik untuk memupuk hubungan antara kita dan baby kita. So, jom la kita sama2 melakukan sentuhan fizikal ni kat baby kita, lagipun ia juga terbukti membolehkan pernafasan baby kita bertambah baik.. Oleh itu, sentuhlah, peluklah, urutlah dan nikmatilah saat2 istimewa ni dengan baby kita, nanti bila mereka dah besar, kita takkan dapat lakukannya lagi.... time tu nanti kita akan rindu saat2 ni.... Trust me ;-)

Biasanya baby akan bertindak balas secara positif dengan ketawa ataupun mengagah. Sebaliknya, jika baby menangis, kita jangan memaksa kerana kadang2 baby ingin tidur ataupun menyusu.  So, ni antara panduan mengurut baby yang saya just copy & paste.. prosedurnya tidak begitu penting dibandingkan tindakan mengurut, komunikasi dan kasih sayang yang ditunjukkan. Apa juga jenis sentuhan ataupun urutan, memberi manfaat kepada bayi selagi dilakukan dengan kesabaran, kasih sayang dan kelembutan. Check it out...

1. Pastikan anda berkeadaan selesa dan tenang. Ingat, diri anda adalah cerminan kepada bayi anda, dia dapat mengesan perasaan ataupun tingkah laku yang dilihatnya dalam diri anda.
2. Pastikan keadaan bilik bersuasana senyap dan sederhana panas kerana bayi mudah berasa sejuk. Letakkan bayi di atas permukaan yang lembut dan selesa.
3. Panaskan tangan anda sebelum mengurut.
4. Gunakan minyak bayi bagi mengurangkan geseran pada kulit bayi yang halus.
5. Sebilangan bayi lebih suka diurut waktu pagi, sementara yang lain selepas mandi ataupun sebelum waktu tidur. Pastikan masanya konsisten kerana bayi anda akan ternanti-nanti rutin ini selepas waktu mandi ataupun waktu tidur.
6. Ada kalanya bayi terasa letih dan rangsangan ini dirasa keterlaluan. Cuba lagi selepas waktu tidur singkatnya dan elakkan mengurut bayi selepas memberi makan.

Panduan cara mengurut Johnson's Baby
1. MUKA
Muka bayi mungkin penuh dengan berbagai jenis ketegangan akibat perbuatan menghisap, tumbuh gigi, menangis atau sebarang perkara yang berlaku di sekelilingnya setiap hari. Gunakan ibu jari anda dan buatkan isyarat senyuman pada bahagian atas bibirnya, kemudian di bawah bibir bayi. Ulang tiga kali.
2. DADA
Dengan menggunakan kedua-dua tangan yang diletakkan di tengah dada bayi, tolak keluar ke arah tepi dan mengikut susunan tulang rusuk. Gerakannya seolah-olah anda meratakan muka surat sebuah buku. Tanpa beralih tangan daripada badan bayi, gerakkan tangan di sekeliling mengikut bentuk rajah hati sehingga sampai bahagian tengah.
3. TANGAN
Picit dan putar
Pegang tangan bayi sampai bahagian bahunya dengan kedua belah tangan. (seperti memegang pemukul besbol). Kemudian usaplah lengan dengan bergerak ke atas dari bahu membawa ke arah pergelangan tangan dan rentak diselang-selikan. Pada masa yang sama picit dengan lembut.
4. KAKI
Picit dan putar
Pegang kaki bayi seolah-olah anda sedang memegang pemukul besbol. Kemudian pusingkan dengan kedua belah tangan bergerak ke arah bertentangan dan pada masa yang sama, memicit dengan lembut.
Menggulung
Dengan memegang kedua-dua kaki, buat gerakan seperti menggulung dari lutut ke buku lali.
5. PERUT
Mengurut pada bahagian perut akan meredakan sistem usus bayi membolehkannya membuang angin serta melegakan sembelit. Gerakan ini harus berakhir pada bahagian bawah sebelah kiri perut bayi (bahagian kanan anda apabila berdepan dengan bayi). Pada bahagian ini kebanyakannya terletak usus pembuangan bayi. Tujuannya adalah bagi menggerak semuanya ke arah usus.
Roda air
Menggunakan hujung tangan, lakukan gerakan mendayung pada perut bayi, berselang seli tangan, seolah-olah anda sedang menyodok pasir ke arah diri sendiri.
Matahari Bulan
Buatkan gerakan ala bulan sabit songsang dengan tangan kanan anda, dari kiri ke kanan. Kemudian buat gerakan bulatan penuh hala mengikut pusingan jam dengan tangan kanan. Ketika tangan kanan anda bergerak di atas, tangan kiri anda di bawah, lakukan satu pusingan bulatan mengikut hala songsang jam dengan tangan kanan anda.
Berjalan
Menggunakan hujung jari, buat gerakan berjalan di atas perut bayi anda dari kiri ke kanan. Anda mungkin terasa gelembung udara bergerak-gerak di bawah jari anda.
I love you
I - Buatkan gerakan huruf 'I' ke bawah menggunakan tangan kanan pada bahagian kiri perut bayi.
Love - Buat bentuk 'L' terbalik dari arah kiri ke kanan.
U - Kemudian buatkan bentuk 'U' terbalik dari kiri ke kanan.
Ketika membuat gerakan ini, sebut 'I love you' dalam nada suara penyayang. Bayi anda pasti sukakannya.
6. BAHAGIAN BELAKANG
Berulang Alik
Letak bayi dalam keadaan tertiarap dengan kepalanya ke sisi. Mulakan dengan bahagian atas belakang, bersudut tegak pada tulang belakang. Gerakkan tangan anda dari depan ke belakang, pada arah bertentangan, membawa ke bahagian punggung, kemudian naik ke bahu.

Pengalaman saya..!!

BERSALIN.. Yap, entry ni saya nak berkongsi tentang pengalaman saya bersalinkan Alisha. Emm kira entry ni lebih kepada untuk pengetahuan Alisha di masa depan la.. ce ce.. masa depan tu..hahha.. Pada pukul 2:40 pagi saya dah mula terasa sakit perut tapi just sakit perut biasa2 je la kan, so, saya pergi la ke tandas, sekali tengok dah keluar darah, takdala banyak sangat pun, secotek je.. saya pun inform la dekat my mum & my dear. time tu my dear ada kat parit buntar, saya pulak ada dekat chemor.. lebih kurang pukul 8pg saya & family pergi ke hospital ipoh tapi my dear gerak dari parit buntar la terus pergi hospital ipoh..

Sampai je sana, doktor cek, rahim saya belum lagi terbuka..huhuu dah terkeluar darah selama 5 jam pun rahim masih belum terbuka.. so, saya disuruh balik je rumah dulu tapi saya & my family & dear family pergi shopping kat UO sebelah hospital Ipoh.. Time shopping2 tu, saya dah terasa sakit 5 minit sekali tapi alhamdulillah saya masih boleh tahan & masih lagi boleh shopping baju raya..hahahaa.. After that, kitaorang semua balik rumah..

Ptg, family dear balik parit buntar, saya & dear gerak pergi ke hospital, hampir pukul 6 ptg jugak la baru gerak.. Doc check, rahim saya dah terbuka 4cm.. U see, berkat shopping dah terbuka..hahhaha.. tapi betul tau u all, kalau belum terbuka, kita jalan2 nanti rahim kita cepat terbuka..Pukul 10 lebih malam, saya pun dimasukkan ke labour room.. Yang bagus tu, time kat dalam labour room tu la baru saya rasa sakit yang orang cakap sakit nak beranak tu. Alhamdulillah syukur sangat2 saya sakit tak lama, rasanya tak lebih dari 5 kali pun sakit yang amat tu datang menyerang.. Lebih kurang pukul 11 malam, dear masuk ke dalam labour room teman saya, dengan takdir Tuhan masuk je dear, rahim saya terus terbuka 10cm daripada sebelum tu 5cm.. Ohya, before my dear masuk, nurse cek bagitahu rahim baru tebuka 5cm..

Alisha, untuk pengetahuan kamu, abah sebenarnya seorang yang takut darah tapi kerana ingin temankan ibu & ingin melihat kamu seawal yang mungkin, abah kuatkan semangat dia.. ketika ibu bertarung nyawa melahirkan kamu, abah ada di sebelah ibu sambil mengusap2 dahi ibu... Saya bangga dengan kamu, dear.. muahhhh.. Tepat jam 11:24 malam, alisha pun selamat la dilahirkan.. Kami berdua sangat2 happy.. :-) Satu perkara yang ibu tak tahan adalah ketika nurse nak jahit luka lahirkan kamu, alisha, tapi kesakitan itu terubat selepas dapat memangku kamu dan menyusu kan kamu.. So, Alisha jadilah anak yang baik, dengar cakap ibu & abah.. Bila kamu besar nanti kamu akan mengerti pengorbanan seorang ibu kerana kamu juga akan jadi ibu suatu hari nanti..!!

P/s : Sebelum bersalin minum la air zam zam kerana ia mempercepatkan rahim kita terbuka & makan la kurma kerana memudahkan kita bersalin, itu pengalaman saya :-)

Tiada lagi 'singkatan'

Start from this entry, saya akan biasakan diri menaip tanpa manggunakan singkatan, walaupun sebenarnya rasa pelik, yela, di zaman canggih sekarang ni, kita biasa massage dengan kawan2 guna singkatan je kan.. tapi saya akan cuba juga, mana la nak tau nanti alisha dah besar, bila dia baca blog saya, dia tak paham dengan bahasa singkatan saya...hahhaha.. Lagipun dear tak suka..huhuuhu Tapi kalau ada juga tertaip guna singkatan tu, maaf la ye, takut saya tak perasan.. ;-)

Kumpulan Alif

video
Ini la di antara video or lagu yang Alisha suka, pendek kata, dari tengah minum susu boleh berhenti la minum sebab nak tengok video ni... U all pun boleh bagi anak2 u all tengok video ni

Carta perkembangan bayi


 Carta ni saya ambil dari laman web ANMUM, saje nak kongsi dengan u all...so, bolehla kita sama2 lihat perkembangan anak kita... :-)

Usia
Keterampilan-keterampilan Utama
Kerampilan-keterampilan yang akan dikuasai
Keterampilan-keterampilan lebih lanjut
1 bulan
·      Mengangkat kepala ketika berbaring tengkurap
·      Merespon suara.
·      Menatap wajah

·      Pandangan bayi untuk dapat mengikuti objek walaupun hanya beberapa saat.
·      Mengeluarkan suara: ooh dan aah
·      Dapat melihat pola berwarna hitam-putih
·       Tersenyum, tertawa
·       Menahan kepala pada 45 derajat.
2 bulan
·      Suara: coo dan gumamam
·      Dapat mengikuti benda lebih lama
·      Mulai memperhatikan tangannya
·      Dapat mengangkat kepala dan menahannya untuk beberapa saat.
·      Tersenyum, tertawa
·      Menahan kepala pada posisi 45 derajat
·      Dapat membuat gerakan-gerakan yang lebih teratur (lebih halus)
·    Dapat menegakkan kepala dan menahannya agak lama
·    Kaki sudah cukup kuat untuk menahan beban ringan
·    Dapat mengangkat kepada dan bahu saat tidur dengan posisi tengkurap.
3 bulan
·      Dapat mengenali wajah dan wangi tubuh orang yang biasa dekat dengannya (ibu )
·      Dapat mengangkat kepala dan menahannya dengan stabil.
·      Visual: dapat mengikuti obyek yang bergerak.
·      Dapat berteriak, nyerocos, dan tertawa kecil (terkekeh)
·      Memainkan ludah menjadi gelembung (balon)
·      Dapat mengenali suara orang-orang terdekat.
·      Dapat melakukan mini push-up.
·    Dapat berguling, dari tengkurap menjadi terlentang
·    Dapat berespon terhadap suara keras
·    Dapat mengarahkan kedua tangan untuk memegang mainan.
4 bulan
·      Tersenyum, tertawa
·      Dapat mengangkat beban pada kakinya
·      Tertawa kecil (terkekeh) bila Anda berbicara dengannya
·          Dapat menggenggam mainan
·          Berguling, dengan posisi dari belakang ke depan
·        Meniru suara : “baba”, “dada”
·        Tumbuh gigi pertama
·        Mulai siap untuk makanan lunak selain ASI.
5 bulan
·      Dapat membedakan warna-warna dasar (mencolok)
·      Mulai bermain dengan tangan dan kakinya.
·      Dapat mengenali namanya, terutama bila dipanggil
·      Berespon terhadap suara-suara baru yang datang padanya
·      Dapat berguling dari tengkurap ke depan dan sebaliknya.
·    Mulai dapat duduk sendiri beberapa saat.
·    Mulai memasukkan benda-benda ke dalam mulutnya.
·    Mulai muncul kecemasan akan perpisahan dengan orang terdekat (biasanya orangtua)
6 bulan
·      Dapat menoleh ke arah suara-suara baik benda maupun orang-orang di sekitarnya.
·      Menirukan suara atau bunyi-bunyian.
·      Berguling dari tengkurap ke terlentang dan sebaliknya.
·      Sudah siap untuk makan makanan lunak (tidak ASI Ekslusif lagi).
·      Dapat duduk sendiri tanpa sandaran.
·      Senang memasukkan benda-benda ke mulutnya.
·      Dapat memindahkan objek dari tangan satu ke tangan lainnya. (misal: dari tangan kiri ke tangan kanan).
·    Dapat melambaikan tangan (lambaian goodbye)
·    Dapat berdiri dengan berpegangan pada benda-benda di sekitarnya.
·    Dapat membenturkan dua objek (misalnya: mainannya saling dibenturkan)
·    Mulai mengerti benda-benda yang dipegangnya.
8 bulan
·      Dapat berkata ”mama” dan ”dada”, kepada kedua orang tuanya (namun tidak spesific mama untuk ibu, dada untuk ayah).
·      Dapat  memindahkan benda atau mainan dari tangan yang satu ke tangan yang lainnya.
·      Berdiri dengan berpengangan
·      Merangkak
·      Dapat menunjuk benda
·      Mencari benda-benda yang disembunyikan.
·    Belajar untuk berdiri sendiri.
·    Dapat mengambil benda dengan menggunakan ibu jari dan telunjuk (seperti menjepit).
·    Mulai dapat mengekspresikan keinginannya dengan bahasa tubuh (misalnya meminta susu dengan menunjuk tempat susu).
9 bulan
·      Dapat berdiri dengan berpegangan.
·      Mulai mengoceh.
·      Mulai mengenali &mengetahui benda-benda disekitarnya.
·      Mulai mengeksplorasi/ berjalan sambil berpegangan.
·      Dapat minum dari gelas bertutup (sippy cup-gelas bertutup yang ujung tutupnya bercorong bolong-bolong seperti dot)
·      Dapat makan dengan menggunakan tangannya sendiri.
·      Dapat membeturkan dua benda yang ada ditangannya.
·    Bermain ciluk ba
·    Dapat mengatakan ’mama’ dan ’dada’ dengan tepat (mama kepada ibu dan dada ke ayah)
10 bulan
·      Melambaikan tangan (goodbye)
·      Mengambil benda dengan ibu jari dan telunjuk seperti menjepit (menjumput)
·      Dapat merangkak dengan baik.
·      Mengatakan ’mama’ dan ’dada’ dengan tepat.
·      Dapat mengekspresikan keinginannya dengan gerakan
·    Dapat berdiri sendiri dalam beberapa saat
·    Dapat menaruh barang ke dalam tempat tertentu (misalnya kotak)
11 bulan
·      Mengatakan ’mama’ dan ’dada’ dengan tepat.
·      Bermain ciluk ba
·      Dapat berdiri sendiri untuk beberapa detik.
·      Mengeksplorasi sekitarnya
·      Mulai mengerti ’tidak’ dan instruksi singkat lainnya (misalnya ambil,  itu)
·      Mulai suka menaruh atau memindahkan benda ke dalam tempat tertentu (misalnya kotak)
·    Mengatakan 1 kata lain selain ’mama’ dan ’dada’
·    Dapat membungkuk dari posisi berdiri.
12 bulan
·      Meniru orang lain
·      Menyatakan keinginan dengan gerakan tubuh (seperti menunjuk, menggeleng, mengangguk)
·      Mulai berjalan beberapa langkah
·      Mengatakan 1 kata lain selain ’mama’ dan ’dada’
·    Berjalan sendiri
·    Membuat coretan dengan crayon
·    Mengatakan 2 kata lain selain ’mama’ dan ’dada’
13 bulan
·      Menggunakan dua kata secara tepat seperti kata ’hai’ dan bye (dadah).
·      Mengambil benda sambil membungkuk
·      Senang melihat bayangannya (misalnya bercermin)
·      Dapat menahan tangan dan kakinya untuk membantu orang lain memakaikan pakaian padanya.
·    Menggabungkan kata dan gerakan untuk menyatakan keinginannya (misalnya susu sambil menunjuk tempat susu)
·    Dapat menggelindingkan bola.
14 bulan
·      Makan dengan tangan
·      Dapat mengambil benda dari kotak/ mengosongkan kotak
·      Meniru orang lain
·      Sudah dapat berjalan dengan ditatah
·      Meniru permainan
·      Menunjuk anggota badannya saat ditanya (misalnya: dapat menunjuk kepala, telinga)
·      Dapat merespon perintah yang datang padanya (misalnya: cium ibu)
·    Dapat menggunakan sendok atau garpu.
·    Dapat memasangkan tutup dengan tempatnya.
·    Dapat mendorong atau menarik mainan sambil berjalan.
15 bulan
·      Bermain dengan bola
·      Menguasai 3 kata dan sering digunakan
·      Berjalan mundur
·      Membuat coretan-coretan dengan menggunakan crayon
·      Dapat berlari
·      Mengadopsi kata ’tidak’ sebangai kata favorit.
·    Minta diambilkan barang-barang
·    Dapat meletakan jari didepan mulutnya dan mengatakan ’shh’
16 bulan
·      Dapat membalik halaman buku.
·      Cenderung temper tantrum bila frustrasi/marah
·      Memiliki benda tertentu yang selalu ingin dipegangnya.
·      Mulai belajar mendaki/menaiki sesuatu
·      Dapat menumpuk 3 balok
·      Menggunakan sendok atau garpu
·      Belajar cara yang tepat untuk menggunakan benda tertentu (misalnya telepon)
·    Dapat membuka salah satu bajunya sendiri (misalnya celana atau kaus).
·    Mulai susah makan / rewel/banyak maunya
·    Tidur siang satu kali.
17 bulan
·      Mulai menggunakan 6 kata secara teratur
·      Senang bermain pura-pura (misalnya: bermain menjadi superman)
·      Senang mengendarai mainan.
·      Memberi makan boneka
·      Ucapannya mulai jelas
·      Dapat melempar bola dengan lebih baik.
·    Berjoget mengikuti musik
·    Dapat mengelompokkan mainan berdasarkan warna, ukuran atau benutknya
·    Dapat menendang bola ke depan.
18 bulan
·      Mau membaca buku sendiri
·      Membuat coretan-coretan
·      Dapat membentuk kalimat dengan 2 kata (misalnya: mau makan)
·      Dapat sikat gigi dengan bantuan
·      Dapat menumpuk 4 balok.
·    Dapat melempar bola dengan ayunan yang tinggi.
·    Dapat membongkar pasang mainan
·    Mulai menunjukkan kesiapan untuk melakukan toilet training.
19 bulan
·      Dapat menggunakan sendok dan garpu
·      Berlari
·      Melempar bola dengan ayunan kecil
·      Menikmati membantu orang-orang disekitar (misalnya menyapu, mengambil barang)
·      Mengerti hampir 200 kata
·      Dapat mengenali bila melakukan kesalahan (misalnya memanggil kucing sebagai ayam)
·    Dapat mencuci tangan dan mengeringkannya dengan bantuan orang lain.
·    Dapat menunjuk gambar atau benda tersebut ketika disebutkan namanya.
·    Dapat mengenali ketika ingin buang air kecil.
20 bulan
·      Memberi makan boneka
·      Dapat mencopot bajunya sendiri
·      Dapat membuang benda dengan mencontoh orang lain (misalnya membuat sampah).
·      Belajar kata-kata baru 10 atau lebih dalam 1 hari.
·      Dapat menaiki tangga (namun mungkin tidak dapat turun)
·    Mungkin mulai mengeksplorasi alat kelaminnya.
·    Menggambar garis lurus.
·    Dapat menyebutkan beberapa anggota badannya.
21 bulan
·      Dapat menaiki tangga
·      Dapat membuat tujuan yang mudah misalnya memutuskan untuk menaruh mainan ditempat tertentu
·      Melempar bola dengan ayunan tinggi/kuat
·      Menendang bola
·      Menyusun 6 balok
·    Menyebutkan nama gambar tertentu pada buku
·    Dapat menuruni tangga
22 bulan
·      Menendang bola
·      Dapat mengikuti 2 instruksi yang diberikan padanya (misalnya ambil bolanya dan berikan ke ibu)
·      Dapat menyusun puzzle sederhana
·      Menggambar garis lurus
·      Menyebutkan beberapa anggota tubuhnya.
·     Dapat memakai baju yang longgar
·    Mungkin siap untuk tidur ditempat yang lebih besar
·    Memahami konsep kebalikan. Misalnya tinggi vs pendek
23 bulan
·      Dapat menyebutkan gambar dalam sebuah buku
·      Dapat menggunakan 50-70 kata-kata.
·      Dapat membuka pintu
·      Dapat menyanyikan lagu/melodi sederhana
·      Mulai tertarik untuk bermain dengan anak lain.
·    Membicarakan diri sendiri (seperti apa yang disukai, tidak disukai)
·    Sering bertanya ’kenapa?’
24 bulan
·      Dapat menyebutkan sedikitnya 6 anggota tubuhnya
·      Setengah dari perkataannya mulai dapat dipahami.
·      Dapat mengucapkan kalimat dari 2-3 kata
·      Berbicara tentang dirinya sendiri
·      Mengatur benda-benda berdasarkan kategorinya
·      Dapat berjalan menuruni tangga
·    Mulai mengerti konsep abstrak seperti ’nanti’ atau ’sebentar lagi’.
·    Mulai menyadari adanya perbedaan jender laki-laki dengan perempuan.
·    Belajar melompat.
25-26 bulan
·      Dapat menyusun 6 balok
·      Cara berjalan lebih halus.
·      Menggunakan kata ganti orang seperti saya, kamu
·      Mencuci dan mengeringkan tangan sendiri.
·    Dapat mengucapkan kata-kata dengan jelas
·    Dapat menggambar garis vertikal.
27-28 bulan
·      Melompat dengan kedua kaki
·      Dapat membuka pintu
·      Mengerti/memahami istilah. Misalnya besar, halus, dll
·      Menggambar garis vertikal.
·    Mulai mengenali alfabet.
·    Dapat berdiri dengan satu kaki. (keseimbangan)
29-30 bulan
·      Menggosok gigi dengan bantuan orang lain
·      Mencuci dan mengeringkan tangan sendiri
·      Dapat menggambar lingkaran
·      Dapat berdiri dengan satu kaki (keseimbangan)
·    Dapat memakai kaus
·    Menyebutkan 1 warna
·    Menyebutkan 1 nama teman
31-32 bulan
·      Dapat menyebutkan namanya sendiri
·      Menggambar lingkaran
·      Memakai kaus snediri
·      Dapat berdiri dengan satu kaki bergantian untuk beberapa saat.
·      Mengenali alfabet
·      Menggosok gigi sendiri
·    Menggunakan 2 kata sifat
·    Dapat menggambar silang
·    Dapat menunjuk benda bila orang lain menyebutkan fungsinya (misalnya bila ibunya bilang mana tempat untuk minum? Dia dapat menunjuk gelas)
33-34 bulan
·      Dapat menyebutkan 1 jenis warna
·      Dapat menyebutkan 1 nama temannya
·      Dapat mengikuti percakapan sederhana.
·      Dapat naik dan turun tangga dengan kaki kanan dan kiri.
·      Mulai mengunakan istilah diatas, didalam, disana.
·      Perkataan sudah lebih jelas (75% dapat dimengerti).
·      Dapat menyusun 8 blok.
·    Dapat melakukan toilet training (diminta untuk pipis atau buang air besar) di siang hari.
·    Dapat menggoyang-goyangkan ibu jari (jempol).
·    Dapat mengekspresikan berbagai emosi (misalnya marah, senang, sedih, takut dsb).
·    Dapat menggambar stick figure (gambar orang yang terdiri dari lingkaran dan garis silang saja)
35-36 bulan
·      Dapat mengenali kegunaan 2 benda
·      Dapat membuat kalimat yang terdiri dari 3-4 kata.
·      Dapat menyebutkan 2 kegiatan seperti melompat dan meloncat.
·      Dapat melompat di tempat dan melompati sesuatu.
·      Dapat mengikuti 2 atau 3 perintah/permintaan.
·      Dapat berpisah dari orang tuanya.
·      Dapat mengendarai sepeda roda 3.
·    Dapat berdiri diatas satu kaki dengan bergantian selama 3 detik.
·    Dapat berpakaian sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...